ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Φαρμάκι» το νέο πακέτο τιμών για τους αγρότες

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υιοθέτησε χτες στις Βρυξέλλες, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, το δωδέκατο φαρμακερό «πακέτο» αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων της εμπορικής περιόδου 2000-2001, που είχε προτείνει η Κομισιόν τον περασμένο Γενάρη, αρχίζοντας τη νέα εξαετή περίοδο καταστροφικής πολιτικής που αποφασίστηκε στο Βερολίνο («Ατζέντα 2000»).

Πρόκειται για τη συνέχιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), σύμφωνα με τις επιταγές της συμφωνίας «Ατζέντα 2000», που επιβάλλει, με άλλοθι τη «δημοσιονομική λιτότητα και πειθαρχία», δραστικές μειώσεις τιμών για σιτηρά, βόειο κρέας και ελαιούχους σπόρους, ενώ συνεχίζεται το γενικό «πάγωμα» των τιμών για το σύνολο των υπολοίπων προϊόντων. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είχαν γίνει «ιστορικές» ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της «Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» (ΚΟΑ) σειράς προϊόντων, φέτος, πρώτη χρονιά της «Ατζέντας 2000-2006», οι φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν υιοθετήθηκαν από τους 15 υπουργούς Γεωργίας, χωρίς διαπραγμάτευση, από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης (αργά το βράδυ της Δευτέρας) και στη βάση μιας, μόνο, «συμβιβαστικής» πρότασης της γαλλικής προεδρίας. Ποτέ άλλοτε το Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει με τέτοια ευκολία τις προτάσεις της Κομισιόν στο σύνολό τους. Και αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι στις Βρυξέλλες η ΚΑΠ είναι ένα (...) βάρος και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δε διαμαρτύρεται πλέον, ούτε για να δικαιολογηθεί προπαγανδιστικά απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Και τι να πει ο όποιος Ανωμερίτης, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει προσυμφωνήσει στο Βερολίνο (Απρίλης 1999) για το σύνολο της ΚΑΠ της περιόδου 2000 - 2006.

Φαρμακερό «πακέτο»

Οπως έχει συμφωνηθεί στην «Ατζέντα 2000», από φέτος εφαρμόζεται η μείωση κατά 7,5% των θεσμικών τιμών σε ΕΥΡΩ για όλες τις αροτριαίες καλλιέργειες. Ισόποση μείωση (μείον 7,5%) έχει προσυμφωνηθεί και για την επόμενη εμπορική περίοδο.

Στα σιτηρά, μετά το τρίχρονο «πάγωμα» της τιμής παρέμβασης στα 119,19 ΕΥΡΩ/τόνο, από φέτος μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 110,25 ΕΥΡΩ/τόνο, ενώ του χρόνου η τιμή θα κατακυλήσει στα 101,31 ΕΥΡΩ/τόνο. Η αντιστάθμιση δεν καλύπτει ούτε το μισό της μείωσης και ανέρχεται σε 58,67 ΕΥΡΩ ανά εκτάριο. Η μηνιαία προσαύξηση παραμένει «παγωμένη» σε ένα ΕΥΡΩ/τόνο. Το ποσοστό αγρανάπαυσης είναι 10% για όλη την επόμενη εξαετία. Η ενίσχυση για την αγρανάπαυση μειώνεται από 68,83 σε 58,67 ΕΥΡΩ.

Για τους ελαιούχους σπόρους η αντιστάθμιση μειώνεται από 94,24 σε 81,74 ΕΥΡΩ/τόνο.

Στο βόειο κρέας αρχίζει από φέτος η εφαρμογή των επιταγών της «Ατζέντας 2000» για τρίχρονη σταδιακή μείωση της στήριξης κατά μείον 20%. Για φέτος μειώνονται η τιμή στήριξης από 2.780 σε 2.594 ΕΥΡΩ/τόνο και η παρέμβαση στα 324,2 ΕΥΡΩ/100 κιλά. Η πριμοδότηση, κατά κεφαλή, για τις θηλάζουσες αγελάδες καθορίζεται σε 136 ΕΥΡΩ, για τα αρσενικά βοοειδή σε 144,90 ΕΥΡΩ, για τα σφάγια σε 27 ΕΥΡΩ για τα ενήλικα ζώα και σε 17 ΕΥΡΩ για τους μόσχους.

Για το ελαιόλαδο ισχύει η τριετής αναθεώρηση που αποφασίστηκε τον Ιούλη 1998 για τη μείωση των πληρωμών. Η ενίσχυση στην παραγωγή καθορίζεται σε 132,25 ΕΥΡΩ/100 κιλά και η «μέγιστη εγγυημένη ποσότητα» (ΜΟΠ) για την Ελλάδα ανέρχεται σε 419.529 τόνους, αφού Ισπανία και Ιταλία έχουν πετύχει το μεγάλο κομμάτι της πίτας από την κοινοτική ποσόστωση.

Στον καπνό συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η αναθεώρηση της ΚΟΑ, με στόχο την εξολόθρευση των ποικιλιών που οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει «μεσαίες», όπως τα Μαύρα, τα Τσεμπέλια και τα Καμπα - κουλάκ.

Για το γάλα και τα γαλακτοκομικά οι αποφάσεις της «Ατζέντας» θα εφαρμοστούν από το 2005, με μείωση των τιμών κατά μείον 15%. Για φέτος, η ενδεικτική τιμή καθορίζεται σε 309,8 ΕΥΡΩ/τόνο. Από φέτος η Ελλάδα δικαιούται μια αύξηση της ΜΟΠ του αγελαδινού γάλακτος κατά 70.000 τόνους, η οποία θα δοθεί σε δύο δόσεις 64% φέτος και 36% το 2002.

Στα οπωροκηπευτικά έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση της ΚΟΑ, την οποία ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε ως «θετική».

Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα παραμένουν «παγωμένες» τιμές και ενισχύσεις.

Στην ενίσχυση των ενωμένων αγώνων των αγροτών, η μόνη λύση

Επέστρεψε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, προσκεκλημένη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με τη βεβαιότητα ότι η μόνη αποτελεσματική στάση στην εντεινόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η ενίσχυση των ενωμένων αγώνων, αναχώρησε η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και του ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα, εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για το βαμβάκι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της Κομισιόν, τον υπεύθυνο για θέματα Αγροτικής Πολιτικής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ. Τσου Μπάρινγκντορφ καθώς και με τους ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Γεωργίας, Στρ. Κόρακα και Δ. Κουλουριάνο.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ΕΚ η νέα πρόταση της Κομισιόν για το καθεστώς του βαμβακιού.

Ο Γ. Τσου Μπάρινγκντορφ, συμμεριζόμενος τις θέσεις και τις ανησυχίες που του εξέφρασαν οι Ελληνες αγρότες, υπογράμμισε την κοινωνική και οικονομική σημασία του προϊόντος για την Ελλάδα και τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς και κυρίως για τη διόγκωση της ανεργίας, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για το περιβάλλον. Απέφυγε ωστόσο να ταχθεί υπέρ του δίκαιου αιτήματος των αγροτών, κατάργησης ή έστω αύξησης των ποσοστώσεων στο επίπεδο, τουλάχιστον, της πραγματικής παραγωγής. Δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή Γεωργίας δε θα προχωρήσει στην εξέταση ή πολύ περισσότερο σε υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν, που επιδεινώνει τη θέση των αγροτών, εάν η τελευταία δεν παρουσιάσει, όπως οφείλει, έκθεση εκτίμησης της προηγούμενης λειτουργίας του καθεστώτος πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναθεώρησή του.

Σε δυσχερή θέση και αδυναμία να απαντήσει στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις των αγροτών βρέθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας για τα κλωστικά, φυτά, Ζαν Μαρκ Γκαζάν. Οι Ελληνες παραγωγοί κάλεσαν τον κ. Γκαζάν να τοποθετηθεί σχετικά με τη μεγάλη ελλειμματικότητα της ΕΕ σε βαμβάκι, κύρια υφαντική ίνα φυτικής προέλευσης, της οποίας η ζήτηση αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές, τις συνθήκες καλλιέργειάς του, που δημιουργούν, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, πολύ λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από άλλες ομοειδείς εντατικές καλλιέργειες, καθώς και για τα υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας που όχι μόνο εξανεμίζουν το εισόδημα των παραγωγών, αλλά που σταδιακά τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, διογκώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας και της απερήμωσης της υπαίθρου. Πρόσθεσαν επίσης ότι έτσι η ΕΕ ενισχύει ουσιαστικά τους Αμερικανούς βαμβακοπαραγωγούς, που με τις συνεχώς αυξανόμενες επιδοτήσεις της κυβέρνησής τους, καθηλώνουν τις διεθνείς τιμές σε εξοντωτικά χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Γκαζάν, υπεραμυνόμενος της, καταστροφικής για τον τομέα, πρότασης αναθεώρησης, δήλωσε ότι προτεραιότητα της Κομισιόν είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και η εξοικονόμηση κονδυλίων, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση ή και την περαιτέρω μείωση των ποσοστώσεων και την αύξηση των προστίμων συνυπευθυνότητας, στοχεύοντας στην αποθάρρυνση της παραγωγής και στον έλεγχο των δαπανών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τη συνολικότερη στάση της ΕΕ για το μέλλον που επιφυλάσσεται στη γεωργία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι οι περικοπές στον γεωργικό τομέα είναι απόφαση και των 15 αρχηγών των κρατών - μελών, και άρα και της ελληνικής κυβέρνησης, και αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως αποφασίστηκε στο Βερολίνο με την «Ατζέντα 2000». Παρ' όλα αυτά θεώρησε «προνομιούχο» τον τομέα του βάμβακος και κάλεσε τους αγρότες να αυτοπεριορίσουν την παραγωγή τους... αν δε θέλουν να πληρώνουν πρόστιμα!

... Αφού τους «έσφαξαν με το βαμβάκι»... οι Ελληνες αγρότες επέστρεψαν στην Ελλάδα αποφασισμένοι ακόμη περισσότερο να βαδίσουν το μοναδικό δρόμο διασφάλισης και προάσπισης των δικαιωμάτων: Ενωμένη και δυναμική ανάπτυξη των αγώνων τους, ενάντια στις απαιτήσεις των Βρυξελλών και την υποτέλεια της κυβέρνησης.

Στη Σάμο η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στο νομό Σάμου, που δέχτηκε μεγάλο χτύπημα από τις πυρκαγιές, θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 20 του Ιούλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

ΚΚΕ
Εκδήλωση της ΚΟ Πύργου

Η ΚΟ Πύργου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΕΤΡΙΝΑ» με θέμα την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, τις συμμαχίες και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

Στις 22.00 θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, σε συζήτηση του Κόμματος στα Γιάννενα με θέμα: «Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ