ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Ριζώνει» και στη Θεσσαλονίκη
  • Συνέντευξη Τύπου της ΕΔΥΕΘ
  • Την ερχόμενη Δευτέρα πλατιά σύσκεψη φορέων

Πλατύ κάλεσμα στους μαζικούς φορείς, σε κάθε άνθρωπο που ανησυχεί και προβληματίζεται με τις εξελίξεις, σε όσους δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης και να στείλουν έτσι μήνυμα αντεπίθεσης απευθύνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει πλατιά σύσκεψη για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής φορέων, πολιτών και προσωπικοτήτων που θα σχεδιάσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τις ομάδες που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο της ΕΔΥΕΘ και τους εκπροσώπους των φορέων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα πλαισιώσουν την πλατιά επιτροπή.

Η έναρξη των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα γίνει στις 10 Γενάρη, ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα κλπ. Στη Θεσσαλονίκη αν ο καιρός το επιτρέψει, η έναρξη θα γίνει με σπονδυλωτή εκδήλωση - πορεία που θα διέλθει από χώρους όπου μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος, όπως το Επταπύργιο, το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το μνημείο του Ιβανόφ και το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο κέντρο της πόλης.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτικές, στις οποίες θα συμμετέχουν η νεολαία και όλοι οι φορείς που είναι σύμφωνοι με την ιδέα της υπεράσπισης της ειρήνης της καταδίκης του πολέμου και θέλουν να αντισταθούν στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι ισχυροί της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΔΥΕΘ

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΔΥΕΘ
Ο Φλεβάρης και ο Μάρτης θα είναι μήνες αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης με αφορμή τις μαύρες επετείους της έναρξης των πολέμων σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία. Μέσα από τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν θα αναδειχτούν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και οι επιπτώσεις τους στους λαούς, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό. Ο Απρίλης είναι μήνας αφιερωμένος στον πολιτισμό και σχεδιάζονται εκδηλώσεις πολιτιστικές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, κλπ.

Στο πλαίσιο του 5μηνου θα γίνουν και μεγάλες διοργανώσεις με τη συμμετοχή ολυμπιονικών και άλλων αθλητών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης θα κορυφωθεί τον Μάη με το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα, και τις μεγάλες πορείες ειρήνης σε όλη τη χώρα.

«Θεωρούμε πως είναι μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας και χρησιμότητας για τον τόπο και το λαό μας, για την υπόθεση της ειρήνης», ανέφερε ο Μ. Σπυριδάκης. «Εκφράζει τη διάθεση των αγωνιστών της ειρήνης να προβάλουμε τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις μας σε σχέση με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της αθλητικής Ολυμπιάδας του 2004. Μιας Ολυμπιάδας της εμπορευματοποίησης που προσβάλλει και διαβρώνει στις συνειδήσεις, ιδιαίτερα της νεολαίας, τις αξίες του Ολυμπισμού όπως μας τις παρέδωσαν οι δημιουργοί τους, οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Και να καταγγείλουμε αυτή την εμπορευματοποίηση προβάλλοντας το αληθινό περιεχόμενο, την ευγενική άμιλλα δηλαδή των αθλητών και των νέων, τη συλλογικότητα και την ευγενή αγωνιστικότητα, στοιχεία και αξίες που το σύστημα σήμερα της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων συστηματικά υπονομεύει», πρόσθεσε ο Μ. Σπυριδάκης.

Και κατέληξε σημειώνοντας πως το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας και παγκόσμια παλεύει να εκφραστεί δυναμικά η απόφαση των λαών να υπερασπιστούν την ειρήνη, και τα ιδανικά της φιλίας, της συναδέλφωσης, της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού κόντρα στις αξίες που επιχειρεί να επιβάλει η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων.

Δώρα ... ειρήνης

Το 2003 φεύγει με τη σφραγίδα, από τη μια, της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας, της άγριας ταξικής επίθεσης στην εργατική τάξη και από την άλλη, της αντίστασης των λαών στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Ξεχώρισαν, τη χρονιά που πέρασε, οι μεγάλες κινητοποιήσεις καθ' όλο το χρονικό διάστημα της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003» καρπός αγωνιστικής σύμπραξης των φορέων και των δυνάμεων που δεν υποκλίνονται στο κεφάλαιο και τις επιλογές του, κράτησαν τη σημαία των ταξικών αγώνων και των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων ψηλά.

Ετούτες τις μέρες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η πολιτική της μείωσης της αγοραστικής δύναμης σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όλο και κάτι θα σπεύσουμε να προμηθευτούμε, για να εκφράσουμε - ο καθένας με το δικό του τρόπο και τις δικές του δυνατότητες - την αγάπη μας σε προσφιλή πρόσωπα. Μεγάλη η ποικιλία στην αγορά, έχει τα πάντα, σε τιμές και είδη που κανονίζουν και αποφασίζουν πριν από εμάς για μας όσοι κρατάνε τα ηνία της αγοράς. Από κοντά και τα διάφορα μπαζάρ κλπ. που συνήθως συνδέονται με διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπάρχει όμως κάτι που ξεχωρίζει: Είναι το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ή ΠΕΔΥΕ όπως τη γνωρίζουμε όλοι οι αγωνιστές της ειρήνης και όχι μόνο.

Το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ της ΠΕΔΥΕ λειτουργεί στα γραφεία της - Θεμιστοκλέους 56. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9-2 το πρωί και 6-8 το απόγευμα. Βιβλία, κεραμικά, ασημικά, μπρελόκ, κεντήματα, μεγάλη συλλογή από δώρα, όλα στη διάθεση των φίλων της Ειρήνης. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό! Στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα συμβάλει κάθε φίλος της Ειρήνης που θα προμηθευτεί τα δώρα των γιορτών στο ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ της ΠΕΔΥΕ.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, το κίνημα ειρήνης θέλει και πόρους υλικούς, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού αγώνα. Αυτή τη μεγάλη ανάγκη θα καλύψει ο καθένας στο βαθμό των δυνατοτήτων του, με την επίσκεψη στο ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, με τα ΔΩΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ που θα προμηθευτεί για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί και πρέπει να αποδώσει καρπούς. Στις γραμμές αυτού του κινήματος δραστηριοποιούνται πολλοί αγωνιστές που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου της ΠΕΔΥΕ για οικονομική ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό μέσα από το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Το σύντομο αυτό κείμενο «κλείνει» με το μήνυμα - αποτυπώνεται σε μια λιτή αφισέτα - της ΠΕΔΥΕ για τις γιορτές. Στον αγώνα των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το φως κι η ελπίδα. Για έναν καλύτερο κόσμο. Χρόνια Πολλά. Αγωνιστικό, δημιουργικό το 2004.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
Γραμματέας της ΠΕΔΥΕ

Συνεστίαση Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κάτω Πατησίων καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στο κέντρο «Βαγγέλης και Υιός» (Λάρνακος και Αχαρνών 238), στις 9 μ.μ.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στα παιδιά Κούβας - Παλαιστίνης

Πρωτοβουλία έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης στα παιδιά της Κούβας και της Παλαιστίνης αναλαμβάνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και ο Γυναικείος Σύλλογος «Στοργή του παιδιού» της πόλης. Απευθύνονται, δε, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στις μαθητικές κοινότητες, τους παιδικούς σταθμούς, στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και στους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, καλώντας τους τη Δευτέρα, 22/12 από τις 10.30π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Ευγενείας, για το στολισμό δέντρων ειρήνης.

Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Κερατσινίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρεσβειών της Κούβας και της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τα παιδιά των δύο χωρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ