ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση Ντράγκι

Τη στήριξαν 262 γερουσιαστές, ενώ χτες αναμενόταν η ψηφοφορία στη Βουλή

AFP

Με τη στήριξη έξι κομμάτων («Λέγκα», Δημοκρατικό Κόμμα, «Πέντε Αστέρια», «Φόρτσα Ιτάλια», Ιταλική Αριστερά και «Ζωντανή Ιταλία») και τη συμμετοχή έμπειρων στελεχών επιχειρήσεων στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εξασφάλισε προχτές την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 262 γερουσιαστές, κατά 40 και υπήρξαν και 2 αποχές. Χτες το βράδυ αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης να δώσει και η Βουλή.

Στις παρεμβάσεις του, ο Ντράγκι υπερασπίστηκε τη νέα κυβέρνηση ως την καλύτερη λύση για το κεφάλαιο στις συνθήκες της νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ποαναγγέλλοντας ότι «κάποιοι θα κληθούν να αλλάξουν, ακόμα και ριζικά».

Δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου καλύτερους όρους για τη θέση του στην ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της στενότερης «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που θα οδηγήσει «σε κοινό δημόσιο προϋπολογισμό, ικανό να υποστηρίζει τα κράτη - μέλη σε περιόδους ύφεσης». Στην ίδια βάση μίλησε για «αμετάκλητη επιλογή του ευρώ» και ισχυρίστηκε πως «χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη». Ανέφερε δε ότι επιδιώκει να «ενισχύσει» τις «στρατηγικές» σχέσεις της Ρώμης με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ως προς τις κυβερνητικές προτεραιότητες στην οικονομία, ξεχώρισε την «Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τον «αγώνα εναντίον της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων», την απόκτηση «σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας», την «παραγωγή και διανομή υδρογόνου», την «ψηφιοποίηση» και τη δημιουργία υποδομών κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G). Προέταξε ακόμα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εννοώντας ένα αστικό κράτος πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό, στην υπηρεσία πάντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σημειωτέον, η ίδια η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης αναζωπύρωσε και τις ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα, αποκαλύπτοντας ή οξύνοντας διαφωνίες στο εσωτερικό διαφόρων κομμάτων. Για παράδειγμα, χτες, ο ηγέτης των «Πέντε Αστεριών», Βίτο Κρίμι, ανακοίνωσε ότι θα αποπεμφθούν από το κόμμα 15 γερουσιαστές του κόμματος που προχτές καταψήφισαν την κυβέρνηση Ντράγκι. «Εθεσαν εαυτόν στην αντιπολίτευση», σχολίασε.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαμάχη για το Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Μάχης

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία, ένα θέμα που συζητήθηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Με οικονομικό κόστος μεγαλύτερο των 100 δισ. ευρώ, το Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Μάχης (FCAS) φέρνει μαζί τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία για την ανάπτυξη και την παραγωγή μιας σειράς όπλων, με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης, που έχει προκαλέσει εντάσεις στον «γαλλογερμανικό άξονα» σύμφωνα με πηγές από την αμυντική βιομηχανία και τον τομέα της ασφάλειας.

Η «Dassault Aviation», η «Airbus» και η «Indra» εμπλέκονται στο πρόγραμμα, με στόχο την αντικατάσταση των γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» και των γερμανικών και ισπανικών μαχητικών «Eurofighter» από το 2040. Αμυντικοί αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπως επίσης και από τις τρεις πολεμικές βιομηχανίες, συναντήθηκαν στο Παρίσι για να βρεθεί συμβιβασμός στη διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών, σχετικά με τα ποσοστά αναθέσεων του κατασκευαστικού έργου.

Μέρος της διαμάχης εντοπίζεται γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Η Γαλλία, που εκπροσωπείται από τη «Dassault», εμφανίζεται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» σχετικά με την πρόσβαση (των άλλων εταίρων) στην αλυσίδα εφοδιασμού αεροπορικού πυρηνικού πλήγματος που διαθέτει.

Η «Airbus» εκπροσωπεί στο αναφερόμενο πρόγραμμα τα γερμανικά συμφέροντα, επιδιώκοντας μία εξισορροπημένη βιομηχανική κατανομή, σύμφωνα με πηγές του «Reuters». Η Ισπανία εντάχθηκε επίσημα την προηγούμενη χρονιά, κάνοντας περισσότερο πολύπλοκη την κατάσταση της κατανομής του κατασκευαστικού έργου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το «Facebook»

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην απόφαση του «Facebook» να αποκλείσει τους χρήστες του (στη χώρα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 16 - 18 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά) από την πρόσβαση σε ειδησεογραφικές αλλά και άλλες ιστοσελίδες. Είχε προηγηθεί - την περασμένη βδομάδα - νομοσχέδιο που προβλέπει ότι τεχνολογικοί γίγαντες θα πληρώνουν για να υπάρχει ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, με το «Facebook» να σχολιάζει ότι ο νέος νόμος «θα το τιμωρούσε για περιεχόμενο που δεν πήρε ή δεν ζήτησε». Ο υπεύθυνος για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Ουίλιαμ Ιστον του «Facebook» δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κακής κατανόησης της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας μας και των εκδοτών που το χρησιμοποιούν για να μοιραστούν περιεχόμενο της επικαιρότητας... Μας θέτει ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: Να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί τις πραγματικότητες αυτής της σχέσης ή να σταματήσουμε να δίνουμε άδεια για περιεχόμενα επικαιρότητας στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά επιλέγουμε αυτή την τελευταία λύση».

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ διαμαρτυρήθηκε επειδή - όπως είπε - οι αρχές δεν προειδοποιήθηκαν από την εταιρεία «Facebook» και σχολίασε ότι τα μέτρα της «είναι άχρηστα, αυθαίρετα και θα ζημιώσουν τη φήμη της εδώ στην Αυστραλία». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως αποφασισμένη» να προχωρήσει με το νομοσχέδιο, που βέβαια δεν εκφράζει παρά ανταγωνισμούς κολοσσών του κλάδου, οι οποίοι οξύνονται σε διεθνές επίπεδο. Να σημειωθεί ότι ο Φράιντενμπεργκ αναγνώρισε ότι «αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η κυρίαρχη θέση αυτών των γιγάντων στην οικονομία μας και το ψηφιακό τοπίο». Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι μετά την απόφαση του «Facebook» σταμάτησαν να λειτουργούν και σελίδες υπηρεσιών αρωγής που εξυπηρετούν την προειδοποίηση του πληθυσμού της Αυστραλίας σε περίπτωση πυρκαγιάς, κυκλώνα ή ακόμη επιδημίας.

Κατά τ' άλλα, ο Αυστραλός υπουργός μίλησε για «εποικοδομητική συνομιλία» που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Facebook» Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Να σημειωθεί πάντως ότι προχτές Τετάρτη, η «Google» δέχτηκε να καταβάλλει «σημαντικά ποσά» σε αντάλλαγμα για περιεχόμενο του ειδησεογραφικού ομίλου «News Corp.» (του Ρούπερτ Μέρντοχ), που εκτιμάται ότι πρωτοστάτησε για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που αποτελεί «καρφί στην Facebook και άλλους».

ΡΩΣΙΑ
Αντιδρά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

ΜΟΣΧΑ.--

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνιστά μια ανεπίτρεπτη απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές δικαστικές υποθέσεις της Ρωσίας, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η απόφαση είναι παράνομη, συνιστά μια πολύ σοβαρή απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές δικαστικές υποθέσεις της Ρωσίας, γεγονός που κατά την άποψή μας είναι ανεπίτρεπτο», δήλωσε χτες ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση, αλλά από την άλλη, φυσικά, παρόμοιες αποφάσεις, η βιασύνη στη λήψη παρόμοιων αποφάσεων, η εμφανής σκοπιμότητα στη λήψη μιας παρόμοιας απόφασης μας προκαλεί παρά πολλά ερωτήματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Γκιόργκι Γκαχάρια, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του, ενώ η αντιπολίτευση ζητά διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Γκαχάρια δήλωσε ότι παραιτείται, λόγω διαφωνίας με την ομάδα του όσον αφορά το να τεθεί υπό κράτηση ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Νίκα Μέλια, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαχάρια χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δικαστική εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια, καθώς αυτό απειλεί να πυροδοτήσει πολιτικούς διχασμούς. Ο Ιρακλί Κομπαχίτζε, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», δήλωσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να προτείνει έναν νέο υποψήφιο, για να αντικαταστήσει τον Γκαχάρια.

Δικαστήριο της πρωτεύουσας έδωσε εντολή ο Μέλια, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), να τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη μη καταβολή εγγύησης, καθώς είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση της βίας σε διαδηλώσεις τον Ιούνη του 2019.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κινητοποίηση αύριο Σάββατο

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο καλεί τους Ελληνες μετανάστες να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Κύπρου. Οργανώνει κινητοποίηση αύριο Σάββατο 20 Φλεβάρη, στη Λευκωσία, στις 4 μ.μ., στο πάρκο Κολοκάση. Στο κάλεσμά της τονίζει: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που έχει, όπως και στην Ελλάδα, στόχο να ενισχύσουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του φορτώνοντας τα βάρη και τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και με πρόσχημα την πανδημία προσπαθούν να επιβάλουν νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της λαϊκής πάλης.

Οπως η επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου δεν έχει τελειωμό, έτσι και η λαϊκή διεκδίκηση δεν κάνει "διάλειμμα". Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (μάσκες, αποστάσεις), διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του εισοδήματός τους, καθώς και της νεολαίας, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ