ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Δεν παίζουμε με τις ανάγκες των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή»

Κινητοποίηση γονιών - εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη

MotionTeam

Απαιτώντας να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλα τα προνήπια και νήπια να ενταχθούν ομαλά στα δημόσια νηπιαγωγεία, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικοί και γονείς προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Καλώντας στην κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει «την υποκρισία της κυβέρνησης, που προχώρησε στη θεσμοθέτηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα με ένταση βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όπου σε δήμους της Αττικής τα παιδιά μας θα στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ (και μάλιστα σε αυλές σχολείων) ή θα μετακινούνται χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να πάνε στο νηπιαγωγείο. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική και το υπουργείο Παιδείας, αφού δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές της Αττικής αλλά και η Περιφέρεια, οι οποίες στήριξαν την εφαρμογή αυτού του νόμου με μηδενική δαπάνη για την υλοποίησή του, μετακυλίοντας την ευθύνη στους δήμους. Ο στόχος όλων κοινός. Να στραφούν στην ιδιωτική Εκπαίδευση (...) Απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η επαναφορά της αναχρονιστικής πρότασης της ΚΕΔΕ και του Πατούλη για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν την ευθύνη να λύσουν προβλήματα ανάλογα με την ένταση και όπως θα εκφραστούν σε κάθε δήμο και περιοχή».

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Ν. Πλουμπίδης» στο κάλεσμά τους αναφέρονται σε μια σειρά προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί. «Τις τελευταίες μέρες, με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους 114 δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019 - 2020 εμφανίζεται οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών. Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες. Τα τεράστια προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι σ' αυτούς τους δήμους δεν έχει χτιστεί ούτε ένα νέο νηπιαγωγείο, δεν υπάρχει επαρκής κτιριακή υποδομή αλλά και ανάλογη γεωγραφική κατανομή για να στεγάσει σωστά τα παιδιά που γράφτηκαν. Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα νηπιαγωγεία εδώ και χρόνια (π.χ. εκατοντάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται ακόμα και σε ισόγεια πολυκατοικιών που προορίζονταν για καταστήματα!)», σημειώνουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν μαζί με τους γονείς: Εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της λειτουργίας και του προσωπικού. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών και 15 παιδιά ανά τμήμα. Να υπάρχει δεύτερος νηπιαγωγός σε τμήματα με 22 - 25 παιδιά.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη κάθε παιδιού. Γι' αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή της.


Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν δίνουν απάντηση στις ανάγκες των πανεπιστημίων

Σύνοδος Πρυτάνεων έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Κέρκυρα, όπου χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Αλεξάνδρα Μπαλού

Εκτακτη χρηματοδότηση μεγαλύτερη από την περσινή ζήτησαν τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της 91ης Συνόδου των Πρυτάνεων που συνήλθε στην Κέρκυρα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε μεν έκτακτη χρηματοδότηση αλλά στο ίδιο ύψος με την περσινή. Ως προς τα θέματα της χρηματοδότησης, η Σύνοδος εντόπισε ακόμα υποστελέχωση οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των ΑΕΙ και ζήτησε να καλυφθούν τα κενά με νέο εξειδικευμένο προσωπικό, επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος στήριξης της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ επανέφερε την πάγια θέση της για μεγαλύτερη ευελιξία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας.

Συζήτηση έγινε στη Σύνοδο και για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για το οποίο οι πρυτάνεις συνέστησαν ειδική επιτροπή ώστε να το παρακολουθήσει, ενώ ζήτησαν να έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των εισακτέων και να επανεξεταστούν (βλ. μειωθούν) οι μετεγγραφές. Ο υπουργός από την πλευρά του ζήτησε «η Σύνοδος να οργανώσει συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη Τμημάτων ανά γνωστικό πεδίο για να διαμορφωθεί μία εισήγηση ως προς το προφίλ του πρωτοετούς φοιτητή, ως προς τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας μαθητής όταν εισάγεται στα Πανεπιστήμια (...) ώστε τα προγράμματα της Γ' Λυκείου να μπορούν να προσαρμοστούν και σε αυτές τις κατευθύνσεις».

Στη Σύνοδο παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων και υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας του Κόμματος. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων για τα πανεπιστήμια δεν δίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στις ανάγκες των φοιτητών:

-- Για σύγχρονες, ολοκληρωμένες σπουδές χωρίς εμπόδια και φραγμούς, για δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών.

-- Για στελέχωση των ιδρυμάτων με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

-- Για έρευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Δεν μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απάντηση στις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των διδασκόντων μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τον αγώνα του κινήματος, με σταθερό τιμόνι στον ταξικό του προσανατολισμό. Εναν αγώνα που ξεδιπλώνεται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες μέσα κι έξω από τα ιδρύματα». Σ' αυτή την υπόθεση, υπογράμμισε η Αλ. Μπαλού, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις.


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Προσαγωγή μαθητών επειδή βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου τους το απόγευμα!

Την προσαγωγή 10 μαθητών, ηλικίας 13-15 ετών, στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς, επειδή βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου τους, έπαιζαν και συζητούσαν, καταγγέλλει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμαριάς.

Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε πριν μια βδομάδα, στο 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, μετά από μήνυση κατά αγνώστων που κατέθεσε η Διεύθυνση του σχολείου, για βανδαλισμό, καθώς τις προηγούμενες μέρες άγνωστοι είχαν κάνει graffiti σε εξωτερικό τοίχο του σχολείου.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Γονέων, οι 10 μαθητές του σχολείου εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αυλή του σχολείου, έπαιζαν και συζητούσαν. Οι αστυνομικοί εξάντλησαν την αυστηρότητά τους αντιμετωπίζοντάς τους ως εγκληματίες! Μάλιστα, πραγματοποίησαν και σωματικό έλεγχο στα αγόρια, θεωρώντας προφανώς ότι «οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στο σχολείο είναι ένοχος».

Μετά από παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες των γονιών των μαθητών, εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων του 10ου Γυμνασίου και της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, οι μαθητές αφέθηκαν από την Αστυνομία. Στις έντονες διαμαρτυρίες της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, ο διοικητής της Ασφάλειας Καλαμαριάς ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά των 13χρονων και 15χρονων στην Αστυνομία «έγινε για την ασφάλεια των ίδιων των μαθητών».

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς σημειώνει: «Τα παιδιά μας στερούνται ελεύθερους χώρους για παιχνίδι και άθληση. Τα προαύλια των σχολείων λειτουργούν ως τέτοιοι, εκτός του σχολικού ωραρίου. Αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής η λήψη απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών μας (πρόσληψη σχολικών φυλάκων, συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η δημιουργία νέων). Τα παιδιά μας σέβονται και αγαπούν το χώρο όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια σε παραβατικές συμπεριφορές ή σφάλματα νέων ανθρώπων. Ομως για να κριθούν ως τέτοια, οφείλουν να έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Οι ευθύνες επίσης της κυβέρνησης είναι εμφανείς. Από τη μια πλευρά, προωθεί τη ναρκωκουλτούρα σε μόνιμη βάση (που οδηγεί στην παραβατικότητα) και από την άλλη αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη δομών στο σύγχρονο σχολείο, όπως αυτές του κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου. Θα έπρεπε η έννοια της να είναι η πρόληψη των παραπάνω συμπεριφορών και όχι η καταστολή.

Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος το συμβάν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν.

Η Αστυνομία δεν έχει δουλειά μέσα στα σχολεία, εκφοβίζοντας τους μαθητές.

Η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς θα βρίσκεται πάντοτε αντίθετη σε τέτοιου είδους ενέργειες και θα τις αντιπαλεύει».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org