ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΥ
Να καταργηθούν οι εργολαβίες, μέτρα προστασίας για να μη χαθεί άλλος εργαζόμενος

Απεργία χτες στα μέσα σταθερής τροχιάς μετά τον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου στον ΗΣΑΠ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας
Να διαλευκανθούν τα αίτια του πολλαπλού εργατικού «ατυχήματος», να καταργηθούν οι εργολαβίες, να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες με προσωπικό και μέσα και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ («Σταθερές Συγκοινωνίες», Μετρό - Ηλεκτρικός - Τραμ), πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Ομόνοια. Την απόφαση για την απεργία είχαν πάρει 8 σωματεία στη ΣΤΑΣΥ, ενώ την ίδια μέρα έκαναν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ («Οδικές Συγκοινωνίες», λεωφορεία - τρόλεϊ) προβάλλοντας ανάλογα αιτήματα.

Σήμερα Παρασκευή, τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ έχουν κηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.), για να αποχαιρετήσουν τον αδικοχαμένο συνάδελφό τους, που η κηδεία του γίνεται στις 12.30 μ.μ. στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών. Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «δεσμεύονται ότι θα αγωνιστούν για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του άδικου χαμού του. Για να είναι ο τελευταίος συνάδελφος που θρηνούμε, ως θύμα στον εργασιακό χώρο του».

Υπενθυμίζεται ότι το «ατύχημα» έγινε την Τρίτη 16 Νοέμβρη, στη γραμμή 1, του ΗΣΑΠ, στην Αθήνα, την ώρα εκτέλεσης εργασιών λείανσης στις ράγες για τη «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» από ειδικό βαγόνι, στο οποίο επέβαιναν δύο υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ και τρεις αλλοδαποί εργαζόμενοι της εταιρίας «Schweerbau» (με έδρα τη Γερμανία), στην οποία ανήκει το όχημα και έχει αναλάβει το έργο. Το συγκεκριμένο εργατικό «ατύχημα» προκλήθηκε γιατί δεν λειτούργησαν τα φρένα του οχήματος, δηλαδή κανένα από τα συστήματα πέδησης που έχουν αυτά τα οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ο 41χρονος Πέτρος Γιάμαλης, υπάλληλος στη ΣΤΑΣΥ, και να τραυματιστούν δύο εργαζόμενοι, ο ένας επίσης υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ και άλλος, σκοτσέζικης καταγωγής, υπάλληλος της «Schweerbau».

Χαρακτηριστική για τις συνθήκες που οδηγούν στα εργατικά «ατυχήματα» είναι η διαπίστωση που κάνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα 8 σωματεία στη ΣΤΑΣΥ, ότι «η μεθοδευμένη υποβάθμιση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της συντήρησης του δικτύου σε ιδιώτες, οδηγεί σε ανθρωποθυσίες και σε δυσβάσταχτο ανθρώπινο κόστος».

Τα Σωματεία προβάλλουν τα ερωτήματα σχετικά με το νέο αυτό ατύχημα: «Ελέγχθηκε, και από ποιον φορέα, το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιον; Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας; Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα;».

Το ίδιο μηχάνημα είχε «εκτροχιαστεί» στις 22 Αυγούστου!

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, το ίδιο μηχάνημα λείανσης στις 22 Αυγούστου 2021 είχε παρουσιάσει ξανά βλάβη, ενώ βρισκόταν και πάλι στη γραμμή 1, στον σταθμό «Βικτώρια».

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτή την καταγγελία μοίρασε χτες δελτίο Τύπου, που περισσότερο «θολώνει τα νερά» παρά δίνει απαντήσεις, παραδεχόμενη ότι το μηχάνημα «έβγαλε βλάβη» στις 22 Αυγούστου που αφορούσε το σύστημα λείανσης και όχι το σύστημα των φρένων. Αμέσως μετά παραδέχεται το εξής: «Ο "εκτροχιασμός" ήταν η μικρή μετατόπιση ενός από τους 6 άξονες του μηχανήματος εκτός τροχιάς» και ότι «η επαναφορά του τροχού έγινε με εργαλεία χειρός».

Ακόμα δεν διαψεύδει άλλη καταγγελία για περιστατικό φωτιάς σε παρόμοια μηχανή της ίδιας εταιρείας στη γραμμή 3 του Μετρό, παρά μόνο λέει ότι εκεί «οι εργασίες λείανσης με αντίστοιχο μηχάνημα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει». Τέλος, μπαίνει ένα ακόμα ερώτημα που δεν απαντάει η εταιρεία: Γιατί οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ επέβαιναν στο όχημα του εργολάβου;

Καταγγελία και ερωτήματα από ΕΥΑΕ

Την άρνηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να συναντηθεί για να δώσει απαντήσεις και να συνεργαστεί μαζί της στη διερεύνηση του δυστυχήματος, καταγγέλλει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΥΑΕ) στην εταιρεία.

Ακόμα σημειώνει πως πέρα από τα ερωτήματα που προκύπτουν λόγω του δυστυχήματος, «έχει από την πρώτη στιγμή εντοπίσει πως υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στους χειρισμούς που έλαβαν χώρα μετά το περιστατικό» και θέτει ερωτήματα όπως: Ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών; Γιατί δεν αποκλείστηκε εξαρχής ο χώρος του δυστυχήματος και υπήρξε πλήθος κόσμου; Γιατί δεν υπήρξε παρουσία αστυνομίας ή και άλλων αρμόδιων αρχών; Γιατί δεν υπήρξε πραγματογνωμοσύνη στο σημείο της σύγκρουσης; Ο συρμός μετά την απομάκρυνσή του από το σημείο της σύγκρουσης πού μεταφέρθηκε; Φυλάσσεται, ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή και παραποίηση στοιχείων;


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «TASTY»
Απήργησαν χτες για ΣΣΕ και για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας

Με επιτυχία δόθηκε η μάχη, παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης από την εργοδοσία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, την κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και άλλες διεκδικήσεις. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική σε όλες τις βάρδιες και το εργοστάσιο δεν λειτούργησε, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία, λίγες ώρες πριν αυτή ξεκινήσει. Μάλιστα, με την αγωγή της η «Tasty» έσπευσε να επικαλεστεί το άρθρο 93 του νόμου Χατζηδάκη, που νομιμοποιεί την απεργοσπασία, αναφέροντας ότι «δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργών», επειδή η ανακοίνωση του Σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν «τις απεργιακές φρουρές σε όλες τις βάρδιες»! Οπως αναφέρει η εργοδοσία, «είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη απεργιακών φρουρών (...) στόχο έχει την άσκηση έντονης ψυχολογικής πίεσης προς τους συναδέλφους τους που δεν λαμβάνουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση (...)»!

Η χτεσινή απεργία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ομοσπονδίας του κλάδου και την αποφασιστική στάση του επιχειρησιακού Σωματείου και των ίδιων των εργαζομένων. Στο πλευρό των εργαζομένων της «Tasty», εκτός από την Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, βρέθηκαν το κλαδικό Συνδικάτο ν. Αττικής και άλλα επιχειρησιακά Συνδικάτα, μεταξύ των οποίων τα Σωματεία εργαζομένων σε «ΦΑΓΕ» και «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Εκπρόσωποί τους πήραν τον λόγο και κατήγγειλαν την άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις. Οπως τονίστηκε, οι εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν Σύμβαση με αυξήσεις εδώ και 12 χρόνια, παρά την κερδοφορία της εταιρείας. Επίσης, υπογράμμισαν το γεγονός ότι η εργολαβική και «ενοικιαζόμενη» εργασία επεκτείνονται σταθερά στις επιχειρήσεις του κλάδου και ο αγώνας για να καταργηθούν είναι υπόθεση όλων των σωματείων.


Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για Σύμβαση με ικανοποιητικές αποδοχές προτείνει αυξήσεις - ψίχουλα, τις οποίες συνδέει με τα αποτελέσματα των «αξιολογήσεων», ενώ απορρίπτει την κατάργηση των εργολαβικών μορφών εργασίας. Εκτός από τα παραπάνω, διεκδικεί κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, πενθήμερο - οκτάωρο για όλους (Δευτέρα - Παρασκευή), έξτρα αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, κατάργηση του καθεστώτος των «αξιολογήσεων» των εργαζομένων, επαναφορά παροχής κιβωτίου μηνός προϊόντων, αύξηση των δωροεπιταγών στα 120 ευρώ, ανακαίνιση λειτουργικών χώρων της εταιρείας (κυλικείων, καπνιστηρίων, τουαλετών, αποδυτηρίων), επαναφορά των τριετιών όλων των εργαζομένων και αναβάθμιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.

Με ώθηση από τη χτεσινή απεργία, το Σωματείο θα προχωρήσει την επόμενη βδομάδα σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΠΑΜΕ: Η επίθεση της εργοδοσίας σε απεργούς είναι «κήρυξη πολέμου»

Τον αγώνα των εργαζομένων στην «Tasty» χαιρετίζει το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και την απεργία. «Η εργοδοσία της "Tasty", που είναι η πολυεθνική "Pepsi Co", απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων απάντησε βάζοντας σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη που στόχο έχουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση της απεργίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη από την εργοδοσία της "Tasty" ξεγυμνώνει κάθε σοφιστεία περί "θετικών" στοιχείων, ή "δυνατοτήτων βελτίωσης" του αντεργατικού εκτρώματος», προσθέτει.

Η επίθεση της εργοδοσίας εναντίον των απεργών «είναι κήρυξη πολέμου απέναντι σε κάθε ζωντανή, αγωνιστική συνδικαλιστική οργάνωση που με βάση τον όρο - λάστιχο περί "ψυχολογικής βίας" θα τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί όποτε αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν οτιδήποτε απέναντι στον εργοδότη τους», επισημαίνει το ΠΑΜΕ. «Η ταξική πάλη δεν καταργείται, όσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσα μέτρα και αν πάρουν όσα δικαστήρια και αν κάνουν, όσες ποινές και αν επιβάλλουν. Τους εργατικούς αγώνες τους επιβάλλει το δίκιο των εργατών και η ανάγκη για επιβίωση, για ζωή δουλειά με δικαιώματα», ξεκαθαρίζει.

Καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους «που ήδη έκαναν κουρελόχαρτο σήμερα (σ.σ. χτες) τις τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας με μαζική μαχητική συμμετοχή στην απεργία που αποφάσισαν οι ίδιοι με το Σωματείο τους». «Παίρνουμε την ζωή μας στα χέρια μας, σε κάθε κλάδο, εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, δυναμώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», καταλήγει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ