ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2022
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σαρωτική άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και πτώση της ΔΑΠ

Σαρωτική άνοδο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» έδειξαν χτες το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε συλλόγους όλης της χώρας, με ταυτόχρονη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ, δίνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα ενδυνάμωσης και αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος, μήνυμα για δυνάμωμα των διεκδικήσεων των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στις σπουδές και στη ζωή.

Οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής» από το πρωί χτες ήταν στα «πόστα» τους, γέμισαν χρώμα τις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να την ενισχύσουν, να κάνουν τη διαφορά ψηφίζοντας για ζωντανούς, μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών, θα βάζουν εμπόδια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ηταν χιλιάδες οι φοιτητές που προσήλθαν χτες σε όλη τη χώρα στις κάλπες των Συλλόγων τους, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα ΔΣ, σε μια εκλογική μάχη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επαναλαμβάνονται οι φοιτητικές εκλογές σε τέτοια μαζική κλίμακα μετά από τρία χρόνια. Οι τελευταίες πανελλαδικές φοιτητικές εκλογές είχαν γίνει τον Απρίλη του 2019 και έπειτα οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά κυρίως η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, που επέλεξε να μη δώσει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και απλώς να τα κρατήσει κλειστά, εμπόδισαν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ετσι, στη χτεσινή διαδικασία οι φοιτητές από το 1ο μέχρι και το 3ο έτος προσέρχονταν στις κάλπες φοιτητικών εκλογών για πρώτη φορά. Η διαδικασία των εκλογών κύλησε ομαλά, με σημαντική συμμετοχή φοιτητών, ιδιαίτερα από τα μικρότερα έτη σπουδών, να δίνοντας νέα δυναμική.

RIZOSPASTIS

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε έναν διαφορετικό «χάρτη» φοιτητικών συλλόγων, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ΤΕΙ, μετά τις συγχωνεύσεις και πανεπιστημιοποιήσεις (το 2019 είχε δημιουργηθεί μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ενώ τα υπόλοιπα ΤΕΙ και κατ' επέκταση οι Σπουδαστικοί του Σύλλογοι καταγράφονταν ξεχωριστά από τα πανεπιστήμια). Σε πολλές περιπτώσεις, στα νέα αυτά Τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι, και μέσα απ' αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις.

Αξιοποιώντας και την πείρα τους από τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές μέσα από τις εκλογές τους, με τη σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής», έστειλαν κρυστάλλινο μήνυμα για φοιτητικούς συλλόγους ζωντανούς, μαζικούς, μαχητικούς. Ενα μήνυμα που γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο καθώς οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις που ήθελαν και θέλουν τους φοιτητές «στη γωνία», που ήταν ανύπαρκτες από τους αγώνες και τις αγωνίες τους για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία.

Σ' αυτές τις ιδιαίτερες και νέες συνθήκες, λοιπόν, οι φοιτητές με τη σημαντική τους συμμετοχή έδωσαν το «παρών», έκαναν τις επιλογές τους, έστειλαν το μήνυμά τους. Ενα μήνυμα ηχηρό και δυναμικό, μπροστά και στα όσα έχουν να αντιπαλέψουν με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα, τον σχεδιασμό νέου ακαδημαϊκού χάρτη κ.ά.

RIZOSPASTIS

Οι δυνάμεις που φαίνονται στον πίνακα και καταγράφονται πανελλαδικά στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ (η παράταξη της ΝΔ), η ΠΑΣΠ (η παράταξη του ΚΙΝΑΛ), το «Bloco» (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), τα ΕΑΑΚ (καταγράφονται σχήματα όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και ξεχωριστά σε σχολές όπου δυνάμεις των ΕΑΑΚ κατεβαίνουν από κοινού με την ΑΡΕΝ (παράταξη της ΛΑΕ).

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οι φοιτητές ύψωσαν την «Πανσπουδαστική» στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών

Σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, χτες το βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος τόνισε:

«Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία, η επιστροφή πάνω από 50.000 φοιτητών στις κάλπες έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μια ιστορική αναμέτρηση, όπου οι φοιτητές με την ψήφο τους ύψωσαν την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες.

Η τάση δείχνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πάνω από το 50% των Συλλόγων, ότι η "Πανσπουδαστική" μετά από 4 δεκαετίες οδηγείται στο να καταλάβει την 1η θέση πανελλαδικά.

Οι νέοι και νέες που πάλεψαν να γίνουν φοιτητές ΞΑΝΑ, παίρνουν τους Συλλόγους στα χέρια τους ΞΑΝΑ, τους ζωντανεύουν, κόντρα στα σχέδια διάλυσής τους από την κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα όνειρά τους για τις σπουδές και το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Ενώ ακόμα η καταμέτρηση συνεχίζεται, οι δυνάμεις της "Πανσπουδαστικής" καταγράφουν σαρωτική άνοδο, με πρωτιές σε δεκάδες Συλλόγους και Ιδρύματα της χώρας και μεγάλη πιθανότητα ακόμη και της πρώτης θέσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που "δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό". Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε, με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του "βάζω πλάτη παντού" και του "θα λογαριαστούμε μετά", της αναμονής σε σωτήρες, και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Σήμερα οι φοιτητές με την ψήφο τους στην "Πανσπουδαστική" δίνουν υπόσχεση ότι θα παλέψουν για το δίκιο τους.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλαισίωσαν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής". Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μάς γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!».

Εκλογική φαρσοκωμωδία της ΔΑΠ στο ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο

Χτεσινή φωτογραφία από το άδειο ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, στο οποίο σύμφωνα με την ΔΑΠ γίνονταν εκλογές!
Χτεσινή φωτογραφία από το άδειο ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, στο οποίο σύμφωνα με την ΔΑΠ γίνονταν εκλογές!
Στις Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο έλαβαν χώρα μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα, τα οποία η κυβερνητική παράταξη, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, χαρακτήρισε «φοιτητικές εκλογές».

Στην παρωδία φοιτητικών εκλογών που έστησε η ΔΑΠ εμφανίστηκαν κάλπες μόνο στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, με τη σφραγίδα ενός «συλλόγου» - φάντασμα, ενιαίου για όλο το «Αλεξάνδρειο ΤΕΙ», που φυσικά δεν υφίσταται πλέον.

Μάλιστα, όταν στη Σχολή Μηχανικών μέλη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου, που πραγματοποίησε πρόσφατα εκλογές με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, ρώτησαν στελέχη της ΔΑΠ πού βρίσκονται οι κάλπες, αυτοί τους απάντησαν ότι η τοποθεσία είναι κρυφή! Οπως έγινε δηλαδή με τις δήθεν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η ΔΑΠ, με τοιχοκολλημένα χαρτιά στα οποία δεν αναφερόταν πουθενά η ώρα και η τοποθεσία που αυτές υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν.

Τις «δημοκρατικές» αυτές διαδικασίες της ΔΑΠ δεν έχει αναγνωρίσει καμία άλλη πολιτική παράταξη στο ΔΙΠΑΕ, ενώ ενδεικτικό της φαρσοκωμωδίας αυτής που στήθηκε στο Ιδρυμα είναι ότι πέρα από το δικό της ψηφοδέλτιο εμφανίστηκε και ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ δεν εμφανίστηκε πουθενά αλλού στη Θεσσαλονίκη!

Οι απόλυτα διάτρητες αυτές διαδικασίες δεν μπορούν να ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους από κανέναν φοιτητή στο ΔΙΠΑΕ. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εκλεγμένων και υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, αλλά και των Φοιτητικών Συλλόγων της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) και της Σχολής Μηχανικών (ΣΜΗ) του ΔΙΠΑΕ, που την προηγούμενη βδομάδα προειδοποιούσαν σε ανακοινώσεις τους ότι «εξελίσσεται ένα πολύ σοβαρό σχέδιο από την κυβέρνηση και τη ΔΑΠ για χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων, για αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού», με εκλογές παράνομες και χωρίς καμία νομιμοποίηση στη συνείδηση των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ και όλης της Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές στην πράξη γύρισαν τις πλάτες τους στην κυβερνητική παράταξη, που για δεκαετίες επέβαλε μια κατάσταση διάλυσης των συλλόγων, εκφυλίζοντας κάθε συλλογική διαδικασία και πραγματοποιώντας εκλογές νοθείας. Και το έκαναν αυτό συμμετέχοντας μαζικά στις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη ΣΕΥ και στη ΣΜΗ, εκλέγοντας αγωνιστές φοιτητές και αναδεικνύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη και αυτοδύναμη, ακόμα και κόντρα στο οργανωμένο σχέδιο από μεριάς της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, της κοσμητείας της ΣΕΥ και της ΔΑΠ να θέσουν εμπόδια στην οργάνωση των φοιτητών, στη διεξαγωγή των πραγματικών εκλογών.

Στη ΣΔΟ Σερρών

Στις Σέρρες, όπως καταγγέλλουν οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στο ΔΙΠΑΕ Σερρών, τα στελέχη της ΔΑΠ με τραμπουκισμούς και αυταρχισμό δεν επέτρεψαν την κατάθεση του ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για τις εκλογές στη ΣΔΟ.

«Τα στελέχη της ΔΑΠ, με το "έτσι θέλω" και με τραμπουκισμούς, δεν δέχτηκαν το ψηφοδέλτιο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο τους στο φοιτητικό κίνημα: Να μη λειτουργεί κανένας φοιτητικός σύλλογος συλλογικά και με όρους διεκδίκησης, να κάνουν τις σχολές μας μαγαζάκι και να σπάνε κάθε συλλογική και αγωνιστική προσπάθεια!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, καλώντας τους φοιτητές να μην ανεχτούν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΔΑΠ.

Πολλές δεκάδες πρωτιές και αυτοδυναμίες...

Πρώτη δύναμη σε ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΔΙΠΑΕ η «Πανσπουδαστική»

Από τα πρώτα κιόλας χτεσινά αποτελέσματα ήταν πάρα πολλοί οι Σύλλογοι όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατέκτησε πρωτιά και αυτοδυναμία.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η «Πανσπουδαστική» αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ρίχνοντας στη 2η θέση τη ΔΑΠ, με βάση τις καταμετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πρωτιές που μετρούσε σε τουλάχιστον 18 από τους 40 Συλλόγους του Ιδρύματος.

Πρώτη δύναμη φαινόταν ότι αναδεικνύεται η ΠΚΣ και στο ΠΑΔΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Επίσης, πρωτιά σημείωσε στο ΔΙΠΑΕ. Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχτηκε η «Πανσπουδαστική» στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή εκλογές στους νεοσύστατους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και Λογιστικής, λαμβάνοντας συνολικά 269 ψήφους και ποσοστό 85,7%. Σημειωτέον, στις εκλογές των Συλλόγων του πρώην ΤΕΙ Καβάλας το 2019 η «Πανσπουδαστική» είχε λάβει 100 ψήφους (αύξηση 169%). Πρώτη δύναμη τότε ήταν η ΔΑΠ, με 170 ψήφους, η οποία φέτος δεν κατέβασε καν ψηφοδέλτιο στην Καβάλα. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε επίσης στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αλεξανδρούπολης, κατακτώντας μάλιστα αυτοδυναμία σε 3 από τους 4 Συλλόγους στην πόλη, στα Τμήματα Παιδαγωγικού, Μοριακής Βιολογίας και Νηπιαγωγών. Τις πρώτες του εκλογές πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, όπου η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε πρώτη και αυτοδύναμη.

Ενδεικτικά, η «Πανσπουδαστική» αναδεικνύεται αυτοδύναμη στους Συλλόγους: Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαθηματικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστήμης Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου ΕΚΠΑ, Επιστημών Υγείας ΔΙΠΑΕ, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Μηχανικών ΔΙΠΑΕ (Σίνδος), Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστημίου Κρήτης, Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου, Τεχνολογίας (Τμήματα Ψηφιακών και Ενέργειας) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας ΔΙΠΑΕ, Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΠΘ, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηχανικών ΔΙΠΑΕ (Σίνδος), Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογείας Ιονίου Πανεπιστημίου, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙΠΑΕ, Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, Χημείας ΔΙΠΑΕ, Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Μαθηματικών ΑΠΘ, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χημείας ΑΠΘ, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Φυσικής ΔΙΠΑΕ, Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ΔΠΘ, Μαθηματικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.λπ.

Επίσης, αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στους Συλλόγους: Φιλοσοφικής Αθήνας, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.λπ.

Και ο κατάλογος αναμενόταν πολύ μακρύς ακόμα...

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA»
Απονομιμοποιημένη στις συνειδήσεις η πολιτική της κατηγοριοποίησης

Με στάση εργασίας από τους εκπαιδευτικούς δόθηκε απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Με στάση εργασίας από τους εκπαιδευτικούς, η οποία έσπασε στην πράξη τις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό, δόθηκε χτες απάντηση σε κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, που με προσφυγές κατά των δίκαιων αντιδράσεων επιχείρησαν να εφαρμόσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Η χτεσινή πρώτη προσπάθεια εφαρμογής των διαγνωστικών εξετάσεων για μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου, της «ελληνικής PISA», όπως και τα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα για την Εκπαίδευση στα οποία εντάσσεται, συνάντησαν δίκαιες αντιδράσεις και απονομιμοποιήθηκαν στις συνειδήσεις. Σε αρκετές δε περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία που είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ή σε άλλες περιπτώσεις είχαν μικρή προσέλευση, λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη στάση εργασίας αλλά και της στάσης γονιών και μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε 600 Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας και συνάντησαν τη δίκαιη αντίδραση των εκπαιδευτικών, που ανέδειξαν τον χαρακτήρα τους ως βήματος βαθύτερης κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών, με διεύρυνση των ανισοτήτων και με επιπτώσεις στα σχολεία και στους μαθητές, με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να κηρύσσουν στάσεις εργασίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σταθερά στον δρόμο των δικαστικών προσφυγών που αξιοποιούν τα αντεργατικά μέτρα για να επιβάλουν την εφαρμογή μιας πολιτικής που συναντά μεγάλες αντιδράσεις, προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για «οπισθοδρομική στάση» και εμφάνισε τις εξετάσεις σαν «μέσο βελτίωσης» του σχολείου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου κατά της κινητοποίησης των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας στα 600 σχολεία της χώρας για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Αύριο, Παρασκευή, στη 1 μ.μ.

Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας αύριο, Παρασκευή 20 Μάη, στη 1 μ.μ., οργανώνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών. Εξω οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση προκηρύσσει παναττική στάση εργασίας από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Νέα κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την πανεπιστημιακή αστυνομία οργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την εισβολή και βία που άσκησαν τα ΜΑΤ στους χώρους του. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ καλεί σήμερα, Πέμπτη 19 Μάη, σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με εργαζόμενους και τους φοιτητές στον χώρο του Κτιρίου Διοίκησης στις 10 π.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΣΟΕΕ
Θετικό βήμα ανασυγκρότησης η διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Μάη

Οι φοιτητές των Τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) γύρισαν την πλάτη στο εκλογικό παρατράγουδο που επιχείρησαν να στήσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ (ΝΔ), ΠΑΣΠ (γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια) και ΠΑΝΚΣ (παράταξη που στηρίζεται από συγκροτήματα του Τύπου και περσόνες των social media). Οι παρατάξεις αυτές, που εδώ και χρόνια έχουν διαλύσει κάθε διαδικασία του Φοιτητικού Συλλόγου του ΟΠΑ, επιχείρησαν χτες να στήσουν εκλογές - παρωδία στην Τεχνόπολη του δήμου Αθήνας (!), αφού εκεί έκριναν ότι θα ήταν ένα καλό μέρος να «μαγειρέψουν» το εκλογικό αποτέλεσμα όπως επιθυμούν. Τις κάλπικες εκλογές καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η «Πανσπουδαστική ΚΣ» και οι υπόλοιπες παρατάξεις της Σχολής.

Οι εκλογές του Φοιτητικού Συλλόγου του ΟΠΑ, όπως αποφάσισαν οι φοιτητές μέσα από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτίριο της ΑΣΟΕΕ την Τετάρτη 25 Μάη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ