ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
1980: Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Χιλιάδες νέοι με χρωματιστά χαρτόνια σχηματίζουν στις κερκίδες την εικόνα της μασκότ των Αγώνων, του Μίσα
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Χιλιάδες νέοι με χρωματιστά χαρτόνια σχηματίζουν στις κερκίδες την εικόνα της μασκότ των Αγώνων, του Μίσα
Στις 19 Ιούλη 1980 αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο κατάμεστο από κόσμο στάδιο «Λένιν» γίνεται, κατά γενική ομολογία, η πιο εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η Μόσχα είχε βάλει τα καλά της, ενώ ειδικοί μετεωρολογικοί πύραυλοι, που προκαλούν πρόωρη βροχόπτωση, έχουν εξασφαλίσει για λίγες τουλάχιστον ώρες αίθριο ουρανό πάνω από τους 80.000 θεατές και τους 6.000 αθλητές.

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μέσα στην τελετή. Την παράσταση, όμως, κλέβουν οι περίτεχνοι σχηματισμοί δέκα χιλιάδων ευέλπιδων, οι οποίοι, με τη βοήθεια έγχρωμων χαρτονιών, σχηματίζουν με ακρίβεια ηλεκτρονικού υπολογιστή σύνθετες παραστάσεις.

Ομως, στη 12η Ολυμπιάδα, ο ολυμπισμός υπέστη ένα σημαντικό τραύμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες χώρες δεν επέτρεψαν στους αθλητές τους να πάρουν μέρος. Αφορμή ήταν η σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας.

Το μποϊκοτάζ των Αγώνων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε ομιλία του στο Κογκρέσο στις 4 Γενάρη 1980. Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώνει, όπως το εμπάργκο σιτηρών, απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστολή της επικύρωσης της συνθήκης SALT-II, απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν την Ολυμπιάδα της Μόσχας.

Ηταν η πρώτη φορά στον 20ό αιώνα, που η κορυφαία διεθνής αθλητική διοργάνωση απειλείται να ναρκοθετηθεί για πολιτικούς λόγους, αφού ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του '36 στη χιτλερική Γερμανία πραγματοποιήθηκαν κανονικά, σε μια εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ακούγονταν δυνατά στην Ευρώπη.

Η δήλωση Κάρτερ γίνεται δεκτή με δυσφορία από τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προσανατολίζεται αποκλειστικά στο θέμα του μποϊκοτάζ, ασκώντας κάθε είδους πιέσεις στους «συμμάχους» για να την ακολουθήσουν. Ο ίδιος ο Κάρτερ επικοινωνεί τηλεφωνικά με περισσότερους από 100 ηγέτες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κόλαφος στην πολιτική των ΗΠΑ έρχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία στις 12 Φλεβάρη αποφασίζει ομόφωνα την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας στη Μόσχα. Σε πολλές χώρες, οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές (όπως στη Βρετανία), που είναι και αποκλειστικά υπεύθυνες για τη συμμετοχή των αθλητών τους, παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, παρά τις αντίθετες αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Τελικά, στη 12η Ολυμπιάδα μετέχουν 81 χώρες και μεταξύ αυτών όλες οι χώρες της ΕΟΚ, πλην της Γερμανίας.

Καιρός
Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και πιθανό στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανόν να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και αργότερα στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17-34, στα νησιά από 19-29 και στη Θεσσαλονίκη από 18-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1834 Γεννιέται ο Εντγκάρ Ντεγκά, από τους μεγαλύτερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Γαλλίας. Κύριο θέμα των έργων του είναι η ανθρώπινη έκφραση μέσω της κίνησης, όπως ο χορός.

1839 Γεννιέται ο σοβιετικός ποιητής Β. Μαγιακόφσκι. Ηταν ο ποιητής της Οχτωβριανής Επανάστασης και πήρε μέρος στην οργάνωση της προπαγάνδας του νέου σοσιαλιστικού σοβιετικού κράτους. Θεωρείται ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους του φουτουριστικού κινήματος. Είχε γεννηθεί το 1893. Αυτοκτόνησε στις 14 Απρίλη του 1930.

ΝΑ «ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» την πολιτική και οικονομική διείσδυση του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στη Βουλγαρία, με αντάλλαγμα την υποστήριξη για ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιχείρησε ο Κ. Σημίτης, στην επίσκεψή του στη Βουλγαρία (σελίδα 7)

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική, που θέλει την ενίσχυση της αστυνόμευσης ως λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, κατήγγειλε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο πρόσληψης 2.300 συνοροφυλάκων το ΚΚΕ (σελίδα 7)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ χτες οι διαδικασίες κατάσχεσης του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε, στο πλαίσιο της απόφασης του Εφετείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου για καταβολή αποζημίωσης από τη Γερμανία στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο (σελίδα 8)

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην επόμενη φάση του τρίτου γύρου των συνομιλιών θα ληφθούν στη νέα, αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (σελίδα 8)

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ νύχτα επεισοδίων, η χτεσινή για το Κουσσυφοπέδιο και ειδικότερα για την πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και παρά την παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον (σελίδα 9)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ χτες η θανάτωση 1.000 και πλέον βοοειδών στον Εβρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επιδημία αφθώδους πυρετού, ενώ ανακοινώθηκε το χρηματικό ποσό αποζημίωσης ανά ζώο, χωρίς, όμως, να υπάρχει οποιαδήποτε χρονική δέσμευση για την καταβολή του (σελίδα 20)

ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, όσο ποτέ άλλοτε, κατάσταση βρίσκει τους βιοτέχνες και τους ΕΒΕ το 2000, με τους δείκτες ασφυξίας να επιδεινώνονται κατακόρυφα, με τα «φέσια» να αυξάνονται στην αγορά, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, σημειώνουν τα συμπεράσματα της ετήσιας συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (σελίδα 22)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στη φωνή που επί δεκαετίες σκόρπισε και συνεχίζει να σκορπά συγκινήσεις, είναι η βραδιά του Σαββάτου στη Ρεματιά του Χαλανδρίου (σελίδα 26)

ΜΕ ΜΙΑ πολύωρη, γεμάτη δυνατές συγκινήσεις, συναυλία, έπεσε προχτές το βράδυ η αυλαία του πρώτου κύκλου εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Πέτρας», ενώ η δεύτερη ενότητα, κυρίως θεατρική, αρχίζει στις 23 Αυγούστου (σελίδα 27)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1870 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές της Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα.

1900 Μπαίνει σε λειτουργία το υπόγειο μετρό του Παρισιού.

1922 Συλλαμβάνονται η ηγεσία του ΣΕΚΕ(Κ) και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

1924 Καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου και στις 24 Ιούλη σχηματίζεται κυβέρνηση με επικεφαλής τον Θ. Σοφούλη.

1949 Το Λάος γίνεται ανεξάρτητη πολιτεία στα πλαίσια της Γαλλικής Ενωσης.

1992 Βόμβα σε αυτοκίνητο σκοτώνει τον Πάολο Μπορσελίνο, δικαστή και επικεφαλής της επιχείρησης «αντι- μαφία» στο Παλέρμο της Σικελίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ