ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνέχιση του αγώνα με «πυξίδα» τις ανάγκες του λαού

Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής
Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής
Τη συνέχιση του αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, που διαμορφώθηκαν και εγκρίθηκαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν με το συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου και κορυφώθηκαν με το κοινό συλλαλητήριο των πληγέντων από διάφορες περιοχές της χώρας στην Αθήνα, στις 6 Νοέμβρη. Διαπίστωση όλων των μελών της Συντονιστικής ήταν ότι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού της περιοχής άσκησε μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να πάρει κάποια μέτρα, που όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν προκύψει και δεν διασφαλίζουν ότι ο λαός της περιοχής θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Προσδιορίστηκε, μάλιστα, ότι βασικά αιτήματα όπως οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και η άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων παραμένουν ανικανοποίητα καθώς και ότι η υλοποίηση των μέτρων, που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει κάτω από την πίεση του αγώνα, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι την ώρα που ο λαός της περιοχής αγωνιά για την επιβίωσή του και ζει με τον φόβο της επόμενης νεροποντής, η κυβέρνηση και η επιτροπή «Ανασυγκρότησης» του Μπένου προχωρούν τα σχέδια για τη μετατροπή της καταστροφής σε «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να διατηρήσουμε το αγωνιστικό πνεύμα και τον πήχη των απαιτήσεών μας ψηλά. Να συνεχιστούν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα στα χωριά, να σχεδιάσουμε τις κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα και να συνεχιστεί ο συντονισμός με τους πληγέντες των υπόλοιπων περιοχών της χώρας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας», σημείωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, προσδιορίζοντας ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για μια σειρά από πολύμορφες δράσεις.

«Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή μας. Θα πρέπει να τους αποδώσουμε τις ευθύνες τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ρετσινάδες και τους δασεργάτες που είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας δεν αποτελούν σωτηρία, δεν διασφαλίζουν αυτούς που σήμερα είναι 30 και 40 ετών. Επιδιώκουν να μας "χαϊδέψουν" και να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους που δεν εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα, αλλά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών.

Στην κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Στάθης Λιαγκάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι παραμένουν ξεκρέμαστοι χωρίς διασφάλιση ζωοτροφών για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ σημείωσε ότι σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι μελισσοκόμοι. Παράλληλα, προσδιόρισε ότι οι διάφοροι «κόφτες», οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν και επισήμανε ότι το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για όλους παραμένει ανικανοποίητο.

Την ίδια στιγμή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισαν ότι έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχουν ξεκινήσει, τα αντιδιαβρωτικά έργα, που υλοποιούνται κάτω από την πίεση του αγώνα, δεν διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενώ παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών, υπάρχουν ρέματα που είναι ακόμη μπαζωμένα και χωρίς διέξοδο. Για προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια ψεύτικη εικόνα ότι προχωρούν έργα αποκατάστασης και μέτρα στήριξης, ενώ στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν γίνει και ο λαός της περιοχής παραμένει ξεκρέμαστος, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Γεραλής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ροβιών. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την έλλειψη μέτρων στήριξης των έμμεσα πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής στα χωριά της περιοχής, ώστε να γίνει ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις, να συνεχιστούν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα και στην επόμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής να προσδιοριστούν μία σειρά ακόμη από πολύμορφες δράσεις για τη συνέχιση του αγώνα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ
«Αναβολή» ενώ προχωράνε τα αντιλαϊκά σχέδια για τα σκουπίδια

Σε ετοιμότητα οι Επιτροπές Αγώνα σε Φυλή και Σχιστό για νέα κινητοποίηση όταν οριστεί συνεδρίαση

Σε άλλη μια συμπαιγνία, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό τον Γ. Πατούλη (ΝΔ) και η παράταξη της Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) οδήγησαν σε αναβολή τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ώστε να συζητήσει την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, τον Φλεβάρη του 2021, είχε υπάρξει δέσμευση για εξέταση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ σε έναν μήνα. 9 μήνες μετά όμως δεν υπήρξε κατάθεση προτάσεων, και με αυτήν τη βολική δικαιολογία, που ανέσυρε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα παραπέμφθηκε για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες...

Την ίδια ώρα προχωράνε από κάτω όλα τα αντιλαϊκά σχέδια για τη διαχείριση των σκουπιδιών, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων στη Δυτική Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Μετά την αναβολή της συνεδρίασης, αναβάλλεται και η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωναν το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Σωματείων Ενάντια στη Χωματερή στη Φυλή και η Επιτροπή Ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Ωστόσο ο αγώνας θα συνεχιστεί και οι φορείς και τα σωματεία είναι σε ετοιμότητα, διατρανώνοντας ότι δεν θα αφήσουν να περάσουν τα νέα εγκλήματα που ετοιμάζονται, με 3ο τομέα στον ΧΥΤΑ Φυλής, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, στο Γραμματικό, στη Νοτιοανατολική Αττική, η προώθηση της καρκινογόνου καύσης.

Οι εργαζόμενοι με τους φορείς τους απαιτούν να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Εκδηλώσεις Συλλόγων της ΟΓΕ με θέμα τη βία κατά των γυναικών

Εκδηλώσεις με θέμα το φαινόμενο της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών οργανώνουν Σύλλογοι της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας την Κυριακή 21 Νοέμβρη, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου διοργανώνει εκδήλωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κολοκοτρώνη (πριν τη ΝΕΛΕ), με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Στο χώρο θα υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης μικρών παιδιών

Ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου καλεί σε εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ. στο Θεατράκι του δημαρχείου Περιστερίου. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Σύλληψη δικηγόρου για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη δημόσια υγεία

Στη σύλληψη του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα για τη δημόσια υγεία) και της διέγερσης σε ανυπακοή (πλημμελήματα) προχώρησαν χτες το βράδυ οι αστυνομικές αρχές με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Οι αστυνομικές αρχές έλαβαν εντολή να συλλάβουν τον δικηγόρο, καθώς στην Εισαγγελία διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, από την περασμένη Τρίτη, με αφορμή υλικό που διαβιβάστηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο φάκελος περιέχει συνημμένα ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία ο δικηγόρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κορονοϊός, ότι οι διασωληνώσεις των ασθενών γίνονται χωρίς λόγο και ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες.

Ο Ν. Αντωνιάδης συνελήφθη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ως δικηγόρος έχει ειδική δωσιδικία.

Η δικογραφία επέστρεψε σήμερα πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από το Αστυνομικό Τμήμα που επιλήφθηκε της σύλληψης και πλέον οι εισαγγελικές αρχές θα κρίνουν τις επόμενες ποινικές ενέργειές της, είτε απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του δικηγόρου είτε συνεχίζοντας την έρευνα για τη μελέτη και συλλογή επιπλέον στοιχείων. Αν τελικά ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Ν. Αντωνιάδη, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών αφού, λόγω της ιδιότητάς του, θα πρέπει να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Εντοπίστηκε η σορός του αγνοούμενου πιλότου

Στην Ανω Αμυγδαλή στην περιοχή του Μαυροβουνίου του δήμου Αγιάς Λάρισας εντοπίστηκαν χτες τα συντρίμμια του αεροπλάνου που αγνοείτο εδώ και μέρες, μαζί με τον χειριστή του. Δυστυχώς, ο 62χρονος Στ. Τσιγάλογλου είναι νεκρός. Νωρίτερα είχαν εντοπιστεί από ελικόπτερο της 384 Μοίρας της ΠΑ, κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας, τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Τα ίχνη του 62χρονου, από τη Δράμα, χάθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Θήβα στη Δράμα με το μονοκινητήριο αεροσκάφος του.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί σε ισόγειο κτιρίου στην οδό Μητροπόλεως 5, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στην καμινάδα του καταστήματος που είναι εστιατόριο και δεν έχει επεκταθεί στο κατάστημα.

Στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 8 πυροσβέστες, ενώ για κάποια ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ