ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2000
Σελ. /40
Κανένας δεν τους πιστεύει πλέον

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ θα πρέπει να παραμείνει κάτω από το 51%, όπως ακριβώς ισχύει με τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ιταλία και την Ισπανία».

Η δήλωση ανήκει στον νέο πρόεδρο του ΟΤΕ και έγινε με κάθε επισημότητα, προχτές, στη διάρκεια της ακρόασής του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και μπορεί, βέβαια, οι χτεσινές εφημερίδες, να γράφουν διάφορα, περί έκπληξης και ξαφνιάσματος του υπουργού Μεταφορών, αλλά δε νομίζουμε, πως οι προθέσεις και οι στόχοι της κυβέρνησης είναι διαφορετικοί. Το πολύ πολύ, να θεωρούν πως ήταν άκαιρη και πρόωρη η προαναφερόμενη δήλωση. Βλέπετε, δεν τους πιστεύει και κανένας, πλέον, πως δεν έχουν σκοπό και στόχο, να ξεπουλήσουν ό,τι έχει και δεν έχει απομείνει στο δημόσιο, παρά το γεγονός, πως δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος, από τη στιγμή, που ορκίζονταν για τη διατήρηση της απόλυτης πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ από το δημόσιο...

Μας παραξενεύει, όμως, κάτι. Γιατί, χρησιμοποίησε τις λέξεις «να παραμείνει» ο νέος πρόεδρος του ΟΤΕ; Βρίσκεται, ήδη, η συμμετοχή του δημοσίου κάτω από το 51%, δηλαδή; Απλά ρωτάμε... Ετσι κι αλλιώς, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα πράγματα...

Ερχονται αυξήσεις τελών

Είπε και κάτι άλλο, όμως, ο κ. Μανασής, ο διορισμένος από την κυβέρνηση νέος πρόεδρος του ΟΤΕ. Κάτι, που ενδιαφέρει άμεσα τα εκατομμύρια των συνδρομητών του Οργανισμού. Εξάγγειλε την εξομοίωση των αστικών και υπεραστικών τελών στις συνδιαλέξεις, μετά την πάροδο κάποιου χρόνου. Ετσι κι αλλιώς, στον ΟΤΕ το ίδιο κοστίζει μια κλήση στην Αθήνα και μία στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δε διευκρίνισε, όμως, ένα κρίσιμο ζήτημα. Πώς θα γίνει αυτή η εξομοίωση. Κυρίως, με την αύξηση των αστικών τελών, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε αυτά να φθάσουν τα υπεραστικά ή κυρίως, με τη μείωση των τελευταίων;

Να περιμένουμε απάντηση ή να τη θεωρήσουμε αυτονόητη, στα πλαίσια των «νόμων της αγοράς», της πολιτικής «ενίσχυσης του Οργανισμού», δηλαδή των κερδών του, ώστε να γίνει και η μετοχή του περισσότερο ελκυστική, κλπ., κλπ.;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι εγκληματίες!

Δεν είναι τραγωδία. Είναι έγκλημα, προδιαγεγραμμένο μάλιστα. Και είναι ψυχροί εγκληματίες όσοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ΝΑΤΟικές αξιώσεις, δε διστάζουν σε καιρό ειρήνης να στείλουν στο θάνατο στρατευμένους, τώρα πλέον και απλούς ανυποψίαστους πολίτες. Ο,τι συνέβη χτες στην Αντίκυρα μόνο συγκυριακά συνέβη χτες. Ο,τι συνέβη προχτές στη Σούδα μόνο συγκυριακά συνέβη εκεί και τότε. Ας μην τολμήσουν να μιλήσουν για προβλεπόμενες σε καιρό ειρήνης απώλειες. Μη το τολμήσουν, όχι μόνο γιατί πλέον υπάρχουν ανάμεσα στα θύματα και ανυποψίαστοι πολίτες. Μη το τολμήσουν πριν απ' όλα για τα ίδια τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού. Το ότι οι πιλότοι είναι επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε σημαίνει και ότι είναι πρόβατα επί σφαγή.

Ετούτος ο λαός έχει αποδείξει πως όταν χρειαστεί και ήρωας είναι και δε φείδεται αίματος αν το χρέος στην πατρίδα το επιβάλλει. Εδώ όμως δεν πρόκειται για κανένα χρέος προς την πατρίδα. Η πτέρυγα του «Κορσέρ» προχτές δεν τσάκισε στη μάχη με τον εχθρό. Το «Φάντομ» χτες δεν έπεσε κυνηγώντας τον εχθρό. Δεν ξέρουμε ποιο στρατιωτικό απόρρητο θα επικαλεστούν για να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Αυτό που είδαν χτες οι κάτοικοι στην Αντίκυρα είναι μία άσκηση κατά πραγματικά κατοικήσιμης περιοχής. Μιας περιοχής που είχε το προνόμιο να γειτνιάζει με τις αποθήκες καυσίμων του ΝΑΤΟ. Ακόμα όμως κι αν ένα τέτοιο σενάριο επιβάλλεται να εφαρμοστεί για λόγους εθνικού συμφέροντος, το πρόβλημα πάλι δεν είναι αυτό καθ' αυτό το σενάριο. Είναι η πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ηίδια η ηγεσία της Αεροπορίας μιλά για υπερεντατικές συνθήκες εκπαίδευσης των πιλότων. Προκύπτουν αυθόρμητα τα ερωτήματα: Αφού και τα τουρκικά αεροσκάφη προσγειώνονται αύριο στην Αγχίαλο ως «φίλια», ποιον εχθρό εκπαιδεύονται να κυνηγήσουν οι Ελληνες πιλότοι; Ποιος είναι ο άμεσος - χρονικά - κίνδυνος που επιβάλλει την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης σε βαθμό που να προκύπτουν - έστω και προβλέψιμα - θύματα; Δεν αμφιβάλλουμε πως οι πωλητές στρατιωτικών συστημάτων έχουν να δώσουν αρκετές πειστικές απαντήσεις. Πριν απ' όλα μπορούν να προβάλουν το γεγονός πως κάθε Σχολή Πολέμου που σέβεται τον εαυτό της είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει και υλοποιήσει τα πιο απίθανα σενάρια!

Μία απάντηση, όμως, αποκρύπτεται πάντα: Ο ίδιος ο επιθετικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ είναι αυτός που επιβάλλει και στους εθνικούς σχηματισμούς να δρουν επιθετικά σε όλα τα επίπεδα. Από αυτή την πικρή αλήθεια πηγάζουν όλα τα παράπλευρα προβλήματα. Επιμέρους αναλύσεις μπορούν να αναδείξουν ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες από τις σχέσεις εξάρτησης, όπως η ποιότητα του στρατιωτικού υλικού, ο βαθμός συντήρησής του κι άλλα ανάλογα. Δεν μπορούν, όμως, να ανατρέψουν το κύριο, που είναι ο επιθετικός, ο ιμπεριαλιστικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι αν αυτό ήταν σοβαρό πρόβλημα χτες, σήμερα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι απροκάλυπτα επιθετικό. Η άσκηση που αρχίζει αύριο έχει σενάριό της ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση σε άλλες χώρες υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εικονικός βομβαρδισμός της Αντίκυρας αποκάλυψε και εδώ αυτό που ήταν ήδη γνωστό από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία. Εχθρός είναι οι λαοί που αντιστέκονται. Αυτοί βομβαρδίζονται. Η απόκρυψη αυτής της αλήθειας είναι συνενοχή.

Αλλού είναι η «έκπληξη»

Τα μάθατε; «Εκπληκτος ο πρωθυπουργός διαπίστωσε στη Διυπουργική ότι δεν προχώρησε τίποτα για τα έργα της Ολυμπιάδας»! Δεν το πιστεύετε; Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μη γνωρίζει τι γίνεται με τα Ολυμπιακά έργα; Αφού το γράφει στο πρώτο του θέμα χθες το «Βήμα» και φυσικά (δε) μας άφησε κατάπληκτους. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η ναυαρχίδα του συγκροτήματος επιχειρεί να βγάλει έξω και πάνω από τα προβλήματα τον Κ. Σημίτη και να περιφρουρήσει το εκσυγχρονιστικό φωτοστέφανό του. Και βέβαια δε νοιάζεται που προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη των αναγνωστών του, τους οποίους μάλλον θεωρεί κάφρους.

Πληθαίνουν οι «αντικασσάνδρες»

Λοιπόν, η πίεση που ασκείται για την ιδιωτικοποίηση και αυτού ακόμα του υποτυπώδους συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, δεν προέρχεται τόσο από αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά «κυρίως από τη Γουόλ Στριτ, αφού, αν ο ιδιωτικός τομέας αντικαταστήσει το δημόσιο σύστημα, η αμερικάνικη χρηματιστηριακή "βιομηχανία" θα κερδίσει περίπου 130 δισ. δολάρια σε νέους επανδυτικούς λογαριασμούς»...

Αυτή και μια σειρά ακόμα σημαντικές επισημάνσεις κάνουν σε βιβλίο τους σχετικά με το αμερικάνικο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δυο γνωστοί συγγραφείς, οι «αντικασσάνδρες» της «δημογραφικής βόμβας», όπως τους χαρακτηρίζει σε άρθρο του, που αναδημοσιεύει η χτεσινή «καθημερινή», ο Economist.

Οι ίδιοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «το φετίχ της γήρανσης δεν είναι απλώς μια παραδοσιακή παραζάλη ή ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Εχει καταστεί ο τρόπος απολογίας για τα κοινωνικά προβλήματα...». Επίσης, ότι «η οικονομική πίεση προς τις κυβερνήσεις δεν οφείλεται στην αύξηση των ηλικιωμένων, αλλά στην απουσία προγραμμάτων ανακατανομής του πλούτου σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κάθε ηλικίας».

Διευρύνονται, λοιπόν, οι φωνές που όλο και πιο πολύ, όλο και πιο τεκμηριωμένα -έτσι που να μην μπορούν να τις αγνοήσουν- αμφισβητούν τους μύθους που πλέκονται όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, για να επενδύσουν τα σχέδια που θέλουν να ρίξουν την κοινωνική ασφάλιση βορά στα σαγόνια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ταυτότητα

Αριστείδης

του Αντώνη,

γεννηθείς

στη Σαλαμίνα,

με διπλή

στη μέση «ζώνη»

και λειψό μισθό

το μήνα,

«παντρεμενος»

από χρόνια

με τις τράκες

και την πείνα!

*

Αριστείδης,

ο εργάτης,

ο παρίας

απ' το Γκάζι,

που το κράτος

της απάτης

τον ιδρώτα του

αρπάζει

κι απ' τα βάρη

σαν σακάτης

εκατάντησε

να μοιάζει!


Ο Οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ