ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψευδολογία και απειλές με στόχο να μπει φίμωτρο στη λαϊκή διεκδίκηση

«Απόλυτα πετυχημένο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος της υποδειγματικά οργανωμένης συγκέντρωσης του ΚΚΕ και των συνδικάτων στις 17 Νοέμβρη, στα Προπύλαια.

Σε μια ακόμα σαφή ένδειξη της αμηχανίας που διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη από προχτές, μετά το κουρέλιασμα της απαγόρευσης συναθροίσεων, ο Στ. Πέτσας έφτασε να παρουσιάσει ως «δικαίωση» τη «μειωμένη συμμετοχή» στη συγκέντρωση. Κι αυτό ενώ γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι το ίδιο το ΚΚΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι η κινητοποίηση θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, ότι δεν κάνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και ότι ειδικά ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι δεν θα συμμετείχαν. «Η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, άφησε πίσω πολιτικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις», ανέφερε, κάνοντας μάλιστα και μια ασυνάρτητη σύγκριση ανάμεσα στον αριθμό των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση και τον αριθμό των ψήφων που πήρε το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές...

Στην ίδια κατεύθυνση, και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την άγρια καταστολή, ισχυρίστηκε ότι ήταν άλλο πράγμα η συμβολική διαμαρτυρία του ΚΚΕ το πρωί της Τρίτης, που τάχα η κυβέρνηση ανέχτηκε, αφού, όπως είπε, «δεν έγινε κάποια πορεία» (!), και άλλο η απογευματινή στα Προπύλαια.

Παρακάτω, και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Στ. Πέτσας παρουσίασε μια ακόμα «επιτυχία» της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι τελικά το Πολυτεχνείο «δεν έγινε γιορτή για τον κορονοϊό», παραβλέποντας τις εικόνες με τα μπουλούκια των 5.000 αστυνομικών που ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, την επέμβαση από τα ΜΑΤ και τις «Αυρες» που δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας και στριμωξίδι στη συγκέντρωση ή τις προσαγωγές με δεκάδες διαδηλωτές να βρίσκονται σαν τις σαρδέλες στις κλούβες και τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Περνώντας στις απειλές, επικαλέστηκε τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τα πρόστιμα, που έφτασαν συνολικά τα 102.900 ευρώ, για να πει ότι «δεν υπάρχει καμία ασυλία σε κανέναν», σε μια σαφή προειδοποίηση για τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς του κινήματος. Ενώ, παραβλέποντας ότι η απαγόρευση έσπασε στην πράξη και μάλιστα δύο φορές στην Αθήνα, αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις και συνοικίες όλης της χώρας, συνέχισε, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει φίμωτρο στη λαϊκή διεκδίκηση. Οπως είπε, «απόπειρες για πορείες κατά παράβαση του νόμου για την προστασία από τον κορονοϊό αποτράπηκαν και αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώ θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες όσων τις διοργάνωναν».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεπέρασε τις 50.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες!

Δεκάδες σχόλια χαιρετίζουν την «αγωνιστική μελωδική παρέμβαση» και επικροτούν τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Ενα φως στο σκοτάδι που ζούμε...», ήταν μόνο ένα από τα εκατοντάδες σχόλια στη διαδικτυακή συναυλία που διοργάνωσε η ΚΝΕ τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πράγματι, η συναυλία της ΚΝΕ αποτέλεσε το ιδανικό κλείσιμο μιας ξεχωριστής μέρας, που τιμήθηκε όπως της άρμοζε, που το Κόμμα και η Οργάνωση ακύρωσαν στην πράξη την καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Στο κάλεσμα της ΚΝΕ ανταποκρίθηκαν πάνω από 40 καλλιτέχνες, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου διαφόρων γενεών, οι οποίοι με τα τραγούδια και τις ερμηνείες τους χάρισαν σε όλους όσοι μέχρι στιγμής την έχουν παρακολουθήσει μοναδικές στιγμές συγκίνησης και ανάτασης.

Σημειώνεται ότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο στον «αέρα» έχουν καταγραφεί πάνω από 50.000 προβολές, ενώ μεγάλη είναι η αναπαραγωγή από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με εκατοντάδες σχόλια οι θεατές δίνουν τα εύσημα στη Νεολαία του ΚΚΕ για την αξιόλογη πρωτοβουλία της, ενώ αναγνωρίζουν τη στάση του Κόμματος και της ΚΝΕ στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου...

Η συναυλία είναι αναρτημένη στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο Παρασκευή θα δικαστούν οι έξι συλληφθέντες

Να αφεθούν ελεύθεροι απαιτεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή, θα δικαστούν οι έξι συλληφθέντες από την κινητοποίηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Χτες, οδηγήθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου ζήτησαν και πήραν αναβολή.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης τους απήγγειλε κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών και κατά περίπτωση για διέγερση σε ανυπακοή, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απείθεια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η πράξη της διέγερσης σε ανυπακοή καταλογίζεται στον φερόμενο ως διοργανωτή της κινητοποίησης, στον οποίο επιπλέον επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Το όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής, που σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να μην επιβληθούν τα πρόστιμα στους διαδηλωτές.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κυβέρνηση είπε ότι απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού, την ίδια ώρα όμως είχε συνωστισμένους εκατοντάδες αστυνομικούς γύρω από το ΑΠΘ και το αμερικάνικο προξενείο. Περικύκλωσε τους διαδηλωτές στη μεσημεριανή διαδήλωση έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Προχώρησε σε 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ. Δεν πήρε κανένα μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού σε όσους προσήγαγε.

Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) μέρα απέδειξε ότι η κυβέρνηση στόχευε, από τη μια, να καλύψει τις ευθύνες για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους όπως συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι ΜΕΘ και, από την άλλη, να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου».

ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ: Πάρτε πίσω τα πρόστιμα

Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε την Τρίτη στην Ξάνθη σε 29 νεολαίους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ καταδίκασε την απρόκλητη και βίαιη προσαγωγή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως και την επιβολή του προστίμου.

Μετά το περιστατικό, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ξάνθης και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ Κώστα Βογιατζή με τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, κατά την οποία του ζητήθηκε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και να μην τους καταλογιστούν τα πρόστιμα.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τελικά... γέννησαν

Η ομάδα αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού....
Η ομάδα αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού....
«Αντί να πυκνώσει τα δρομολόγια, αντί να αγοράσει νέα οχήματα και βαγόνια, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, χτες (σ.σ. προχτές) στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου εμφάνισε την αγορά οχημάτων, τις γνωστές αύρες, δεκάδες δίτροχα, 6.000 αστυνομικούς κ.λπ. για να καταστείλει άγρια τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Μ' αυτά άραγε θα αντιμετωπίσει την πανδημία;», ρωτούσε το ΠΑΜΕ σε χτεσινό δελτίο Τύπου για τη σημερινή μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα mail από τον «Ομιλο Σαρακάκη», συνοδευόμενο από σχετικό φωτογραφικό υλικό, ενημέρωνε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα η ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης "ΔΡΑΣΗ", ενισχύθηκε με 100 δίκυκλα (σ.σ. αναφέρει τη μάρκα). Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της ομάδας "ΔΡΑΣΗ"».

Στη «Διαύγεια» βρήκαμε την απόφαση ανάθεσης σύμβασης για την προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας με 100 δίκυκλα, όπου αναφέρεται πως γίνεται «στο πλαίσιο αξιοποίησης της έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του προϋπολογισμού εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση θεμάτων εφαρμογής μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού»!

Μια μέρα πριν από τη γεμάτη ενθουσιασμό ανακοίνωση της εταιρείας, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, τέτοιες ομάδες καταστολής έπεφταν με τα καινούργια τους δίκυκλα πάνω σε διαδηλωτές, τους προκαλούσαν, τους χτυπούσαν, έκαναν δεκάδες προσαγωγές, προφανώς με στόχο την «αποφυγή εξάπλωσης» του ιού!

Είναι λογικότατος, λοιπόν, ο ενθουσιασμός των επιχειρήσεων, που στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εφοδιάζουν με τα ...εργαλεία της δουλειάς τον κατασταλτικό μηχανισμό για να βαράει καλύτερα όσους αγωνίζονται για πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και για να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές του ικανότητες στη ...διασπορά του κορονοϊού.

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση αστυνομικών σε δημοσιογράφο

Την απαράδεκτη στάση και την επίθεση των αστυνομικών την Τρίτη, ανήμερα της επετείου για το Πολυτεχνείο, κατά του δημοσιογράφου του «Documento» και του «Koutipandoras.gr», Αντώνη Ρηγόπουλου, καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ.

Με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη σωματική βία και τον προπηλακισμό που δέχτηκε ο δημοσιογράφος, ενώ καλεί την «ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να διερευνήσουν το περιστατικό και να αποδώσουν τυχόν ευθύνες». Η Αστυνομία επιτέθηκε στον δημοσιογράφο την ώρα που κάλυπτε τη διαδήλωση του ΚΚΕ και των εργατικών σωματείων στην Αθήνα. Τον προσήγαγαν στα κεντρικά της Τροχαίας και όπως κατήγγειλε και ο ίδιος προχώρησαν σε προπηλακισμούς, λεκτική και σωματική βία εναντίον του. Μάλιστα, ενώ ο δημοσιογράφος είχε μαζί του βεβαίωση εργασίας, δημοσιογραφική ταυτότητα και φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα, η Αστυνομία τού έκοψε πρόστιμο επειδή δεν φορούσε απλή χειρουργική μάσκα.

Παραίτηση αντιδημάρχου της Αθήνας μετά τις κατάπτυστες δηλώσεις της

Χαρακτήρισε «κατσαρίδες και τρωκτικά» τα μέλη του ΚΚΕ

Την άμεση παραίτηση της αντιδημάρχου του δήμου Αθηναίων Αλεξίας Εβερτ για τις «κατάπτυστες δηλώσεις» της ζήτησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας. Η Αλ. Εβερτ σε δημόσιο σχόλιό της στο διαδίκτυο χαρακτήρισε «κατσαρίδες και τρωκτικά» (!) τα μέλη του ΚΚΕ που επέλεξαν να τιμήσουν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Σοφιανού έχει ως εξής: «Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Αλεξία Εβερτ, με κατάπτυστες δηλώσεις, χαρακτήρισε "κατσαρίδες" και "τρωκτικά" τα μέλη του ΚΚΕ, που διαδήλωσαν χτες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δείχνουν το ήθος και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει ορισμένοι από τον χώρο της ΝΔ.

Μετά από αυτές τις άθλιες δηλώσεις, είναι αυτονόητο το αίτημα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για άμεση παραίτηση της συγκεκριμένης αντιδημάρχου του δήμου Αθηναίων».

Την παραίτηση της αντιδημάρχου ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες βράδυ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, με δήλωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτη πράξη πολιτικής ανευθυνότητας» τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, που χτυπήθηκε από την κυβέρνηση θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συγκεντρωμένων.

Ακόμα, χαρακτηρίζει «σπουδαίο, αξιοπρεπή και ηθικό άνθρωπο» την αντιδήμαρχό του, που χαρακτήρισε τους συγκεντρωμένους «κατσαρίδες και τρωκτικά»...

Και, τέλος, προφανώς με βαριά καρδιά και κάτω από την κατακραυγή του κόσμου, ενημέρωσε πως ζήτησε την παραίτησή της από τη θέση της αντιδημάρχου... Στην ίδια δήλωση ο Κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε ότι η αντιδήμαρχός του εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί και από δημοτική σύμβουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ