ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Προετοιμασία για την εισαγωγή στην πράξη του νέου «κόφτη»

Από κινητοποίηση στην Καρδίτσα για την Υγεία
Από κινητοποίηση στην Καρδίτσα για την Υγεία
Απόλυτα ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του «κόστους» της Υγείας για το αστικό κράτος, με παράλληλη ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικής λειτουργίας του συστήματος Υγείας, είναι η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, για την «καθιέρωση και εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας».

Βάσει της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, «ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας και υποστηρίζει την "κυκλοφορία" του μέσα σε αυτό (...) Παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών Υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας εντός της οικείας ΥΠΕ, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Οι παραπομπές γίνονται (...) εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Οταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας». Για τα παραπάνω καθορίζονται 3 κατηγορίες παραπομπών: Η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών. Η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών. Η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με ισχύ δώδεκα μηνών.

Ορίζεται επιπλέον ότι οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας), ενώ σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς σε Κέντρα Υγείας, για την ώρα αναφέρεται ότι «δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού».

Με κριτήριο το «κόστος» και τις καθορισμένες «δαπάνες»

Στην πραγματικότητα, με τα παραπάνω προετοιμάζεται το έδαφος ώστε οι οικογενειακοί γιατροί να αναγκάζονται να λειτουργούν ως «κόφτες» (το πιο ξεκάθαρο «gatekeeper» που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση, τώρα έγινε... «πλοηγός») σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των απαιτούμενων παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, σε όλα όσα συνθέτουν την πρόληψη και την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, «το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019».

Μέσα στις περιβόητες ΤΟΜΥ, ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα θα «καλύπτει» (όπως θα το «καλύπτει») μόλις το 30% του πληθυσμού, παρέχοντας ουσιαστικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες συνταγογράφησης, το οποίο θα αποτελείται από εργαζόμενους με διετείς συμβάσεις εργασίας και δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια, οι υγειονομικοί θα «αξιολογούνται» για το αν βρίσκονται στο μέσο όρο των καθορισμένων δαπανών και της τήρησης των, αντιεπιστημονικών πολλές φορές, «θεραπευτικών και ασφαλιστικών πρωτοκόλλων».

Πρόκειται για μέτρα που πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, που συνοψίζονται στην άμεση, δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών, ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού και περιφερειακού τύπου, πλήρως εξοπλισμένων και επαρκών σε αριθμό, στελέχωσή τους με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές - μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΒΟΛΟΣ
Καταγγελία για άλλη μια βρώμικη επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ

Μια ακόμα επίθεση λάσπης σε βάρος του ΠΑΜΕ από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής:

«Στη σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΒ, όπου οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας "ξεπέταξαν" το θέμα της Πρωτομαγιάς σε μερικά λεπτά, μιας και το κύριο μέλημά τους ήταν να αναπτύξουν και να "εμπλουτίσουν" τη χτεσινή ανακοίνωση της ΑΓΕΤ υπέρ της καύσης των καρκινογόνων σκουπιδιών, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, όπως κάθε φορά, με επιχειρήματα και αποδείξεις τούς αποκάλυψαν, φέρνοντάς τους μπροστά στις σοβαρές ευθύνες που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους της περιοχής μας.

Η απάντηση της πλειοψηφίας, διά στόματος του προέδρου του ΕΚΒ, ήταν ένα κρεσέντο βρωμιάς που προσωποποιήθηκε απέναντι στη συναδέλφισσα εκπρόσωπο του Συνδικάτου Μετάλλου, μιλώντας για "σχέσεις" με εργοδότη, που όταν ρωτήθηκε τι εννοεί άφησε αισχρά υπονοούμενα, επιμένοντας στους χαρακτηρισμούς του. Η επιμονή του, μάλιστα, ήταν τέτοια που αρνιόταν να ανακαλέσει και να απολογηθεί, παρά την απαίτηση και άλλων μελών του ΔΣ που δεν είναι στην παράταξη της ΔΑΣ. Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες μπροστά στις κάμερες, και ενώ είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ από τη συνεδρίαση και είχαν καταγγείλει το γεγονός στα τοπικά ΜΜΕ, είναι υποκριτικές. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή για τις "κλασικές αντιπαραθέσεις στο ΕΚΒ", όπως θέλει να παρουσιάσει το θέμα μερίδα των δημοσιογράφων.

Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη βρώμικη επίθεση υπονόμου από μεριάς πλειοψηφίας ΕΚΒ απέναντι στο ΠΑΜΕ, που την καταγγέλλουμε σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πόλης. Μάλιστα, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση των αντιπροσώπων, αυτή θα είναι η τακτική τους από εδώ και πέρα. Δηλαδή να ρίχνουν λάσπη και βρωμιά στους συνδικαλιστές και στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ... και "ό,τι μείνει".

Η έλλειψη επιχειρημάτων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, που μόνο τις τελευταίες μέρες περιλαμβάνουν τη στάση τους στην ΑΓΕΤ, την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ και την επαίσχυντη κλαδική Σύμβαση στον Τουρισμό που υπογράψανε, για τις οποίες μάλιστα πανηγυρίζουν, τους οδηγεί στην τακτική αυτή. Δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αποδεικνύουν ότι η κατρακύλα δεν έχει πάτο για όποιον έχει δόγμα του την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα».

Καταδικάζουν τη μήνυση σε βάρος συνδικαλιστών της ΔΑΣ

Την απαράδεκτη ενέργεια του σημερινού γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ και συνδικαλιστικού στελέχους στο Δημόσιο, Βασιλείου Σπανάκη, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Βέτας Πανουτσάκου και του Αντώνη Πατίδη, στελεχών της ΔΑΣ στο Δημόσιο (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καταδικάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ύστερα από σχετική πρόταση της ΔΑΣ.

Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το Δεκέμβρη του 2016, η ΔΑΣ είχε καταγγείλει και αποτρέψει συγκεκριμένη απόπειρα νοθείας της εκλογικής διαδικασίας από εκλεγμένο αντιπρόσωπο με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ από την Ομοσπονδία Τελωνειακών. Ο συγκεκριμένος είχε ψηφίσει και επιχείρησε να ψηφίσει και δεύτερη φορά χρησιμοποιώντας την ταυτότητα και την κάρτα του επίσης αντιπροσώπου με τη ΔΑΚΕ Βασιλείου Σπανάκη. Η αποκάλυψη αυτή ενόχλησε το στέλεχος της ΝΔ και τώρα «ζητάει και τα ρέστα»...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανοιχτό το μέτωπο της ΔΑΣ με τις νοθείες των εργοδοτικών

Εκδικάστηκε χτες η αγωγή που είχαν καταθέσει οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), ζητώντας την ακύρωση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που διενήργησαν τον περασμένο Φλεβάρη οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, μακριά από τους εργαζόμενους του κλάδου, με νόθες διαδικασίες. Με αφορμή την εκδίκαση, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια το πρωί, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις με τις οποίες κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές προσπαθούν να παραμείνουν καθισμένοι στο σβέρκο των εργαζομένων. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες. Η ΔΑΣ υπενθυμίζει ότι εργαζόμενοι του κλάδου παρεμποδίστηκαν να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες με διάφορες αφορμές, ενώ την ίδια στιγμή ψήφισαν εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αυτοαπασχολούμενοι, ακόμα και εργοδότες! «Το Συνδικάτο μπορεί και πρέπει να γίνει πραγματικό στήριγμα των συναδέλφων στον κλάδο του Επισιτισμού. Να μην το αφήσουμε στα χέρια της εργοδοσίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, να σπάσουν το φόβο τους, να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να δυναμώσουν τους διεκδικητικούς αγώνες απέναντι στην κυβέρνηση, τα αφεντικά και τις ενώσεις τους, βάζοντας στο περιθώριο τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τους εργατοπατέρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ