Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μέτρα προστασίας από την πανδημία και στήριξης των εργαζομένων

Παρέμβαση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας από την πανδημία αλλά και στήριξης των εργαζομένων προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα στη διαδικασία προ ημερήσιας διάταξης:

«Πέρα από τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της Αθήνας, μέτρα που συζητιούνται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα και από δική μας πρόταση, είναι στην ευθύνη του δήμου να ληφθούν και μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους της καθαριότητας, να τους λέει ο δήμος να τηρούν τα μέτρα και ταυτόχρονα να λέει ότι τεστ θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μόνο αν επιβεβαιωμένο κρούσμα βρίσκεται στον κύκλο τους. Δηλαδή, η υπηρεσία να στερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για μαζικά τεστ, ώστε να θωρακιστεί το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τώρα, τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει ελάχιστα rapid tests. Δεχτήκαμε, επίσης, καταγγελία ότι η απολύμανση στα απορριμματοφόρα δεν γίνεται με τη συχνότητα που πρέπει και ειδικά κατά την αλλαγή της βάρδιας. Αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστούν αμέσως συγκεκριμένα μέτρα ιχνηλάτησης, με μαζικά rapid tests.

Για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με πεντάμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών του δήμου Αθηναίων λόγω COVID-19, περίπου 400 άτομα, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέπονται αυτές οι συμβάσεις απευθείας σε οκτάμηνες. Πρέπει να γίνει άμεσα χρήση αυτής της δυνατότητας και να μετατραπούν σε οκτάμηνες οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητάγαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του Πολιτισμού στην περιοχή παρέμβασης της ΟΧΕ, ο δήμαρχος αρνήθηκε να διεκδικήσει τη διεύρυνση των ορίων της περιοχής αυτής της παρέμβασης. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στα όρια, στερούνται τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Τους ζητείται η καταβολή ΦΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020, περίοδο που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, και αντίστοιχα στο β' τρίμηνο του 2019, περίοδο που είναι γνωστό ότι στο χώρο του θεάτρου δεν υπάρχει κίνηση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από τον δήμο και από τον φορέα που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου της Αθήνας.

Στις 22 Μάρτη γίνεται η δίκη για 270 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτό και διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα πάρει θέση υπέρ τού να γίνουν αορίστου χρόνου και να στηρίξει το αίτημά τους να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση με το ΔΒΑ, ενόψει της δίκης που βρίσκεται μπροστά μας.

Εχουμε βάλει το ζήτημα ενημέρωσης για το Ασυλο Ανιάτων, θέμα που έχει τεθεί και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι η εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει για τη συμμετοχή της, αλλά και για την ευθύνη που έχει ο δήμος μέσω της συμμετοχής του στο ΔΣ, γι' αυτά που γίνονται ή που δεν γίνονται στο Ασυλο Ανιάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ