ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργίες ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, που ξεκινούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/4, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στην πώληση μονάδων της επιχείρησης. Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει στους εργαζόμενους η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ. «Ολοι στον αγώνα ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ολοι στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Σχολιάζει πως η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται την ίδια περίοδο που μεγαλώνει ο κίνδυνος «ενός γενικευμένου πολέμου που έχει άμεση σχέση με τα ζητήματα της Ενέργειας, των πηγών παραγωγής και δρόμων μεταφοράς της» και καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πιάνει το νήμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης από εκεί ακριβώς που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Στην κατεύθυνση αυτή, η «Αγωνιστική Συνεργασία» υπενθυμίζει πως έχουν ήδη προχωρήσει η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ένταξη της επιχείρησης στο «υπερταμείο» και η αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», η πώληση λιγνιτικών μονάδων καθώς και ορυχείων. Προειδοποιεί ότι με την επόμενη «αξιολόγηση» θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων να πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, εξέλιξη που «εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών». Αντίστοιχα, για τον ΔΕΔΔΗΕ «υπάρχει έτοιμη οδηγία από την ΕΕ που προβλέπει καταρχήν τον τεμαχισμό και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή του».

Αυξήσεις στο ρεύμα και μειώσεις μισθών

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» θέτει στο επίκεντρο της προσοχής τις συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά για το λαό. «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ», επισημαίνει, ενώ για τους εργαζόμενους «θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση», καθώς και απολύσεις. Οπως καταγγέλλει, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων που θα παραμείνουν στις μονάδες και τα ορυχεία που θα πουληθούν, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, διά στόματος υπουργού Σταθάκη και διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ».

«Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία» και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για «ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ., έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ. Αύριο, Παρασκευή 20/4, έχει προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. έως 10 π.μ.). Το Σάββατο 21/4 θα συνεδριάσει η κεντρική απεργιακή επιτροπή. Την Κυριακή 22/4, στις 7 μ.μ., οργανώνεται συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη και την ίδια ώρα συγκέντρωση - σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στην Πτολεμαΐδα. Τέλος, στις 25/4, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, θα γίνει πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν οι συμβασιούχοι

MotionTeam

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης χτες το μεσημέρι συμμετείχαν στη στάση εργασίας που προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στέλνει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους που για χρόνια στελεχώνουν τις υπηρεσίες των δήμων. Απαίτησαν να μην γίνει καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Και εξήγησαν πως οι ανάγκες στους δήμους σε προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ. Οπότε μπορεί η κυβέρνηση παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε η Σοφία Εξαδάκτυλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης. Θύμισε ότι οι συμβασιούχοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές εντολές των δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που στην πλειοψηφία τους θα συζητηθούν την επόμενη βδομάδα. Και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στην πολιτική που θέλει να παραδώσει τις υπηρεσίες των δήμων βορά στους εργολάβους.

Ακολούθησαν μαχητική πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και νέα Γενική Συνέλευση, μέσα από την οποία οι συμβασιούχοι επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα με όλες τις μορφές.

Ο

«ΤΟΞΟΤΗΣ»: Την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» (εργολαβίες ΔΕΔΔΗΕ) στο Αγρίνιο απαιτεί το Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρισμού Αιτωλοακαρνανίας. Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη και πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Τώρα είναι η ώρα να πάρει ο κάθε συνάδελφος την υπόθεση για τη ζωή του στα χέρια του», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Την προσπάθεια τρομοκράτησης εκλεγμένων συνδικαλιστών της καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως αναφέρει, η εργοδοσία εταιρείας της περιοχής απειλεί με απόλυση εργαζόμενη, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, «ενοχλημένη» επειδή διεκδικεί την τήρηση του νόμιμου ωραρίου, την καταβολή των υπερωριών, καθώς και πρόσφατα του Δώρου Πάσχα.

ΠΑΜΕ
Οργάνωση της αντίστασης στους πλειστηριασμούς

Την κυβέρνηση που συνεχίζει την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, την οποία συνοδεύει με ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους που απειλούνται από κατασχέσεις να απευθυνθούν στα σωματεία τους και στο ΠΑΜΕ και από κοινού να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

Σε νέα ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ακόμα μια μαύρη Τετάρτη η σημερινή (χτεσινή) για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται στη μέγκενη των τραπεζών και χάνουν μαζικά τα σπίτια τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ολα αυτά συμβαίνουν κάτω από τα γενικά μέτρα καταστολής που έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ακόμα μια Τετάρτη και σε κάθε πεζοδρόμιο υπάρχει κλούβα των ΜΑΤ και πάνοπλοι αστυνομικοί, για την προστασία των κορακιών για να αρπάξουν ανεμπόδιστα τα σπίτια του λαού, για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων πάση θυσία και αυτό περνά από την αρπαγή 130.000 λαϊκών κατοικιών. Η κυβέρνηση σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στο λαιμό του λαού με την κατάσχεση ακινήτων για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω, προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του, να μην παραιτηθεί από την προσπάθεια να το σώσει, να έρθει σε επαφή με το σωματείο του και το ΠΑΜΕ, να συντονίσουμε τον αγώνα από κοινού για να μη χαθεί καμία κατοικία. Η επίθεση που δεχόμαστε, το επόμενο διάστημα θα είναι μαζική και χρειάζεται να συνεχιστεί η δουλειά που έχουν ξεκινήσει τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές με τα μέλη τους. Να ενταθεί η ενημέρωση σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει πως κάθε Δευτέρα 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του στην πλατεία Μητροπόλεως (Αγ. Φιλοθέης 5β), λειτουργεί Επιτροπή για τους πλειστηριασμούς, όπου εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν - όπως ήδη έχουν κάνει δεκάδες - και να ενημερωθούν για ζητήματα νομικά, «αλλά κυρίως για τον τρόπο οργάνωσης και δράσης για την αποτροπή της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας».

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Απάντηση στη διαρκή επίθεση κατά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, μπροστά και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων), οργανώνοντας σειρά κινητοποιήσεων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στην Αττική, η κινητοποίηση των συνταξιούχων θα γίνει την Τετάρτη 25/4, στις 10 π.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει σειρά άλλων κινητοποιήσεων.

Στις υπόλοιπες πόλεις, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Στο Ρέθυμνο, παγκρήτια κινητοποίηση την Παρασκευή 20/4 στις 11 π.μ. στην πλ. Αγνώστου Στρατιώτη.

Στην Κατερίνη, την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι από Βέροια και Νάουσα.

Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 23/4, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, την Τρίτη 24/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πατρών.

Στη Λάρισα, την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Στις Σέρρες, την Τετάρτη 25/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σερρών.

Στα Γιάννενα, την Πέμπτη 26/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στην Καρδίτσα, την Τρίτη 8/5, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «PLAZA».

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 10/5, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ