ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτό σημαίνει εργάτης!

Ο εργάτης Θοδωρής Πανόπουλος, του εργοστασίου «Ιμάς ΑΕ» του Βόλου, τιμωρήθηκε από την γερμανική διεύθυνση της επιχείρησης, επειδή, τιμώντας τις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης του, ύψωσε φωνή αντίστασης στην εκμετάλλευση και αντίθεσης στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και στη συνέχεια, υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπειά του, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας!

Με την ποινή της έγγραφης επίπληξης τιμωρήθηκε ο εργάτης Θοδωρής Πανόπουλος από τη διεύθυνση της εταιρίας «Ιμάς ΑΕ», που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή Βόλου κι ανήκει σε Γερμανό επιχειρηματία.

Διότι μίλησε...

Το πρώτο «έγκλημα» του εργάτη ήταν ότι ύψωσε φωνή αντίστασης στη σκληρή εκμετάλλευση από την εργοδοσία, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, στους συναδέλφους του τη συμβιβαστική στάση της διοίκησης του σωματείου, που υπηρετεί τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Πάραυτα λειτούργησαν τα ταξικά αντανακλαστικά του Γερμανού επιχειρηματία. Ο διευθυντής, κ. Κοχ, έβαλε τον προσωπάρχη, Ν. Πουρσανίδη, να καλέσει τον εργάτη σε απολογία. Εκεί, στο γραφείο του προσωπάρχη, ζητήθηκε από τον Θοδωρή Πανόπουλο να υπογράψει δήλωση μετανοίας, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, θα ανέφερε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος από τη διοίκηση της εταιρίας» και θα υποσχόταν πως «δε θα επαναληφθούν τέτοιου είδους πράξεις εκ μέρους του στο μέλλον».

Διότι δε συνεμορφώθη...

Και τότε συντελέστηκε το δεύτερο «έγκλημα» του εργάτη, με την άρνησή του να υπογράψει τη δήλωση μετανοίας. Στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν τα συνδικαλιστικά όργανα και το θέμα του έφτασε και στο «Ριζοσπάστη», που το δημοσίευσε.

Διότι μαθεύτηκε...

Αυτό ήταν το τρίτο και το χειρότερο «έγκλημά» του, αφού η φωνή αντίστασης και αξιοπρέπειας δεν έμεινε μέσα στο εργοστάσιο - γκέτο, αλλά πέρασε, ως καταγγελία, στην κοινωνία κι έφτασε σε μια εφημερίδα και, μάλιστα, κομμουνιστική. Αυτό θεωρείται ως «έγκλημα καθοσιώσεως» για επιχειρηματίες, σαν τον συγκεκριμένο Γερμανό, που επιβάλλουν τη σιγή εντός και δεν επιτρέπουν να βγει ούτε ψίθυρος εκτός των επιχειρήσεών τους, για να μη δώσουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους ν' αναθαρρέψουν, ζητώντας τα δικαιώματά τους και στην κοινωνία να ενημερωθεί και ν' αντιδράσει για όσα σε βάρος τους συμβαίνουν. Αυτή τη φορά η αντίδραση της διεύθυνσης του εργοστασίου ήταν πιο σκληρή.

Τιμωρήθηκε...

Ο εργάτης κλήθηκε, χτες το πρωί, στο γραφείο του προσωπάρχη, ο οποίος του είπε: «Αφού θέλεις "παιχνίδια" με τον "Ριζοσπάστη", πάρε τώρα μια τιμωρία, για να μάθεις»! Και του ενεχείρισε απόφαση της διεύθυνσης για την επίπληξή του, στην οποία αναφέρεται: «Η εδρεύουσα στο Διμήνι Μαγνησίας (Α` Βιομηχανική Περιοχή Βόλου), με την επωνυμία "Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική εταιρία παραγωγής ιμάντων και επεξεργασίας προϊόντων ελαστικού ΙΜΑΣ ΑΕ", που εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Νικόλαο Πουρσανίδη, Διευθυντή Προσωπικού, αφού έλαβε υπόψη το συμφέρον της εταιρίας, σε συνδυασμό με την εν γένει συμπεριφορά και διαγωγή του εγκαλούμενου Θεόδωρου Πανόπουλου κατά την εκτέλεση των επιβαλλομένων σ' αυτόν καθηκόντων και υποχρεώσεών του προς την Εταιρία και σε συνδυασμό προς την από 12-5-2000 απολογία του, τηρηθείσης της από το άρθρο 23 του εσωτερικού κανονισμού εργασίας προβλεπομένης προδικασίας, κρίνει ότι ο εργαζόμενος Θεόδωρος Πανόπουλος επέδειξε αντισυμβατική και ανάρμοστη συμπεριφορά. Ειδικότερα η συμπεριφορά του, η οποία αντιβαίνει στις συμβατικές του υποχρεώσεις, συνίσταται στο ότι συνέταξε την από 25-4-2000 ανακοίνωση, στην οποία τηρεί απρεπή στάση απέναντι στην Εταιρία, την οποία διένειμε στους εργαζόμενους κατά το χρόνο της εργασίας τους, παρακωλύοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Επειδή ο κρινόμενος με την προαναφερόμενη συμπεριφορά του υπέπεσε στη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος, που προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα 20 παρ. 4γ και 4δ και 21 του εσωτερικού κανονισμού εργασίας.

Γ Ι ' Α Υ Τ Ο Υ Σ Τ Ο Υ Σ Λ Ο Γ Ο Υ Σ

Επιβάλλει στον εγκαλούμενο Θεόδωρο Πανόπουλο την ποινή της επίπληξης».

Η διαδικασία που ακολουθείται μετά την ανακοίνωση της ποινής επίπληξης είναι να πάει ο τιμωρημένος εργάτης μαζί με εκπροσώπους της επιχείρησης και του τοπικού Εργατικού Κέντρου στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αν επικυρωθεί η ποινή, τότε σε περίπτωση που επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα παραπτώματα, ο εργάτης θα απολυθεί από τη δουλιά του...

Υβρίστηκε...

Με την παρέλευση μιας περίπου ώρας μετά την ανακοίνωση της ποινής του από τον προσωπάρχη, ο εργάτης κλήθηκε ξανά, αυτή τη φορά στο γραφείο του αρχιλογιστή της εταιρίας, Σάββα Παπουτσόγλου. Μπαίνοντας στο γραφείο του αρχιλογιστή ο Θοδωρής Πανόπουλος είδε να βρίσκονται εκεί τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», σχετικά με το θέμα του. «Τον έκαψε το κρεμμύδι», αλλά κράτησε την ψυχραιμία του, περιμένοντας ν' ακούσει τι θα του πει ο νέος «ανακριτής» του. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στη συνέχεια έχει ως εξής:

Αρχιλογιστής: Πώς έφτασε το θέμα αυτό στο «Ριζοσπάστη»;

Εργάτης: Εγώ απλώς ενημέρωσα συνδικαλιστικά όργανα.

Αρχιλογιστής: Συμφωνείς μ' αυτά που γράφει ο «Ριζοσπάστης» περί εργοστασίου - Νταχάου;

Εργάτης: Δεν έγραψα εγώ το ρεπορτάζ, αλλά ο δημοσιογράφος.

Αρχιλογιστής: Μη μου σηκώνεις εμένα φωνή, εγώ θα μιλάω και εσύ θα το βουλώνεις.

Εκεί τέλειωσε η «ανάκριση» κι ο εργάτης έφυγε.

«Το ζήτημα έχει τεθεί...»

Αρκετή ώρα μετά ο εργάτης Θοδωρής Πανόπουλος περιέγραψε στο «Ρ» τα συναισθήματά που είχε την ώρα της «ανάκρισης». Από τη μια συναισθήματα πίκρας και οργής, που «μοίρα κακή» επιτρέπει ακόμα, στο λυκαυγές της τρίτης Μετά Χριστόν Χιλιετίας, στ' αφεντικά ν' ανακρίνουν, να βρίζουν και να προσβάλλουν τους εργάτες και να τους τιμωρούν χωρίς να φοβούνται τη δική τους τιμωρία, επειδή αντιδρούν στην εκμετάλλευσή τους και παλεύουν για το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. Και από την άλλη, το αίσθημα της υπερηφάνειας, που, με το προσωπικό του παράδειγμα αντίστασης, τιμά τις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης του και δίνει υπόσταση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Θα χρησιμοποιήσω στίχους του αγαπημένου μου ποιητή, Μιχάλη Κατσαρού, για να περιγράψω τις σκέψεις μου», είπε στο «Ρ», ο εργάτης Θοδωρής Πανόπουλος και, μην μπορώντας να κρύψει τη μεγάλη και βαθιά συγκίνησή του, άρχισε ν' απαγγέλλει:

«Το ζήτημα πια έχει τεθεί./

`Η θα εξακολουθήσουμε να γονατίζουμε/

όπως αυτός ο δραπέτης/

ή θα σηκώσουμε άλλο πύργο/

ατίθασο απέναντί τους...».

Και μετά από ένα διάλειμμα, για να ξεπεράσει κάπως τη συγκίνησή σου, συνέχισε, λέγοντας: «Θέλω να πω δυο λόγια και για το "Ριζοσπάστη". Δεκαετίες τώρα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, όσο κι αν τον πολεμούν. Χρειάζεται τώρα να εντείνει την προσπάθειά του για να υπερασπίζεται ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί οι "κανίβαλοι" της παγκοσμιοποίησης και τα εξαπτέρυγά τους καραδοκούν να εξαφανίσουν ό,τι κατέκτησαν, με ποταμούς αίματος, οι εργαζόμενοι. Ο,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι δεν το κέρδισαν με το "διάλογο", αλλά με την παρουσία τους στο πεζοδρόμιο».

Συγκέντρωση στη Λήμνο

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού στη συγκέντρωση του Κόμματος που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 19 Μάη και ώρα 8 μμ στο Κυδάδειο (πλατεία ΚΤΕΛ) με θέμα: «Οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα, Παρασκευή, 19 Μάη:

  • Στις 19.00 ένα αφιέρωμα με θέμα τη δολοφονία του ΠΟΛΚ. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 στα πλαίσια της καθημερινής, πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις» μια συζήτηση με θέμα: «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δήμων σε ιδιώτες». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.
Σε καταυλισμούς σεισμοπαθών

Στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων των σεισμοπαθών, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σήμερα Παρασκευή, 19 του Μάη, στις 5.30 μ.μ., θα επισκεφθεί τον καταυλισμό Μ. Σχοίνων στο Μενίδι, στις 6.30 μ.μ. τον καταυλισμό Λαθέας και στις 7.30 μ.μ. τον καταυλισμό του Πλάτωνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ