ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές

Το ψευτοδίλημμα «πρόοδος» - «αντίδραση» προσαρμοσμένο στη βάση της υποστήριξης ή όχι των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προβάλλει μπροστά στις εκλογές ο πρωθυπουργός

Με «σημαία» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την ανάδειξη τεχνητών διαχωριστικών γραμμών πάνω σε αυτές και «όπλα» τη δικομματική πόλωση και την κατασκευή εικονικής πραγματικότητας, οδηγείται προς τις εκλογές το κυβερνών κόμμα.

Οι αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι παρά ο «κωδικός» της επερχόμενης αντιλαϊκής επέλασης, αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα της προχτεσινής ομιλίας του Κ. Καραμανλή στο Ηράκλειο, ο οποίος ταυτόχρονα επιχείρησε να κρύψει τον αρνητικό για τα λαϊκά στρώματα απολογισμό της γαλάζιας διακυβέρνησης με την κατασκευή διαφόρων «έργων»".

Φανερή ήταν η επιδίωξη του πρωθυπουργού να κατασκευάσει μπροστά στις εκλογές ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και διλήμματα στη βάση «ποιος στηρίζει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις», επιχειρώντας να βάλει το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις... που αντιδρούν στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις! «Πραγματικά προοδευτική αντίληψη», σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή , είναι αυτή που δίνει «έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια». Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε ως «πρόοδο» την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και «αντίδραση» την αντίθεση σε αυτές, βάζοντας το λαό σε ρόλο ένθερμου υποστηρικτή των «μεταρρυθμίσεων» (!) Και αυτό όταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων στη ναυτιλία και τον τουρισμό, που απασχόλησαν το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο, είναι να δημιουργήσουν ένα «περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα».

Επιχειρώντας να διαμορφώσει μια προεκλογική «ατζέντα» βολική για τους δύο μονομάχους και κυρίως για την κοινή πολιτική τους, ο Κ. Καραμανλής κατέταξε το ΠΑΣΟΚ στην αντίδραση και στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, διατηρώντας για την κυβέρνηση το ρόλο του «καλού»: «Παρακολουθούμε, αλλά δεν ακολουθούμε τους δεσμώτες της συντήρησης, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα αμφιβολίας. Βολεύονται στο γκρίζο και κινδυνολογούν ασύστολα», είπε αναφερόμενος (δίχως να το κατονομάσει) στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «παρακολουθούμε, αλλά δεν ακολουθούμε τους φύλακες του χτες στην απόπειρά τους να βάλουν εμπόδια στην πορεία του τόπου». Κατηγόρησε επίσης όσους «εναντιώνονται στις αλλαγές που απαιτούν οι καιροί και επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτε», ενώ αποδοκίμασε «τους εκφραστές της αντίδρασης, που επιμένουν στην πολιτική οξύτητα, την πόλωση, το φανατισμό και το διχασμό. Επιλέγουν τα άκρα και καταφεύγουν σε ακρότητες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι πολίτες απαιτούν να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της πολιτικής στη ναυτιλία, αποφεύγοντας βέβαια να κάνει την παραμικρή αναφορά στα προβλήματα με τις αυξήσεις στα ναύλα και την «άγονη γραμμή».

Μιλώντας με τη «γλώσσα» των εφοπλιστών, ο Κ. Καραμανλής αποδοκίμασε «τις ισοπεδωτικές, τις λαϊκίστικες και τις ανεύθυνες αντιλήψεις» σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας (διάβαζε των εφοπλιστών), ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, θα συνεχιστεί «η πολιτική που υπηρετεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, την ενδυνάμωση του ελληνικού νηολογίου», η πολιτική για την «προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο ελληνικό νηολόγιο», και γενικότερα στηρίζει «με συγκεκριμένα μέτρα, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα μέτρα που εξήγγειλε για τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, θέσαμε την τουριστική βιομηχανία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής μας». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στα διάφορα «έργα» που γίνονται στην Κρήτη για να υποστηρίξει ότι «η Κρήτη μετεξελίσσεται σε μια υπερσύγχρονη περιφέρεια στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου»...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Κοινωνική» και «ημιανασφάλιστη» εργασία...

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης του λαού εξελίσσεται η δικομματική προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε, έδωσε άλλο ένα δείγμα για το πώς «οραματίζεται» το παρόν και το μέλλον του εργαζόμενου λαού, των νέων. Πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε, λοιπόν, πως η μαύρη εργασία αυξήθηκε κατά 30%, επί ΝΔ. Κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι «1.000.000 άτομα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη». Δηλαδή, υπήρχε και επί ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν μικρότερη. Επίσης, κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, σε συνεργασία με γραφεία υπουργών, «γαλάζιων» δημάρχων και παραγόντων της ΝΔ και το ρουσφέτι βαφτίστηκε «εξατομικευμένη παρέμβαση». Και ανέφερε ως παράδειγμα τα προγράμματα «stage», που, όπως παραδέχτηκε, δίνουν ένα κομμάτι ψωμί και μόνο, χωρίς τίποτε περισσότερο. Δεν είπε βέβαια πως με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα αυτά και επί ΠΑΣΟΚ, οπότε και δημιουργήθηκαν. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του υπουργείου Απασχόλησης σε ένα επιτελικό υπουργείο, τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη και την περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, ώστε τα προγράμματα που θα υλοποιηθεί να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ειδικότερα για τον ΟΑΕΔ τόνισε πως εργοδότες, εργαζόμενοι και κράτος θα πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται τα χρήματά του.

Ειδικότερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν πιο οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας, παρουσίασε τη γνωστή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «εγγυόμαστε το δικαίωμα των νέων σε κατάρτιση και επανακατάρτιση και επιδότηση για την επιχειρηματικότητα και πρόσληψη για 4 έτη, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών». Μια πρόταση που ουσιαστικά επιδοτεί τους επιχειρηματίες, δημιουργεί «ημιανασφάλιστους» εργαζομένους, αποφεύγοντας φυσικά να καθορίσει τους μισθούς τους.

«Βομβαρδισμός» από δημοσκοπήσεις

Κορυφώνεται ο βομβαρδισμός της «κοινής γνώμης» από τις δημοσκοπήσεις που ενισχύουν την τεχνητή δικομματική πόλωση και τον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας των λαϊκών στρωμάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το «ενδιαφέρον» και η «αγωνία» στρέφονται στην αυξομείωση της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο μονομάχων, ίσα ίσα για να μεγαλώνουν τα διλήμματα του τύπου «Καραμανλής ή Παπανδρέου». Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που «βγήκαν στον αέρα» καταγράφουν ένα προβάδισμα της ΝΔ γύρω από τις δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των «αναποφάσιστων». Συγκεκριμένα, στο 2,3% διαμορφώνεται η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της MRB. Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 36,3% έναντι 34% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΝ με 4,4% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,7%. Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το 12,5%. Στην «παράσταση νίκης» η ΝΔ συγκεντρώνει 60,7%, έναντι 27,6% του ΠΑΣΟΚ. Στην «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 42%, έναντι 35% του Γ. Παπανδρέου.

Προβάδισμα 2,2% της ΝΔ καταγράφει άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «Το Παρόν». Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,2% έναντι 34% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ φτάνει στο 7,5%, ο ΣΥΝ στο 4% κι ο ΛΑ.Ο.Σ. στο 3,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις και το «ισοζύγιο διαρροών» η ΝΔ υστερεί. Η συσπείρωσή της ανέρχεται στο 77,8% έναντι 80,1% του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στο ισοζύγιο διαρροών υπερέχει το ΠΑΣΟΚ, αφού το 6,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2004 μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 3,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2004 μετακινείται προς τη ΝΔ. Σοβαρές διαρροές έχει η ΝΔ προς τον ΛΑ.Ο.Σ. (4,1%), όπως και το ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ (3,6%).

Αύριο η κλήρωση της ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ ενημερώνει όλους τους φίλους της ειρήνης ότι η αναβληθείσα κλήρωση του λαχνού της θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο Τετάρτη 20 Ιούνη, όπως έχει ανακοινωθεί, στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 48 και ώρα 1.30 μ.μ. παρουσία συμβολαιογράφου. Στην κλήρωση θα συμμετέχουν μόνο οι λαχνοί που έχουν πουληθεί ώστε να υπάρχει σίγουρα νικητής για το «LADA HAWK», 1.700 κυβικών.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Ανακοίνωσε τον εκπρόσωπο Τύπου

Εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» τοποθετήθηκε ο Μελέτης Μελετόπουλος, κατόπιν σχετικής απόφασης του προέδρου Στέλιου Παπαθεμελή και της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Μ. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Αυτόνομη κάθοδος

Σε συνεδρίασή του, την περασμένη Κυριακή, το Πανελλήνιο Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων αποφάσισε την προκήρυξη έκτακτου εκλογικού συνεδρίου για τις 30 Ιούνη 2007, με ομόφωνη εισήγηση για αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου παρέμεινε και χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

Χτες τον προκαθήμενο της Εκκλησίας επισκέφτηκε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ αναμένεται να έρθει και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο καλή και ταχεία ανάρρωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ