ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Ρέντσι - Μέρκελ - Ολάντ σε ιταλικό νησί τη Δευτέρα

Ανησυχίες για τις δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης στην ΕΕ

Πυκνώνουν οι συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ σε διάφορες συνθέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στα μέσα του Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα. Εως τώρα έχουν γίνει γνωστές η συνάντηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου στις 9 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, η συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι στις 25 Αυγούστου (θα συμμετάσχει και ο Αλ. Τσίπρας) και χτες από την ιταλική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου στο ιταλικό νησί Βεντοτένε. Σκοπός της συνάντησης που προσκαλεί ο Ρέντσι εμφανίζεται η συζήτηση σχετικά με το λεγόμενο Brexit, δηλαδή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τους όρους με τους οποίους θα γίνει.

Μάλιστα, δηλώνεται ότι το νησί στα ανοιχτά της Νάπολης επιλέχτηκε λόγω του ρόλου που επιτέλεσε στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Το νησί λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και εκεί οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το 1941 το λεγόμενο «Μανιφέστο Βεντοτένε», που η Ιταλία θεωρεί ως κινητήρια δύναμη της εξέλιξης της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» αφού καλούσε σε «ομοσπονδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεσμό μεταξύ των χωρών - μελών και να αποτρέψει ενδεχόμενο πόλεμο».

Βεβαίως, όλες οι συναντήσεις δείχνουν την αυξημένη ανησυχία των αστικών επιτελείων και κυβερνήσεων για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που εξακολουθεί να είναι αναιμική (με διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα) και αφορούν στη διαπάλη για το μείγμα διαχείρισης, με αρκετές κυβερνήσεις - για λογαριασμό των αστικών τάξεων - να επιδιώκουν τη λεγόμενη χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι κυβερνήσεις Ρέντσι, Ολάντ και χωρών που χάνουν στον ανταγωνισμό με τη Γερμανία.

Οι Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, ως ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, προτείνουν διάφορα σχέδια για το ξεπέρασμα των συνεπειών του Brexit και για μία «αναπτυξιακή πορεία». Ο Ρέντσι δήλωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια αφύπνιση» και πρότεινε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ταυτόχρονα με μεταρρυθμίσεις (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται παντού).

Αναλύσεις αστικών επιτελείων

Την ίδια ώρα με τις δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης και την ενίσχυση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ζήτημα της διαχείρισης των ξεριζωμένων από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, προσφύγων και μεταναστών, προκαλεί νέες αντιπαραθέσεις. Είναι χαρακτηριστική μια ανάλυση του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, που είδε το φως της δημοσιότητας χτες και προβάλλει το Προσφυγικό ως «απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και την «άνοδο του δεξιού λαϊκισμού».

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες (...) Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους - κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις». Και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις αυτές έχουν ευνοήσει τα σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και την ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία, επίσης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία, το ξενόφοβο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας».

25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Χωρίς εργατική εξουσία δεν γίνεται υπεράσπιση του σοσιαλισμού

Από το βομβαρδισμό του κοινοβουλίου της Ρωσίας τον Οκτώβρη του 1993 με εντολή Γιέλτσιν
Από το βομβαρδισμό του κοινοβουλίου της Ρωσίας τον Οκτώβρη του 1993 με εντολή Γιέλτσιν
Με αφορμή τα 25 χρόνια σήμερα από τα γεγονότα του Αυγούστου του 1991 στην ΕΣΣΔ, ο γνωστός για το ρόλο του στην ανατροπή του σοσιαλισμού, πρώην πρόεδρός της και πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε δηλώσεις του μίλησε περί «παραβίασης», τότε, «του συνταγματικού δημοκρατικού πλαισίου». Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή «απόπειρα πραξικοπήματος», σημείωσε ότι «πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες γιατί έχουν καταστροφικά αποτελέσματα». Βεβαίως, κρύβει ότι ο ίδιος πάλεψε για την παλινόρθωση του καπιταλισμού, το έχει άλλωστε ομολογήσει δημόσια, ενώ η λεγόμενη περεστρόικα ήταν το αποκορύφωμα μιας μακράς διαδικασίας όπου επικράτησαν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις στο κόμμα και στις κρατικές δομές.

Σχετικά με την Κρατική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης

Στις 19 - 21 Αυγούστου 1991, μια ομάδα ανώτατων στελεχών του σοβιετικού κράτους ανακοίνωσε τη δημιουργία της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), δηλώνοντας πως για «λόγους υγείας» ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Στην ΚΕΕΑ συμμετείχαν ο Γκενάντι Γιανάεφ, αντιπρόεδρος της ΕΣΣΔ, ο Βαλεντίν Παβλόφ, πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ, ο Βλαντιμίρ Κριουτσκόφ, πρόεδρος της ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ, ο Ντιμίτρι Γιαζόφ, υπουργός Αμυνας, ο Ολεγκ Μπακλάνοφ, πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αμυνας, ο Αλεξάντρ Τιζιακόφ, πρόεδρος της Ενωσης των κρατικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, ο Βασίλι Σταροντούμπτσεφ, πρόεδρος της Αγροτικής Ενωσης. Η κίνηση αυτή φαίνεται να εξέφραζε κάποιες κομμουνιστικές δυνάμεις που είχαν συγκροτήσει διάφορες πολιτικές κινήσεις εντός κι εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος, που αντέδρασαν την τελευταία στιγμή ενάντια στην περεστρόικα, αλλά δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να την αποκαλύψουν και να οργανώσουν με επιτυχία την επαναστατική αντίδραση της εργατικής τάξης. Η ΚΕΕΑ δεν άνοιξε την ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση με την οπορτουνιστική - αντεπαναστατική γραμμή της περεστρόικα, ούτε επεδίωξε ν' αποκαλύψει στους εργαζόμενους τις στοχεύσεις της. Επιπλέον, δεν απευθύνθηκε στις υγιείς κομμουνιστικές δυνάμεις μέσα στο ΚΚΣΕ, ούτε στις πλατιές μάζες των εργαζομένων που επιθυμούσαν τη διαφύλαξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, όπως είχαν εκφραστεί πριν λίγους μήνες στο πανενωσιακό δημοψήφισμα. Ετσι ηττήθηκε και τα στελέχη της συνελήφθησαν, ενώ κάποια αλλά εμφανίστηκαν να έχουν «αυτοκτονήσει» κάτω από περίεργες συνθήκες. Στη συνέχεια, ακολούθησε η κυριαρχία του Μπορίς Γιέλτσιν, του πρόεδρου τότε της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, που τέθηκε επικεφαλής της αντεπανάστασης, διαλύοντας και τυπικά την ΕΣΣΔ, καταργώντας το ΚΚΣΕ, ενώ υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για την καταπάτηση και αυτών των αστικών ελευθεριών, με κορύφωση την απόφαση κατάργησης του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσίας (του κοινοβουλίου). Τον Οκτώβρη του 1993, ο Γέλτσιν έστειλε τα τανκς, που βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και σκότωσαν εκατοντάδες κόσμο που το υπερασπιζόταν.

Ωστόσο, για να μάθουμε το τι ακριβώς ήταν η ΚΕΕΑ, πιθανά θα απαιτηθεί περαιτέρω μελέτη και να συμπληρωθούν «κομμάτια» του «παζλ» της εποχής.

Οι βαθύτερες αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού

Εκείνο στο οποίο έχει με τη συλλογική μελέτη καταλήξει το ΚΚΕ είναι η σημασία που έχει η γνώση των βαθύτερων αιτιών της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Ετσι, με βάση και τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του για το Σοσιαλισμό, εκτίμησε ότι το ΚΚΣΕ, με σημείο στροφής το 20ό Συνέδριό του, το 1956, υιοθέτησε μια σειρά οπορτουνιστικές θέσεις για τα ζητήματα της οικονομίας, της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και των διεθνών σχέσεων. Σ' αυτό το Συνέδριο άλλαξε ο συσχετισμός στη διαπάλη που διεξαγόταν όλη την προηγούμενη περίοδο, με στροφή υπέρ των αναθεωρητικών - οπορτουνιστικών θέσεων, με αποτέλεσμα το κόμμα σταδιακά να χάνει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά, ώστε τη δεκαετία του '80 να επικρατήσει ο οπορτουνισμός με την περεστρόικα και την αντεπανάσταση. Η βαθύτερη ανάλυση δείχνει ότι με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Κοσίγκιν τη δεκαετία του '60 αδυνάτισε ο κεντρικός σχεδιασμός, υιοθετήθηκε ως κίνητρο της παραγωγής το καπιταλιστικό κέρδος, υπήρξε πτώση της δυναμικής της σοσιαλιστικής ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν το βραχυπρόθεσμο ατομικό και ομαδικό συμφέρον σε βάρος των γενικών κοινωνικών συμφερόντων. Δημιούργησαν έτσι στην πορεία το κοινωνικό έδαφος για να ανδρωθεί και να επικρατήσει, τελικά, η αντεπανάσταση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την 11η περιοδεία του στην Ασία θα πραγματοποιήσει στις αρχές Σεπτέμβρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κίνα και το Λάος από τις 2 έως τις 11 Σεπτέμβρη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία εφαρμόζει από χτες αύξηση της φορολογίας ζαχαρούχων αναψυκτικών για να μειώσει τάχα την παιδική παχυσαρκία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν υποτίθεται πως θα δοθούν σε προγράμματα για την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης δίαιτας των παιδιών σχολικής ηλικίας. Ωστόσο, εκπρόσωπος της βρετανικής Ενωσης παραγωγών αναψυκτικών υποστήριξε πως ο φόρος είναι «τιμωρητικός» και πως θα «προκαλέσει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς να καταφέρει να επιδράσει σημαντικά στα επίπεδα της παχυσαρκίας».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η κυκλοφορία των εφημερίδων στην Αυστραλία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών αφού, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Τάιμς της Ν. Υόρκης», μόλις 7 εφημερίδες ανά 100 ανθρώπους αγοράζονται καθημερινά στην Αυστραλία, καταγράφοντας πτώση κατά 45% από το 2011. Τα στοιχεία των «New York Times» δείχνουν πως η Ιαπωνία είναι πρώτη στην κυκλοφορία των εφημερίδων με 34 να αγοράζονται στη χώρα ανά 100 κατοίκους ενώ στη Βρετανία αγοράζονται 16, στον Καναδά 14 και στις ΗΠΑ 12 ανά 100 κατοίκους.

ΑΝΚΟΡΑΤΖ.-- Υπέρ της μεταφοράς του χωριού Σισμάρεφ των Εσκιμώων της Αλάσκας σε άλλη τοποθεσία, λόγω σημαντικής διάβρωσης του εδάφους που αποδίδεται στις κλιματικές αλλαγές, τάχθηκε η πλειοψηφία των κατοίκων που συμμετείχαν την Τρίτη σε σχετικό τοπικό δημοψήφισμα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως συνέλαβε 15 υπόπτους, στο πλαίσιο της έρευνας για το πρόσφατο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα της χώρας με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό στρατοδικείο καταδίκασε χτες ερήμην 418 άτομα που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τους εκτός νόμου «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Οι ποινές κυμαίνονται μεταξύ δύο ετών και ισοβίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ