ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συλλαλητήριο το Σάββατο, στις 7 μ.μ. στον κόμβο Στροφυλιάς, για να μπορέσει ο λαός να ζήσει στον τόπο του

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και τις Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων

Από την προχτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των ρετσινάδων
Από την προχτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των ρετσινάδων
Κάλεσμα στον λαό της βόρειας Εύβοιας να δώσει αποφασιστικά και οργανωμένα τον αγώνα για να μπορεί να μείνει στον τόπο του, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 21 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και οι Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωση, «οι υπεύθυνοι της καταστροφής πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση από όλο τον λαό ότι τα ψέματα τελείωσαν. Μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν. Τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα. Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις, για αποζημιώσεις και υποδομές, μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά μας ξεχνάνε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

Λέμε ένα μεγάλο "όχι" στην κοροϊδία. Εργολάβοι, εταιρείες και "επενδυτές" τρίβουν τα χέρια τους με την καταστροφή μας που την θεωρούν ευκαιρία για κέρδη. Οι νεκροθάφτες μας εμφανίζονται ως "χορηγοί" και "ευεργέτες". Πάθαμε και μάθαμε όμως, άλλωστε αμέτρητες φορές ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας.

Συγχωριανοί, μόνο ενωμένοι, σαν μια γροθιά και με συνεχή αγώνα, θα γίνει εφικτό να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα μέτρα για να μείνουμε στον τόπο μας. Καλούμε και όσους συμπατριώτες μας δεν έχουν ως τώρα συγκροτήσει επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων στο χωριό τους να συγκροτήσουν άμεσα ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας μας απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη βόρεια Εύβοια!».

Η αφίσα που καλεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου
Η αφίσα που καλεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου
Τη συμπαράστασή τους στον λαό της βόρειας Εύβοιας εκφράζουν και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, με ανακοίνωσή τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Συνταξιούχων Αλιβερίου - Κύμης, το Σωματείο ΟΤΑ Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και η Ομάδα Γυναικών (ΟΓΕ) Αλιβερίου. Για τη μετακίνηση στον χώρο της συγκέντρωσης θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6996.903.941.

«Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας»

Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας! Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος», οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι Επιτροπές Αγώνα καλούν σε πάλη για:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
  • Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.
  • Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκόδασος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες.
Παρακαταθήκη η αλληλεγγύη και η λαϊκή πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο έρχεται ως συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης και της συγκρότησης Επιτροπών Αγώνα σε χωριά της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.

Με παρακαταθήκη την αλληλεγγύη και τη λαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες, οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής οργανώνουν τον αγώνα τους και διεκδικούν η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς να διαμορφωθεί πάνω στις δικές τους ανάγκες και όχι πάνω στις επιδιώξεις των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων που προωθεί η κυβέρνηση.

Εχοντας πρόσφατη την πείρα από τις εξαγγελίες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για μέτρα ανακούφισης από πλημμύρες και φωτιές που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τόσο τα χωριά της βόρειας Εύβοιας όσο και άλλες περιοχές του νησιού, ο λαός της περιοχής δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στα ταξίματα που απλόχερα μοιράζονται, προκειμένου να καταλαγιάσουν η οργή και η αγανάκτηση και να αδυνατίσουν το μέτωπο και η διάθεση διεκδίκησης.

Αλλωστε, οι προθέσεις της κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην «ανασυγκρότηση» της κατεστραμμένης βόρειας Εύβοιας δείχνουν ξεκάθαρα στον λαό της περιοχής για ποια συμφέροντα αποτελεί «ευκαιρία» η καταστροφή του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Προκλητικά διλήμματα και εκβιασμοί για να βάλουν «την ουρά στα σκέλια»

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη χτεσινή επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Λίμνη

Εκβιασμοί του τύπου «πάρτε αυτά που σας δίνουμε, αλλιώς θα τα δώσουμε σε εργολάβους» κυριάρχησαν στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, στην πυρόπληκτη Λίμνη Ευβοίας και στη συνάντηση που είχε μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Με μία αιφνιδιαστική επίσκεψη, που το υπουργείο φρόντισε να μην ανακοινωθεί από πριν, ο υπουργός Περιβάλλοντος έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, ενώ παράλληλα επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και την οργή του λαού.

Αρχικά επισκέφτηκε το Δασαρχείο Λίμνης, το οποίο, όπως και όλες οι δασικές υπηρεσίες της χώρας, περνάει πλέον στον έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των δασών. Εκεί, ο Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, παρουσία του δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται στη λογική εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων που επιδιώκουν να κερδοφορήσουν πάνω στα αποκαΐδια των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ουσιαστικά έθεσε τους δασεργάτες και τους ρητινοκαλλιεργητές μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να δεχτούν ό,τι τους προσφέρει η κυβέρνηση, δείχνοντας το πώς πραγματικά εννοεί τη «στήριξη» των πληγέντων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να οργανώσει ο λαός της περιοχής τον αγώνα και τη διεκδίκηση για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Μετά το εκβιαστικό δίλημμα που βίωσε ο λαός της βόρειας Εύβοιας για εννέα μέρες, όταν η κυβέρνηση τον καλούσε να επιλέξει αν θα σωθεί η ζωή του, το βιος του ή το φυσικό περιβάλλον, τώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό: `Η δέχεσαι τα ψίχουλα ή δεν παίρνεις τίποτα.

ΚΚΕ: Να πάρουν απάντηση!

Τις προκλητικές «προτάσεις» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνοντας:

«Σαν τον κλέφτη ήρθε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά, στη Λίμνη σήμερα, σε συνάντηση που οργάνωσε το δασαρχείο με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών και παρουσία του δήμαρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στη συνάντηση αυτή ήρθε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες στους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, παρουσιάζοντας σαν ευκαιρία να πάρουν οι συνεταιρισμοί ένα κομμάτι των εργολαβιών από το κόψιμο των καμένων δέντρων. Στην αγωνία των συμμετεχόντων με τι συμβάσεις θα δουλέψουν και για πόσο διάστημα, οι απαντήσεις ήταν το λιγότερο προκλητικές. Ο μεν υπουργός, μιλώντας ως εκπρόσωπος των εταιρειών και εργολάβων, είπε ότι "αν δεν θέλετε αυτά που σας προσφέρουμε, να τα δώσουμε στους εργολάβους"...

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε συμβάσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό με ποιους όρους θα απασχοληθεί ο κόσμος που θα δουλέψει. Εφτασε σε σημείο να μιλήσει για κοινωφελή εργασία μετά από 2 χρόνια με τα γνωστά ψίχουλα που αυτή αμείβεται... Ο δε δήμαρχος είπε, επίσης προκλητικά, "δεχτείτε αυτά που σας δίνουν, πού θα τα ξαναβρείτε;", συμβάλλοντας με τη σειρά του στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει τον λαό της περιοχής δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Υπάρχει πικρή πείρα από υποσχέσεις μετά από κάθε καταστροφή που ζήσαμε. Ο λαός ξέρει ότι η δύναμή του είναι η ενότητά του. Ρητινοπαραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, γυναίκες και νεολαία έχουν τη δύναμη να επιβάλουν με τον αγώνα τους 100% αποζημιώσεις για όλους, άμεσα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά μέτρα για να καταφέρουν να ζήσουν στον τόπο τους».

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και στην Αχαΐα

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων συναδέλφων τους, της αλληλεγγύης προς όσους έχουν πληγεί στις περιοχές τους, αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας, τη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας - πυροπροστασίας του δασικού πλούτου και της περιουσίας του λαού, παίρνουν Αγροτικοί Σύλλογοι στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, οι ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ερυμάνθου οργανώνουν σύσκεψη με αυτό τον σκοπό στις 8.30 μ.μ. στο «Αγροτοσπίτι» της Δαφνούλας Ερυμάνθου. Καλούν να συμμετάσχουν οι επιτροπές πυροπροστασίας, οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής που έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες, προκειμένου να συντονιστεί η δράση όλων. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ