ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντίθετο στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας. Ο κρατούμενος, που διανύει την 43η μέρα απεργίας πείνας, διατηρεί τις αισθήσεις του και εκτός των άλλων (μεγάλη απώλεια μυικής μάζας, σοβαρή απίσχνανση, παρατεταμένη ακινησία με κίνδυνο κατακλίσεων, προβλήματα όρασης, αιμορραγία ούλων, αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια) παρουσιάζει επίσης χαμηλό αιματοκρίτη (αναιμία) και λευκώματα, λόγω της μακράς ασιτίας.

Σε ανακοίνωσή του για την αντιμετώπιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη "σωφρονιστική" νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κ.λπ.

Απ' αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές, ενώ εξαίρεσε από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, διαχωρίζοντας δηλαδή, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν - στο όνομα της πάταξής τους - "τρομονόμους", που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής - λαϊκής πάλης.

Γι' αυτό και σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους, ειδικότερα ενάντια στο πλαίσιο των "τρομονόμων" που νομοθέτησαν, διατήρησαν και διαρκώς εμπλουτίζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μέτρα προστασίας από την πανδημία και στήριξης των εργαζομένων

Παρέμβαση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας από την πανδημία αλλά και στήριξης των εργαζομένων προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα στη διαδικασία προ ημερήσιας διάταξης:

«Πέρα από τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της Αθήνας, μέτρα που συζητιούνται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα και από δική μας πρόταση, είναι στην ευθύνη του δήμου να ληφθούν και μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους της καθαριότητας, να τους λέει ο δήμος να τηρούν τα μέτρα και ταυτόχρονα να λέει ότι τεστ θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μόνο αν επιβεβαιωμένο κρούσμα βρίσκεται στον κύκλο τους. Δηλαδή, η υπηρεσία να στερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για μαζικά τεστ, ώστε να θωρακιστεί το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τώρα, τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει ελάχιστα rapid tests. Δεχτήκαμε, επίσης, καταγγελία ότι η απολύμανση στα απορριμματοφόρα δεν γίνεται με τη συχνότητα που πρέπει και ειδικά κατά την αλλαγή της βάρδιας. Αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστούν αμέσως συγκεκριμένα μέτρα ιχνηλάτησης, με μαζικά rapid tests.

Για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με πεντάμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών του δήμου Αθηναίων λόγω COVID-19, περίπου 400 άτομα, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέπονται αυτές οι συμβάσεις απευθείας σε οκτάμηνες. Πρέπει να γίνει άμεσα χρήση αυτής της δυνατότητας και να μετατραπούν σε οκτάμηνες οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητάγαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του Πολιτισμού στην περιοχή παρέμβασης της ΟΧΕ, ο δήμαρχος αρνήθηκε να διεκδικήσει τη διεύρυνση των ορίων της περιοχής αυτής της παρέμβασης. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στα όρια, στερούνται τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Τους ζητείται η καταβολή ΦΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020, περίοδο που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, και αντίστοιχα στο β' τρίμηνο του 2019, περίοδο που είναι γνωστό ότι στο χώρο του θεάτρου δεν υπάρχει κίνηση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από τον δήμο και από τον φορέα που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου της Αθήνας.

Στις 22 Μάρτη γίνεται η δίκη για 270 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτό και διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα πάρει θέση υπέρ τού να γίνουν αορίστου χρόνου και να στηρίξει το αίτημά τους να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση με το ΔΒΑ, ενόψει της δίκης που βρίσκεται μπροστά μας.

Εχουμε βάλει το ζήτημα ενημέρωσης για το Ασυλο Ανιάτων, θέμα που έχει τεθεί και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι η εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει για τη συμμετοχή της, αλλά και για την ευθύνη που έχει ο δήμος μέσω της συμμετοχής του στο ΔΣ, γι' αυτά που γίνονται ή που δεν γίνονται στο Ασυλο Ανιάτων».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ. Ακούραστος, αλύγιστος ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα. Για τις ιδέες του διώχθηκε σκληρά και εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο, Αη Στράτη. Δεν έπαψε μέχρι το τέλος της ζωής του να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται το δίκαιο της τάξης του, της εργατικής τάξης, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Για τα 20 χρόνια από το θάνατό του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» μέσω ΚΟΒ Βαθέος Σάμου.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΕΤΣΗΣ. Γεννημένος το 1956 στο χωριό Αμμουδιά του δήμου Πάργας υπηρέτησε ανιδιοτελώς το Κόμμα από το 1976. Εντάχθηκε στην οργανωμένη πάλη σε νεαρή ηλικία. Μέσα στα δύσκολα χρόνια, σε κακουχίες και φτώχεια, γνωρίστηκε με τα μεγαλειώδη κομμουνιστικά ιδανικά. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα μέσα από τα σωματεία της ΔΕΗ αλλά και το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ μετέπειτα, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στάθηκε σε όλη του τη ζωή με αγωνιστική σεμνότητα, περήφανος για τα πιστεύω του, περήφανος κομμουνιστής, με στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, το δίκιο θα νικήσει, η εκμετάλλευση θα καταργηθεί, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός θα νικήσει. Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται και θα τιμούν τη μνήμη του για πάντα. Υπόδειγμα οικογενειάρχη, αγωνιστής, μπροστάρης στους αγώνες, αταλάντευτος και πιστός κομμουνιστής μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη του ο σύντροφος Σ. Γ. προσφέρει 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Φαναρίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΕΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΕΤΣΗΣ
Επεσε σε γκρεμό

Αυτοκίνητο έπεσε χτες σε γκρεμό 70 μέτρων στην Κερατέα λίγο πριν από την παραλία της Κακιάς Θάλασσας, ενώ ο οδηγός ανασύρθηκε από αυτό χωρίς τις αισθήσεις του. Το άτομο που ανασύρθηκε ήταν νεαρός κάτοικος της περιοχής. Για το περιστατικό κινητοποιήθηκαν άμεσα 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα, καθώς και η OOEΔ της 1ης ΕΜΑΚ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Την ερχόμενη Δευτέρα κλήθηκε από τον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπ. Μπιμπίλας, για να καταθέσει σε σχέση με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, μετά τα όσα ήδη έχουν δει τη δημοσιότητα και τις καταγγελίες που έχουν γίνει προς το Σωματείο. Η εισαγγελική έρευνα διενεργείται μετά από μηνύσεις θυμάτων για σεξουαλική κακοποίηση από γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό οι οποίες είναι ακόμα ποινικά αξιοποιήσιμες, δηλαδή για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.

Εξάλλου, ξεχωριστή δικογραφία έχει ήδη σχηματιστεί για την υπόθεση της 12χρονης (το 2017) αθλήτριας της πάλης και της κακοποίησής της από τον τότε προπονητή της. Ο κατηγορούμενος προπονητής έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια για αποπλάνηση ανηλίκου και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, ενώ εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Σύμφωνα με το υπόμνημα, όλα όσα συνέβησαν στην 12χρονη ήταν εν γνώσει της διοίκησης της Ομοσπονδίας, η οποία συγκάλυπτε τον προπονητή. Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στην εισαγγελέα Αθλητισμού οι γονείς αναφέρουν πως οι διάφορες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά προηγούμενων διοικήσεων της Ομοσπονδίας αφορούν αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Καταγγέλλουν επιπρόσθετα ότι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν προχωρήσει σε σωρεία πράξεων που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας, και ότι υπάρχει ενδεχόμενο και για ύπαρξη κυκλώματος μαστροπείας. Υποστηρίζουν δε πως υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που γνώριζαν τι συνέβαινε εντός της Ομοσπονδίας και τα οποία μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ασκούν επιρροή, και προτείνουν συνολικά 5 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και έναν προπονητή, τον οποίο κατονομάζουν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org