ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Χειροτερεύει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου
Με αφορμή την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Ακομμάτιστοι» - της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ) ο «Ρ» συζητά σήμερα με τον Ν. Σιτζάνη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Το περιεχόμενο της ΣΣΕ

-- Τι προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφτηκε και την οποία χαιρέτισε η ηγεσία της ΓΣΕΕ;

-- Η σύμβαση μειώνει το ωράριο εργασίας και ανάλογα τους μισθούς. Δηλαδή, οι μισθοί μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 11% για τα επόμενα τρία χρόνια (2012-2014) και οι ώρες εργασίας από 40 σε 35 ώρες τη βδομάδα. Το 2015 το ωράριο και οι μισθοί ξαναγίνονται όπως είναι σήμερα. Ετσι, ο εισαγωγικός βασικός μισθός της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που σήμερα είναι 1.008 ευρώ μεικτά θα φθάσει το 2012 στα 887 ευρώ, το 2013 στα 897 ευρώ και το 2014 στα 907 ευρώ μεικτά. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο σημερινός μισθός, τα 1.008 ευρώ, είναι αυτός που διαμορφώθηκε στις αρχές του 2010.

-- Με άλλα λόγια, το 2015 οι μισθοί θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν πέντε χρόνια;

-- Θα είναι ακόμα πιο χαμηλοί, τουλάχιστον κατά 25%, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό.

-- Τι κερδίζει η εργοδοσία;

-- Από τη μείωση των μισθών των 10.132 εργαζομένων, που είναι ενταγμένοι στο μισθολόγιο, η εργοδοσία θα εξοικονομήσει σχεδόν 180 εκατομμύρια ευρώ στα τρία χρόνια. Επίσης, κάνει παρέμβαση και στον λογαριασμό νεότητας...

-- Τι είναι αυτός ο λογαριασμός;

-- Δημιουργήθηκε το 1971 και χρηματοδοτείται από εισφορές των εργαζομένων. Το μέσο ύψος των εισφορών φθάνει σήμερα τα 25 ευρώ το μήνα. Η εργοδοσία χρησιμοποιεί αυτό το λογαριασμό ως ένα είδος εσωτερικού δανεισμού για να κάνει επενδύσεις. Οταν ένας εργαζόμενος καταβάλλει για 25 χρόνια εισφορές τότε το παιδί του δικαιούται ένα ποσό που αντιστοιχεί σε δέκα μισθούς. Σήμερα η εργοδοσία θέλει να δίνει μόνο τρεις μισθούς...

-- Πόσα κερδίζει από τη μείωση αυτή;

-- Αλλα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από εδώ και πέρα. Ακόμα η εργοδοσία έκοψε μονομερώς διάφορα επιδόματα και παροχές. Αύξησε, πριν την υπογραφή της ΣΣΕ, το ωράριο χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αύξηση. Από αυτές τις παρεμβάσεις κερδίζει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ στην τριετία που αναφερόμαστε.

-- Ετσι, συσσωρεύονται τεράστια ποσά...

-- Συνολικά από τη σύμβαση και τις άλλες παρεμβάσεις ο ΟΤΕ θα προσθέσει στα κέρδη του πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ λόγω των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν την περίοδο αυτή. Ξεπερνά το στόχο που είχε θέσει για εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015. Και βέβαια η υπογραφή της ΣΣΕ διασφαλίζει για την εργοδοσία τριετή «εργασιακή ειρήνη».

Ακόμα να θυμίσουμε ότι πέρσι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ήταν 152 εκατομμύρια ευρώ και φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 280 εκατομμύρια ευρώ.

-- Η συνδικαλιστική πλειοψηφία που υπέγραψε τη ΣΣΕ πώς δικαιολογεί την πράξη της αυτή;

-- Λέει ότι η ΣΣΕ περιλαμβάνει δέσμευση της εργοδοσίας πως αυτά τα τρία χρόνια δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους και ότι «δεν θα μεταβάλλει το μισθολόγιο εφόσον αυτό θα είναι σύννομο». Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας

-- Πριν σχολιάσετε τους ισχυρισμούς αυτούς θα θέλαμε να μας πείτε ποιους άλλους σχεδιασμούς προωθεί η εργοδοσία;

-- Ο ΟΤΕ θέλει να εφαρμόσει μεικτό ωράριο (ημερήσιο, κυλιόμενο και σπαστό) στα καταστήματά του για να καλύψει το ωράριο λειτουργίας τους (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Θέλει να φέρνει τον εργαζόμενο για δουλειά στις 8, στις 10, στις 12. Αλλη φορά, με κυλιόμενο ενιαίο ωράριο (μόνο πρωί ή μόνο απόγευμα) και άλλη φορά με σπαστό ωράριο (πρωί και απόγευμα). Πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας. Γενικά θα είναι 35 ώρες εργασίας τη βδομάδα. Αλλά σε μία περίοδο που ο εργοδότης κρίνει μπορεί να αυξηθούν στις 40 και 45 και σε μία άλλη να τους δίνει πρόσθετα ρεπό. Ουσιαστικά μιλάμε για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-- Υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο των καταστημάτων;

-- Θα κλείσουν τα 132 και θα παραμείνουν περίπου 130. Οι εργαζόμενοι, των καταστημάτων που θα κλείσουν, θα μετατεθούν σε άλλα καταστήματα ή σε άλλες υπηρεσίες. Η μετάθεση μπορεί να σημαίνει και μετακίνηση σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλο νομό...

-- Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να ξεσπιτωθούν εργαζόμενοι;

-- Θα μετατεθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων 150 εργαζόμενοι. Θα αναγκαστούν δηλαδή ή να μετακομίσουν ή να συντηρούν και δεύτερο σπίτι. Ο ΟΤΕ λανσάρει την εθελοντική, υποτίθεται, αλλά στην πράξη εκβιαστική, ένταξη σε ένα καθεστώς ιδιότυπης εργασιακής εφεδρείας. Λέει στον εργαζόμενο ότι αν δεν θέλει να πάρει μετάθεση μπορεί να παίρνει το 50% του μισθού και να κάνει αν θέλει άλλη δουλειά για ένα ή δύο χρόνια. Ομως όταν περάσει αυτός ο χρόνος ή θα αποδεχθεί τη μετάθεση ή θα παραιτηθεί. Αυτό είναι ένας σχεδιασμός που αναμένεται να εφαρμοστεί.

Να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις

-- Τελικά τι πρακτικό αντίκρυσμα έχουν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας που επικαλείται η πλειοψηφία της ΟΜΕ;

-- Κανένα. Πρώτον, η δέσμευση ότι δε θα γίνουν απολύσεις αφορά μόνο το μόνιμο και αορίστου χρόνο προσωπικό του ΟΤΕ. Δεν καλύπτει τους δύο χιλιάδες περίπου εργαζόμενους που ανήκουν στις θυγατρικές, για τους οποίους μπορεί να γίνει συζήτηση αλλά δέσμευση δεν έχουμε.

Δεύτερον, ακόμα και στους εργαζόμενους που αφορά πρέπει να πούμε το εξής: Σε ένα περιβάλλον όπου η εργατική νομοθεσία αλλάζει προς το χειρότερο από ώρα σε ώρα και η μονιμότητα τείνει να καταργηθεί και στο στενό Δημόσιο, είναι καθαρή ψευδαίσθηση να νοιώθουν ασφαλείς. Ακόμα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο ΟΤΕ πάει για συγχώνευση με την «Κοσμοτέ» μέχρι το 2013. Από αυτή τη διαδικασία στόχος της διοίκησης είναι να «περισσέψουν» 1.500 έως 2.000 άτομα. Αν της επιτραπεί από το νόμο η κατάργηση της μονιμότητας πιστεύει κανείς ότι η «Ντόιτσε Τέλεκομ» δεν θα την προωθήσει επειδή υπέγραψε ΣΣΕ; Αλλωστε, ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμα πιο σκληρός λόγω της επικείμενης συγχώνευσης «Wind» και «Vodafone» και άρα πρέπει να περιμένουμε νέους σκληρότερους σχεδιασμούς.

Τρίτον, η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως αν δεν υπέγραφαν τη συμφωνία η εργοδοσία θα αξιοποιούσε το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο... Ακόμα και αν η εργοδοσία προχώραγε στη μονομερή εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας αυτή θα ίσχυε για εννέα μήνες και όχι για τρία χρόνια. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να είχε καθολική εφαρμογή.

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε ότι:

Πρώτον, αλλάζει ο χαρακτήρας των ΣΣΕ. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος ήξερε ότι με τη ΣΣΕ βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας. Με αυτή τη ΣΣΕ οι συνθήκες χειροτερεύουν. Δεύτερον, με αυτή τη σύμβαση «ανοίγει ο δρόμος» για το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Αυτός ο «δρόμος» έχει τις ευλογίες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Οταν αυτές οι ηγεσίες στηρίζουν τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν διασφαλίζεται ο εργαζόμενος αλλά πρέπει να ανησυχεί σφόδρα. Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι η σημερινή στάση της ΓΣΕΕ προδιαγράφει και τι θα κάνει μετά το 2012 για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

-- Πώς θα «λειτουργήσει» η σύμβαση για τον κλάδο;

-- Θα αποτελέσει το «φωτεινό παράδειγμα», τον «πιλότο» που θα επικαλεστούν οι άλλοι κεφαλαιοκράτες όχι μόνο στον κλάδο αλλά συνολικότερα. Μιας και όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης έχουν μείωση δραστηριότητας. Ενα ακόμα γεγονός που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην ΟΜΕ και την ΓΣΕΕ και ότι γίνονται το μακρύ χέρι της κυβέρνησης της εργοδοσίας.

Η δράση και πρόταση των ταξικών δυνάμεων

-- Εσείς, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ αλλά και συνολικά στον κλάδο τι λέτε;

-- Τονίζουμε την ανάγκη να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Ομως κάνουμε καθαρό πως ακόμα και αν ο εργαζόμενοι, τα σωματεία στον ΟΤΕ είχαν τον πιο ταξικό προσανατολισμό δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει να διαλυθούν οι αυταπάτες ότι μέσα σε αυτό το σύστημα μπορεί να υπάρχουν βελτιώσεις προς όφελος των εργαζομένων. Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Οσο υπάρχει θα χειροτερεύει η κατάσταση των εργατών. Πρέπει να οργανώνουμε τη δράση με στόχευση την εφαρμογή της άλλης πολιτικής, κόντρα στα μονοπώλια.

Σε επίπεδο καθημερινότητας δηλώνουμε ότι δεν παραδινόμαστε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, οργανωνόμαστε μέσα από τα κλαδικά συνδικάτα για να μπορέσουμε να απαντάμε αγωνιστικά. Να βάζουμε εμπόδια και να καθυστερούμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην παραχωρούμε από μόνοι μας δικαιώματα και κατακτήσεις. Δεύτερο, να έχουμε έστω κάποιες μικροκατακτήσεις. Αυτή η καθημερινή πάλη με αυτούς τους στόχους θα πρέπει ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Εμείς δηλαδή λέμε στους εργαζόμενους: «Κάθε μέρα παλεύουμε, δείξε εμπιστοσύνη στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Για να παλέψουμε όλοι μαζί, όχι δια αντιπροσώπου. Απαιτείται συντονισμένη αγωνιστική απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων. Για να μη χειροτερέψει η θέση μας. Ταυτόχρονα, να δίνουμε τη μάχη για να οργανώσουμε ένα μέτωπο δυνάμεων που να διεκδικεί την εξουσία και έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων».

-- Αναφερθήκατε στον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο;

-- Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι συνυφασμένος με εφαρμογή άλλης πολιτικής. Μιλάμε για αποκλειστικά ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών 100% κρατική, λαϊκή περιουσία. Ας δούμε τι μπορεί να πετύχει ένας ενιαίος φορέας υπαγμένος σε έναν κεντρικό σχεδιασμό.

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Κάθε εταιρεία βάζει τη δική της κεραία, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μόνο μία. Κάθε πάροχος ρίχνει τη δική του οπτική ίνα. Δηλαδή διασπείρονται τεράστια κεφάλαια και το καθένα από αυτά ζητά να έχει το δικό του ξεχωριστό κέρδος. Θα μπορούσε να υπάρχει μόνο μια οπτική ίνα και με μόλις το 1/4 των κεφαλαίων που δαπανούνται σήμερα.

Με τα τεράστια κεφάλαια που θα εξοικονομούνται θα μπορούσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της χώρας πολύ πιο φθηνά. Αυτό μπορεί να γίνει σε όλους τους κλάδους, αλλά δεν μπορεί να γίνει στον καπιταλισμό. Θέλει άλλη εξουσία. Οι υλικοί πόροι και ο υλικός πλούτος υπάρχουν. Το ζήτημα είναι οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων και να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ