ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Κάτω τα χέρια από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες

Συνυπογράφουν κείμενο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και τον αυταρχισμό

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και τον αυταρχισμό
Με κείμενο που συνυπογράφουν, δεκάδες δικηγόροι και συνδικαλιστές, καταγγέλλουν «την επικίνδυνη κλιμάκωση του αυταρχισμού, της καταστολής και της ποινικοποίησης των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων». Το κείμενο συνέταξε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Στο κείμενο απαριθμούνται τα κρούσμα που καταγράφηκαν μόνο το τελευταίο διάστημα και ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στη σωρεία των διώξεων και των καταδικών της κρατικής και εργοδοτικής βίας κατά των εργατών, των αγροτών, των μαθητών, των μεταναστών», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην καταστολή των φοιτητών από δυνάμεις των ΜΑΤ, λίγες μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η καταγγελία καταλήγει: «Αποδεικνύεται για μιαν ακόμη φορά ότι η επέλαση της αντιλαϊκής πολιτικής για να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ένταση του αυταρχισμού, της καταστολής και της τρομοκρατίας σε βάρος όσων "δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις" της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Καλούμε τα σωματεία και τους συλλογικούς μαζικούς φορείς, καθώς και τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης, δικηγόρους και νομικούς επιστήμονες, τους δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την χώρα και κάθε άλλο φορέα στη Δικαιοσύνη, να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιου είδους πρακτικές και διώξεις σε βάρος των απεργών, συνδικαλιστών, νεολαίων και άλλων λαϊκών αγωνιστών, να καταγγείλουν τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των εργατικών, και λαϊκών αγώνων. Να ζητήσουν την άμεση παύση όλων των παραπάνω ποινικών διώξεων.

Καλούμε τους δικαστές, που κι αυτοί έχουν πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν κινητοποιήσεις για τα αιτήματά τους, να μη σταθούν απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, να μη συμβάλουν σε καταδίκες των εργατικών και λαϊκών αγώνων μέσα από τις αποφάσεις τους».

Οι υπογραφές

Δικηγόροι Αθηνών και Πειραιά: Αντανασιώτης Αντώνιος, Αργυρόπουλος Θεόδωρος, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Βασιλείου Αφροδίτη, Βενιζέλου Αναστασία (Νατάσσα), Βρεττός Αγγελος, Γεράκη Αικατερίνη, Ζαφειρίου Ελένη, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος, Κατσιάβας Ευάγγελος, Καψόπουλος Ανδρέας, Κοντέας Ανδρέας, Κοντογιάννης Ιωάννης, Κουλουρούδης Ιωάννης, Κουνουγέρη Παναγιώτα, Κρεμαστάς Χρήστος, Κροκίδη Λίνα, Λιαπάκης Νικόλαος, Λύτρας Νικόλαος, Μαλαγάρης Εμμανουήλ (Μάνος), Μαρκατσέλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μαρούλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μπίρδας Λάμπρος, Παναγούλης Αντώνιος, Παπαοικονόμου Στέλλα, Προυσανίδης Ιορδάνης, Σαπουντζάκης Παναγιώτης (Τάκης), Σκλαβούνου Παναγιώτα (Γιώτα), Σίμου Ειρήνη, Σιούλη Μελπομένη (Μελίνα), Τσάκωνα Ζωή, Τσιπά Παναγιώτα, Χαντζή Ιωάννα (Αννα).

Συνδικαλιστές: Αγγελόπουλος Σωτήρης, Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας, Αγγελόπουλος Μήτσος, Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, Αντωνόπουλος Γιώργος, Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Αρβανιτίδης Αλέκος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Αρτεμίου Βασίλης, Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Βορτελίνος Μπάμπης, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Βουρδουμπάς Νίκος, Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Βύρωνας», Βρύσης Ηλίας, Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά, Γαρμπής Αποστόλης, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Γκίκας Νίκος, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Γκώγκος Θανάσης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γωνιανάκης Γιάννης, Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, Διαμαντοπούλου Ελεάνα, Σωματείο Γυμναστών, Ζαμπέτα Ελσα, Ομοσπονδία Λογιστών, Καραντούσιας Μανώλης, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κατσιγιάννης Δημήτρης, Σωματείο Χαρτεργατών, Κατσώτης Χρήστος, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Κιούσης Γιάννης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κομνηνός Γιάννης, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κουμπούρης Δήμος, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κουφαλάκος Παναγιώτης, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Μαστρολέων Ηλίας, Συνδικάτο Ενέργειας, Μενεγάκη Ελένη, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Μπαλού Αλεξάνδρα, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ, Μπίκας Μάκης, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Μπουλούγαρης Γιώργος, Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Μυτιληνιού Κώστας, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ξουράφης Νίκος, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Παναγιωτάρα Νατάσα, Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, Πανουτσάκου Βέτα, Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ, Παπαγεωργίου Νίκος, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Πατίδης Ηλίας, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Περάκης Αλέκος, Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αθήνας, Πέρρος Γιώργος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ, Πετρόπουλος Βασίλης, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Πουλικόγιαννης Σωτήρης, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σακκάς Λεωνίδας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σιάντου Ολγα, μέλος Διοίκησης ΠΟΕΔΗΝ, Σούλου Λίτσα, Συνδικάτο Καθαριστριών, Σουλτανιά Αγγελική, Συνδικάτο Ιδιωτικών Κλινικών, Σταμούλης Βασίλης, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Σταθουλόπουλος Στάθης, Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, Στολτίδης Λεωνίδας, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ταβουλάρη Γιώτα, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Τασιούλας Γιάννης, Ομοσπονδία Οικοδόμων, Λίτσας Σταύρος, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Τόλης Γιάννης, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Τσαγκατάκη Μαρία, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Τσακίρη Αναστασία, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Τσατσούλης Βασίλης, Συνδικάτο Ξύλου, Τσιαπλές Τάσος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τσιμπόγλου Σάββας, ΠΕΜΕΝ, Χαλιού Εφη, Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Χριστίδης Σταύρος, Συνδικάτο Ενέργειας, Χριστόγιαννη Λαμπρινή, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Αττικής.

«Λαγός» ο Δήμος Βόλου για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Διώκει εκλεγμένη συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, επειδή ζήτησε και πήρε ολιγόωρη άδεια για την προπαγάνδιση γενικής συνέλευσης!

Με την κατηγορία της «άρνησης υπηρεσίας», την οποία κατασκεύασε η δημοτική αρχή Βόλου, καλείται σε απολογία η Εύη Καρυδάκη, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. Ως «άρνηση υπηρεσίας», που μπορεί να επισείει και την ποινή της απόλυσης, η δημοτική αρχή Μπέου θεωρεί την ολιγόωρη άδεια που πήρε η συνδικαλίστρια, όπως προβλέπεται από το νόμο, προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους της για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους!

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αποφάσισε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για την Πέμπτη 30 Οκτώβρη. Την προηγούμενη μέρα, η Εύη Καρυδάκη ζήτησε και πήρε τόσο από τον προϊστάμενό της, όσο και από την διευθύντριά της, συνδικαλιστική διευκόλυνση, δηλαδή άδεια απουσίας ορισμένων ωρών, με σκοπό να ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δεκάδες διάσπαρτες υπηρεσίες του δήμου για τη Γενική Συνέλευση.

Αυτό που ενόχλησε τη δημοτική αρχή, δεν είναι η καθόλα νόμιμη απουσία της Εύης Καρυδάκη από την εργασία της, αλλά η συνδικαλιστική της δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδήμαρχος, που συνέταξε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής την αναφορά, έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να της δίνει «όσες δίωρες άδειες θέλει», αρκεί να μην τη βρίσκει σε χώρους του δήμου να μιλάει με εργαζόμενους και να τους δίνει ανακοινώσεις.

Προμήνυμα αντιδραστικών αλλαγών

Πέρα από το συγκεκριμένο απαράδεκτο περιστατικό, διώξεις όπως αυτή αποτελούν προανάκρουσμα για τις αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - τρόικα και κεφάλαιο στο συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου να δυσκολέψουν κι άλλο τη δράση των σωματείων στο χώρο τους. Μια από τις αλλαγές που συζητιούνται, είναι ο περιορισμός των αδειών και διευκολύνσεων, που είναι αναγκαίες για τη δράση των συνδικαλιστών και τη λειτουργία των σωματείων.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία του Νομού Μαγνησίας Εργαζομένων ΟΤΑ, Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Καθαριστών - Καθαριστριών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος της Εύης Καρυδάκη.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της Εύης Καρυδάκη, σημειώνοντας ότι στοχεύει πρώτα και κύρια στην υποταγή του συνόλου των εργαζομένων στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Προσθέτει ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη ακολουθούσε την ίδια ακριβώς επιλεκτική στάση απέναντι στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του χώρου, με την Εύη Καρυδάκη και τον Θόδωρο Τσαλούχα να έχουν δεχτεί μετακινήσεις, αναφορές, εισαγγελικές παραγγελίες και κλήσεις στην Αστυνομία για κινητοποιήσεις.

Για την τωρινή δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι «λειτουργεί σαν "λαγός" της κυβέρνησης που έχει διακηρύξει το στόχο της να χτυπήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση». Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία να απαιτήσουν την ανάκληση της απαράδεκτης αναφοράς.

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ

Την απαράδεκτη κλήση σε απολογία της Εύης Καρυδάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη ενέργεια υπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό: Να ανοίξει το δρόμο στο χώρο των υπηρεσιών του δήμου για την πλήρη κατάργηση των όποιων συνδικαλιστικών ελευθεριών έχει κατακτήσει το εργατικό κίνημα και, από την άλλη, να τρομοκρατήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους».

Αναφερόμενη στη στοχοποίηση των στελεχών του ΚΚΕ, σημειώνει πως δεν είναι τυχαία, καθώς «είναι η συνεπής στάση των υπερασπιστών των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν στο ΚΚΕ τον αντίπαλό τους στην επίθεση που εξαπολύουν απέναντι στα λαϊκά στρώματα (...) Στο χώρο του δήμου συνδέεται με τις τωρινές κατευθύνσεις για την παράδοση τμημάτων της τοπικής διοίκησης στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για το λόγο αυτό η νέα δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσει τις διώξεις των στελεχών του ΚΚΕ στο δήμο, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του δεν επηρεάζονται από τέτοια».

«Πλάτη» για απολύσεις στους δήμους βάζει το ΑΣΕΠ

«Παράνομες» χαρακτήρισε το ΑΣΕΠ τις μονιμοποιήσεις 27 συμβασιούχων στο Δήμο Δραπετσώνας, κρίνοντας ότι δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η απόφαση αυτή «πάει γάντι» στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχο νέες μαζικές απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανέλεγχος συμβάσεων εργαζομένων, οι οποίες έχουν μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σε μια σειρά δήμους. Ο έλεγχος προχωρά ακόμα πιο πίσω από τις συμβάσεις που μετατράπηκαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 και φθάνει μέχρι το 1994. Ηδη, αυτό συμβαίνει στους Δήμους Ασπρόπυργου και Θεσσαλονίκης.

Με τον επανέλεγχο η κυβέρνηση επανακαθορίζει τα κριτήρια μετατροπής των συμβάσεων και συνειδητά αγνοεί την ίδια την πραγματικότητα για την οποία είναι υπεύθυνα τα κόμματα που την αποτελούν. Βάζει στην ίδια μοίρα με τα πλαστά πτυχία τους εργαζόμενους που δεν έχουν τα έγγραφα πιστοποίησης της προϋπηρεσίας τους (η οποία είναι πραγματική και όχι πλασματική), αναγκαία προϋπόθεση για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου. Ομως η έλλειψη αυτή ήταν αποτέλεσμα της χρόνιας εργασιακής και πολιτικής ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων (ορισμένου χρόνου ή έργου). Πολλοί από αυτούς, όταν έληγαν οι συμβάσεις τους, δούλευαν ακόμα και ανασφάλιστοι, περιμένοντας να ξαναϋπογράψουν μια σύμβαση. Αυτές τις περιόδους, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τις αναγνωρίζει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org