ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ παριστάνει τον προστάτη των προσφύγων που η ίδια και οι σύμμαχοί της ξεριζώνουν

Eurokinissi

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την ώρα που ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία με τη στήριξή της, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για το λεγόμενο «Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση και για τους πρόσφυγες» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω: «Ενώ οι ΗΠΑ από κοινού με τη Γαλλία και τη Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία, με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η ΕΕ και με τα ετοιμαζόμενα σύμφωνα του ΟΗΕ παριστάνει τον προστάτη των δικαιωμάτων των προσφύγων που ξεριζώνονται από τους βομβαρδισμούς τους δικούς της και των συμμάχων της.

Επικαλείστε αρχές... Οι "αρχές" σας είναι οι βομβαρδισμοί, ο εγκλωβισμός στα ελληνικά νησιά, η ζωή σε άθλιες συνθήκες χιλιάδων προσφύγων, οι ανταγωνισμοί των ποσοστώσεων, οι φαστ τρακ απελάσεις, οι χιλιάδες εν αναμονή επανενώσεις οικογενειών. Εύτακτη μετανάστευση για σας είναι να ανοιγοκλείνει η κάνουλα και όσοι μετανάστες περισσεύουν και δεν χρειάζονται άμεσα ως "καύσιμη ύλη" για τα κέρδη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να τους θεωρείτε "παράνομους".

Απαιτούμε ανθρώπινους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, απεγκλωβισμό τους από τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα και να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σχετικά με το θέμα της συζήτησης και το ψήφισμα

Με βάση τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης» του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δρομολογήθηκαν διαδικασίες για να εγκριθούν δύο «Παγκόσμια Σύμφωνα», ένα για τους πρόσφυγες το 2018 και ένα για την «ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση», το οποίο θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μαρόκο το Δεκέμβρη του 2018. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιχειρεί να βάλει τις «αρχές» διαπραγμάτευσης της ΕΕ στον ΟΗΕ για τα δύο Σύμφωνα, τα οποία πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα έχουν δεσμευτική ισχύ για τα υπογράφοντα κράτη. Ανάμεσα στα ανέξοδα διακηρυκτικά ευχολόγια για μη επαναπροώθηση προσφύγων, οικογενειακή επανένωση και προστασία των παιδιών προσφύγων, σημειώνουμε τον ίδιο τον τίτλο του Συμφώνου για «εύτακτη» και «νόμιμη» μετανάστευση... Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος του ψηφίσματος για τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, που διαπερνά και όλη τη λογική του, όσοι αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο μένουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν έρθει «εύτακτα», γυρίζουν πίσω στη φτώχεια, τον πόλεμο και την εξαθλίωση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου

Τη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1», που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη», προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης

Προσχηματική χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, την αντιπαράθεση Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με την κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της διαφωνίας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές δημοτικών και περιφερειακών αρχών, κατά την τοποθέτησή του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, που ξεκίνησε χτες.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην Τοπική Διοίκηση με τον «Καλλικράτη» «ξεδιπλώθηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν δείξει τα αποτελέσματά τους. Οχι μόνο δεν αντιμετώπισαν την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο δεν προστάτεψαν το βιωτικό επίπεδο του λαού, δεν θωράκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, αλλά αντίθετα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι αλλαγές στους δήμους και τις Περιφέρειες στην υλοποίηση αυτής της βάρβαρης μνημονιακής αντιλαϊκής επίθεσης, συνεισέφεραν στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες».

Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον «Κλεισθένη», που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη», ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Οι φορείς της εξοπλίζονται με τον "Κλεισθένη" θεσμικά ώστε να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πιο αποφασιστικά στις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και οι βασικές αλλαγές εστιάζονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και διαχείριση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων υποβαθμίσεων σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων. Στην αξιοποίηση του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και από επιχειρηματικούς ομίλους».

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλεί τους αιρετούς «να έχουν ως αφετηρία της πάλης τους τις αγωνίες, τις έγνοιες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να αντισταθείτε, σας καλούμε, σε αυτήν την πολιτική, να πειθαρχήσετε και "ιδού πεδίον δόξης λαμπρό" στο σχεδιασμό τον οποίο αποδέχεται δυστυχώς η πλειοψηφία των δημάρχων, από 1η Μάη - και κοιτάξτε το συμβολισμό - να εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ, που επί της ουσίας στην πλειοψηφία τους τα χρωστούν λαϊκές οικογένειες».

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής». Και δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη 1» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο υπουργός ανέφερε: «Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος».

Αλλες διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αντίστοιχα. Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε «εταιρείες κοινής ωφέλειας». Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ. Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από 1η Μάη, με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, και οι δήμοι καλούνται να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Εχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;», αναρωτήθηκε. Και κατέθεσε πρόταση, καλώντας τους συνέδρους να την ψηφίσουν. Συγκεκριμένα: Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων. Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Οχι στη φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη περιοδεία σε υπηρεσίες του νομού, με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιχαήλ, απόστρατο ανθυποπυραγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου στις 9 π.μ. Μετά το τέλος της περιοδείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου.

Αύριο οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Αύριο, Παρασκευή, θα διεξαχθούν οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν με την ψήφο τους το Σωματείο, να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο. Στην Αθήνα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» (οδός Κουμουνδούρου 28), από τις 12.30 έως τις 19.30, και η ψηφοφορία για τα Εργατικά Κέντρα θα πραγματοποιηθεί μόνο στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ξεχωριστή κάλπη.

«Γυρίζουμε την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, σε όσους μέχρι τώρα υπονομεύουν τη λειτουργία του σωματείου μας, βάζουν ταφόπλακα στους συλλογικούς ταξικούς αγώνες.

Κάνουμε το σωματείο μας:

  • Στήριγμα στις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων
  • Οπλο στον αγώνα του λαού ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις
  • Ικανό να οργανώσει την πάλη ενάντια στη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, μαζί με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ και σύγχρονα εργατικά δικαιώματα. Για αποκλειστικά δημοσιές και δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης και επανένταξης, αλλά και Υγείας και Πρόνοιας, με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ