ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να βάλει πλάτη σε νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βόρεια Αφρική

Επιδιώκει «ισχυροποίηση θέσης στη νοτιοανατολική πτέρυγα ΝΑΤΟ και ΕΕ» μέσα από την εξελισσόμενη «αναταραχή» στην περιοχή...

Στιγμιότυπο από συνεκπαίδευση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Σούδας

ΓΕΑ

Στιγμιότυπο από συνεκπαίδευση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Σούδας
Νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση του ευρωατλαντικού άξονα στη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα τους τζιχαντιστές αναμένουν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα την Αμυνα. Την ίδια στιγμή, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι «αδιάρρηκτες», εμφανίζονται διαθέσιμοι να στηρίξουν την επέμβαση με μέσα, υποδομές και προσωπικό, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυση της θέσης της στα παζάρια με τους «εταίρους» της, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας: «Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική. Δεν έχουμε κανέναν λόγο εμπλοκής μας, αλλά αφορά και εμάς, καθώς η Κρήτη είναι κομβικό σημείο στην περιοχή και μας απασχολεί το ζήτημα του ISIS (σ.σ.: που σε προηγούμενα στάδια ενισχύθηκε από τους ιμπεριαλιστές, ενώ αξιοποιείται και τώρα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή). Ολη αυτή η αναταραχή ισχυροποιεί τη θέση μας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μας ενισχύει στη διαπραγμάτευσή μας με τους πιστωτές».

Ανοιχτοί σε «ενίσχυση διευκολύνσεων» μέσω Σούδας

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στη συνάντησή του πρόσφατα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, φέρεται να του είπε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν στην όξυνση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς έχουν ήδη πολλά ζητήματα προς «παρακολούθηση» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ωστόσο, σε ό,τι αφορά πιθανές επεμβάσεις σε Βόρεια Αφρική και Μ. Ανατολή, και βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη έναντι του ΝΑΤΟ, από το υπουργείο Αμυνας διαμηνύεται ότι «εφόσον μας ζητηθεί να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διευκολύνσεων που τους παρέχουμε μέσω Σούδας, θα το εξετάσουμε», βασικό στοιχείο όπως είναι η εκεί αμερικανοΝΑΤΟική βάση για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων και αποστολών.

Εξάλλου, στο υπουργείο Αμυνας δεν σταματούν στιγμή οι διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διάρρηξης των σχέσεων» με το ΝΑΤΟ, «δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο θέμα». Τονίζεται, δε, ότι η πολιτική ηγεσία έχει συχνή επικοινωνία με τον Γ. Στόλτενμπεργκ και τους πρέσβεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας και λέγεται ότι στην πρόσφατη, πρώτη συνάντησή του με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, ο Π. Καμμένος τον διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά: «Μην ανησυχείτε, δε θα πάμε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας»...

Στην ίδια βάση, της προσπάθειας αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, εντάσσονται και οι προσπάθειες οικοδόμησης αξόνων και αντιαξόνων με άλλες χώρες της περιοχής, που φυσικά αναδιατάσσονται και σπάνε ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης. Εξ ου, και σε αυτό το ζήτημα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), έχοντας μεταξύ άλλων στόχο την υλοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις Ισραήλ και Αιγύπτου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δρομολόγιο σε Κίεβο και Παρίσι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» που, όπως λέει, ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Π. Κλίμκιν. Στη συνέχεια, θα έχει ενημέρωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας και ακολούθως συνάντηση με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλ. Προτσένκο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πατήσει σε όσο περισσότερες ιμπεριαλιστικές «βάρκες» μπορεί, κανοντας ανοίγματα και προς τη Μόσχα χωρίς βεβαίως να αμφισβητεί στο παραμικρό τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα, στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Εξ ου και η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της εστιάζει στην ανάληψη ρόλου «γεφυροποιού», διαμεσολαβητή και κομιστή μηνυμάτων από τον ευρωατλαντικό άξονα προς τη Ρωσία και το αντίστροφο, επιχειρώντας και έτσι τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Κίεβο θα ολοκληρωθεί με συνάντησή του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Ουκρανίας, καθώς ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια αναζητούν διεξόδους κερδοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειωτέον, στη συνέχεια, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου αύριο, Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Λ. Φαμπιούς. Αμέσως μετά, ο Ν. Κοτζιάς θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MedGroup).

ΕΔΥΕΘ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για το συνέδριο του ΝΑΤΟ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο ξενοδοχείο «GRAND HOTEL PALACE», στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται ΝΑΤΟικό συνέδριο με θέμα τη «Συγχρονισμένη εκπαίδευση», διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό και τη νεολαία για να εκφραστεί η αντίθεση στα σχέδια των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ΕΕ και τους δανειστές νέες συμφωνίες, οι οποίες θα περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου, ενώ το υπόλοιπο θα αντικατασταθεί από νέα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα, στην πόλη μας πραγματοποιείται συνέδριο του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς (ΕΕ και ΝΑΤΟ). Διατηρεί όλες τις ξένες βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα μας. Με ένα από αυτά, το ΝΑΤΟικό NRDC-GR, που εδρεύει στο 3ο Σώμα Στρατού στην πόλη μας, συνδιοργανώνει από 16 έως 19 Φλεβάρη το Συνέδριο "Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης".

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους φίλους του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος της πόλης μας να είναι σε ετοιμότητα».

Ο Γ. Μαρίνος σε Κύμη και Αλιβέρι

Αύριο, Παρασκευή, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί την «Ηλεκτρομηχανική Κύμης», θα κάνει συναντήσεις για το οξυμένο πρόβλημα συστέγασης Δημοτικών Σχολείων της Κύμης και θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Κύμης.

Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι με θέμα: «Αποτελέσματα εκλογών - Πολιτικές Εξελίξεις».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org