Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Δεν παίζουμε με τις ανάγκες των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή»

Κινητοποίηση γονιών - εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη

MotionTeam

Απαιτώντας να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλα τα προνήπια και νήπια να ενταχθούν ομαλά στα δημόσια νηπιαγωγεία, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικοί και γονείς προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Καλώντας στην κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει «την υποκρισία της κυβέρνησης, που προχώρησε στη θεσμοθέτηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα με ένταση βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όπου σε δήμους της Αττικής τα παιδιά μας θα στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ (και μάλιστα σε αυλές σχολείων) ή θα μετακινούνται χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να πάνε στο νηπιαγωγείο. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική και το υπουργείο Παιδείας, αφού δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές της Αττικής αλλά και η Περιφέρεια, οι οποίες στήριξαν την εφαρμογή αυτού του νόμου με μηδενική δαπάνη για την υλοποίησή του, μετακυλίοντας την ευθύνη στους δήμους. Ο στόχος όλων κοινός. Να στραφούν στην ιδιωτική Εκπαίδευση (...) Απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η επαναφορά της αναχρονιστικής πρότασης της ΚΕΔΕ και του Πατούλη για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν την ευθύνη να λύσουν προβλήματα ανάλογα με την ένταση και όπως θα εκφραστούν σε κάθε δήμο και περιοχή».

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Ν. Πλουμπίδης» στο κάλεσμά τους αναφέρονται σε μια σειρά προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί. «Τις τελευταίες μέρες, με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους 114 δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019 - 2020 εμφανίζεται οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών. Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες. Τα τεράστια προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι σ' αυτούς τους δήμους δεν έχει χτιστεί ούτε ένα νέο νηπιαγωγείο, δεν υπάρχει επαρκής κτιριακή υποδομή αλλά και ανάλογη γεωγραφική κατανομή για να στεγάσει σωστά τα παιδιά που γράφτηκαν. Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα νηπιαγωγεία εδώ και χρόνια (π.χ. εκατοντάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται ακόμα και σε ισόγεια πολυκατοικιών που προορίζονταν για καταστήματα!)», σημειώνουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν μαζί με τους γονείς: Εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της λειτουργίας και του προσωπικού. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών και 15 παιδιά ανά τμήμα. Να υπάρχει δεύτερος νηπιαγωγός σε τμήματα με 22 - 25 παιδιά.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη κάθε παιδιού. Γι' αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ