ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνουν την επιθετικότητα κατά της Κούβας

Ο Τζ. Μπόλτον, με «πλάτη» το έμβλημα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, «ξερνάει» αντικομμουνισμό

Copyright 2019 The Associated

Ο Τζ. Μπόλτον, με «πλάτη» το έμβλημα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, «ξερνάει» αντικομμουνισμό
Μέσα σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ο σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, από την έδρα των μισθοφόρων του Μαϊάμι, όπου συντρίφτηκαν σε 72 ώρες από την Κουβανική Επανάσταση στον Κόλπο των Χοίρων, πριν 58 χρόνια τον Απρίλη του 1961, εξήγγειλε την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδας) νέα μέτρα οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας που μαζί με την Βενεζουέλα και την Νικαράγουα εμφάνισε ως «τρόικα της τυραννίας». Τα μέτρα που ανακοίνωσε, εντάσσονται και στον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων δραστηριοποιούνται σε χώρες της περιοχής.

Καταρχήν επιβεβαίωσε προηγούμενες ανακοινώσεις ότι ενεργοποιείται το λεγόμενο 3ο κεφάλαιο του νόμου του αποκλεισμού της Κούβας, Χελμς - Μπάρτον, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις να διεκδικήσουν δικαστικά περιουσιακά στοιχεία και αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα σε εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από την Κουβανική Επανάσταση. Αυτό φυσικά θίγει μονοπώλια του Καναδά (εκτός των άλλων με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην εξορυκτική βιομηχανία του νικελίου) και χωρών της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία (στον τουρισμό και αλλού). Γι' αυτό και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις ηγεσίες Καναδά, ΕΕ, Ισπανίας, Ρωσίας κ.λπ., που τόσο στην Κούβα όσο και στη Βενεζουέλα επιχειρήσεις τους έχουν συμφέροντα. Η ΕΕ, και με αφορμή τα μέτρα κατά της Κούβας, αλλά όχι μόνο, απειλεί να επιβάλει δασμούς σε πάρα πολλά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον ανακοίνωσε παραπέρα περιορισμούς στα ταξίδια στην Κούβα, καταργώντας τις διευκολύνσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία με άλλη τακτική είχε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης. Σημείωσε ότι θα επιτρέπονται μόνο τα ταξίδια από Αμερικανοκουβανούς, όπως και ότι θα περιοριστεί το ύψος του ποσού που μπορεί να στέλνεται ως έμβασμα (σε 1.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες). Επίσης, «θα σκληρύνουν τα μέτρα για να μην μπορεί η Κούβα να συνδράμει το καθεστώς της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο», αναφέροντας ότι στη «μαύρη λίστα» των 35 πλοίων που μεταφέρουν βενεζουελάνικο πετρέλαιο προς την Κούβα, θα προστεθούν και άλλα. Ανακοίνωσε ακόμα μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης της Νικαράγουας. Σε ένα γεμάτο μίσος λόγο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το αναχρονιστικό «δόγμα Μονρόε».

Σε εκτενή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Κούβας καταγγέλει την επιθετική πολιτική και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Δύο μέρες πριν τον γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη της στην παραλία Χιρόν, ιστορική τοποθεσία στην εθνική μας γεωγραφία, όπου οι μισθοφορικές δυνάμεις στηριζόμενες από τον ιμπεριαλισμό ηττήθηκαν παταγωδώς, η Κουβανική Επανάσταση διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την επιθετική κλιμάκωση των ΗΠΑ».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τέσσερα χρόνια κράτα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αύριο Σάββατο από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που ξεκίνησε στις 20 Απρίλη 2015, στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Παρά το τεράστιο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει την κύρια ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης και αυτό έγκειται στο ότι παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα και της Πολιτικής Αγωγής για την αποκλειστική απασχόληση των μελών του δικαστηρίου και τη διεξαγωγή της στο Εφετείο, η δίκη είχε εξοβελιστεί σε ακατάλληλη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μόλις τον τελευταίο καιρό αποφασίστηκαν τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνσή της... Σε όλα αυτά, το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η κυβερνητική διάταξη στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που βοηθάει την υπόδικη ηγεσία της να πέσει στα μαλακά.

* * *

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία, οι μάρτυρες κατηγορίας, τα έγγραφα του κατηγορητηρίου και της Πολιτικής Αγωγής, ακόμα και οι μάρτυρες υπεράσπισης των χρυσαυγιτών που επιβεβαιώνουν έστω και αθέλητα τα αποδεικτικά στοιχεία, αναδεικνύουν ξεκάθαρα τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο εγκληματικός χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική ιδεολογία της. Είναι συντριπτικά τα στοιχεία (άρθρα, ύμνοι στον Χίτλερ, στους ναζί, στις θηριωδίες στο όνομα της αρίας φυλής, φωτογραφίες με σβάστικες, τα SS κ.τ.λ.) που επιβεβαιώνουν ότι η ιδεολογία τους είναι αυτή που οπλίζει τους χρυσαυγίτες να δολοφονούν μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές. Συντριπτικά είναι τα στοιχεία και από φωτογραφίες και βίντεο, με τα τάγματα εφόδου να δρουν οργανωμένα, ηχητικές συνομιλίες και μηνύματα με εντολές κ.λπ. Αποκαλυπτικό και το γνωστό βίντεο του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, που επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή την προσπάθειά του να ανασκευάσει τα όσα είχε πει. Ομως, έχουν αμετάκλητα καταγραφεί το «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945», το «είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες». Αποκαλυπτικό και το φωτογραφικό υλικό από τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη για τη στρατιωτική δομή και την εκπαίδευση, αντίστοιχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

* * *

Αποκορύφωμα των όσων αναδείχθηκαν ξεκάθαρα είναι η ευθύνη της ηγεσίας, το γεγονός ότι οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής συνιστούν οργανωμένες επιθέσεις από τάγματα εφόδου που δρουν κατόπιν εντολών - οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας, διαμέσου της ιεραρχίας. Αποκαλυπτικό είναι το περιβόητο βίντεο, όπου ο πυρηνάρχης Πατέλης δίνει οδηγίες για επίθεση «ό,τι κινείται σφάζεται»! Το στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης εξηγεί πώς λειτουργούν τα τάγματα εφόδου, με στρατιωτική πειθαρχία και εκκίνηση από τα γραφεία της. Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα λένε για την «αρχή του αρχηγού» στελέχη της ότι «δεν γίνεται τίποτα χωρίς να πάρουν την έγκριση του αρχηγού (...) Ετσι είναι η ιεραρχία». Στη διαδικασία αναδείχθηκαν και οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας.

* * *

Κανένας πια δεν μπορεί να λέει ότι «δεν ήξερα, δεν άκουσα» τι πραγματικά σημαίνει η Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί όμως να έχει και αυταπάτες ότι ο φασισμός - ναζισμός μπορεί ή αρκεί να ηττηθεί με μια καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, που επιβάλλεται να υπάρξει. Οπως δεν πρέπει να δέχεται και την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί τάχα να αντιμετωπιστούν ο φασισμός και η ακροδεξιά με τα «προοδευτικά μέτωπα» που στήνει με σοσιαλδημοκρατικές και άλλες δυνάμεις, χαράσσοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γιατί είναι η ίδια που υπερασπίζεται την ΕΕ που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, αθωώνει και αξιοποιεί συνεργάτες των ναζί, ενισχύει την καταστολή, συμμετέχει και προετοιμάζει πολεμικές επιχειρήσεις που δημιουργούν μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι αυτή που στηρίζει με την πολιτική της το κεφάλαιο, την εργοδοσία, η οποία, μέσα από διάφορα κανάλια αξιοποιεί τους φασίστες ως αιχμή του δόρατος σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες, προβλέπει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και στη χώρα, διαμορφώνοντας καταστάσεις που αξιοποιούν ξενοφοβικές - ρατσιστικές δυνάμεις για να σπείρουν το μίσος. Είναι αυτή που στελέχη της φωτογραφίζονται με χρυσαυγίτες, ενώ κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια με τον ακροδεξιό Καμμένο.

* * *

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στη Χρυσή Αυγή, στο φασισμό - ναζισμό, μπορεί να δοθεί από τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία, τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, με την απομόνωσή της παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Η απάντηση αυτή περνάει μέσα και από την κάλπη, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού. Γιατί είναι η μόνη δύναμη η οποία στο κίνημα αποκαλύπτει τους «δεσμούς αίματος» των φασιστών με την εργοδοσία και τμήματα του κρατικού μηχανισμού, μπαίνει μπροστά για να πάρουν πόδι οι φασίστες, να σπάσουν ο φόβος ή η ανοχή, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν σε χώρους δουλειάς και σωματεία. Και κυρίως, γιατί είναι το μόνο κόμμα που πολεμάει με συνέπεια τον φασισμό, βάζοντας στο στόχαστρο τον σάπιο καπιταλισμό που τον γεννά και τον θρέφει.


Π. Καζ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις απειλές, που εξαπέλυσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ενάντια στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, χαρακτηρίζοντας αυτές τις χώρες "τρόικα της τυραννίας" και "απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή". Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με σενάρια στρατιωτικών επεμβάσεων, έρχονται να προστεθούν στη διαχρονική προσπάθεια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση και την πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Απαιτούμε την άρση του αποκλεισμού της Κούβας, που εδώ και σχεδόν 60 χρόνια επιδιώκει να γονατίσει τον ηρωικό κουβανικό λαό, και την κατάργηση του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που σφίγγει τον οικονομικό αποκλεισμό του Νησιού.

Η ΕΕ συμμετέχει χρόνια τώρα στην αντικομμουνιστική σταυροφορία ενάντια στην Κούβα, έχει στηρίξει δεκάδες μέτρα ενάντια στην Κούβα από κοινού με τις ΗΠΑ. Η αντίθεσή της στην εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" αφορά αποκλειστικά την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι τα συμφέροντα του κουβανικού λαού.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Κούβας, τους άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής, όπως των Βενεζουέλας και Νικαράγουας, που έρχονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής, που παλεύουν για την προάσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ