ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
«Ο Μπιν Λάντεν απλώς είναι ένα βήμα»...

Καταδρομικό του 7ου στόλου έτοιμο για δράση

Associated Press

Καταδρομικό του 7ου στόλου έτοιμο για δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δε θα μπορούσε οι οιωνοί να είναι πιο εύγλωττοι όσον αφορά στη διάχυση του πολέμου που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί. Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε χτεσινές του δηλώσεις προς αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα, τόνισε, εν αναμονή της απάντησης των Ταλιμπάν, ότι ακόμη και εάν ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν εκεί, η «οργάνωση» που διαπράττει αυτές τις ενέργειες θα είναι εκεί. Συνεπώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η παράδοση ή σύλληψη του Μπιν Λάντεν είναι ευπρόσδεκτη, όμως, δε θα είναι αρκετή ώστε να εξαλείψει «όλους τους λογαριασμούς» προς αυτούς που προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες ή σε οργανώσεις όπως αυτή που ανήκει ο Μπιν Λάντεν. «Ολοφάνερα κάποιος ξεκινά ένα ταξίδι κάνοντας το πρώτο βήμα, και αυτός (ο Μπιν Λάντεν) θα είναι απλώς ένα βήμα», τόνισε ο Ράμσφελντ προς πολλούς αποδέκτες...

Εξάλλου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, σύμφωνα με το CNN, διευκρίνισαν χτες ότι η παράδοση, οικειοθελώς ή μη, του Μπιν Λάντεν δε θα είναι αρκετή για να αποτρέψει μία στρατιωτική επίθεση κατά της τρομοκρατίας και ότι «ο νέος πόλεμος» της Αμερικής θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μυστικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ αυστηρής απαγόρευσης διάδοσης πληροφοριών προς τον Τύπο, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ετσι, οι μεθοδευόμενες και πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που πρόκειται να λάβουν χώρα - άγνωστο πότε - έχουν σχεδιαστεί «πολύ προσεκτικά και έχουν χωριστεί σε πολλά τμήματα», ούτως ώστε ο μικρότερος δυνατός αριθμός ανθρώπων να μπορεί να έχει κάποια πρόσβαση στα ολοκληρωμένα σχέδια πολέμου, τόνισαν πηγές του Πενταγώνου, σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αποφάσισε να μην αφήσει να γίνουν γνωστές ακόμη και πληροφορίες ρουτίνας, όπως χαρακτηρίζονται από τους στρατιωτικούς, προκειμένου να μην αποδειχτούν κατά τι χρήσιμες στο μέλλον σε πιθανούς τρομοκράτες. «Θέλω να ξεκαθαρίσω σε κάθε Αμερικανό πολίτη ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα συζητά κανένα σχέδιο που έχει ή δεν έχει», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε με κανέναν τρόπο, για καθένα που φορά τη στολή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αναμένοντας την απόφαση της Σούρα

Εκρυθμη η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί αναζητούν καταφύγιο στο Πακιστάν

Οργή και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επέστρεψε στην πακιστανική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία, υπό τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Μαχμούντ Αχμέντ, η οποία, τα τελευταία 24ωρα είχε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ριάζ Χαν αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι η αντιπροσωπεία δε θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν για διαπραγματεύσεις, ότι δεν επιδόθηκε κανένα τελεσίγραφο και αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμά τους.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο (Σούρα), αποτελούμενο από 20 ανώτατους και από 700 κατώτερους κληρικούς, ανέβαλε, για, τουλάχιστον, μία ημέρα την κρίσιμη συνεδρίασή του για την τύχη του μπιν Λάντεν. Ο υπουργός Πληροφοριών Κουντρουμπουλάχ Τζαμάλ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο παράδοσής του, τονίζοντας ότι «οι Ταλιμπάν δε θα σταθούν στο πλευρό του ενόχου, είτε είναι ο μπιν Λάντεν είτε όχι, αλλά ζητούν ατράνταχτες αποδείξεις για την ενοχή του». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών των Ταλιμπάν, μουλάς Χασάν Ακχόντ, δήλωνε ότι «αν οι ΗΠΑ επιτεθούν, τότε θα κηρυχτεί ιερός πόλεμος εναντίον όλων όσων συμμετάσχουν στο πλήγμα», ενώ άφησε αιχμές ότι η υπόθεση μπιν Λάντεν «είναι πρόσχημα για επίθεση ενάντια στο ίδιο το Κοράνι».

Πάντως, καμία επίσημη αφγανική ή πακιστανική πηγή, δεν επιβεβαίωνε τα πακιστανικά ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ταλιμπάν είναι η δίκη του μπιν Λάντεν να γίνει σε ουδέτερη ισλαμική χώρα, να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τους, να τους χορηγηθεί οικονομική βοήθεια και να διακοπεί κάθε στήριξη προς την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως και Ρώσοι βετεράνοι του Αφγανιστάν, προειδοποιούσαν ότι «μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση θα είναι καταστροφή», και η αντιπολίτευση προσπαθούσε να προσεταιριστεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Οργή και ανθρωπιστική καταστροφή

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι του Πακιστάν, με κυρίαρχα τα αντιαμερικανικά συνθήματα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους για να μην πλησιάσουν το αμερικανικό προξενείο.

Μία ημέρα μετά την ίδρυση ενός Συμβουλίου Αμυνας για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν από 35 ισλαμικές οργανώσεις, την κήρυξη της Παρασκευής ως μέρα διαμαρτυρίας και την προειδοποίηση για «ιερό πόλεμο», αν πληγεί το Αφγανιστάν, το, υποστηρίζον τους Ταλιμπάν, πακιστανικό κόμμα Τζαμιάτ Ουλέμα Ισλάμ, προειδοποιούσε ότι «η πακιστανική κοινή γνώμη θα αντιδράσει εντονότατα σε περίπτωση σύμπραξης με τις ΗΠΑ» και εκτιμούσε ότι θα «είναι το τέλος των ΗΠΑ και του Πακιστανού στρατιωτικού ηγέτη Μουσαράφ». Οι προειδοποιήσεις αυτές επιβεβαιώνονται δραματικά από τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, που υπογραμμίζουν ότι η πακιστανική κοινή γνώμη αντιδρά έντονα σε «ένα άδικο χτύπημα, χωρίς αποδείξεις εναντίον αθώων». Υπό αυτό το κλίμα, ο στρατηγός Μουσαράφ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, προκειμένου να «ανιχνεύσει τις αντιδράσεις στην απόφαση σύμπραξης με τις ΗΠΑ».

Εκρυθμη, όμως, είναι η κατάσταση και στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. Σύμφωνα με τον πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν στοιβαχτεί στη συνοριακή γραμμή, η οποία έχει κλείσει για όσους δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Κοντά στην πόλη Κέτα, οργισμένοι πρόσφυγες λιθοβόλησαν τους συνοριακούς φρουρούς, που τους διέλυσαν με πυρά στον αέρα. Η πακιστανική αστυνομία απέκλεισε τα προσφυγικά στρατόπεδα 1,2 εκατομμυρίων Αφγανών και έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις των υπολοίπων 800.000.

Ο Ρουντ Λούμπερς, από την Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, έβαινε στην Ουάσινγκτον για να «βεβαιωθεί ότι υπάρχει επίγνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκληθεί από μια επιδρομή. Τα αποθέματα τροφής που άφησε ο ΟΗΕ αποχωρώντας μετά τα πλήγματα στις ΗΠΑ, αρκούν για 2 - 3 εβδομάδες ενώ 3,8 εκατομμύρια λιμοκτονούν.» Ο Λούμπερς τόνισε ότι ο ΟΗΕ, ήδη, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις γειτονικές, του Αφγανιστάν, χώρες να ανοίξουν τα σύνορα για το βασανισμένο λαό.

ΗΠΑ
Πυρετός επαφών σε Λευκό Οίκο με αιχμή τη «διαρκή εκστρατεία»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ενας ανεπανάληπτος «πυρετός» επισκέψεων ηγετών και υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων, σχεδόν από κάθε ήπειρο της Γης, διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στο Λευκό Οίκο...

Από χτες έως σήμερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ν. Κορέας (και προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), Χανγκ Σενγκ Σου, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, και πλήθος άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία..

Λίγο προτού φτάσει (αργά χτες βράδυ) στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έδινε το στίγμα της πολιτικής του Παρισιού δηλώνοντας: «Εάν τεθεί ζήτημα γαλλικής συμμετοχής σ' αυτή την επιχείρηση, αυτό δε θα γίνει δίχως την απόφαση του Κοινοβουλίου... Ομως δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ' αυτό το σημείο». Ο Ζοσπέν κατέληξε σημειώνοντας πως η χώρα του πρέπει να ενεργήσει αλληλέγγυα με τις ΗΠΑ και «ταυτόχρονα, βεβαίως, να διατηρήσουμε την ελευθερία της κρίσης μας στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν»...

Νωρίτερα, ο Γιόσκα Φίσερ, προτού αναχωρήσει και αυτός για την Ουάσιγκτον δήλωνε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό «ZDF» πως το «καίριο ζήτημα» είναι «να αποτρέψουμε καταστάσεις που ευνοούν την τρομοκρατία» και να λάβουμε «μέτρα εναντίον περιοχών όπου βασιλεύει η έλλειψη ασφάλειας και με στρατιωτικά μέσα αν χρειαστεί»...

Κατά τι λιγότερο δραστήριος από τον Πρόεδρο Μπους όσον αφορά σε επαφές με ξένους ηγέτες, εμφανίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος χτες είχε συναντήσεις στο Λονδίνο με ηγέτες αφρικανικών χωρών και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν (του είπε εν ολίγοις με νόημα πως οι λεκτικές αντιδράσεις υποστήριξης θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις)... Σήμερα, ο Μπλερ θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, το πρωί της Πέμπτης θα έχει επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι και αμέσως μετά αναχωρεί για Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον για επαφές με το επιτελείο της κυβέρνησης Μπους.

Ανελέητου ανθρωποκυνηγητού συνέχεια

Η επικήρυξη του Μπιν Λάντεν που κυκλοφορεί το FBI

Associated Press

Η επικήρυξη του Μπιν Λάντεν που κυκλοφορεί το FBI
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χιλιάδες πράκτορες του FBI συνεχίζουν να «χτενίζουν» τη χώρα και δεκάδες ή εκατοντάδες πολίτες, εννοείται αραβικής καταγωγής και όχι μόνο, ανακρίνονται ή συλλαμβάνονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ακόμη τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται από την Κυριακή στα χέρια των αρχών ως «ουσιαστικοί μάρτυρες», ένας όρος που σημαίνει ότι θεωρούνται πολύ σημαντικοί και η μαρτυρία τους ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Εννοείται ότι, μέχρι στιγμής, τα μόνα ονόματα που έχουν δοθεί είναι αυτά των θεωρούμενων ως 19 υπόπτων - αεροπειρατών, γεγονός που ενέπλεξε και τη Γερμανία, αφού ένας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Ατα, φέρεται να ζούσε στο Αμβούργο. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι 4.000 πράκτορες του FBI, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διερευνούν περισσότερα από 47.000 «ίχνη», όσον αφορά στις επιθέσεις, στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας υπό την ονομασία PENTTBOM, φείδονται στην αποκάλυψη κάποιων περισσότερων στοιχείων. Το τελευταίο διήμερο, περισσότεροι από 25 άνθρωποι βρίσκονται στη «διάθεση της αστυνομίας», είτε έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για εγκλήματα που αφορούν παραβιάσεις του μεταναστευτικού νόμου, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το FBI αναζητά περισσότερους από 185 ακόμη, προκειμένου να τους ανακρίνει. Παράλληλα, ο επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ανακρίσεις των 49 κρατουμένων προχωρούν, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ζήτησε από το πανεθνικό σώμα των US Marsal Service, να θέσει στη διάθεση των ερευνών υπό το FBI, τουλάχιστον 300 μάρσαλ σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των ερευνών.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, όπως τουλάχιστον αναφέρει η τοπική εφημερίδα «New Star Ledger», έγινε εισβολή πρακτόρων του FBI σε πολυκατοικία του Νιου Τζέρσεϊ και κράτηση και ανάκριση όλων των ενοίκων, αφού θεωρούνται ύποπτοι, καθώς σ' αυτήν την πολυκατοικία φέρεται να έμενε ένας εκ των φωτογραφιζόμενων ως δραστών των αεροπειρατειών, η πολυκατοικία βρίσκεται μόνο δύο οικοδομικά τετράγωνα από την έδρα του σεΐχη που θεωρούνταν ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των «Διδύμων» το 1993. Η εισβολή έγινε μετά από τηλεφώνημα γειτόνων που είδαν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, την ημέρα της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αραβικής καταγωγής άτομα στην ταράτσα της πολυκατοικίας να πανηγυρίζουν!

Παράλληλα, συλλήψεις «υπόπτων» έγιναν στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, αλλά και μία ακόμη εισβολή σε πολυκατοικία στο Ντελρεϊ Μπιτς στην Πολιτεία της Φλόριδα, όπου διέμενε ένας εκ των υπόπτων - αεροπειρατών, προκειμένου να ανευρεθούν στοιχεία.

Παγκόσμια ανακριτική «μηχανή»

ΛΟΝΔΙΝΟ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το FBI δεν περιορίζεται μόνο εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ερευνες και επιχειρήσεις γίνονται σε τουλάχιστον 40 χώρες ανά την οικουμένη, ενώ στο στόχαστρο κυρίως έχουν βρεθεί αρχικά δύο ευρωπαϊκές. Η Γερμανία και η Βρετανία.

Τουλάχιστον πέντε από τους 19 που έλαβαν μέρος στην αεροπειρατεία των τεσσάρων αεροσκαφών που έπεσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, έζησαν για αρκετό διάστημα στη Βρετανία, έγραφε χτες η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ». Τα ονόματα των πρώην κατοίκων της Βρετανίας ήρθανε στο φως μετά τη διοχέτευση πληροφοριών από το FBI στη Σκότλαντ Γιαρντ και όπως τονίζεται στο άρθρο οι ειδικοί για θέματα τρομοκρατίας αξιοποιούν όλα τα στοιχεία, αφού η παρουσία των αεροπειρατών στη Βρετανία μπορεί να διαπιστωθεί από οικονομικά και άλλα έγγραφα που βρέθηκαν σε διάφορες διευθύνσεις στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Παράλληλα, πράκτορες του FBI ανακρίνουν τον μουφτή Μοχάμεντ Χαν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης και η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο μουφτής πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζάις Ι Μοχάμαντ». Τέλος, ένας 33χρονος Αλγερινός με γαλλική υπηκοότητα ο Χαμπίμπ Ζακάριας Μουσάουι, που αναχώρησε πρόσφατα για τις ΗΠΑ είχε παραμείνει για αρκετούς μήνες στη Βρετανία, ενώ καταζητείται και διαφεύγει της σύλληψης στη Βρετανία η σύντροφός του και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η γαλλική αστυνομία συνδέει τον Μουσάουι με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη Γερμανία, που έχει βρεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, η γερμανική αστυνομία ενδιαφέρεται για 13 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής γενικής εισαγγελίας της Καρλσρούης. «Δεν είναι όλα τους ύποπτα», τόνισε «προσπαθούμε μόνο να μάθουμε», εάν άλλοι εκτός από τους τρεις ύποπτους των οποίων η ταυτότητα είναι ήδη γνωστή, ενδεχομένως να συμμετείχαν στην οργάνωση των επιθέσεων, πρόσθεσε. Η Αστυνομία έχει ήδη βρει την ταυτότητα τριών υπόπτων που έζησαν στη Γερμανία: του 33χρονου Μοχάμεντ Ατα, Αιγύπτιου με διαβατήριο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πιθανώς οδήγησε το πρώτο Μπόινγκ σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τον 23χρονο Μαρουάν Αλ-Σέχι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον 26χρονο Λιβανέζο Ζιάντ Σαμίρ Ζαράχ. Οι δύο πρώτοι ήταν φοιτητές στην πολυτεχνική σχολή του Αμβούργου και ο τρίτος στην ανώτερη σχολή αεροναυπηγικής του Αμβούργου. Ο Ζαράχ μετά από το 1996 είχε περάσει έξι μήνες στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο θείος του στην κυριακάτικη Μπιλντ.

Σχέδια πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς φυσικά να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες για το πώς θα διεξαχθεί η πρώτη φάση, το πρώτο βήμα του πολέμου, οι αναλυτές, πάσης φύσης, βρίσκουν άφθονο χώρο δράσης και απομένει ο χρόνος να δείξει κατά πόσο είναι έγκυροι ή όχι. Το Αφγανιστάν παραμένει ο πρώτος στόχος πάντως, μέχρι στιγμής...

... αφού θεωρείται η χώρα που έχει δώσει καταφύγιο στο Νο1 τρομοκράτη κατά τους Αμερικανούς, που κάποτε όμως υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, ο Μπιν Λάντεν δε φαίνεται να διαθέτει στρατό που να θεωρείται αναγνωρίσιμη απειλή ή πρόκληση από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν, συνολικά.

Βάσει αυτών των δεδομένων, στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι θεωρούν ως πιο πιθανή πρώτη φάση του πολέμου «μικρές ομάδες από μέλη των ειδικών δυνάμεων να μετακινούνται μέσα στο Αφγανιστάν, να βρουν την ακριβή θέση τόσο του Μπιν Λάντεν όσο και του δικτύου του, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν εξ αποστάσεως ή να επιτεθούν καταμέτωπο» σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σέρμαν, επικεφαλής του σχεδίου πυρηνικής ασφάλειας της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων και συνεχίζει ότι «η ιδέα μονοψήφιων ή διψήφιων αριθμών να είναι το ανώτατο όριο των απωλειών, έχει αποκλειστεί». «Σε αυτή τη φάση ο λόγος γίνεται για την επιτυχία της αποστολής»... «και ο πόλεμος στο έδαφος είναι πια επιτρεπτός», θα συμπληρώσει σιβυλλικά.

Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και ο Τζακ Σπένσερ, αναλυτής της «δεξαμενής σκέψης» που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, Heritage Foundation και για έναν ακόμη λόγο. Καμία γειτνιάζουσα χώρα δεν πρόκειται να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε «να δομήσουν μία δύναμη που να αριθμεί 500.000 άντρες, όπως αυτή που νίκησε το Σαντάμ Χουσείν στον πόλεμο του Κόλπου». Παράλληλα, ο Σπένσερ τόνισε ότι οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να θέσουν τις βάσεις για μόνιμες περιοχές στάθμευσης εντός του Αφγανιστάν για μία μεγαλύτερη επιχείρηση εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Και είναι πιθανόν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και κυρίως τη θέση του Αφγανιστάν στην Ασία...

ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΖΟΖΕΦ ΡΑΛΣΤΟΝ
«Αναπόφευκτες οι απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ»

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, προέβη χτες σε μία διόλου τυχαία «πρόβλεψη» εν είδη προειδοποίησης. Κατά την εξαπόλυση των επιχειρήσεων αντιποίνων, είπε, οι απώλειες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα είναι απλώς πιθανές αλλά «αναπόφευκτες»!

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δε θα είναι μια ακίνδυνη επιχείρηση αυτή για την οποία ξεκινάμε. Θα υπάρξουν απώλειες. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε μία επιχείρηση με μηδενικές απώλειες», είπε ο στρατηγός Ράλστον σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Βιέννη. Ο ίδιος στρατηγός επέσεισε την προσοχή των δημοσιογράφων στο χαρακτήρα των αντιποίνων που σκοπεύει να εξαπολύσει η Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα απλό ή μόνον χτύπημα, αλλά «για μία συνεχή προσπάθεια για μακρό χρονικό διάστημα από όλη τη διεθνή κοινότητα».

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωνε στους «Φαινάσιαλ Τάιμς» πως οι ΗΠΑ μπορούν αν δράσουν μόνες τους αλλά... «το ΝΑΤΟ έχει την ηθική υποχρέωση να τις βοηθήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ