ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ
Μαζική απάντηση στις βρώμικες επιθέσεις

Συγκέντρωση οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις, την Πέμπτη στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας στον κλάδο

Η πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων στους ΟΤΑ είναι αυτή που ενοχλεί τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία
Η πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων στους ΟΤΑ είναι αυτή που ενοχλεί τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία
Να καταδικάσουν μαζικά την άθλια πραξικοπηματική ενέργεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) -που απομάκρυνε από την Εκτελεστική Επιτροπή όλους τους εκπροσώπους της ΔΑΣ ΟΤΑ, η οποία, με την ψήφο των συναδέλφων, είναι δεύτερη δύναμη στην Ομοσπονδία, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, με ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα, τους καλεί να μετατρέψουν την τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου) της Πέμπτης 21 του Ιούνη σε μέρα αγώνα για τη διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων του κλάδου, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και των δημάρχων που την εφαρμόζουν, κατά του πραξικοπήματος των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ. Και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που οργανώνει η Συντονιστική, στα πλαίσια της στάσης εργασίας, στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Προσπαθούν να φιμώσουν τους αγωνιστές

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει σχετικά με το πραξικόπημα: «Η προκλητική, αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια απαιτεί μαζική καταδίκη από το σύνολο των συναδέλφων γιατί οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν να φιμώσουν τη δύναμη που παλεύει για τα δικαιώματα, για τα συμφέροντα του κλάδου, αρνούμενη να γίνει συνένοχη σε αντεργατικές αποφάσεις.

Η απομάκρυνση των στελεχών της ΔΑΣ από το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή συνδέθηκε με την περήφανη στάση της παράταξής μας που αρνήθηκε να υπογράψει κείμενο το οποίο συμφωνούσε με την κυβερνητική πρόταση που εξαιρεί πολλές ειδικότητες από τα Βαρέα-Ανθυγιεινά, επιβάλλει αυξημένη εισφορά κάνοντας απαγορευτική την ένταξη των συναδέλφων στα ΒΑΕ. Το πραξικόπημα αυτό είναι συνέχεια των προκλητικών απειλών της ΠΑΣΚΕ κατά των στελεχών της ΔΑΣ γιατί η παράταξή μας κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας για τα εξής βασικά ζητήματα:

  • ΓΙΑΤΙ στηρίζει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, την αντεργατική πολιτική των δημάρχων και των νομαρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τον αντιδραστικό κώδικα, την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων
  • ΓΙΑΤΙ υπονόμευσε και ξεπούλησε απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου».
Συντονισμένη επίθεση

«Η αποφασιστική στάση της ΔΑΣ - συνεχίζει η ανακοίνωση - και η πάλη της για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενοχλεί, μπαίνει εμπόδιο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, στην αντιλαϊκή επίθεση του δικομματισμού και των δημάρχων του. Αποκαλύπτει ότι η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν εξελιχθεί σε αντιδραστικό μοχλό επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, διαπλέκονται συνεχώς και περισσότερο με το κεφάλαιο, με τις επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της αντιπαράθεσης. Ο ισχυρισμός περί μπλοκαρίσματος της λειτουργίας της Ομοσπονδίας δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Είναι πρόσχημα που αποσκοπεί να κρύψει το δικαίωμα της ΔΑΣ να εναντιώνεται σε κάθε απόφαση που στρέφεται κατά των εργαζομένων. Είναι πρόσχημα που επιχειρεί να κρύψει ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού -κυβερνητικού συνδικαλισμού βρίσκουν τον τρόπο να προωθούν συναινετικά τις αντεργατικές αποφάσεις.

Το βασικό ζήτημα είναι: Η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μάχονται με στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συναδέλφων μας. Ενώ ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι μηχανισμός στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και χρησιμοποιείται στα προεκλογικά παιγνίδια του ΠΑΣΟΚ, του δικομματισμού.

Αυτά τα παιχνίδια υπηρετεί η επίθεση κατά του δημάρχου Νίκαιας που προσπαθεί για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε αντίθεση με δεκάδες δήμους που κάνουν απολύσεις. Που διεκδικεί από την κυβέρνηση κονδύλια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στους εργαζόμενους, που σε πολλούς άλλους δήμους είναι απλήρωτοι με την ανοχή και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα

Και η Συντονιστική καταλήγει: «Οι συνάδελφοί μας πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν, παίρνοντας υπόψη ότι η επίθεση κατά των δικαιωμάτων μας κλιμακώνεται και ο κλάδος θα βρεθεί σε πιο δύσκολη κατάσταση το επόμενο διάστημα. Η απόφαση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι: Μαζική καταδίκη του πραξικοπήματος και των παρατάξεων που ξεπουλούν τα δικαιώματα του κλάδου. Συσπείρωση στη ΔΑΣ και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης για να αναπτυχθεί η πάλη του κλάδου για νέες κατακτήσεις.

Η ΔΑΣ συνεχίζει ακόμα πιο αποφασιστικά και τονίζει ότι τις θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο προεδρείο τις κατέχει με την ψήφο, με τη δύναμη που της έδωσαν οι εργαζόμενοι, τις υπερασπίζεται και δεν τις διαπραγματεύεται. Το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται από δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες συναδέλφους είναι ελπιδοφόρο στοιχείο που μας δίνει δύναμη. Η αντεργατική πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι καθοδηγητές της θα διαπιστώσουν ότι το ταξικό κίνημα έχει τους τρόπους και τα μέσα να αναμετριέται δυναμικά και με τις πιο βρώμικες μεθοδεύσεις».

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΕΠ
Αναβλήθηκε για σήμερα η δίκη

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δίκη των 13 συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ, που διώκονται μετά από μήνυση της εργοδοσίας, επειδή υπερασπίστηκαν αγωνιστικά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Η δίκη είχε οριστεί να γίνει χτες στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, όμως πήρε αναβολή λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Κώστας Αρτεμίου, βρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις (Βόλο, Πάτρα) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία. Στο πλευρό τους, συμπαραστάτες, διαδήλωσαν έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Κινητοποίηση στην Πρέβεζα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Πρέβεζας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι 22 εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΠΝ της Πρέβεζας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 9 μηνών και του δώρου Πάσχα, που τους οφείλονται από τη δημοτική αρχή (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ). Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, εξέφρασαν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Συσπείρωση».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταδικάζει τις μεθοδεύσεις σε βάρος του Δήμου Νίκαιας

Την απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, για κήρυξη στάσης εργασίας στο Δήμο Νίκαιας, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Πειραιά ύστερα από τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε. Η Συντονιστική τονίζει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας είναι προβοκατόρικη, κρύβει πολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, αποτελεί μέρος της συντονισμένης επίθεσης που δέχονται οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ στον κλάδο την περίοδο αυτή από το μέτωπο της συναίνεσης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ). Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Δήμος Νίκαιας είναι ο μόνος Δήμος όπου έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων των εργαζομένων, όταν στους άλλους δήμους τα προβλήματα των εργαζομένων εντείνονται με την ανοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Αύριο, μέρα της στάσης εργασίας, οι δυνάμεις του Συντονιστικού θα κάνουν μαζικές εξορμήσεις σε όλους τους Δήμους του Πειραιά ενημερώνοντας για τις εξελίξεις τους εργαζόμενους και καταγγέλλοντας την τακτική της πλειοψηφίας.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα ψηφίσματα συνδικάτων και σωματείων που καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, το πραξικόπημα της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ, που κύριο στόχο έχει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στις μέχρι τώρα σχετικές ανακοινώσεις προστέθηκαν και οι εξής: του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Αχαΐας, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ζεφυρίου, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων Δήμου Αθήνας.

Νεκρός πενηντάχρονος εργάτης

Νεκρός την ώρα της δουλιάς έπεσε χτες το απόγευμα ο πενηντάχρονος οδηγός Αντώνης Μουστακλής. Ο εργάτης δούλευε στην επιχείρηση σκυροδέματος «Κόκκινος ΑΒΕΕ» στα Γρεβενά που απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους. Τα ακριβή αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πενηντάχρονος οδηγός παρασύρθηκε από φορτηγό στο χώρο του εργοταξίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ