ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πιο ώριμοι, πιο σίγουροι, προχωράμε μπροστά!

Η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, πέρασε από το απόγευμα της Κυριακής στην Ιστορία. Οι διήμερες εργασίες, με τη συμμετοχή 620 εργατών αντιπροσώπων από κάθε κλάδο και νομό, άφησαν πίσω τους πολύτιμη παρακαταθήκη την πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, την αισιοδοξία για τις ταξικές μάχες που έρχονται, το πείσμα να καταπολεμηθούν με αποφασιστικότητα οι αδυναμίες που με αυτοκριτική διάθεση εντοπίστηκαν.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα επιθεώρησε τις δυνάμεις του. Μέτρησε το μπόι του και το βρήκε πολύ ψηλότερο απ' ό,τι πέντε χρόνια πριν, στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Μέτρησε τα βήματα που κατέγραψε στην οκτάχρονη πορεία του, από τον Απρίλη του 1999 και επιβεβαίωσε πως η ίδρυσή του ήταν αδήριτη ανάγκη. Αυτό κατέθεσαν στη Συνδιάσκεψη όχι μόνο οι εργάτες εκείνοι που έβαλαν τα θεμέλια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μέσα σε δύσκολες συνθήκες υποχώρησης και εκφυλισμού του κινήματος, αλλά και ο εργατόκοσμος εκείνος που στην πορεία συναντήθηκε με το ΠΑΜΕ στους δρόμους του αγώνα. Που το βρήκε δίπλα του στην πύλη του εργοστασίου όταν απεργούσε. Που το συνάντησε να τον υπερασπίζεται όταν απολύθηκε ή διώχτηκε, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει. Που πορεύτηκε μαζί του στους μεγάλους αγώνες.

Ολοι αυτοί, που το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά συμμετείχαν σε μια τέτοια κορυφαία από κάθε άποψη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ, νέοι και νέες εργάτες και υπάλληλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα γίνεται κάθε μέρα και πιο ικανό, όλο και πιο αποτελεσματικό στην υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, η συσπείρωσή τους γεννάει ακόμα μεγαλύτερα καθήκοντα για το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, στην εκπλήρωση των οποίων τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης αποτελούν οδηγό.

Στις εργασίες πήραν το λόγο πάνω από 80 συνδικαλιστές αντιπρόσωποι. Συμμετείχαν ακόμα 24 ξένοι συνδικαλιστές από 16 συνολικά χώρες, τους χαιρετισμούς των οποίων διέκοψαν πάμπολλες φορές οι εργαζόμενοι με τα συνθήματά τους, εκφράζοντας την αστείρευτη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ολοι τους αναγνώρισαν στο ΠΑΜΕ τον πραγματικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων, τον ακούραστο εργάτη για την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την πρωτοπόρα δύναμη στην ανασυγκρότηση της ΠΣΟ.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Εκτελεστική Γραμματεία και Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και μετανάστες εργάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία. Εξέδωσε επίσης δυο ψηφίσματα: ένα για να εκφράσει την αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης και ένα με το οποίο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος στελεχών της ΠΟΕΕΠ. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, ο «Ρ» θα παρουσιάσει εκτενή αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων, καταγράφοντας μέρος από την πολύτιμη πείρα που μεταφέρθηκε στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.


Πείρα από τις μικρές και μεγάλες μάχες

Γεμάτη εργατόκοσμο και νεολαία η αίθουσα της Συνδιάσκεψης
Γεμάτη εργατόκοσμο και νεολαία η αίθουσα της Συνδιάσκεψης
Φλούδα Γεωργία,πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο - Τελεφερίκ Πάρνηθας:

«Στις 29 Μάρτη κλείσαμε το ξενοδοχείο με καθολική συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ. Στην απεργία και στην περιφρούρηση συμμετείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι που κερδήθηκαν την κρίσιμη περίοδο που το ΠΑΜΕ αντιστάθηκε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος τους, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε παλιούς και νέους. Σήμερα οι 1.100 από τους 1.300 εργαζόμενους είναι μέλη του σωματείου και οι 1.000 περίπου είναι νέοι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές ήταν καθολική και οι εργαζόμενοι έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις ταξικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της μάχης της σύμβασης ενημερώναμε διαρκώς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που συζήτησαν και αποφάσισαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι. Επιβάλαμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση τη Σύμβαση, πετυχαίνοντας 1.050 κατώτερο μισθό και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων. Η μάχη ήταν μάθημα για τους νέους».

Βαρδαλής Σάκης, Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ:

«Ανέβηκε το κύρος του ΠΑΜΕ, συσπειρώσαμε νέες δυνάμεις. Στην περιοχή, εργοστάσια κλείνουν μεταφέρονται, καρατομούνται εργασιακά δικαιώματα. Νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα με αιχμή την ανεργία. Στη ΒΦΛ, παρά την καλή παρέμβαση, παρά τα βήματα που κάναμε, δεν καταφέραμε να πείσουμε για την αντιπαράθεση συνολικά με την πολιτική της "ανταγωνιστικότητας" και τους φορείς της, για την αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς της εξαγοράς. Χρειάζεται επεξεργασία της επιχειρηματολογίας, παρακολούθηση της τακτικής της εργοδοσίας και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Χρειάζεται βελτίωση της πολιτικής παρέμβασης, ώστε να αποσπάμε συνειδήσεις από τον αντίπαλο».


Βάσω Μουκάνου,μέλος της Γραμματείας Νέων:

«Οι δουλιά με τους νέους αφορά το κάθε συνδικάτο, τη διοίκησή του, όχι μόνο τους νέους - μέλη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Επιτροπή Νέων Λογιστών Αθήνας, που σε συνεργασία με το ΔΣ του σωματείου μαζικοποίησε τις εκδηλώσεις της. Η Γραμματεία αναπτύσσει πολύμορφη δραστηριότητα. Αξιοποιώντας την καλή εμπειρία της Θεσσαλονίκης, φτιάξαμε το στέκι. Τα σωματεία ανταποκρίθηκαν στις πρωτοβουλίες. Εστησαν ομάδες για το τουρνουά, οι ίδιοι οι νέοι εμποροϋπάλληλοι συζήτησαν για το πρόγραμμα του στεκιού. Οι εκδηλώσεις για τα ναρκωτικά, μας έφεραν σε επαφή με θεραπευτικές κοινότητες. Πρέπει να εντείνουμε τη δραστηριότητα σε χώρους κατάρτισης, ΑΕΝ και νυχτερινά σχολεία. Το ΠΑΜΕ συμβάλλει αποφασιστικά και στην αλλαγή της αντίληψης των νέων για το συνδικαλισμό. Καταρρίπτει την εικόνα του γραφειοκράτη και του βολεμένου, που καλλιεργεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Διαπαιδαγωγεί αγωνιστές».

Πάσουλας Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων:

«Από τα τεράστια κατασκευαστικά έργα που γίνονται τα τελευταία χρόνια κερδίζει μόνο το κεφάλαιο. Εντείνεται η εργασιακή εκμετάλλευση. Αυτή η «ανάπτυξη» βρίσκεται στην αντίθετη όχθη από τα συμφέροντα του λαού. Αυτή η θέση, δεμένη με τον αγώνα για το μεροκάματο, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στους αγώνες. Η πείρα από τη δράση στα μεγάλα έργα είναι πολύτιμη. Μπήκαν μπροστά τα πρώτα στελέχη της Ομοσπονδίας. Με συντονισμένες παρεμβάσεις στην Εγνατία Οδό, στα Γιάννενα στήνουμε παράρτημα, το ίδιο και στα εργοτάξια των Γρεβενών. Σημαντική είναι η παρέμβαση της Ομοσπονδίας στο Μαλιακό και στη Μεσσηνία. Βρεθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση για να ξεθαρρέψουν, να δραστηριοποιηθούν. Σημαντική ήταν η πείρα και από τη μάχη της Συλλογικής σύμβασης, που επιβεβαιώνει ότι ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Σπύρος Ράλλης,στέλεχος της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Διωκόμαστε για την οργάνωση των απεργιών. Οι εργοδότες έχουν με το μέρος τους τη δικαιοσύνη και μηχανισμούς του κεφαλαίου. Η δράση μας ενοχλεί, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΜΕ είναι η μοναδική πηγή αντίστασης».

Κοράκης Μανώλης,μετανάστης από τη Γερμανία:

«Αρνητική η εμπειρία από την κυβέρνηση του "Μεγάλου Συνασπισμού" Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών. Πάνω από 5 εκατ. είναι οι άνεργοι. Κατεδαφίζεται η Κοινωνική Ασφάλιση (από το 2009 οι Ασφαλιστικές Εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νόμο περί πτώχευσης), ιδιωτικοποιείται η Υγεία. Χιλιάδες απολύσεις σε επιχειρήσεις όπως η "Ντόιτσεμπανκ". Το γερμανικό κεφάλαιο καταγράφει τεράστια κέρδη, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών σε όλο τον κόσμο. Εντείνονται τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η πείρα του ΠΑΜΕ είναι πηγή άντλησης δυνάμεων και προοπτικής για τους εργαζόμενους στη Γερμανία και παντού. Το 36,8% όσων εργάζονται στη Γερμανία είναι μέλη συνδικάτων. Το καθήκον που μπαίνει είναι να αναδείξει ο καθένας από το πόστο του την προοπτική για την οποία μάχεται το ΠΑΜΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ