ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία για τη δίωξη σε βάρος ΚΚΕ και «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Περιχώρων, με αφορμή τη δίωξη του ΚΚΕ και των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στήριξε το Κόμμα στις τοπικές εκλογές, από την Επιτροπή Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων Περιφέρειας Αττικής. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή χαρακτηρίζει παράνομες τις παροχές προεκλογικού υλικού εκ μέρους του ΚΚΕ στους συνδυασμούς που στήριξε και φτάνει στο σημείο να απειλεί με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα όχι μόνο τους διαχειριστές και τους επικεφαλής των συνδυασμών, αλλά και το ΚΚΕ. Οι διώξεις γίνονται σε εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών.

Στο ψήφισμα το σωματείο συνταξιούχων καταγγέλλει την Επιτροπή Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων της Περιφέρειας Αττικής για τις διώξεις και επισημαίνει:

«Τα περί διαφάνειας είναι υποκρισία, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που μέχρι χτες ήταν κάτω από το τραπέζι, η ενίσχυση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τους επιχειρηματίες, σήμερα γίνεται νόμιμα. Καταδικάζουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, γιατί δεν είναι άσχετες με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει και καταγγείλει για τους στόχους της κυβέρνησης και είχε καλέσει το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να μην πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για αντιμετώπιση της διαπλοκής, του «μαύρου πολιτικού χρήματος» και της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για απόλυτη υποκρισία, αφού αυτός ο αντιδραστικός νόμος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να ενισχύουν ανεμπόδιστα συνδυασμούς βρίσκοντας τον τρόπο να το κάνουν με καθ' όλα νόμιμο τρόπο. Αλλωστε, σε εκατοντάδες ψηφοδέλτια συνδυασμών σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή επιχειρηματιών ή εκπροσώπων τους γινόταν απροκάλυπτα. Αυτή είναι η διαφάνεια του νόμου τους, που στην πραγματικότητα ενισχύει τη διαπλοκή συνδυασμών και υποψηφίων με το κεφάλαιο.

ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για το φράκτη προχωρά η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα επιχειρεί «φτιασιδώματα» στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ»

Eurokinissi

Την κατασκευή του φράκτη στον Εβρο, που θα εμποδίζει την είσοδο σε πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να καταφέρει «φτιασιδώματα» στον απαράδεκτο, αντιμεταναστευτικό ευρωενωσιακό Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ». Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ολοκλήρωσε τη μελέτη για την κατασκευή φράκτη στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας. Μάλιστα, υποβλήθηκε ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά (να συναινέσει ώστε μηχανήματα να εισέλθουν στο έδαφός της για εργασίες κατασκευής). Μένει η προκήρυξη του έργου. Ο φράκτης και οι νέες δυσκολίες, που θα επιφέρουν στα περάσματα, θα προκαλέσουν νέα εκατόμβη στην περιοχή, όπου ήδη δεκάδες μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους από πνιγμό ή υποθερμία.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της («FREE SUNDAY») η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για το μεταναστευτικό Α. Νταλάρα δήλωνε ότι «έχει διαμορφωθεί πλέον ένα κλίμα συναίνεσης ότι το Δουβλίνο ΙΙ θα πρέπει να αναθεωρηθεί και τα βάρη από τα μεταναστευτικά ρεύματα να αναδιανεμηθούν ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ενωσης, όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο ψήφισμα που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο». Ο Κανονισμός προβλέπει πως οι αιτήσεις ασύλου όλων των προσφύγων, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουν να εξεταστούν από τη χώρα αρχικής εισόδου των προσφύγων στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό που προωθούν τώρα, όπως το παρουσίασε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης σε συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, είναι «να δέχονται υποχρεωτικά κράτη - μέλη της Ενωσης αιτούντες άσυλο που σήμερα δεν μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μόνη της». Δηλαδή να πετάξουμε μπαλάκι σε κάποια άλλα κράτη - μέλη ορισμένους από όσους τώρα εγκλωβίζονται εδώ, χωρίς ουσιαστικά να λύνεται κανένα πρόβλημά τους. Αντίθετα διαιωνίζεται η ομηρία τους, η παραμονή τους στην ΕΕ σε κατάσταση ημιπαρανομίας δίχως πλήρη δικαιώματα, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, εξαθλιωμένοι.

Ταυτόχρονα, και η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι ως κυβέρνηση «φροντίζουμε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων» και ότι «δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα σύνορά μας» ακριβώς στο πλαίσιο καταστολής που επιφυλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο για όσους φεύγουν κυνηγημένοι από τις ρημαγμένες πατρίδες τους. Τέλος, ανήγγειλε «τη δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη ο οποίος βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης του (...) Θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή των μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία (...) επιχειρείται στοχευμένα η απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, με προτεραιότητα την καταγραφή των περιοχών κατοικίας, αλλά και των περιοχών της παραγωγικής δραστηριότητας των μεταναστών». Γεννώνται ανησυχίες για τους τρόπους που θα γίνει η καταγραφή και αν τελικά χρησιμεύσει ως μαζικό φακέλωμα.

Νέο «κύμα» απέλασης

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών, δείχνοντας έτσι πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Ανθρώπων, που μπήκαν στο αεροπλάνο για να γυρίσουν στην πατρίδα τους, από την οποία έφυγαν ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους εμφυλίους και τη φτώχεια.

Κι όμως, στη χώρα μας αντιμετώπισαν την υποκρισία σε ό,τι αφορά την έκδοση ασύλου, την κακομεταχείριση από επιτήδειους, το ρατσισμό. Στην πτήση τσάρτερ, που αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, επιβιβάστηκαν 59 μετανάστες με προορισμό τη Νιγηρία, συνοδευόμενοι από 130 αστυνομικούς. Οσο για το κόστος, άγγιξε τα 230.000 ευρώ, το οποίο και καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.

Αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κερατέα

Αποχώρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή της Κερατέας συμφωνήθηκε χτες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου. Σε αυτήν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Χ. Παπουτσής, και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής, συμφώνησαν να αποχωρήσουν οι κάτοικοι της πόλης από τα μπλόκα με την ταυτόχρονη απομάκρυνση των ΜΑΤ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως καθορίστηκε την Πέμπτη του Πάσχα συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τους φορείς της περιοχής.

Οπως δήλωσε ο Χ. Παπουτσής, «οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τους δρόμους σήμερα (σ.σ. χτες), τις αμέσως επόμενες ώρες. Βεβαίως, εφόσον ανοίξουν οι δρόμοι, υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην περιοχή, δεν θα υπάρχει - ως εκ τούτου - κανένας απολύτως λόγος για την παρουσία της Αστυνομίας».

Ο Κ. Λεβαντής τόνισε πως θα βρεθεί λύση, δηλώνοντας: «Αυτό που μας αναλογεί όσον αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, αυτό που μας αναλογεί να διαχειριστούμε με μια σύγχρονη μέθοδο, μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήμου μας».

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι και μετά τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί στο μπλόκο του Λαυρίου, εμφανίστηκαν μηχανήματα του δήμου για να ανοίξουν το δρόμο. Ομως, τα μέλη της επιτροπής, που είχε στήσει και διατηρούσε το μπλόκο, ξεκαθάρισαν στους υπεύθυνους του δήμου ότι απόφαση για να ανοίξει ο δρόμος θα πάρει μόνο ο λαός της περιοχής σε συνέλευση. Ετσι λίγη ώρα αργότερα σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στο μπλόκο καταγγέλθηκε η παραπάνω τακτική του δήμου, αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε ουσιαστικά οδηγούν στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η λαϊκή συνέλευση εκτίμησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του μπλόκου του Λαυρίου, αλλά αποφάσισε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας που έχει ξεκινήσει με διάφορες μορφές πάλης, διεκδικώντας καμία νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή και ενάντια στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και αποφάσισαν την Τετάρτη 27 Απρίλη να διοργανώσουν ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ