ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι μαθητές προετοιμάζουν τις δικές τους γιορτές

Πλήθος Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με σύνθημα «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη» (Μ. Θερβάντες).

Αναλυτικά, Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν:

Σάββατο 21 Απρίλη: Κερατσίνι (πλατεία Νίκης), Κυψέλη (Θεατράκι Φωκίωνος Νέγρη), Νέος Κόσμος (γήπεδο «Θρίαμβος»), Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου, 19.00), Χαλάνδρι (πλατεία Χαλανδρίου), Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Γιαννιτσά (Πολύκεντρο Γιαννιτσών), Αρτα (πλατεία Σκουφά), Ρέθυμνο (πλατεία Μικρασιατών), Χανιά (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών), Κοζάνη (πλατεία Σκ'ρκα), Κομοτηνή («Σπαθί»), Κάλυμνος (Δημοτικό Στάδιο, γήπεδο μπάσκετ).

Διήμερο Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απρίλη: Σάμος (Βαθύ).

Κυριακή 22 Απρίλη: Σεπόλια, Αμαλιάδα.

Από τις προετοιμασίες για το Φεστιβάλ στο Περιστέρι

Πολύμορφες είναι οι δραστηριότητες για την προετοιμασία του Μαθητικού Φεστιβάλ στο Περιστέρι από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας διοργανώθηκε πετυχημένο μαθητικό τουρνουά μπάσκετ με σύνθημα «Καρφώνουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», που αγκαλιάστηκε από πλήθος νεολαίας. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ το ερχόμενο Σάββατο, όπου θα μοιραστούν αναμνηστικά συμμετοχής στο τουρνουά.

Από τις προετοιμασίες στα γραφεία του Περιστερίου
Από τις προετοιμασίες στα γραφεία του Περιστερίου
Στο μεταξύ, οι πρόβες για το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50χρονα της ΚΝΕ, οι ομάδες εργασίας για τον πόλεμο και την προσφυγιά, για τα ναρκωτικά, για την πορεία ζωής και δράσης της ΚΝΕ συνεχίζονται καθημερινά με κέφι και μεράκι από τους μαθητές στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Περιστερίου για να είναι έτοιμη έως και η τελευταία λεπτομέρεια μέχρι τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, οι Μαθητικές ΟΒ διακινούν ερωτηματολόγιο για τα ναρκωτικά στα σχολεία του Περιστερίου και τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ. Ανάμεσα σε ερωτήσεις για τις συνέπειες της χρήσης, την επικινδυνότητα της κάνναβης, τα προγράμματα υποκατάστασης κ.ά. στο ερωτηματολόγιο καταγράφονται και πληροφορίες για τους μαθητές: «Η εμφάνιση της εξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου με τη μορφή που έχει σήμερα συνδέεται με τον καπιταλισμό. Αλλωστε, ο όρος τοξικομανία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα». «Η βιομηχανία των οπιοειδών παυσίπονων έχει κέρδη δισεκατομμυρίων και κατηγορείται όλο και περισσότερο από ειδικούς στις ΗΠΑ, επειδή τα παυσίπονα που παράγει θεωρούνται υπεύθυνα για 16.000 θανάτους το χρόνο, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους λόγω της χρήσης ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί». «Σήμερα που η επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι το πέρασμα σε υποκατάστατα ηρωίνης, ήδη σε 7 χώρες της Ευρώπης (Τσεχία, Βέλγιο, Ελβετία κ.λπ.) η πλειοψηφία των εξαρτημένων είναι από μεθαδόνη και όχι από ηρωίνη, αναπαράγοντας έτσι την τοξικομανία απλά με άλλη ουσία κύριας χρήσης». Και το ερωτηματολόγιο καταλήγει καλώντας τους μαθητές: «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει»!

Τουρνουά ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο Κρήτης

Από το τουρνουά στο Ηράκλειο
Από το τουρνουά στο Ηράκλειο
Ο Μαθητικός Τομέας Ηρακλείου της ΚΝΕ την Κυριακή 22 Απρίλη οργανώνει τη β' φάση του τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στο γήπεδο Μαρτινέγκο, «Νίκος Καζαντζάκης», στις 4 μ.μ., με τίτλο: «Βάλε γκολ στον αθλητισμό - εμπόρευμα. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους, όχι εμπόρευμα για λίγους». Το τουρνουά έρχεται ως συνέχεια της πρώτης φάσης που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 31/3 στο γηπεδάκι των Δειλινών, το οποίο η Οργάνωση το είχε στολίσει μεταξύ άλλων με πανό που έγραφε: «Δίνουμε κόκκινη κάρτα στον αθλητισμό - εμπόρευμα. Δωρεάν γήπεδα για όλους».

Οπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση που διακινούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στα σχολεία και τις εργατογειτονιές του Ηρακλείου, σε τραγική κατάσταση είναι το κολυμβητήριο «ΛΙΝΤΟ», το μοναδικό δημόσιο κολυμβητήριο στο Ηράκλειο, θύμα και αυτό της υποχρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, χουλιγκανισμός, ντόπινγκ, στημένα παιχνίδια φανερώνουν πώς θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τον αθλητισμό.

Οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Ηράκλειο θα κορυφωθούν το Σάββατο 28 Απρίλη στην πλατεία Ελευθερίας.


6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Εκπαιδευτική» επίσκεψη σε ΝΑΤΟική βάση!

Πρόκληση αποτελεί η ενέργεια να στείλουν σε «εκπαιδευτική» εκδρομή ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Στο γεγονός, το οποίο πληροφορήθηκε από γονείς του σχολείου, αναφέρεται η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, που σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε από γονείς του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου για την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος, μια από τις δράσεις του οποίου ήταν και η ενημέρωση για το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτήν την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ρόλος του ΝΑΤΟ πήρε σάρκα και οστά στους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία ενισχύει τον κίνδυνο για έναν γενικευμένο πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, για τα παιδιά μας και επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι άλλο από μια πολεμική μηχανή που έχει ματώσει λαούς σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων φέρει σοβαρές ευθύνες για την έγκριση αυτής της απόφασης, καθώς και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι γονείς.

Με δηλώσεις της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, η διευθύντρια του σχολείου ισχυρίζεται ότι η επίσκεψη έγινε στο ελληνικό σχολείο της βάσης του ΝΑΤΟ για να παρουσιάσουν οι μαθητές ένα βίντεο που έχουν φτιάξει για το Προσφυγικό και ότι δεν έγιναν ξεναγήσεις. Ωστόσο, μαθητές του σχολείου περιέγραψαν στους γονείς τους ότι η επίσκεψη περιλάμβανε μεταξύ άλλων υποδοχή τους από Ελληνες στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ και ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές τούς παρουσίασαν ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

«Αραγε, τι να είπαν οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ στους Ελληνες μαθητές;», ρωτά η Ενωση Γονέων Ηρακλείου. «Τα γνωστά παραμύθια ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας που θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Οτι είναι τάχα φίλος των παιδιών και τους μοιράζει καραμέλες, την ίδια ώρα που δολοφονεί άλλα παιδιά; Αποκλείεται να τους είπαν ότι το ΝΑΤΟ αιματοκύλισε λαούς, όπως στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ το 2003, στη Λιβύη το 2011 και μέχρι και σήμερα στη Συρία και αλλού», σημειώνουν οι γονείς, μεταξύ άλλων, απευθύνοντας κάλεσμα στους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές να αποδοκιμάσουν την επίσκεψη μαθητών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

«Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη, νέα δολοφονική επίθεση ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η διευθύντρια του σχολείου οδήγησε τους μαθητές στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπου μάλιστα παρουσίασαν και εκπαιδευτικό πρόγραμμα!». Τα παραπάνω σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας τη Διεύθυνση του σχολείου και επισημαίνοντας της ευθύνες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η ΑΣΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σημειώνει: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που ο ανταγωνισμός οξύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο η προσπάθεια να εξωραϊστεί το ΝΑΤΟ στις συνειδήσεις των παιδιών και να αποκρυφτεί ο ρόλος του ως μηχανή πολέμου των ιμπεριαλιστών παντού Γης, στη διάλυση κρατών και στην επαναχάραξη συνόρων (π.χ. Γιουγκοσλαβία), στην έξαρση των εθνικισμών, στο γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο. Αντί να καταδικαστεί και να αποκαλυφθεί ο ρόλος του, συσκοτίζεται στα μάτια των μαθητών... γιατί άραγε; Πώς οι συνειδήσεις των μαθητών γίνονται βορά για να ξεπλυθεί το ΝΑΤΟ και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός;», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ.





Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org