ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προβλέπει άθλιους περιορισμούς και ενισχύει το αστικό δίπολο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, που θα ισχύσει για το 2023. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που έχει τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών», είναι ενταγμένες στην κοινή στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων να ευθυγραμμίζουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες που διαιωνίζονται και παραμένουν ακάλυπτες.

Και βέβαια τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση, που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και άλλες δυνάμεις, είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα, προκειμένου να επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη - με ένα ποσοστό 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό για να προκηρύξει απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
  • Το όριο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023 για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο.
  • Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους.
  • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει».

Στην πραγματικότητα, με το νέο εκλογικό σύστημα της ΝΔ έρχονται να προστεθούν μια σειρά άθλιων περιορισμών και αποκλεισμών, ενώ ενισχύεται το αστικό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης. Τον ίδιο στόχο, με διαφορετικό τρόπο, εξυπηρετούσε και το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του β' γύρου και προωθούσε την ενσωμάτωση στην αστική στρατηγική, γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου / περιφερειάρχη.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Παναγιώτη Κουτρούλη

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά η ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ τον Παναγιώτη Κουτρούλη, που «έφυγε» ξαφνικά σε ηλικία 72 χρόνων.

Ο Παναγιώτης Κουτρούλης γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1948 από εργατική - λαϊκή οικογένεια. Από μικρός αναγκάστηκε να δουλέψει στον κλάδο του μετάλλου ως τορναδόρος. Ηταν δραστήριο μέλος του «Προμηθέα», όμως με αφορμή μια απεργία 47 ημερών σε μηχανουργείο του Βοτανικού προσέγγισε το Κόμμα και συνέβαλε από διάφορες χρεώσεις στην ΚΟΒ Μετάλλου Βοτανικού, αλλά και αργότερα στο Γραφείο της Αχτίδας Α' Αθήνας συνέβαλε στη δράση των Οργανώσεων των Διαμερισμάτων 3ου και 4ου της Αθήνας. Τη δύσκολη περίοδο για το Κόμμα, την περίοδο της διάσπασης, συνέβαλε αποφασιστικά για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων σε Βοτανικό, Πετράλωνα, Μεταξουργείο και Πλάτωνα. Μέχρι και το τέλος παρέμεινε αταλάντευτα στην υπόθεση του Κόμματος.

Η ΤΕ Α' Αθήνας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Η κηδεία θα γίνει στο Νεκροταφείο Καισαριανής, σήμερα Τετάρτη 19 Μάη, στις 11.30 π.μ.

  • Τα συλλυπητήριά του εκφράζει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 19 Μάη, ένας χρόνος που «έφυγε από τη ζωή η σ. ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Γεννήθηκε το 1926 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών και από τα 17 της χρόνια (1943) οργανώθηκε στο ΕΑΜ του χωριού της. Αμέσως μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ (Φλεβάρης 1943), έγινε Γραμματέας της Επιτροπής ΕΠΟΝ του χωριού και προς το τέλος του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συνελήφθη από την Ασφάλεια Νιγρίτας το 1947 και βασανίστηκε απάνθρωπα, αλλά δεν υπέκυψε. Αργότερα δούλεψε μέσα από την ΕΔΑ, ως στέλεχος.

Ηταν παντρεμένη με τον Θανάση Παπαθανασίου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτή της ΕΔΑ στον νομό Σερρών. Με τη μεταπολίτευση δραστηριοποιείται μέσα από διάφορες χρεώσεις του Κόμματος, όπως και στο μαζικό κίνημα, αποτελώντας παράδειγμα αλύγιστης αγωνίστριας, ταγμένης στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα, όπου ήτανε μέλος, 50 ευρώ.

Μ. Ν.

***

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ του Δημητρίου, που «έφυγε» στα 69 της χρόνια, η Μαρία Μπουρνιά προσφέρει στο Κόμμα 30 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλίου.

***

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΑΤΣΙΚΟΣ. Γεννήθηκε το 1934 στον Μαραθιά Φωκίδας, όπου την περίοδο '41 - '44 εντάχθηκε ως Αετόπουλο στην Αντίσταση μέσα από την ΕΠΟΝ, παίρνοντας μέρος στον αγώνα με ηρωισμό και αυταπάρνηση. Ηταν από εκείνα τα παιδιά που αποφάσισαν να μην παραδοθούν στην αμορφωσιά, στην πείνα και την αρρώστια. Μετά την απελευθέρωση εντάχθηκε στο Κόμμα. Το 1960 ήρθε στο Ιλιον και υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Σε δύσκολες εποχές, κράτησε ψηλά τη σημαία και έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος. Ξεχώριζε για την ευγένεια και το ήθος του. Παρέμεινε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του, η ΚΟΒ Ανω Ιλίου συγκέντρωσε και προσφέρει 200 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ