ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο κενό η προσπάθεια εκφοβισμού των κομμουνιστών
  • Αθωώθηκαν τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αθωώθηκαν τα 10 μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, που δικάζονταν χτες στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης. Αλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Προκλητική ήταν η στάση της εισαγγελέα, η οποία, παρά την εξαρχής κατάρριψη του κατηγορητηρίου, πρότεινε την ενοχή των μελών της Οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τόσο η υπεράσπιση όσο και όλοι οι κατηγορούμενοι σταθερά προσπάθησαν να αποκαλύψουν την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή τη δίωξη. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σύλληψη των 10 μελών και στελεχών της ΚΝΕ έγινε το καλοκαίρι του 1993, χρονική στιγμή που κυριαρχούνταν από τα χαρακτηριστικά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι ΚΝίτες κολλούσαν αφίσες, προπαγανδίζοντας ανοιχτή συγκέντρωση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το γεγονός και μόνο ότι η χτεσινή δίκη ήταν η πρώτη που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης, αποδεικνύει ότι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Μετά το τέλος της δίκης, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ότι εδώ δε δικαζόμαστε για το νόμο περί αφισοκόλλησης, αλλά για το περιεχόμενο της αφίσας που προπαγάνδιζε αυτές τις ιδέες και αντιλήψεις του Κόμματός μας, που έρχονται κόντρα με το σύστημα, με το μονόδρομο της ΕΕ και της πολιτικής των κομμάτων αυτού του τόπου".

Ο Χρήστος Κόφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, εκπροσωπώντας το Κόμμα. Αναφερόμενος στις 5 συνολικά δίκες που θα διεξαχθούν στο επόμενο διάστημα και αφορούν σε "αδικήματα" του 1993, σημείωσε: "Υποστηρίξαμε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να διώκεται για τη διακίνηση των ιδεών του. Δηλώσαμε στο δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της προπαγάνδισης των θέσεων του Κόμματος, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να μπει αυτό σε πλαίσιο και σε περιορισμούς".

Η ποινικοποίηση των ιδεών δε θα περάσει

Με αφορμή την απόφαση της χτεσινής δίκης στη Θεσσαλονίκη των 10 μελών της ΚΝΕ, ανάμεσά τους και 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έπεσε στο κενό.

Η δίκη των 10 μελών της ΚΝΕ (μεταξύ των οποίων 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ) εντάσσεται στην επιχείρηση βιομηχανίας δικών που εκτυλίσσεται ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις με τη συναίνεση των Ευρωυποτακτικών.

Η αταλάντευτη στάση των μελών της ΚΝΕ, στη διάρκεια της δίκης, εκφράζει την αποφασιστικότητα χιλιάδων νέων να αντισταθούν στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα και το μέλλον τους, την αποφασιστικότητά τους να οργανώσουν την αντιπαράθεση για αυτά που τους ανήκουν.

Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της εισαγγελέα να ζητήσει ενοχή, ενώ είχε ήδη καταρριφθεί το κατηγορητήριο, ήταν άλλη μία απόδειξη για τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τη δίωξη. Ούτε αυτή η προσπάθειά τους, όμως, απέδωσε.

Οι επιχειρήσεις ποινικοποίησης των ιδεών από την κυβέρνηση και όσους την υπηρετούν, απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, δε θα περάσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά και ενάντια στον ευρωμονόδρομό τους, βαδίζοντας το δρόμο της σύγκρουσης με την εξουσία των πολυεθνικών.

Η βιομηχανία διώξεων είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της νεολαίας. Οι αγώνες που έρχονται θα δώσουν αποστομωτική απάντηση στην αναλγησία της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της".

Η ασφάλιση στο απόσπασμα

Το ασφαλιστικό τίθεται για τα καλά επί τάπητος ή, καλύτερα, επί της προκρούστειας κλίνης. Και είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που κρατά τώρα το λεπίδι των περικοπών, όχι απλώς για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά για να δώσει τη χαριστική βολή στον ίδιο τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης. Και ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι φανερό πως δε γίνεται χωρίς συνενόχους, χωρίς μεγάλες δόσεις παραπλάνησης, χωρίς ισχυρό προπέτασμα καπνού. Αυτές ακριβώς τις ανάγκες έρχεται να καλύψει ο "κοινωνικός διάλογος", που - σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό - άρχισε χτες. Με απούσες τις μεγάλες συνταξιουχικές οργανώσεις και τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Με παρούσες, όμως, τις εθελοτυφλούσες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Ο εμπαιγμός, μετά και τη χτεσινή φιέστα, είναι αυταπόδεικτος. Η κυβέρνηση δε συζητά με κανέναν από τους "μαϊντανούς" αυτής της φαρσοκωμωδίας το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Εκτελεί! Εκτελεί τον τυφλοσούρτη της "Λευκής Βίβλου" για χτύπημα στο ψαχνό των "ασύμφορων ασφαλιστικών συστημάτων". Εκτελεί τις επιθυμίες του ΣΕΒ για τη σταδιακή κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, αρχίζοντας από τις λεγόμενες "ευπαθείς ομάδες" (νέοι, άνεργοι μακράς διάρκειας). Εκτελεί τις οδηγίες του ΔΝΤ, που εντελώς πρόσφατα, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, υπέδειξε αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και μείωση των εισφορών των εργοδοτών, αποδεκατισμό του ύψους των συντάξεων κλπ. Είναι έτοιμη να εκτελέσει το προετοιμαζόμενο πόρισμα του ΟΟΣΑ, που - βάσει των σχετικών διαρροών - ισοδυναμεί με εκτέλεση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση δουλεύει πυρετωδώς στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Και το κάνει αυτό με πολλούς τρόπους. Με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ στο σύνολό τους και των σφαγιαστικών διατάξεών τους που μπαίνουν μπροστά από 1/1/98 για τις επικουρικές συντάξεις, τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κλπ. Με τη μέθοδο που πάει να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Με την απαλλαγή των εργοδοτών από το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, βάσει του ψευδεπίγραφου νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και, κυρίως, με τις σχεδιαζόμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (επέκταση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, απορύθμιση του χρόνου εργασίας κλπ.), που - εκτός των άλλων - θα τινάξουν στον αέρα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είναι φανερό ότι βαδίζουμε προς το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης! Μπροστά σ' αυτή την εφιαλτική προοπτική, το χρέος των εργαζομένων, όλων των ασφαλισμένων, προς τους εαυτούς τους και τις επόμενες γενεές, είναι ένα: Η υπεράσπιση με νύχια και με δόντια του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, με τους πιο σκληρούς, τους πιο αποφασιστικούς, τους πιο ενωτικούς αγώνες. Το ασφαλιστικό μπορεί να αποδειχθεί η "Αχίλλειος πτέρνα" για την αχρήστευση συνολικά του αντεργατικού τερατουργήματος που κατασκευάστηκε στα "εργαστήρια" των πολυεθνικών. Γι' αυτό η κυβέρνηση φρόντισε να το διαχωρίσει από τα άλλα προωθούμενα σαρωτικά μέτρα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να δίνουν ενιαία τη μάχη, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο άνθρωπο - την κοινωνική ασφάλιση.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Να μην εφαρμοστεί

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων μετά την επικύρωσή της

Στόχος της Συνθήκης Σένγκεν είναι το "χτύπημα των "ενοχλητικών" για τα συμφέροντα του διεθνούς ιμπεριαλισμού, κινημάτων ειρήνης, παιδείας και συνδικαλισμού που τώρα αρχίζουν να ξεσηκώνονται με τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην επίθεση της "νέας" ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων". Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη μετά από σύσκεψη των επιτροπών που την απαρτίζουν η οποία έγινε την Παρασκευή.

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή, σημειώνει παράλληλα, πως "η Σένγκεν είναι ένα εργαλείο με το οποίο επιχειρείται η επιβολή και στη χώρα μας ρυθμίσεων που αντιβαίνουν σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών".

"Οχι" στη Σένγκεν και από την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, που με ανακοίνωσή της καταδικάζει την επικύρωση και εφαρμογή της χαρακτηρίζοντάς τη "μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών στην οποία θα φακελώνονται ηλεκτρονικά τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα. Ετσι παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε τρίτους με βασικό στόχο να συγκροτηθεί ένας ισχυρός κατασταλτικός μηχανισμός για να χτυπήσει τα λαϊκά κινήματα". Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου "εκφράζοντας την αντίθεσή της, καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη συμφωνία Σένγκεν και τους φίλους της ειρήνης να αντισταθούν με κάθε τρόπο σε αυτή την επιλογή". Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη Συνθήκη Σένγκεν ως γνήσιο παιδί της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων όπως είναι τα ναρκωτικά, η τρομοκρατία και γενικά το οργανωμένο έγκλημα, ενώ κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών στην οποία θα φακελώνονται τα πάντα. Ο Σύλλογος δηλώνει στους εμπνευστές τέτοιων μεθοδεύσεων ότι θα αγωνιστεί ώστε να ακυρωθεί η συνθήκη, γιατί δε δέχεται να καταπατούνται οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ιδανικά του δημοκρατικού ελληνικού λαού.

"Η συμφωνία Σένγκεν μπορεί να τσαλαπατηθεί με τους αγώνες στην ίδια την κοινωνία", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων καταδικάζοντας την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτησή της.

Ανακοίνωση εναντίον της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων 1914 - 1967.Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά "οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, με την πάλη τους θα αχρηστέψουν την επαίσχυντη αυτή Συνθήκη".

Ανοιχτή εκδήλωση με το ίδιο θέμα, πραγματοποιεί στον Κολωνό, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο"Ακαδημία Πλάτωνος" και την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος. Η εκδήλωση - στην οποία θα γίνουν ομιλίες, συζήτηση, ενώ θα επακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα "Κομπανία Σεβντάς" - θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιούνη, στην Πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα (πρώην Αγίου Κωνσταντίνου) στις 8 το απόγευμα.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ