ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Χρυσό» ... πέταγμα για την Αννα Ντουντουνάκη

Eurokinissi Sports

Με το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα που κατέκτησε χτες, η Αννα Ντουντουνάκη έδωσε την πρώτη σπουδαία επιτυχία για την ελληνική αποστολή στους αγώνες κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, με σπουδαία κούρσα και ένα εκπληκτικό τελευταίο 50άρι στον τελικό του αγωνίσματος, πρώτευσε με χρόνο 57.37 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι το δεύτερο μετάλλιο για την Αννα Ντουντουνάκη σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά το χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα στην προηγούμενη διοργάνωση στη Γλασκόβη. Επίσης έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στον χτεσινό τελικό η 25χρονη κολυμβήτρια, που είχε περάσει με τον 4ο καλύτερο χρόνο, ακολούθησε έξυπνη τακτική: Στα πρώτα 50 μ. έμεινε κοντά στις προπορευόμενες αντιπάλους της και στο δεύτερο 50άρι ανέβασε ρυθμούς, τερματίζοντας 1η μαζί με την Γαλλίδα Μαρί Λεβί, που σημείωσε τον ίδιο χρόνο. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Σουηδή Λουίζ Χάνσον με 57.56.

«Αγγιξε» το βάθρο ο Χρήστου

Στην άλλη χτεσινή ελληνική συμμετοχή σε τελικό, στα 50 μέτρα ύπτιο ανδρών, ο Παναγιώτης Χρήστου έφτασε πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο αλλά δεν τα κατάφερε και τερμάτισε 4ος με χρόνο 24.59. Ο Ελληνας κολυμβητής ξεκίνησε καλά στα πρώτα 25 μ., στη συνέχεια όμως δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό άλλων αθλητών. Το χρυσό πήρε ο σπουδαίος Ρώσος Κλεμέντ Κολεσνίκοφ, που έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ με 23.80, καταρρίπτοντας το προηγούμενο, που είχε σημειώσει ο ίδιος μια μέρα πριν, στα προκριματικά (23.93)! 2ος ήταν ο Ρουμάνος Κλίντα (24.42) και τρίτος ο Ισπανός Γκονθάλεθ (24.47).

Μέχρι τα ημιτελικά η Νόρα Δράκου

Μέχρι τα ημιτελικά των 50 μέτρων ύπτιο γυναικών έφτασε η Νόρα Δράκου αλλά έμεινε εκτός τελικού, καθώς δεν κατάφερε να επαναλάβει τον πολύ καλό ρυθμό που είχε στα προκριματικά. Τερμάτισε 8η στη σειρά της και 14η συνολικά στην κατάταξη, με χρόνο 28.46.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Την ακύρωσή τους λόγω πανδημίας ζητάει η Ενωση Γιατρών Τόκιο

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ιαπωνία που ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι να διεξαχθούν στην πρωτεύουσα Τόκιο το καλοκαίρι (19/7 - 8/8). Θυμίζουμε ότι οι Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν πέρυσι, λόγω της παγκόσμιας κατάστασης με την πανδημία όμως μετατέθηκαν για έναν χρόνο μετά. Και φέτος όμως οι συνθήκες δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ευνοϊκές, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία να βρίσκεται σε νέα έξαρση στην Ιαπωνία, ενώ δεν έχουν καταφέρει να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις κατά των Αγώνων ούτε μέτρα όπως η ακύρωση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας ή η ανακοίνωση ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων θεατών στις εξέδρες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στα οποία υποχρεώθηκαν οι διοργανωτές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τελευταία ηχηρή αντίδραση, η θέση που πήρε κατά της τέλεσης της διοργάνωσης η Ενωση Γιατρών του Τόκιο, η οποία με ανοιχτή επιστολή προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γ. Σουγκ ζητά τη ματαίωση των Αγώνων. Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αγγίζουν σε πληρότητα το 100%.

«Οι γιατροί σύντομα θα αντιμετωπίσουν περιστατικά ασθενών με θερμική εξάντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλουν στην αύξηση των θανάτων, η Ιαπωνία θα φέρει τη μέγιστη ευθύνη», επισημαίνουν οι γιατροί του Τόκιο, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πείσει τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές να προχωρήσουν στη ματαίωση των Αγώνων για σοβαρούς λόγους υγείας του πληθυσμού.

Σημειωτέον, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στην Ιαπωνία ήταν 3.680 τη Δευτέρα, ο χαμηλότερος από τις 26 Απρίλη, αλλά οι βαριές λοιμώξεις έφτασαν τον αριθμό - ρεκόρ των 1.235, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η αντίδραση στη διεξαγωγή των Αγώνων από σειρά φορέων στην Ιαπωνία σχετίζεται όχι μόνο με την υγειονομική κατάσταση αλλά και με το δυσθεώρητο κόστος της διεξαγωγής τους, που όπως είναι γνωστό και από την περίπτωση της Ελλάδας, φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες.

ΠΟΛΟ
Συνέχεια στην «ερυθρόλευκη» κυριαρχία

Το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην Α1 ανδρών κατέκτησε ο Ολυμπιακός
Το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην Α1 ανδρών κατέκτησε ο Ολυμπιακός
Ολοκληρώνοντας μια σπουδαία ανατροπή ο Ολυμπιακός έφθασε στην κατάκτηση του τίτλου στην Α1 ανδρών του πόλο επικρατώντας της Βουλιαγμένης με 12-9 στον Πειραιά, στον 4ο αγώνα της σειράς των τελικών. Ετσι έφθασε στις 3 νίκες - 1 ήττα σφραγίζοντας το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Μάλιστα, για να συμβεί αυτό οι «ερυθρόλευκοι», που τερμάτισαν δεύτεροι στην κανονική περίοδο, χρειάστηκε να σπάσουν το πλεονέκτημα έδρας της πρώτης στην κανονική περίοδο Βουλιαγμένης επικρατώντας με το... καλημέρα στον πρώτο τελικό στο Λαιμό. Στη συνέχεια πετυχαίνοντας 2 νίκες, στον δεύτερο αγώνα στον Πειραιά έβαλαν τις βάσεις για το τρόπαιο. Παρά τη μείωση του σκορ με τη νίκη του ΝΟΒ στο τρίτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός τελείωσε ξανά στον Πειραιά την υπόθεση - τίτλος με την τρίτη νίκη επί των αντιπάλων του. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τρεις τίτλους που διεκδικεί η ομάδα του Πειραιά καθώς ακολουθούν το Κύπελλο και η συμμετοχή στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (Φάιναλ 8).

Οσον αφορά τον καθοριστικό 4ο αγώνα στον Πειραιά, ήταν αμφίρροπος στη μεγαλύτερη διάρκεια, με τις δυο ομάδες να παλεύουν στα ίσα για την επικράτηση. Ωστόσο στο τελευταίο οκτάλεπτο οι γηπεδούχοι έδειξαν να βρίσκουν τις λύσεις σε επίθεση και άμυνα ξεφεύγοντας στο σκορ (10-8) και ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική επικράτηση.

Τα οκτάλεπτα: 5-3, 1-4, 3-1, 3-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ζερδεβάς, Ντάουμπε, Σκουμπάκης 2, Γενηδουνιάς 4, Αργυρόπουλος, Πρέκας, Δερβίσης, Κάκαρης 1, Μουρίκης 2, Καπότσης 1, Χρυσοσπάθης 1, Ιρβινγκ, Γαλανόπουλος

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: Τζωρτζάτος, Μυλωνάκης 1, Αλαφραγκής, Γκιουβέτσης 1, Τρούλος 1, Γούβης, Αφρουδάκης, Καλογερόπουλος 2, Χαλυβόπουλος, Κουρούβανης, Λόζινα 1, Μπάσιτς 2, Ανδρεάδης, Τσαταλιός, Βλάσσης

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Πανηγυρική πρόκριση για άνδρες και γυναίκες

Την πρόκρισή τους στις τελικές φάσεις των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Βόλεϊ πανηγύρισαν οι Εθνικές ομάδες των ανδρών και γυναικών μετά την ολοκλήρωση του β' γύρου των αγώνων τους για τους προκριματικούς ομίλους. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, σε Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) και Γκρατς (Αυστρία), αντίστοιχα, αξιοποίησαν τις βάσεις που είχαν βάλει απ' τον πρώτο γύρο των αγώνων όταν και βρέθηκαν αήττητες στην πρώτη θέση του ομίλου.

Στο Μαυροβούνιο η Εθνική ανδρών προκρίθηκε ως δεύτερη αφού έχοντας εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στον τελευταίο καθοριστικό αγώνα για την πρωτιά υπέστη την πρώτη ήττα στους αγώνες απ' τους οικοδεσπότες Μαυροβούνιους με 3-0 σετ (25-15, 25-21, 25-23). Για την Εθνική είχαν προηγηθεί οι «καθαρές» νίκες με 3-0 επί της Γεωργίας (10-25, 10-25, 16-25) και του Αζερμπαϊτζάν (25-26, 25-17, 25-13).

Η βαθμολογία: Μαυροβούνιο 16, Ελλάδα 14, Αζερμπαϊτζάν 6, Γεωργία 0.

Στην Αυστρία η Εθνική γυναικών συνέχισε με τη... φόρα των εμφανίσεων στη Λάρισα και τον πρώτο γύρο των αγώνων τερματίζοντας πρώτη και αήττητη στον όμιλο και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ. Με το «καλημέρα» των αγώνων η Εθνική εξασφάλισε την πρόκριση παίρνοντας στα χαρτιά με 3-0 τον αγώνα με τη Νορβηγία (αποχώρησε λόγω κρουσμάτων κορονοϊού), ενώ συνέχισε με δύο εύκολες νίκες επί της Αυστρίας (25-16, 25-18, 25-17) και της Ισπανίας (19-25, 15-25, 21-25).

Η βαθμολογία: Ελλάδα 18, Ισπανία 12, Αυστρία 6, Νορβηγία 0.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ξαναγίνεται ο πρώτος τελικός

Μετά τις δικαστικές αντιμαχίες στα αρμόδια όργανα που ακολούθησαν τον πρώτο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τελικά το παιχνίδι θα επαναληφθεί από την αρχή, με σχετική απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΟΚ.

Στον πρώτο τελικό ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 72-70, στο τέλος όμως δεν μέτρησε καλάθι της Τσάστιτι Ριντ για τον Παναθηναϊκό, ως εκπρόθεσμο, γεγονός που «άναψε φωτιές». Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ένσταση για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε η διαιτητική τριάδα (Τσαρούχας - Ανδρικόπουλος - Καλδίρης), βλέποντας το ριπλέι από το μόνιτορ της τηλεοπτικής μετάδοσης. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, αφού δεν υπάρχει για τους συγκεκριμένους αγώνες το instant replay, με τους «πράσινους» να δικαιώνονται από το αρμόδιο όργανο.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός άσκησε έφεση στην οποία, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, υποστηρίζει ότι το καλάθι της Ριντ ήταν όντως εκπρόθεσμο, χτες όμως η αρμόδια Επιτροπή απέρριψε την έφεση και όρισε να διεξαχθεί ξανά από την αρχή ο τελικός, με άλλους διαιτητές. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Ολυμπιακός αναμένεται να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ.

BASΚΕΤ LEAGUE
Πρεμιέρα ημιτελικών με κόντρα στο ΟΑΚΑ

Ξεκινάει σήμερα η ημιτελική φάση της Basket League, με τον πρώτο αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (21.15 - ΕΡΤ3), ενώ ακολουθεί αύριο Πέμπτη η πρώτη αναμέτρηση της ομάδας - έκπληξης του φετινού πρωταθλήματος, του Λαυρίου, με τον Προμηθέα Πάτρας. Στη σειρά των τελικών θα προκριθούν οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στις τρεις νίκες στα ημιτελικά, όπου πλεονέκτημα έδρας έχουν ο 1ος της κανονικής διάρκειας Παναθηναϊκός και το 2ο Λαύριο.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιτυχία της Αννας Ντουντουνάκη στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, στην οποία σημειώνει: «Συγχαρητήρια στην Αννα Ντουντουνάκη, που με τρομερή εμφάνιση κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα "πεταλούδα", στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Καλή συνέχεια, με υγεία, στην πορεία προς το Τόκιο!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ