ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κατάσταση αναβλητικότητας

Συντηρούνται τα σενάρια διαδοχής παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ συντηρούνται, παρά τις προσπάθειες διαψεύσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο πρωθυπουργός αρνείται, προς το παρόν, να προχωρήσει ο ίδιος σε μια δημόσια κατηγορηματική διάψευση.

Ετσι λοιπόν χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τέθηκε για μια ακόμη φορά το ερώτημα της διαδοχής και ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, διέψευσε εκ νέου τα σενάρια «διαδοχολογίας» απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις.

Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ως «αυτονόητες» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, πως το ΠΑΣΟΚ προχωράει νικηφόρα με τον Κώστα Σημίτη, εκτίμησε ότι σημειώνεται αισθητή πτώση στην κυκλοφορία «σεναρίων» και έθεσε το ρητορικό ερώτημα, γιατί ο πρωθυπουργός να συνομιλεί με σενάρια!

Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε για το αν τον ανησυχεί που δε γίνεται πιστευτός όταν αποκλείει την περίπτωση διαδοχής του πρωθυπουργού πριν τις εκλογές, είπε ότι «υπάρχουν πάντα κακόπιστοι», ενώ σε ερώτηση για το αν βλέπει αλλαγή αρχηγού απάντησε... «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Στο μεταξύ συνεχίστηκε χτες η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Μαγνησία και η εικόνα που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε άλλο παρά βοήθησε στην εκτόνωση των σεναρίων της διαδοχολογίας. Γι' αυτό ίσως και χτες προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αισθάνθηκαν την ανάγκη και να μιλήσουν για το θέμα της διαδοχής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο για «ρευστότητα και αβεβαιότητα που πρέπει να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα», γιατί όλο αυτό το κλίμα «είναι βλαπτικό για το ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει τελείως το θέμα και να προβεί σε ενέργειες που θα συσπειρώσουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά της το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη αφού χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «προστιθέμενη αξία για το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ότι το κόμμα «θα πάει στις εκλογές με επικεφαλής τον κ. Σημίτη».

Πάρ' όλα αυτά τα σενάρια διαδοχής εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και κάποιες αναβολές στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού έδωσαν νέες λαβές. Πρόκειται για την αναβολή της χτεσινής συνεργασίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Παρασκευά Αυγερινό, καθώς και της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο συνεδριάσεις επρόκειτο να ασχοληθούν με τα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόωρες εκλογές και δημαγωγία

Σαφές δείγμα του προεκλογικού λόγου του, που χαρακτηρίζεται από αποθέωση της αοριστολογίας και των κενού περιεχομένου διακηρύξεων, έδωσε ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι «υπεράνω όλων» είναι η ασύστολη δημαγωγία. Δεν παρέλειψε, ταυτόχρονα, να ζητήσει ακόμα μια φορά άμεση προσφυγή στις κάλπες, τόσο για να ενισχύσει τη δικομματική πόλωση, όσο και για να παρέμβει, έμμεσα, στις διεργασίες στο κυβερνών κόμμα. «Η χώρα έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης, ζητά την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Σε δήλωση που έκανε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με θέμα την οικονομική εξόρμηση μπροστά στις εκλογές, δεν εμφανίστηκε απλά βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του, αλλά ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία του λαού έχει υιοθετήσει και στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του! «Με τη βεβαιότητα ότι οι Ελληνες πολίτες ενστερνίζονται τις ιδέες μας, βαδίζουμε σίγουροι και αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο», τόνισε, παρουσιάζοντας την επιθυμία του ως πραγματικότητα. Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα», αλλά παραμένει «σκοτεινό σημείο» πώς αυτό θα επιτευχθεί απλά και μόνο επειδή θα έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ περιορίστηκε στις γενικόλογες και μονότονες δεσμεύσεις περί «διαφάνειας», ξεκινώντας από τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. «Η εκστρατεία που ξεκινούμε σήμερα συνδέει την οικονομική μας ευρωστία με τη διαφάνεια των οικονομικών μας. Στόχος μας είναι η διαφάνεια στα του οίκου μας», σημείωσε. Ανέφερε, βέβαια, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι «να θεμελιώσουμε ένα διαφανή δημόσιο βίο. Μακριά από συμβιβασμούς, συμφέροντα και σκιές».

Χθες, έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων σε μονοεδρικές και εκεί που δε διαθέτει βουλευτή.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης προσπαθεί να «ξεχάσει» τις δηλώσεις Μητσοτάκη, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα. Γι' αυτό ακούγονται πιο συχνά τα παράπονα για αντιγραφή της πολιτικής της από το ΠΑΣΟΚ. «Δανείζεται πολιτικές από το δικό μας φιλελεύθερο πρόγραμμα, έχει εγκαταλείψει το σοσιαλισμό και ασκεί σήμερα μια κυβερνητική εξουσία, που θα έλεγα ότι είναι ένα μοντέλο θατσερικής σοσιαλδημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά (στον «9,84») ο Μιχ. Λιάπης.

Το «θέμα»

ΤΟ «ΘΕΜΑ» ανοίγει, πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, όταν, σε συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές δηλώνει: «Θα συμμετάσχω στην επικείμενη εκλογική μάχη». Λες και κάποιος τα είχε προϊδεάσει, τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο κ. Σημίτης χρησιμοποίησε το «θα συμμετάσχω», αντί του «θα ηγηθώ» κι αρχίζουν τα σενάρια της διαδοχολογίας.

ΚΙ ΕΝΩ το «θέμα» πήγαινε να ξεχαστεί, έρχεται ο Γ. Παπανδρέου και μέσα από το αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το εξωτερικό, δηλώνει: «Είμαι έτοιμος ν' αναλάβω τις ευθύνες μου». Τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν να συνδέσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, για να βγάλουν το συμπέρασμα ότι δρομολογείται προεκλογική διαδοχή στο κυβερνών κόμμα.

ΠΟΛΛΑ από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το σώσει από την εκλογική ήττα, ενώ τα προσκείμενα στη ΝΔ εμφανίζονται αμήχανα και, εν πολλοίς, προβληματισμένα. Ο «ντόρος» συνεχίζεται, αλλά ο κ. Σημίτης κάνει πως δεν άκουσε και ο Πρωτόπαππας «τα μασάει».

ΕΠΙΤΗΔΕΣ, προφανώς, η καθυστέρηση της κυβερνητικής αντίδρασης, ώστε να υπάρξει ο χρόνος που απαιτείται για να «εμπεδώσει» η κοινή γνώμη το «θέμα». Σε λίγο, αυτό συζητιέται παντού, στα ΜΜΕ, στα καφενεία, στους χώρους δουλιάς, στις πόλεις και στα χωριά. «Αποστολή εξετελέσθη» και βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώσει ότι «στις εκλογές θα πάμε με αρχηγό τον Σημίτη».

ΤΟ «ΘΕΜΑ» φαίνεται να κλείνει, αλλά έρχεται η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βόλο να το συντηρήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από πλειάδα τηλεοπτικών καμερών, φτάνει στη Μαγνησία και κάνει ηγετική εμφάνιση. Τον προϋπαντούν πλήθη λαού, που τον ραίνουν με άνθη, τον ακολουθούν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, τοπικοί «άρχοντες» κι άλλοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΤΗΝ προσπάθεια υποστήριξης του Γιωργάκη τίθενται πολλοί και διάφοροι - ακόμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο του διοργανώνει συγκέντρωση με «πλατύ» ακροατήριο - και μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου αρνούνται την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών. Στις ομιλίες του κάθε άλλο παρά κλείνει οριστικά το «θέμα», καθώς επαναλαμβάνει τα περί «ετοιμότητάς» του, αν και αναγνωρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό».

ΓΙΑΤΙ όλος αυτός ο ντόρος; Μα, για ν' αποπροσανατολιστεί, να παραπλανηθεί ο λαός. Για να καλλιεργηθούν προσδοκίες νίκης στον κομματικό μηχανισμό και να ενεργοποιηθούν στην προεκλογική μάχη τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που φαίνονται απελπισμένοι. Για να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο κυβερνών κόμμα όσοι προβληματίζονται και αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης. Για να «εμπεδωθεί» στον κόσμο ότι η όποια «λύση» δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από το δικομματισμό, ο οποίος έχει πολλές εφεδρείες...


Π. Ρ.

ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
Ανοιχτός σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ

«Με τον κ. Τσοβόλα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε, αν συμφωνήσουμε στα ουσιωδέστερα». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», μόλις μια μέρα μετά την ανακήρυξη του κόμματός του. Στην ίδια συνέντευξη επίσης υποστήριξε: «Δε θα επιστρέψω στο ΠΑΣΟΚ αν αλλάξει ηγεσία, αφού αποχώρησα για λόγους πολιτικής διαφωνίας», και παράλληλα σημείωσε: «Τον Γιώργο Παπανδρέου τον εκτιμώ, είναι ένας ευγενής άνθρωπος, αλλά μας χωρίζουν πολλά σε πολιτικό επίπεδο».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ΣΥΝ

Την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ συνεχίζουν να περιοδεύουν αν την Ελλάδα μαζί με στελέχη των άλλων δυνάμεων του «Χώρου Διαλόγου», προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική διακήρυξη της «πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς», οι αντιδράσεις στους κόλπους του ΣΥΝ, συνεχίζονται.

Μετά την τάση των «Ανανεωτικών», που διαφώνησαν ανοιχτά με τη συγκεκριμένη συνεργασία, ήρθαν και οι «προεδρικοί» του ΣΥΝ τα στελέχη της «Παρέμβασης», τάση του ΣΥΝ που γενικά στηρίζει τον Ν. Κωνσταντόπουλο, να ασκήσουν σκληρή κριτική στις επιλογές της ηγετικής ομάδας, αλλά και του προέδρου του ΣΥΝ για την πολιτική των συμμαχιών που ακολουθεί το κόμμα τους. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Τρίτη, δήλωσαν ότι η πολιτική διακήρυξη που υπογράφει ο ΣΥΝ με τις άλλες δυνάμεις του «Χώρου», βρίσκεται σε «αντίθεση με τις απόψεις και την πολιτική του κόμματος και το οδηγεί σε πισωγυρίσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ