ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Η Ευρώπη είναι ο χώρος μας

Τις πιο αντιδραστικές θέσεις του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. "Αυτός είναι ο χώρος μας, εδώ και οι προοπτικές μας", ξεκαθάρισε από την αρχή, αναφερόμενος στη θέση της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υπόλοιπη ομιλία του αναλώθηκε στην υποστήριξη της πολιτικής που προωθεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών προσπαθώντας να την ωραιοποιήσει. Ο Κ. Σημίτης ακολούθως υποστήριξε ότι πρέπει: "Να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης", διότι κατά την άποψή του "Αυτό είναι το περιβάλλον μας". Αναφερόμενος εξάλλου στη διεύρυνση της ΕΕ αφού σημείωσε ότι ήδη υπάρχει δέσμευση για προσχώρηση της Κύπρου και της Μάλτας, πρόσθεσε ότι η Ενωση θα προχωρήσει στη σταδιακή προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής, αλλά και όσων βαλκανικών το επιθυμούν.

Μιλώντας για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα είναι μία σκληρή και μακρόχρονη διαπραγμάτευση που θα περάσει από στάδια. Τελικά όμως θα διαμορφωθεί μία Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών της, χωρίς όμως να πει με ποιο τρόπο θα εκφραστούν αυτές οι επιθυμίες. Ο Κ. Σημίτης έστω και αν δεν έκανε καμία νύξη για δημοψήφισμα, επί μακρού ανέπτυξε τις θέσεις που υποστηρίζει η Ελλάδα για τη Διακυβερνητική που την επικέντρωσε σε τέσσερα σημεία.

Πρώτον στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης που χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τονίζοντας: "Η άποψη ότι δε χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης είναι πολιτικά λανθασμένη". Ακολούθως τάχθηκε υπέρ της άρσης της ομοφωνίας, φέρνοντας σαν επιχείρημα που συνηγορεί για αυτό την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ μετά την κρίση στα Ιμια. Ταυτόχρονα είπε ότι ομοσπονδιακές λύσεις όσο μακρινές και αν διαγράφονται στην παρούσα φάση "αποτελούν γνώμονα για την κατεύθυνση των επί μέρους επιλογών μας ήδη από σήμερα".

Αναφερόμενος στην ΟΝΕ είπε ότι η προσπάθεια για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για την εκπλήρωση του στόχου του κοινού νομίσματος" και υποσχέθηκε ότι: "Η χώρα μας θα εξακολουθήσει με την ίδια αποφασιστικότητα για να επιτύχει την περαιτέρω προσαρμογή της οικονομίας". Με άλλα λόγια η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα θα συνεχιστεί αμείωτη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποδέχτηκε τον ρόλο που έχουν προαποφασίσει για τη χώρα οι ισχυροί της ΕΕ, λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, χωρίς να πει κουβέντα για ανάπτυξη της βιομηχανίας ή της γεωργίας.

Ο Κ. Σημίτης τάχθηκε επίσης υπέρ της διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας σημειώνοντας: "Σε θέματα κοινοτικής αλληλεγγύης, κοινών συμφερόντων και ασφάλειας η Ενωση οφείλει να διευρύνει τους στόχους της ΚΕΠΠΑ, ώστε να καλύψει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης".

Σχολιάζοντας το "έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης", υποστήριξε ότι "η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο στρατηγικής".

Τέλος, παρατήρησε ότι το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ κινδυνεύει να αποκοπεί από τους λαούς της διότι "όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται ότι αυτό που οικοδομείται στις Βρυξέλλες δεν τους αφορά. Οτι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους". Αφού στη συνέχεια εξέφρασε τον φόβο του ότι η αποστασιοποίηση των πολιτών "μετατρέπεται εύκολα σε απόρριψη", σαν μοναδικό τρόπο για "να κλείσουμε την ψαλίδα μεταξύ του Ευρωπαίου πολίτη και των ευρωπαϊκών θεσμών" βρήκε την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση για τη Διακυβερνητική έχει ετοιμάσει σχέδιο υπομνήματος που αφού διαμορφωθεί και από τη συζήτηση στη Βουλή θα δοθεί στα άλλα κράτη για να ξέρουν τις θέσεις της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη με ρυθμό 2,5%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ θα είναι της τάξης του 2% και σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς κατά 65% ανώτερους από τους προγραμματισμένους. Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές υποστήριξε ότι πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης είπε ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία την προσεχή Πέμπτη και αιτιολόγησε το ότι δεν την επισκέφθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη διότι η ιταλική κυβέρνηση τελούσε υπό παραίτηση.

Μ. ΕΒΕΡΤ

Στην προοπτική της πλήρους υποταγής

Την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, κατά τη συζήτηση προ ημηρεσίας διατάξεως ενόψει της Διακυβερνητικής του Μάρτη. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε του στόχου της πολιτικής ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη μορφή της ομοσπονδιοποίησης και υπογράμμισε με έμφαση ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια οικονομική υπερδύναμη και ταυτόχρονα ένας πολιτικός νάνος". Σημείο - κλειδί γι' αυτή την προοπτική ισχυρίστηκε πως είναι η κατοχύρωση της περιβόητης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και στο όνομα αυτού του στόχου δε δίστασε να διακηρύξει θέσεις που εξαφανίζουν οποιαδήποτε στοιχεία ανεξαρτησίας έχουν μείνει στην Ελλάδα, στα πλαίσια της Ευρώπης των πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πιο αναλυτικά:

- Αποδέχτηκε την κατάργηση της ομοφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι "θα διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ και των χωρών - μελών που τη συγκροτούν".

- Παραδέχτηκε πως "η άμεση συνδρομή και η ενεργός αλληλεγγύη της ΕΕ για τη διασφάλιση των συνόρων των χωρών - μελών (σ. σ. δηλαδή της χώρας μας) είναι μάλλον δύσκολη". Ετσι πρότεινε τον περιορισμό των ελληνικών απαιτήσεων στην "αυτόματη συνδρομή σε υλικό που είναι αναγκαίο για την προάσπιση της χώρας - μέλους που κινδυνεύει η εθνική της ακεραιότητα". Μ' άλλα λόγια, αν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές των όπλων μάς προμηθεύουν με πολεμικό υλικό, ουδέν πρόβλημα για το κόμμα της ΝΔ.

Ακόμη ο Μ. Εβερτ - μεταξύ άλλων - ζήτησε να ενισχυθεί ο σημερινός ρόλος και η ανεξαρτησία της Κομισιόν και υπεραμύνθηκε της κοινωνικής συναίνεσης - δηλαδή της ταξικής συνεργασίας ως δρόμου μέσα από τον οποίο περνάει η πορεία της ΕΕ. Αναφερόμενος στη μεγάλη ανεργία, υποστήριξε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες, ώστε να γίνει η απορρόφηση των ανέργων. Επίσης δεν αρνήθηκε την προοπτική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, αλλά μέμφθηκε τον πρωθυπουργό που στο Παρίσι έκανε λόγο γι' αυτό. "Δεν έχει - είπε ο αρχηγός της ΝΔ - κανένα λόγο η Ελλάδα, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να ομιλεί για πυρήνα χωρών που θα συμμετέχουν στην ΟΝΕ και για χώρες οι οποίες θα είναι εκτός πυρήνα". Τέλος, ο Μ. Εβερτ άσκησε κριτική για τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού στις χώρες της ΕΕ και σ' ό,τι αφορά την ενημέρωση του λαού για τη Διακυβερνητική ζήτησε μια ακόμη συζήτηση στη Βουλή γύρω από τις κυβερνητικές θέσεις, ώστε ο λαός να μάθει μέσω της τηλεόρασης.

"Εκσυγχρονιστικές" απάτες

Ο "εγνωσμένου φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού" πρωθυπουργός ανέλαβε χτες στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή όχι μόνο να εξωραϊσει την πολιτική της ΕΕ, αλλά να δώσει "όραμα" στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα των πολυεθνικών, ώστε να το καταστήσει ελκυστικό στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται κάθε μέρα και περισσότερο από την πολιτική του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Στην προσπάθειά του αυτή ο Κ. Σημίτης, αναπόφευκτα, δε δίστασε να αντιστρέψει τη σκληρή πραγματικότητα, ώστε να τη φέρει στα μέτρα του "οράματός" του. Συνειδητά, λοιπόν, προχώρησε σε μια προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι ισχυρίστηκε ότι "η βαθύτερη ενοποίηση" της ΕΕ θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη με "κοινωνική δικαιοσύνη" (!), με "κοινωνική αλληλεγγύη" (!), σε "μια Ευρώπη της δημοκρατίας" (!).

Ακόμα, προκειμένου να "πείσει" για την αναγκαιότητα της βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ, δε δίστασε να προχωρήσει σε ψεύδη του τύπου ότι αν δεν προχωρήσει η ενοποίηση, "θα κυριαρχήσουν σε αυτή μόνο οι δυνάμεις της αγοράς" (!). Λες και σήμερα ή παλαιότερα κυριαρχούσαν οι δυνάμεις του σοσιαλισμού.

Εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ο Κ. Σημίτης ήταν όταν επικαλέστηκε τη στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, για να αποδείξει ότι η διατήρηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, ακόμα και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν ευνοεί το εθνικό συμφέρον. Αντίθετα το ευνοεί η λήψη των αποφάσεων... κατά πλειοψηφία!

Οι υποκλίσεις στα κελεύσματα των πολυεθνικών δεν έχουν όρια.

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Στο ίδιο συντηρητικό μοτίβο

Στο ίδιο συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο, που κινήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, με τη μόνη διαφορά ότι αυτός υπήρξε λιγότερο ωμός και περισσότερο λαϊκιστής. Ξεκινώντας από το δόγμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μονόδρομος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης υπεραμύνθηκε της θέσης για μετεξέλιξη της ΕΕ σε πολιτική Ενωση με ομοσπονδιακό χαρακτήρα και αναλώθηκε επί μακρού στο θέμα που αποτελεί τον μεγάλο καημό όλων των αστικών κομμάτων, στην περιβόητη δηλαδή Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε ο Αντ. Σαμαράς για το πώς εννοεί το κόμμα του την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, όταν απροκάλυπτα και προκλητικά υποστήριξε πως μοντέλο μια τέτοιας πολιτικής είναι η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ