ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ντεμπούτο Καρεμπέ

Τα «ερυθρόλευκα» φόρεσε και επίσημα χτες ο Καρεμπέ

Sportidea

Τα «ερυθρόλευκα» φόρεσε και επίσημα χτες ο Καρεμπέ
Ντεμπούτο στην άγνωστη γι' αυτόν ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε «από το ελληνικό ποδόσφαιρο ξέρω μόνο τον Ολυμπιακό», έκανε χτες ο νεοαποκτηθείς παίχτης των πρωταθλητών, Γάλλος Κριστιάν Καρεμπέ. Χτες, στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός έγινε από τη διοίκηση της ομάδας του Πειραιά η επίσημη παρουσίασή του κατά την οποία μεταξύ άλλων, δήλωσε πως θέλει να είναι ο άνθρωπος για... όλες τις δουλιές: «Επιθυμία μου είναι να παίζω στη μεσαία γραμμή. Με τον Ζε Ελίας θα συντονιστούμε ως αμυντικό δίδυμο αλλά όχι μόνο, καθώς θα έχουμε και επιθετικό ρόλο». Παράλληλα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας, τόνισε πως «στόχος είναι να κάνουμε κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ και να πάρουμε τίτλους στην Ελλάδα». Για τον 31χρονο νεοαποκτηθέντα άσο μίλησε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής: «Είχα στο μυαλό μου να βρούμε έναν παίκτη στο στιλ του Καρεμπέ. Θα παίξει στο κέντρο και όχι σε πλάγια θέση».

Στο μεταξύ, ο Γρηγόρης Γεωργάτος από χτες βρίσκεται στο Μιλάνο. Οντας πλέον ξανά παίχτης της Ιντερ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πιστεύω ότι διάλεξα την καλύτερη λύση για τον εαυτό μου. Επαιξα το παιχνίδι όπως εγώ ήθελα. Αυτή τη φορά πηγαίνω συνειδητοποιημένος στην Ιταλία. Δε θα μου λείψει τίποτα και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά, αν είμαι υγιής. Δε φεύγω πικραμένος. Ούτε με έδιωξε ο Ολυμπιακός. Φεύγω σαν φίλος. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ολα είναι πιθανά. Δε σκέφτομαι τι θα κάνω μετά από δύο χρόνια, αλλά πώς θα πετύχω τους στόχους μας με την Ιντερ. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε μια καλή πρόταση που του έκανε η Ιντερ και εγώ μια ακόμη καλύτερη. Αποφάσισα να πάω στο Μιλάνο και να κάνω ένα νέο ξεκίνημα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έκρινε ότι έπρεπε να με δώσει».

Οσο για τον «αντιΓεωργάτο», Στέλιο Βενετίδη, θα πρέπει να θεωρείται «ερυθρόλευκος». Χτες, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εξέταζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες στη συμφωνία. Ενδεικτικό της πορείας που μάλλον θα 'χει, είναι το γεγονός ότι ο Μπάγεβιτς συμφώνησε, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Στέλιος Σφακιανάκης είπε: «Υπογράφουμε την παραχώρηση του παίκτη στον πρωταθλητή Ελλάδας»...

  • Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού έγινε χτες η «επίσημη πρώτη» των πρωταθλητών. Οι Μπερμούδες, Καρεμπέ φυσικά ήταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων χαράς και ευφορίας των περίπου 7 χιλ. φιλάθλων που βρέθηκαν στο Ρέντη.
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
Στα πράσινα ο «Λάζος»

Παρά τις διεβεβαιώσεις των διοικούντων του Ηρακλή ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί, εντούτοις από χτες ο Λάζαρος Παπαδόπουλος φόρεσε τα πράσινα. αφού πλέον θεωρείται παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο νεαρός δεν ακολούθησε την αποστολή της Εθνικής ομάδας για το Καρπενήσι και συνοδευόμενος από τον μάνατζερ των πρωταθλητών, αλλά και τον εκπρόσωπό του κατευθύνθηκε στα γραφεία του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΚΑΕ, Παύλου Γιαννακόπολου, όπου και υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι τετραετής και οι απολαβές του παίκτη ανέρχονται περίπου στα 150 εκατ. δρχ.

Αντίθετη διαδρομή από τον Παπαδόπουλο ακολουθεί ο Αντώνης Φώτσης. Από χτες έγινε και τυπικά ο πρώτος αμιγώς Ελληνας που θα αγωνιστεί στο ΝΒΑ, αφού συμφώνησε με τους Μέμφις Γκρίζλις και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψει συμβόλαιο για 1+1 χρόνο. Οι ετήσιες απολαβές του ανέρχονται στις 330.000 δολάρια, ενώ η ομάδα του Μέμφις θα πληρώσει στον Παναθηναϊκό 300.000 ECU, όπως αναφέρει ρητά η ρήτρα του συμβολαίου με τους «πράσινους». Ο Ελληνας διεθνής αναμένεται να συμμετάσχει σε τουρνουά προετοιμασίας της ομάδας του και μετά να ενσωματωθεί στην Εθνική.

  • Παίκτης του ΠΑΟΚ για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο Παναγιώτης Λιαδέλης... τηλεοπτικών δικαιωμάτων επιτρέποντος. Ο διεθνής γκαρντ υπέγραψε χτες το νέο του αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο, που θα του αποφέρει μεικτά, συνολικά 730 εκατομμύρια δρχ. Ωστόσο, για να ισχύσει η συμφωνία ο ΠΑΟΚ θα πρέπει εντός 45 ημερών να συμφωνήσει για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα, καθώς από την προκαταβολή αυτών θα αρχίσουν να γίνονται οι καταβολές στον πρώτο χρόνο της νέας συνεργασίας με τον Βολιώτη άσο.
  • Ο πρόεδρος του Πανιώνιου Σάκης Γερασιμίδης διέψευσε κατηγορηματικά χτες τις φήμες που ήθελαν να υπάρχει συμφωνία με τον Ολυμπιακό για παραχώρηση του Παπαλουκά. Ο πρόεδρος των «κυανέρυθρων» επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι να βρεθούν καινούριοι χορηγοί.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Βούλιαξαν» την Ολυμπιονίκη

Η Εθνική γυναικών επικράτησε στον πρώτο αγώνα του ομίλου του Σίδνεϊ Αυστραλίας με 9-7.

Σπουδαίας σημασίας νίκη πέτυχε χτες η Εθνική γυναικών που ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τους αγώνες της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στον πρώτο αγώνα του ομίλου της «χρυσής» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Αυστραλίας με 9-7. Τα κορίτσια του Φώντα Μουδάτσιου πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση δείχνοντας ότι οι άσχημες εμφανίσεις στο Πανευρωπαϊκό της Ουγγαρίας αποτελούν παρελθόν. Η νίκη αυτή βάζει ουσιαστικά τα θεμέλια για την πρόκριση στην οκτάδα.

Οι Ελληνίδες παίκτριες έδειξαν χαρακτήρα από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης και κατάφεραν να προηγηθούν με 3-0 και 7-3. Οι Αυστραλέζες κατάφεραν να μειώσουν σε 7-6 εκμεταλλευόμενες κάποια χαλάρωση της ελληνικής άμυνας, όμως ένα γκολ της Κοζομπόλη και ένα εκπληκτικό τέρμα της Οικονομοπούλου έφεραν ξανά τη διαφορά στα τρία γκολ γερνώντας την πλάστιγγα της νίκης. Τα επτάλεπτα: 3-2, 3-1, 2-3, 1-1. Για τη χώρα μας που σήμερα αντιμετωπίζει την Ουγγαρία, τα γκολ σημείωσαν οι Ασιλιάν 3, Μωραϊτίδου 2, Κοζομπόλη 2, Αντωνάκου, Οικονομοπούλου.

Με Γερμανία οι άνδρες

Με πρώτο εμπόδιο τη Γερμανία ρίχνονται σήμερα και οι άνδρες στη μάχη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φιλοδοξεί να κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στη διοργάνωση αφού άλλωστε είναι και το φαβορί της συνάντησης. Μετά την έβδομη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Εθνική μας ομάδα αναζητά κάτι καλύτερο στη Φουκουόκα, αφού υπάρχει πίστη στις δυνατότητες των παικτών. Η προϊστορία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε επίπεδο ανδρών, είναι ελαφρώς υπέρ της ελληνικής ομάδας, καθώς σε 15 αγώνες έχουμε επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και έξι ήττες.

  • Παρούσα σε όλους τους τελικούς των αγωνισμάτων της συγχρονισμένης κολύμβησης θα είναι η ελληνική ομάδα, αφού μετά τη Χριστίνα Θαλασσινίδου, που προκρίθηκε στον τελικό του σόλο, το εισιτήριο για τους τελικούς πήραν τόσο το ντουέτο όσο και το ομαδικό. Μετά το ελεύθερο πρόγραμμα στο ντουέτο, η Χριστίνα Θαλασσινίδου με την Ελευθερία Φτούλη πέρασαν ως δέκατες στον τελικό με 91.613 βαθμούς, ενώ το ομαδικό προκρίθηκε ως ένατο με 90.634 βαθμούς
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

Την πρώτη τους ήττα στο 5ο «Οπεν» του «Γουόρλντ Τουρ 2001» γυναικών, γνώρισαν χτες οι Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή, στη Μασσαλία. Το ελληνικό «δίδυμο» ηττήθηκε με 2-0 (21-17, 21-10) από τις Ξιόνγκ - Τσι. Σημειώνεται ότι οι Κινέζες είχαν στερήσει από τις Ελληνίδες αθλήτριες τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του Παγκόσμιου «Τσάλεντερ» που είχε διεξαχθεί στο Ξυλόκαστρο.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Στις κορυφαίες θέσεις του ανοιχτού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κατηγορίας «Λέιζερ Ράντιαλ» που διεξάγεται στη Βιλανόβα, «συχνάζει» ο Ελληνας ιστιοπλόος Ανδρέας Ρολλάτος. Μετά την ολοκλήρωση τεσσάρων κουρσών, ο αθλητής του ΝΟΚ Βουλιαγμένης είναι στη 2η θέση στη γενική κατάταξη, καθώς τερμάτισε διαδοχικά 2ος, 2ος, 1ος και 3ος.

Στο μεταξύ, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, δεν έγιναν χτες αγώνες στο Δουβλίνο, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατηγορίας «470» στο οποίο συμμετέχουν οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Παράλληλα, λόγω «άπνοιας» αναβλήθηκαν οι χτεσινοί αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κατηγορίας «Οπτιμιστ», που φιλοξενούνται στην Κίνα.

ΣΤΙΒΟΣ
Δύσκολη δοκιμασία

Στη δύσκολη δοκιμασία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εφήβων - νεανίδων που ξεκινάει σήμερα στο Γκροσέτο της Ιταλίας, ρίχνεται η ελληνική αποστολή, με βασικό στόχο να έχει αξιοπρεπή παρουσία στη διοργάνωση. Οι αθλητές-τριες μας που απαρτίζουν την αποστολή είναι: Εφηβοι: Σ. Παπαδέας (800μ.), Γ. Θρήσκος (400μ. εμπόδια), Χ. Μερούσης (3.000μ. στιπλ), Σ. Κουρουπάκης, Μ. Καρατζίνας (επί κοντώ), Λ. Τσάτουμας (μήκος), Δ. Τσιάμης, Ν. Λαγός (τριπλούν), Μ. Σταματόγιαννης (σφαιροβολία, δισκοβολία), Β. Σεμερτζίδης (σφαιροβολία), Γ. Αγιασιώτης (ακοντισμός), Θ. Κουπίδης (10.000μ. βάδην), Α. Σπηλιόπουλος (10.000μ. βάδην). Νεάνιδες: Α. Πέρα (τριπλούν), Δ. Εμμανουήλ (επί κοντώ), Μ. Βρέντζου (δισκοβολία), Σ. Παπαδοπούλου (σφυροβολία), Κ. Μασλατζίδου (σφυροβολία), Α. Τζουμελέκα (10.000μ. βάδην), Μ. Χατζηπαναγιωτίδου (10.000μ. βάδην).

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Προέχει η δουλιά

Σε χαμηλούς τόνους, χωρίς μεγάλα λόγια πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνάντηση της Εθνικής ανδρών που θα μετέχει στο Ευρωμπάσκετ της Κωνσταντινούπολης. Βλέπετε, οι άσχημες αναμνήσεις από την προηγούμενη διοργάνωση της Γαλλίας ώθησαν τους πάντες να κάνουν λόγο μόνο για δουλιά και τίποτα άλλο. Οι διεθνείς μας και η τεχνική ηγεσία συγκεντρώθηκαν στις 10.00 στο ΟΑΚΑ και από κει αναχώρησαν οδικώς για το Καρπενήσι όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ενδεικτικά του γενικότερου κλίματος ήταν τα λίγα λόγια του Κώστα Πετρόπουλου: «Πιστεύω ότι η Εθνική ομάδα έχει τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά. Ξεκινάμε την προετοιμασία για μία διοργάνωση που έχει μεγάλη σημασία για όλους. Το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας αναμένεται να είναι μία δύσκολη για την Εθνική διοργάνωση, αλλά πιστεύω ότι η ομάδα μας είναι δυνατή και έχει ταλέντο και στοιχεία να φτάσει στη διάκριση». Αναφορά στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έκανε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Αυτό που έγινε στη Γαλλία δεν μπορεί να επαναληφθεί», δήλωσε ο παίκτης του Ολυμπιακού που επισήμανε πως χρειάζεται «σκληρή δουλιά, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από εμάς έχουμε ξεκουραστεί ελάχιστα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ