ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δύο κράτη στην Κύπρο θέλουν οι Τούρκοι

Κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν

«Το μοναδικό ζήτημα που έχει στην ημερήσια διάταξή της η Τουρκία για το Κυπριακό, είναι η υπόσταση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" (TΔBK) και η αναγνώριση των δύο κρατών».

Τάδε έφη χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ουζμπεκιστάν, κάνοντας σαφές ότι η Τουρκία εμμένει στις πάγιες θέσεις της για το Κυπριακό. Εσπευσε δε να υπογραμμίσει: «Εμείς δεχόμαστε να αναγνωριστούν και τα δύο κράτη. Αν όμως η άλλη πλευρά δεν το δέχεται, τότε και η δική μας στάση θα είναι η ίδια».

Οι δηλώσεις Ερντογάν συμπληρώνουν τις πληροφορίες που έντεχνα διαχέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το «νέο σχέδιο» που θα υποβάλει σύντομα η γείτονα για «επίλυση» του Κυπριακού. Σχέδιο που λέγεται ότι προβλέπει διαπραγματεύσεις σε τετραμερή βάση (Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι), εκτός, δηλαδή, αιγίδας του ΟΗΕ, κάτι που έχει ήδη απορρίψει η ελληνική πλευρά.

Χτες ο τουρκικός Τύπος δημοσιοποίησε και νέες πληροφορίες σχετικά με το τουρκικό σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στον ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ»:

  • Χορηγείται η δυνατότητα στους Ελληνοκυπρίους να εγκατασταθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού και να αποκτήσουν ακίνητα. Ομως ο αριθμός τους δε θα είναι 60.000, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάν, αλλά 5.000.
  • Με το σχέδιο προβλέπονται δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη στο νησί.
  • Το τουρκοκυπριακό και το ελληνοκυπριακό κράτος θα ρυθμίζουν μόνα τους τις σχέσεις με την ΕΕ στα θέματα που τους αφορούν αποκλειστικά.
  • Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο εξωτερικό από το «κράτος - στέγη» που θα ιδρυθεί από κοινού.
  • Θα συνεχιστεί η εγγύηση της Τουρκίας.
Ο Αμερικανός απέτυχε...

Χτες το απόγευμα ο Γουέστον συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς και κατόπιν παραδέχτηκε ότι απέτυχε να μεταπείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις θέσεις. «Είχαμε μια καλή και πλήρη συζήτηση, που σε κάποιες στιγμές ήταν ζωηρή. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κανένας από μας δεν έπεισε τον άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γουέστον επέμεινε, πάντως, ότι υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στα Κατεχόμενα. Επανέλαβε την ανάγκη επανάληψης των διαπραγματεύσεων, με στόχο την κατάληξή τους πριν από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μάη 2004. Είπε, ωστόσο, ότι αναμένει το ταξίδι του στην Αγκυρα, για να διαμορφώσει «συνολική άποψη».

85 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αφιερωμένες στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ είναι δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες διοργανώνονται:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Εκδήλωση στο Ζάρκο Τρικάλων, στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Νταφούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στη Γαβριά με ομιλητή τον Γ. Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Τομεακή Οργάνωση Εργατικού της ΚΝΕ και την Εργατική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της ΚΟΠ και θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση από την ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ στις 8.30 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο «Κακάγης» (δρόμος Αλεποχωρίου).
  • Συνεστίαση από την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Διαδρομές» (Πατησίων 208).
  • Σύσκεψη - συνεστίαση από την ΚΟΒ Πειραϊκής του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Μανδράκι» (Ακτή Θεμιστοκλέους 40). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αύριο, Σάββατο
  • Συγκέντρωση στον Αγιο Σπυρίδωνα, με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη, μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στην Περάνθη με ομιλητή τον Γρ. Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟΠ του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση μαθητών Πειραιά της ΚΝΕ στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της ΚΟΠ Πειραιά.
  • Εκδήλωση - συνεστίαση από τις ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ στις 8 μ.μ. στο κέντρο «ΑΣΤΡΑ».
  • Συνεστίαση από τη ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Κάστρο», στις 8 μ.μ.
  • Εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στους Γόννους (καφετερία Τσούγια), με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση από την ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος του ΚΚΕ, στο μεζεδοπωλείο «ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ» (34ου Συντάγματος & Διστόμου 1), στις 10 μ.μ. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Οργάνωση Βάσης ΑΕΝ της ΚΝΕ και την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. στην ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Θα μιλήσει, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την Κυριακή, 21/12
  • Εκδήλωση τιμής στους 250 εκτελεσμένους στο γηροκομείο Πάτρας, από τη ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στον τόπο της εκτέλεσης. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Πάτρας με κατάληξη το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 11.30 π.μ., όπου και θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναχώρηση λεωφορείων στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Πίνδου, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πλατεία Ελευθερίας.
  • Εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, στις 11.30 π.μ., με θέμα: «Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού». Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στην Καλαμιά, με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη, μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση από ΚΟ του Δήμου Ανακτορίου του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Αρης» στη Βόνιτσα.
  • Συνεστίαση από την Αχτιδική Οργάνωση Καλαμαριάς της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ. στο κέντρο «Μασασούρας».
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο μεν Μαρξ πρόθυμος... .

Ο μεν Μαρξ πρόθυμος, ο δε Συνασπισμός ασθενεί. Γι' αυτό, ακολουθώντας τα εισόδια της Θεοτόκου, αποφάσισε να δεχτεί στις κουρασμένες τάξεις του εισοδιστές τροτσκιστές και πάσης φύσεως αριστεριστές. Η ιστορική φράση «to be or not to be» κυκλοφορεί στα χείλη των μελών του Συνασπισμού, όταν βλέπουν ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν στο σαλόνι τους. Κι εγώ ομολογώ ότι τα έχω χάσει με τους τροτσκιστές. Στην παρούσα φάση, μου θυμίζουν αυτό που έλεγε ο Μπαλζάκ: «Το χαρακτηριστικό του ηλίθιου είναι να κάνει το γύρο του κόσμου ψάχνοντας κάτι που υπήρχε μέσα στο σπίτι του». Ποια Γεωργία Βασιλειάδου έστησε τέτοιο συνοικέσιο; Αυτή δεν είναι συμμαχία, είναι ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο μεν Μαρξ πρόθυμος, αλλά ο αριστερισμός ασθενεί. Αφού δεν προκύπτει ιδεολογική ενότητα, η σχέση θα ακολουθήσει αυτό που ορίζει το τυπικό της Καινής Διαθήκης, και συγκεκριμένα η παραβολή του ασώτου: Ο καλός γιος παρακολουθεί την επιστροφή του ασώτου από τη διαρκή επανάσταση. Ο άσωτος αφήνει για λίγο την Τέταρτη Διεθνή για ένα δωμάτιο τέσσερα επί τέσσερα, όπου θα ζήσει με τον Κωνσταντόπουλο. Οι αριστεριστές που φώναζαν κάποτε ότι αποτελούν το μέλλον της επανάστασης θα έχουν το τέλος του χαμαιλέοντα, που πιστεύει ότι θα ζήσει για πάντα απλά και μόνο επειδή μπορεί και προσαρμόζεται.

Ο πρόθυμος Μαρξ ούτε έκανε ούτε ζήτησε παραχωρήσεις ποτέ και δε σύναψε καμιά αμφίβολη πολιτική συμμαχία, αφού απέφευγε κάθε μορφή καταδικασμένου από χέρι συμβιβασμού. Κι όταν υπέγραφε προγράμματα δράσης, απέφευγε το συνηθισμένο ρεπερτόριο, περί αιώνιας δικαιοσύνης και ηθικής προόδου, τα συνήθη συνθήματα των δημοκρατικών κινημάτων της εποχής, επειδή τα θεωρούσε άχρηστα αναμασήματα, που έδειχναν σύγχυση πνεύματος και αναποτελεσματικότητα στη δράση.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΝΕ
Δραστηριότητες με αφορμή τα 35 της χρόνια

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Γλέντι της ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, στην ταβέρνα «Δροσιά» στις Συκιές, στις 9 μ.μ.

-- Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- Στην Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει η Ε. Βλισίδου, Γραμματέας του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ.

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ., διοργανώνεται βιντεοπροβολή της ταινίας «Ο κόσμος που ζούμε και η επιλογή μας». Θα ακολουθήσει γλέντι των Οργανώσεων Βάσης Χαριλάου της ΚΝΕ.

-- Στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., εκδήλωση των Οργανώσεων Βάσης Ευόσμου και Κορδελιού, με θέμα «Αγώνας και οργανωμένη πάλη ή απάθεια και σκυμμένο κεφάλι;».

-- Σύσκεψη με θέμα «Βουλευτικές εκλογές - ενίσχυση του ΚΚΕ», πραγματοποιεί η ΟΒ μαθητών πόλης Ηρακλείου (Κρήτης), στα γραφεία του Κόμματος στη Ν. Αλικαρνασσό.

  • Την Τρίτη 23/12:

-- Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Ηρακλείου (Κρήτης), στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ