ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική στην κοινωνία και στην παιδεία, για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα, να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών «χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους φοιτητές που απήργησαν και όσους συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας, οι μαζικές συγκεντρώσεις, πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στην πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές και τονίζει: «Οι θυσίες που ζητούν από το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία δεν έχουν τελειωμό! Αφού ήδη έχουν γονατίσει τις οικογένειές μας, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ έρχονται να προσθέσουν νέα βάρη 13,5 δισ. Φέρνουν κι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης για απόλυση, δουλειά 13 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου. Κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.

Θέλουν να πληρώνουμε για τα πάντα, να είμαστε πελάτες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ επιχειρήσεις. Μαζί με όσα πληρώνουμε για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και υλικά εργαστηρίων θέλουν να μας φορτώσουν το κόστος των συγγραμμάτων ακόμα και δίδακτρα. Οι εταιρείες αλωνίζουν εδώ και χρόνια μέσα στα ιδρύματα και τώρα βάζουν χέρι στη διοίκηση των σχολών με την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης. Αυτές θα καθορίζουν το περιεχόμενο και το κόστος σπουδών, ποιες σχολές θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν ανάλογα με τις "επιδόσεις" τους στα κριτήρια της αγοράς».

Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης σημειώνεται: «Μπροστά στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, μπροστά στην έναρξη των μαθημάτων στις σχολές που θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα "βουνό" από προβλήματα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:

 • Να συσπειρωθούν στις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε κάθε σχολή.
 • Να οργανωθούν από την πρώτη μέρα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο εκλέγοντας επιτροπές από αγωνιστές φοιτητές.
 • Με Συνελεύσεις παντού, σε κάθε έτος, εξάμηνο, σε κάθε σύλλογο να εκτιμήσουν την κατάσταση στις σχολές και να οργανώσουν την πάλη για κάθε πρόβλημα.
 • Να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα στηρίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία την ημέρα ψήφισης των μέτρων.

Ειδικά καλούμε τους πρωτοετείς συναδέλφους μας, που οι οικογένειές τους στέναξαν πληρώνοντας φροντιστήρια για να μπουν σε μια σχολή, που θα ζήσουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία, να μπουν αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση στην πάλη. Είναι η νέα δύναμη κρούσης για το κίνημά μας, θα δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.

Διεκδικούμε:

 • Αμεση επαρκή χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που "κουρεύτηκαν".
 • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ! Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
 • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης στους φοιτητές από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ.
 • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ - ΤΕΙ - έρευνα.
 • Κατάργηση του νόμου πλαισίου. Κανείς φοιτητής στα αντιδραστικά συμβούλια διοίκησης.
 • Μόνιμη - πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 429 ευρώ μέχρι τα 25.
 • Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
 • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες των σπουδαστών των ΤΕΙ.
 • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Για τις συκοφαντικές επιθέσεις στα ΑΕΙ

«

Τη στιγμή όπου ο ελληνικός λαός εξωθείται στην εξαθλίωση, κυβέρνηση και μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπολύουν συστηματικά δυσφημιστικές επιθέσεις ενάντια σε όλους τους δημόσιους φορείς κοινωνικών παροχών και στους εργαζόμενους σε αυτούς, με προφανή στόχο να δημιουργήσουν το κλίμα και το έδαφος για να περάσουν την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας - Υγείας - Περίθαλψης - Πρόνοιας, την ιδιωτικοποίησή του και την παράδοση δραστηριοτήτων του στο κεφάλαιο».

Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» «με αφορμή τις επιθέσεις ενάντια σε ΑΕΙ και πρυτανικές αρχές». Καταγγέλλει τις «συκοφαντικές αυτές επιθέσεις, που δεν έχουν στόχο να στιγματίσουν τα κακώς κείμενα σε αυτά, ούτε καν τα αγγίζουν, αλλά να τα απαξιώσουν στα μάτια του κόσμου και να δικαιώσουν τις καταστροφικές για το χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλαγές που προωθεί η άρχουσα τάξη ώστε να παραδώσει τα ιδρύματα σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επισημαίνει πως η επίθεση «ενάντια στα Δημόσια Ιδρύματα έχει ενταθεί, τόσο για να μην αντιδράσουν, να αποδεχτούν τα γενικότερα μέτρα που χτυπούν το Δημόσιο ΑΕΙ, όσο και για προχωρήσουν στην υλοποίηση του "βελτιωμένου" νόμου πλαίσιο, να προχωρήσουν στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. Η πρόσφατη επίθεση κατά της Διοίκησης του ΑΠΘ έχει και τέτοια χαρακτηριστικά».

Υπογραμμίζει ότι «πέρα από την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με μοχλό τους Ν. 4009/11 και 4076/12, τα ΑΕΙ σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα», τα οποία περιγράφει αναλυτικά (χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα, μη εκλογή μελών ΔΕΠ, σχέδιο για καταργήσεις τμημάτων κ.ά.).

Η ΔΗΠΑΚ «καταδικάζει τις επιθέσεις, χωρίς να υπερασπίζεται την τωρινή κατάσταση στα ΑΕΙ που πολύ απέχει από τη σύγχρονη Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός μας.

Επιπλέον, τονίζουμε την ευθύνη πανεπιστημιακών αρχών που με πρόσχημα τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, επιλέγουν τη διαχείριση της κατάστασης με λογικές που προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και των φορέων που εποπτεύουν. Οι λογικές αυτές απομακρύνουν τα ΑΕΙ από το ρόλο τους που είναι η ολόπλευρη μόρφωση του λαού και η αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας με την έρευνα. Υλοποιούν την ουσία των επιλογών της κυβέρνησης. Οδηγούν τα ιδρύματα στη λειτουργία με τους κανόνες της αγοράς, των επενδύσεων των κερδών, των φοιτητών - πελατών, των κακοπληρωμένων ή απλήρωτων εργαζομένων.

Λύση δεν μπορεί να δοθεί με λογικές "αυτοδιαχείρισης" των πανεπιστημίων, αλλά με διεκδίκηση της πλήρους χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, της εξασφάλισης ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, το διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, με την άρνηση της υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου που διαλύει τα Πανεπιστήμια και τα μετατρέπει σε εξαρτήματα επιχειρήσεων».


Εκδήλωση της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας... - Ο σύγχρονος ρόλος της Τέχνης και των καλλιτεχνών».

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο (3/10), στις 6 μ.μ, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, αμφιθέατρο De Chirico). Θα μιλήσουν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΕΕΤΕ.

Κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και η Πανεπιστημονική Μηχανικών καλούν όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους μηχανικούς σε κινητοποίηση έξω από το ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 9.00 π.μ.

Το κάλεσμα της ΕΣΑΚ αναφέρει: «Η καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, με τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτινάσσονται στα 423 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 5ετίας και να φθάνουν μέχρι τα 650 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 15ετίας, οδηγώντας μας σε αδυναμία αποπληρωμής τους, πρακτικά σε κατάργηση της ασφαλιστικής μας κάλυψης. Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Γι' αυτό είναι απαραίτητο η δράση μας να μην αποπροσανατολίζει με τουφεκιές στον αέρα. Σήμερα, είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση και θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων».

Με αφετηρία την άμεση ανάκληση της απόφασης για τις τελευταίες αυξήσεις και με βασικούς άξονες πάλης την αποκλειστικά δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και την άμεση μείωση των εισφορών με αύξηση των εργοδοτικών, την αύξηση των συντάξεων και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 και 55 για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, την απόσυρση του Ταμείου από το χρηματιστήριο και την Τράπεζα Αττικής, την κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, η ΕΣΑΚ καλεί σε αντεπίθεση των εργαζομένων μηχανικών καταλήγοντας «ανατροπή σχεδίων ΕΕ - μονοπωλίων. Μονόδρομος η οργάνωση της αντεπίθεσης για τις ανάγκες μας!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org