Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2022
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σαρωτική άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και πτώση της ΔΑΠ

Σαρωτική άνοδο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» έδειξαν χτες το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε συλλόγους όλης της χώρας, με ταυτόχρονη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ, δίνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα ενδυνάμωσης και αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος, μήνυμα για δυνάμωμα των διεκδικήσεων των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στις σπουδές και στη ζωή.

Οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής» από το πρωί χτες ήταν στα «πόστα» τους, γέμισαν χρώμα τις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να την ενισχύσουν, να κάνουν τη διαφορά ψηφίζοντας για ζωντανούς, μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών, θα βάζουν εμπόδια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ηταν χιλιάδες οι φοιτητές που προσήλθαν χτες σε όλη τη χώρα στις κάλπες των Συλλόγων τους, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα ΔΣ, σε μια εκλογική μάχη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επαναλαμβάνονται οι φοιτητικές εκλογές σε τέτοια μαζική κλίμακα μετά από τρία χρόνια. Οι τελευταίες πανελλαδικές φοιτητικές εκλογές είχαν γίνει τον Απρίλη του 2019 και έπειτα οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά κυρίως η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, που επέλεξε να μη δώσει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και απλώς να τα κρατήσει κλειστά, εμπόδισαν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ετσι, στη χτεσινή διαδικασία οι φοιτητές από το 1ο μέχρι και το 3ο έτος προσέρχονταν στις κάλπες φοιτητικών εκλογών για πρώτη φορά. Η διαδικασία των εκλογών κύλησε ομαλά, με σημαντική συμμετοχή φοιτητών, ιδιαίτερα από τα μικρότερα έτη σπουδών, να δίνοντας νέα δυναμική.


RIZOSPASTIS

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε έναν διαφορετικό «χάρτη» φοιτητικών συλλόγων, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ΤΕΙ, μετά τις συγχωνεύσεις και πανεπιστημιοποιήσεις (το 2019 είχε δημιουργηθεί μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ενώ τα υπόλοιπα ΤΕΙ και κατ' επέκταση οι Σπουδαστικοί του Σύλλογοι καταγράφονταν ξεχωριστά από τα πανεπιστήμια). Σε πολλές περιπτώσεις, στα νέα αυτά Τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι, και μέσα απ' αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις.

Αξιοποιώντας και την πείρα τους από τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές μέσα από τις εκλογές τους, με τη σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής», έστειλαν κρυστάλλινο μήνυμα για φοιτητικούς συλλόγους ζωντανούς, μαζικούς, μαχητικούς. Ενα μήνυμα που γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο καθώς οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις που ήθελαν και θέλουν τους φοιτητές «στη γωνία», που ήταν ανύπαρκτες από τους αγώνες και τις αγωνίες τους για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία.

Σ' αυτές τις ιδιαίτερες και νέες συνθήκες, λοιπόν, οι φοιτητές με τη σημαντική τους συμμετοχή έδωσαν το «παρών», έκαναν τις επιλογές τους, έστειλαν το μήνυμά τους. Ενα μήνυμα ηχηρό και δυναμικό, μπροστά και στα όσα έχουν να αντιπαλέψουν με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα, τον σχεδιασμό νέου ακαδημαϊκού χάρτη κ.ά.


RIZOSPASTIS

Οι δυνάμεις που φαίνονται στον πίνακα και καταγράφονται πανελλαδικά στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ (η παράταξη της ΝΔ), η ΠΑΣΠ (η παράταξη του ΚΙΝΑΛ), το «Bloco» (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), τα ΕΑΑΚ (καταγράφονται σχήματα όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και ξεχωριστά σε σχολές όπου δυνάμεις των ΕΑΑΚ κατεβαίνουν από κοινού με την ΑΡΕΝ (παράταξη της ΛΑΕ).





Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ