ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιασφαλιστικός μονόλογος!

Η κυβέρνηση θα αναλάβει "με τόλμη" το πολιτικό κόστος των σχεδιαζόμενων ανατροπών, προειδοποίησε χτες, στην έναρξη του σχετικού "κοινωνικού διαλόγου", ο υπουργός Εργασίας, προδιαγράφοντας το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης. "Αδειασμα" στους... εταίρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την απόρριψη ακόμα και διαδικαστικών αιτημάτων

Οι σαφέστατες προειδοποιήσεις ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να συνδέονται με "συντεχνιακά (!) αιτήματα",η κινδυνολογία,η υπογράμμιση της πρόθεσης της κυβέρνησης να "αναλάβει με τόλμη το πολιτικό κόστος", η επισήμανση ότι "οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσουν",ήταν μερικά σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,στη χτεσινή φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό. Φιέστα, που χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό μονόλογο,την απόρριψη και αυτών ακόμα των διαδικαστικών προτάσεων της ΓΣΕΕ και την αποχή των μεγάλων συνταξιουχικών οργανώσεων, που είχαν κληθεί.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε, σαφέστατα, το σαρωτικό αντιασφαλιστικό στίγμα των επερχόμενων αλλαγών. Ανάμεσα στα άλλα διατύπωσε τις πιο κάτω κατευθύνσεις - "ερωτήματα", θέτοντας υπό αίρεση και αμφισβήτηση τα πάντα: "Αν μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο παροχών όταν μειώνονται συνεχώς οι ασφαλισμένοι". "Αν θα αναλάβουν οι νέοι το βάρος της συντήρησης των ηλικιωμένων ή θα βρεθεί άλλος τρόπος". "Αν θα αποφασιστεί η ελάχιστη προστασία ή το ελάχιστο εισόδημα για τους φτωχούς και άνεργους", καταλήγοντας στο αόριστο και ισοπεδωτικό συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι "ευθύνη όλων".

Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε επίσης ότι ο "κοινωνικός διάλογος" δεν είναι "παζάρι",ότι "δεν μπορεί να εξελιχθεί σε επιμέρους διαπραγματεύσεις των συντεχνιακών αιτημάτων". Επίσης, ότι δεν μπορεί να υποβαθμίσει την έννοια της "νομιμοποίησης" της κυβέρνησης και ότι "δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμών"... Ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι οι τελικές επιλογές ανήκουν στην κυβέρνηση, αφού αυτές "τίθενται στην ψήφο και επιδοκιμασία του λαού στην αρχή και στο τέλος της θητείας της"...

Διαδικαστικά

Για τα διαδικαστικά, ο υπουργός επανέλαβε ότι Επιτροπή ειδικών που θα ορίσουν οι φορείς και η κυβέρνηση - μέχρι τέλος Ιούνη - θα παρουσιάσει τα δεδομένα και θα προτείνει λύσεις. Τα πορίσματα θα συζητηθούν κατά ομάδες που θα συγκροτούνται από την "Ολομέλεια" του "κοινωνικού διαλόγου". Επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος,οικονομολόγος. Η Ολομέλεια θα καταγράφει όλες τις απόψεις, ενώ η Επιτροπή θα μπορεί να υποστηριχτεί και από άλλους εμπειρογνώμονες. Στη συνέχεια η ΟΚΕ - η οποία στηρίζει και τεχνικά τη διαδικασία - θα γνωμοδοτήσει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Η πρώτη ενότητα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, η δεύτερη μέσα στο 1998. Φορείς που δεν εκπροσωπούνται στην Ολομέλεια θα καλούνται στις συνεδριάσεις της αν χρειαστεί και θα έχουν - ανάλογα το θέμα - συμμετοχή στην Επιτροπή τεχνοκρατών.

Ούτε για τα προσχήματα...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,έκανε τρεις παρατηρήσεις. Ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει την ισχύ των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90 και 2084/92 για ένα χρόνο ή τη συζήτηση της αλλαγής τους μέσα στο 1997, ώστε να μην ισχύσουν όσα προβλέπουν από 1.1.98.Πρότεινε η συζήτηση να μη γίνει από τεχνοκράτες που θα καταθέσουν τα πορίσματά τους στην κρίση των εκπροσώπων των φορέων, αλλά να προηγηθεί η πολιτική συζήτηση και κατάληξη, η οποία θα τεκμηριωθεί από τους τεχνοκράτες. Επισήμανε ακόμα ότι οι πλέον αρμόδιοι να συζητήσουν για το θέμα είναι η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκου,ο οποίος ζήτησε να γίνει ενιαία η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και όχι σε δυο ενότητες, ενώ σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα της κύριας σύνταξης των δημόσιων υπάλληλων που είναι χαμηλή και την 35ετία στο "διάλογο".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή για τους βιομηχάνους και ότι υπάρχει έτοιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Ο Δ. Καψάλης της ΕΣΕΕ συμφώνησε επίσης για την τριμερή σύνθεση της Ολομέλειας του "κοινωνικού διαλόγου", το ίδιο και οΓ. Κανελλόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η κυβέρνηση απέρριψε ακόμα και αυτές τις προτάσεις της ΓΣΕΕ. Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά ότι "η αλλαγή της νομοθεσίας δεν μπορεί να έρθει σαν προϋπόθεση του διαλόγου, αλλά σαν αποτέλεσμα του διαλόγου". Για τους τεχνοκράτες είπε ότι "δεν μπορεί να προηγηθεί η πολιτική απόφαση και να ακολουθήσει η τεκμηρίωση", ενώ για τη σύνθεση της Ολομέλειας ήταν ανυποχώρητος, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις ενστάσεις που παρατηρήθηκαν!

Οι "εργασίες" έκλεισαν με τον υπουργό Εργασίας να λέει ότι μέχρι τις 10 Ιούλη μπορεί να γίνει μια ακόμα συνάντηση της Ολομέλειας για τις αρχές και τον τρόπο διεξαγωγής του "διαλόγου" και τον αναπλ. πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη να απορεί φωνάζοντας "τι, τελειώσαμε;"!Συνεπικουρούμενος από τον αναπλ. γραμματέα της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη,ο συνδικαλιστής ζήτησε από τον υπουργό να καταληχτεί η διαδικασία, με δεδομένες τις αντίθετες προτάσεις, αλλά ο υπουργός παρέπεμψε στην επόμενη συνάντηση και οι αντιδράσεις κόπασαν...

  • Αργότερα, ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες, όχι τέτοιες όμως, που να οδηγήσουν σε αποχώρηση και ότι η στάση της ΓΣΕΕ θα επανεξεταστεί και από την τύχη των προτάσεών της...

Σε δήλωσή του, ο Α. Καλύβης χαρακτηρίζει τη χτεσινή διαδικασία "παρωδία διαλόγου" και σημειώνει ότι η κυβέρνηση "δε θέλει ουσιαστικό διάλογο για το ασφαλιστικό". Σημειώνει μάλιστα, ότι αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, δε θα έχει νόημα η περαιτέρω συμμετοχή της και ότι ανάλογες θα είναι οι επιδράσεις στο σύνολο της διαδικασίας του διαλόγου. Ανάλογη αιχμή έκανε και ο Γ. Μανώλης μετά τη συνεδρίαση, ότι δηλαδή από αυτό το "διάλογο" κρίνεται και η συμμετοχή στον άλλο, για την "Ανταγωνιστικότητα - Ανάπτυξη - Απασχόληση". Ωστόσο και οι δυο παρατάξεις, παρά τις συνεχείς ανάλογες ...διαπιστώσεις τους, επιμένουν μέχρι τώρα να νομιμοποιούν την παρωδία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΛΟΣ - ΠΥΡΓΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήρια σήμερα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις αποκάλυψης και καταδίκης του ψευδεπίγραφου "διαλόγου". Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά τους δικαιώματα

Σε τέσσερις πόλεις της χώρας, τη Θεσσαλονίκη,το Βόλο,τον Πύργο και τη Ζάκυνθο,συνεχίζονται σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου" και της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Πανεργατικό συλλαλητήριο διοργανώνει στις 7.30μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι της πόλης καλούνται να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα του ΣΕΒ και των Βρυξελλών. Να απαντήσουν δυναμικά ότι "δε θα υποταχτούν στη λογική του σφαγιασμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων" και να διεκδικήσουν δημόσια, σύγχρονη και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Στο Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής και καταδίκης της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", διοργανώνεισήμερα στις 7μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας,η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, που έχουν συγκροτήσει εφτά σωματεία της περιοχής. Στο μεταξύ ολοένα και περισσότεροι συνδικαλιστές απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" είναι το όχημα, με το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους συνένοχους στην αντιλαϊκή πολιτική της. Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αγωνιστικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση προσυπογράφουν οι συνδικαλιστές: Α. Βαϊτσης και Δ. Τσικλάνης (μέλη διοίκησης του Εργατικού Κέντρου), Κ. Παπαδόπουλος(μέλος διοίκησης Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών), Δ. Σιαφάκας και Γ. Χαρισμένος (απ' το Σύνδεσμο Σιδηροδρομικών), Β. Βλαχάκης και Λ. Τσελέπης(απ' την ΚΑΝ ΝΤΡΙΝΚΣ "ο Αστέρας"), Α. Παππάς, Β. Ζουπανιώτης, Δ. Κατσάνος και Δ. Φαλαγγάρης (απ' τον σύλλογο ΟΤΑ), Π. Κατέχος και Π. Ζούκας(Σωματείο Καλωδίων), Α. Κατσάνος και Γ. Κατσιαβάλος (απ' τον Σύνδεσμο Χαλυβουργών), Ζ. Κώσταινας (Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ), Α. Βαρώνας (σωματείο ΙΡΝΤΑ), Γ. Μελιτζανάς (ΕΔΟΠ - ΔΕΗ), Γ. Χατζόπουλος και Δ. Μπατής (απ' το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων) και Δ. Ραγάλος, Χ. Σελινάς και Α. Νάνος (ΕΤΕ-ΔΕΗ).

Στον Πύργο

Προσκλητήριο αγώνα απευθύνουν και οκτώ σωματεία του Πύργου, που διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη στις 8μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης."Με την πάλη μας θα αχρηστεύσουμε στην πράξη την αντεργατική πολιτική", τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οπως επισημαίνουν η κυβέρνηση ξεκίνησε το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", με τη συμμετοχή των βιομηχάνων και των υποταγμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, με μέτρα για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει στην πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. "Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα - υπογραμμίζουν - που δεν είναι εφήμερη και προσωρινή, αλλά σχεδιασμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", προς το συμφέρον των πολυεθνικών, δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας".

Τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν τα σωματεία: Οικοδόμων Πύργου, Οικοδόμων Γαστούνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πλακάδων Πύργου, Επαγγελματιών Οδηγών Ν. Ηλείας, Χειριστών Μηχανημάτων, Μουσικών, Εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Πύργου.

Στη Ζάκυνθο

"Κάτω τα χέρια απ' τα δικαιώματά μας". Με αυτό το σύνθημα το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και νέους σε συγκέντρωση καταδίκης του κοινωνικού διαλόγου, αύριο Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.

Μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες - επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - οι εργαζόμενοι περιόρισαν την ασυδοσία των εργοδοτών, απέσπασαν δικαιώματα. Σήμερα - συνεχίζει - που η τεχνολογία έχει προχωρήσει, ο πλούτος μετριέται με αστρονομικά νούμερα, που οι ανάγκες των εργαζομένων είναι μεγαλύτερες, έρχεται η κυβέρνηση με μια νέα ολομέτωπη επίθεση να πει: Στοπ στα κεκτημένα. "Με τον κοινωνικό διάλογο - σημειώνεται - δεν αποβλέπει παρά στην οικειοθελή παράδοση των εργαζομένων, στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος". Καταγγέλλει τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που συνειδητά γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα.

* Με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καταγγέλλει το στημένο ψευτοδιάλογο και καλεί τις πλειοψηφίες των διοικήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Επιστροφή στο 1950!

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Αρχισε και ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" με θέμα το ασφαλιστικό. Με βάση τη γνωστή πια πολιτική της, η κυβέρνηση έχει στόχο να ξεθεμελιώσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, όπως αναγράφεται στη "Λευκή Βίβλο" (την οποία η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα). Ετοιμάζει ένα ασφαλιστικό σύστημα προσαρμοσμένο στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης, στο καθεστώς του μοιράσματος της ανεργίας, της μείωσης των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Ενα ασφαλιστικό σύστημα προσαρμοσμένο στη μετατροπή των εργαζομένων σε μισοάνεργους, σε μισοαπασχολούμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο "κοινωνικός διάλογος" ξεκινάει τη στιγμή που ήδη εφαρμόζονται οι από χρόνια φημισμένοι αντιλαϊκοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινάει τη στιγμή που τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν καταληστευτεί από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία που τα οδήγησαν στη χρεοκοπία και έστρωσαν το έδαφος, για να περάσει η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Επομένως ο "κοινωνικός διάλογος" αρχίζει με δεδομένη όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την αντιλαϊκή νομοθεσία που στηρίζει την κερδοφορία των καπιταλιστών σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Βλέπουμε τι γίνεται τελευταία με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92, όπου μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη οι επικουρικές συντάξεις με τη μείωσή τους στο 20%, καθώς και μια σειρά επιλογές που σχεδιάζει η κυβέρνηση (μείωση της κύριας σύνταξης στο 60% των μέσων αποδοχών της τελευταίας δεκαετίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για άνδρες και γυναίκες κλπ).

Ενα είναι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής: Η επιστροφή στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης πριν από το 1950, που το ΙΚΑ ήταν στα σπάργανα και λειτουργούσαν κάποια κλαδικά Ταμεία σαν φορείς ασφάλισης μερίδας εργαζομένων. Επιστροφή λοιπόν στο 1950 και ακόμη παλιότερα, με επιπλέον τη δυσβάσταχτη ανεργία σήμερα που πολλαπλασιάζει τις δραματικές επιπτώσεις της διάλυσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Ολα αυτά με τον πολιορκητικό κριό του "κοινωνικού διαλόγου", για να επικαλείται η κυβέρνηση με τον ΣΕΒ το άλλοθι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι συναινούν στο έγκλημα. Οτι όλα γίνονται μαζί με τους εργαζόμενους για το καλό τους! Πήραν όμως και παίρνουν την πρέπουσα απάντηση. Οι εργαζόμενοι, καθημερινά, πυκνώνουν τις γραμμές της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" ενάντια στα αντιασφαλιστικά αντεργατικά μέτρα των καπιταλιστών που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Πριν λίγες μέρες, τα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στην Πάτρα... Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και αλλού. Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη απαντώντας στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων της πόλης, δίνουν το"παρών" στον αγώνα με το σύνθημα: "Κάτω τα χέρια απ' την κοινωνική ασφάλιση - όχι στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου"". Διεκδικούν δημόσια και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση για όλους, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση.

Το αγωνιστικό προσκλητήριο στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Πέμπτη 19 Ιούνη στις 7.30μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, συνθέτει με τη σειρά του, το εξελισσόμενο πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο τη ματαίωση του "διαλόγου" - απάτη. Στον αγώνα αυτόν της ματαίωσης της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου" οι κομμουνιστές έχουν τον "πρώτο λόγο".

* Ο Θόδωρας Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ

Επίσχεση εργασίας στο ΙΒΣΑ

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την περικοπή των αποδοχών τους κατά 35.000 το μήνα

Επίσχεση εργασίας, με καθολική συμμετοχή, ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας,διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση κατά 35.000 δραχμές των αποδοχών τους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σε αυτούς επιλεκτικά και μόνο τις διατάξεις εκείνες του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που περικόπτουν δικαιώματα.

Από το 1974, οι εργαζόμενοι στο ΙΒΣΑ πληρώνονται με βάση το εκάστοτε μισθολόγιο που ισχύει για τους δημόσιους υπάλληλους, κάτι που έχει κατοχυρωθεί και με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του '93. Με την ισχύ του νέου μισθολογίου, καταργήθηκε το επίδομα παραγωγικότητας. Η διάταξη αυτή εφαρμόστηκε αμέσως και για το προσωπικό του ΙΒΣΑ, όμως δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις εκείνες για την αναπροσαρμογή των βασικών τους μισθών.

Σε συνάντηση που είχαν προχτές με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίρτη,ο τελευταίος υποσχέθηκε αόριστα ότι γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα και τους ζήτησε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Αν για τους μισθούς των εργαζομένων ακόμα το θέμα "ψάχνεται", δε συμβαίνει το ίδιο για τα τροφεία και τα μεταφορικά που υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι γονείς των παιδιών που φροντίζει το ΙΒΣΑ. Ετσι, με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε, αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 50% τα τροφεία και τα μεταφορικά.

Με ανακοίνωσή του, το σωματείο επισημαίνει: "Κατανοούμε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται με το κλείσιμο των παιδικών σταθμών. Ομως θέλουμε να ενημερώσουμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Η υπομονή μας έχει κάποια όρια. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και γι' αυτό συνεχίζουμε επ' αόριστον την επίσχεση εργασίας".

Ενωμένοι για τα κοινά προβλήματα

Την πρώτη του συγκέντρωση οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλίας με τους Αλβανούς εργαζόμενους

Την πρώτη του συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει το Σάββατο, 21 Ιούνη, ο νεοϊδρυθείς "Σύνδεσμος Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους".Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1) στις 5.30 μμ.

Σκοποί του συνδέσμου είναι η ανάπτυξη αλληλεγγύης προς τους αλβανικής υπηκοότητας εργαζόμενους, που διαμένουν στην Ελλάδα, η υποστήριξη των δικαιωμάτων τους και η βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Επίσης η ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και η συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις των Αλβανών υπηκόων, που εργάζονται στην Ελλάδα, με τις οργανώσεις των Ελλήνων εργαζομένων και των άλλων μεταναστών.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση - συζήτηση, απευθύνει ο σύνδεσμος με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως "μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που μας απασχολούν, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων".

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συγκέντρωση, αφορούν: Τα Προεδρικά Διατάγματα για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. Τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων των Αλβανών μεταναστών.

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Η διαδικασία αυτή είναι μια απάτη"

Τις ιστορικές ευθύνες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει η παράταξη και τις καλεί να αποχωρήσουν

Σήμερα, με τη συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία αυτή είναι μια απάτη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ΕΕ της ΕΣΑΚ και συνεχίζει:.

"Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν κατηγορηματικός στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την κατεδάφιση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.

Συγκεκριμένα είπε:

- Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος της ασφάλισης και της περίθαλψης.

- Το κράτος και οι εργοδότες στην πορεία θα απαλλαγούν από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Από το 1998 θα ολοκληρωθούν οι βασικές κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου. - Υπεραμύνθηκε των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Μάλιστα, για όλα αυτά, δε δίστασε να επαναφέρει με έναν τρόπο τη θεωρεία του "κοινωνικού αυτοματισμού". Δηλαδή, κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να πάρουν σύνταξη οι νεότεροι!

Οι θέσεις της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή τους στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" έχουν ιστορικές ευθύνες και γίνονται συνένοχοι στην εφαρμογή των πιο άγριων ταξικών αντιλαϊκών πολιτικών που γνώρισε η εργατική τάξη. Εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι άμεσα να αποχωρήσουν από τη διαδικασία της απάτης".

Τέλος, η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να δυναμώσουν τον ενωτικό τους αγώνα για την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών. Για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών καταχτήσεων που κινδυνεύουν άμεσα.

ΜΙΝΕΡΒΑ
Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα

Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ελαιουργία ΜΙΝΕΡΒΑ στο Μοσχάτο, η αδιάλλακτη, ως τώρα, εργοδοσία υποχρεώθηκε να κάνει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τα βασικότερα αιτήματά τους.

Δεσμεύτηκε συγκεκριμένα να μετατρέψει ως το τέλος του χρόνου όλες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε αορίστου, να μην κάνει καμιά απόλυση, καθώς και να χορηγήσει μέσον για τη μεταφορά των εργαζομένων από την Αθήνα στο Σχηματάρι και αντίστροφα, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο Σχηματάρι.Δέχτηκε, επίσης, το αίτημα των εργαζομένων, οι αυξήσεις να συμφωνούνται - όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια - με το κλαδικό σωματείο και η υπερωριακή αμοιβή, καθώς και η νυχτερινή εργασία να προσαυξάνονται κατά 100% και 40%, αντίστοιχα.

Η ΜΙΝΕΡΒΑ, εδώ και ένα χρόνο, μετέφερε εγκαταστάσεις της από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι και συγχρόνως έδωσε "κίνητρα" στους παλιούς εργαζομένους να αποχωρήσουν από την επιχείρηση, για να δώσουν τη θέση τους σε νέους, συμβασιούχους, εργαζόμενους. Προκειμένου να εξαναγκάσει όλους τους παλιούς εργαζόμενους να αποχωρήσουν, τους ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι δε θα διαθέσει μέσο μεταφοράς για το νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που κατοικεί στην Αθήνα να μην έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται στη δουλιά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ