ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων

Τη δεύτερη «φουρνιά» με είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε το ΠΑΜΕ στα δύο Κέντρα Αγώνα και Αλληλεγγύης που λειτουργούν στην Εύβοια

Δυναμώνει καθημερινά το κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, με συνδικάτα και φορείς να συγκεντρώνουν και να παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης, μέσω του Κέντρου Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στην Εύβοια, στον κόμβο Στροφυλιάς και το αντίστοιχο στην Ιστιαία.

Χτες το ΠΑΜΕ παρέδωσε και στα δύο αυτά σημεία τη δεύτερη «φουρνιά» της υλικής βοήθειας που συγκεντρώνει στα γραφεία του, με τη συγκεκριμένη δράση αλληλεγγύης να συνεχίζεται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 8 μ.μ.

Στο Κέντρο Αγώνα στη Στροφυλιά έχουν ήδη αποστείλει βοήθεια συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις απ' όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων οι εξής: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Σωματεία οδηγών - χειριστών, υπαλλήλων καθαριότητας, Εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων δήμου Πατρέων, Παράρτημα Χαλκίδας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σύλλογος υπαλλήλων υπ. Ανάπτυξης, όπως και δεκάδες σωματεία της Αθήνας. Επίσης, η Ομάδα Γυναικών Αλιβερίου της ΟΓΕ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πούντας Αλιβερίου, η εθελοντική ομάδα «Αδέσποτα» της Μεταμόρφωσης, η κοινότητα Βαρνάβα Αττικής, ο Σύλλογος Απανταχού Οξυλιθιωτών, οι πρόσφυγες από τη δομή της Ριτσώνας και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

Συγκινητική η λαϊκή ανταπόκριση στην Πάτρα

Το φορτηγό με τη βοήθεια που παρέδωσε και χτες το ΠΑΜΕ
Το φορτηγό με τη βοήθεια που παρέδωσε και χτες το ΠΑΜΕ
Κρατώντας πολλοί τα μικρά παιδιά τους από το χέρι, έχοντας ταυτόχρονα μαζί τους όσες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης μπορούν, πλήθος λαϊκών ανθρώπων και στην Πάτρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων, όπως φοιτητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, προκειμένου να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας, της Ηλείας και των άλλων περιοχών της χώρας.

Η μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και ταυτόχρονα συμβολή στην ανακούφιση των πληγέντων, βοηθώντας τους ταυτόχρονα να οργανώσουν την πάλη για τις επόμενες, πολύ δύσκολες μέρες, μετά τις πυρκαγιές.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση τα ηνία του Εργατικού Κέντρου, στρέψαμε την προσοχή μας και στην προσπάθεια συνολικής βοήθειας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, όποτε υπάρχει ανάγκη. Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάτρα, Εύβοια και Ηλεία άμεσα βρήκαν τη διοίκησή μας όπως και των σωματείων - μελών του Κέντρου σε ετοιμότητα, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, προσπάθεια που συνεχίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα στείλουμε τα πρώτα φορτία».

«Παρά το δύσκολο της περιόδου, όπου και λόγω καλοκαιριού αρκετοί εργαζόμενοι είναι σε άδειες, η έως και σήμερα ανταπόκριση των διοικήσεων των σωματείων - μελών του Κέντρου και των εργαζομένων της περιοχής ήταν συγκινητική», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του ΕΚ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Βασίλης Βασιλείου.

Οι φοιτητές στην πρώτη γραμμή

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εξέφρασαν και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αποφάσεις των συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ όπως και αυτού της Εστίας, φοιτητές άμεσα οργάνωσαν στο κέντρο της Πάτρας σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης. Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, στην πλατεία Γεωργίου μάζευαν τρόφιμα και άλλα αναγκαία, που θα σταλούν στους πυρόπληκτους με τις πρώτες αποστολές του ΕΚ, αλλά και του δήμου Πατρέων.

«Παρά το γεγονός ότι οι σχολές μας ήταν κλειστές, η ανταπόκριση του απλού κόσμου στο κάλεσμά μας, αλλά και των συναδέλφων μας φοιτητών, ήταν μεγάλη», είπε ο πρόεδρος του Φυσικού, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, προσθέτοντας πως «άμεσα, θα πρέπει να προχωρήσει και στο Πανεπιστήμιό μας η καταγραφή όσων συμφοιτητών μας πλήγηκαν από τις πυρκαγιές, όπως και όσων θα εισαχθούν φέτος, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πυρκαγιές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν οι πρώτοι να δώσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους στην τρέχουσα εξεταστική και οι δεύτεροι να ενταχθούν ομαλά στην ακαδημαϊκή χρονιά», είπε στον «Ριζοσπάστη».

Πρωτοβουλίες και από τη δημοτική αρχή

Τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Πάτρα στηρίζει και ενισχύει η δημοτική αρχή.«Είδαμε ανθρώπους που στο ένα χέρι τους είχαν τα παιδιά τους και στο άλλο κρατούσαν όσες σακούλες μπορούσαν, για να προσφέρουν από το υστέρημά τους σε όσους έχουν σήμερα ανάγκη, πράγμα που πρέπει να μας παραδειγματίσει και για το πώς μαθαίνουμε τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στις νέες γενιές», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, υπογραμμίζοντας πως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, συγκεντρώνοντας ακόμη και ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα.

Στις αποθήκες του Οργανισμού έχουν επίσης μαζευτεί αρκετές ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, με τον Θ. Τουλγαρίδη να προσθέτει πως στο κάλεσμα που έγινε συμμετείχαν και άλλοι φορείς, όπως ο Σύλλογος δασκάλων Πάτρας, που παρέδωσε ποσότητες αναγκαίων ειδών στον ΚΟΔΗΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τον δήμο Πατρέων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ, έχει αποσταλεί βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της Ολυμπίας από τις 11 Αυγούστου και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Συναυλίες σε Λάρισα - Καβάλα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διήμερη ακουστική συναυλία αλληλεγγύης, που διοργανώνει για την ενίσχυση των πυρόπληκτων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, με τη στήριξη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας, στις 20 - 21 Αυγούστου, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο) στις 8.30 μ.μ.

Στον χώρο θα υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης. Τα έσοδα θα κατατεθούν μέσω σωματείων και μαζικών φορέων - όπως και τα αγαθά που συλλέχθηκαν - σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, για όποιον επιθυμεί, το παράρτημα του ΠΜΣ συγκεντρώνει χρηματική βοήθεια για τους πυρόπληκτους (Εθνική Τράπεζα. IBAN: GR1901103970000039701656116, γράφοντας «Για πυρόπληκτους»).

Στην Καβάλα, τέλος, συναυλία αλληλεγγύης διοργανώνουν την Τρίτη 24 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον Δημοτικό Κήπο, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Το σύνολο των εσόδων θα δοθεί για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.


Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα (ολόκληρη η λίστα δημοσιεύεται στον «902.gr», https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/267636/sygkentronoyn-eidi-protis-anagkis-ekfrazontas-tin-emprakti-allileggyi). Ενδεικτικά:

Στην Εύβοια

Τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου Εύβοιας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο (Μ. Φριζή 10), καθημερινά, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944.303.068.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου συγκεντρώνουν υλική βοήθεια στην παραλία Καρύστου (δίπλα στους πάγκους των παραγωγών) κάθε μέρα, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Για συνεννόηση στα τηλέφωνα 6981.151.558 και 6972.845.825.

Στην Αττική

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στα γραφεία του στο Λαύριο (Δανουκάρα 7), 9 π.μ. - 2 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10, τηλέφωνα 6984.928.944 και 6938.338.890). Επίσης συνεχίζεται η προσπάθεια αλληλεγγύης και με την κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό αλληλεγγύης του ΕΚ στην Εθνική Τράπεζα στο IBAN (GR3101101440000014400355807). Τα ποσά θα παραδοθούν στο Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας και στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.4100.830.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., ή κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του ΔΣ. Τηλ. επικοινωνίας: 210.3232.463 - 6951.514.997.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Σαλαμίνας, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6946.420.692 (Αθήνα), 6944.234.176 (Ελευσίνα), 6982.803.796 και 6977.075.696 (Πειραιάς), 6986.848.245 (Λαύριο) και 210.4651.464 (Σαλαμίνα).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του (Ιωάννη Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές στα κτίρια Ρέντη (1ος όροφος) και Πετραλώνων (5ος όροφος), καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ., και στο κτίριο Φαλήρου, καθημερινά 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, στα γραφεία του (Αχαρνών 2, 1ος όροφος), σήμερα, 10 π.μ. - 12 μ.

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα), καθημερινά, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στο Μενίδι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλοι φορείς, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42, Αχαρνές), σήμερα, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., την Παρασκευή 20/8, 10 π.μ. - 12 μ.

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», η Ομάδα Γυναικών Κυψέλης της ΟΓΕ και η Ενωση Γονέων 6ης Δημοτικής Κοινότητας, στο Στέκι (Πατησίων 252) κάθε Τρίτη, 6.30 μ.μ - 8 μ.μ., από 18 Αυγούστου έως 15 Σεπτέμβρη. Στα γραφεία της Ενωσης Γονέων (Κ. Τριανταφύλλου 6 και Μεγίστης, ισόγειο) κάθε Πέμπτη, 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ., από χτες 17 Αυγούστου έως 14 Σεπτέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, στα γραφεία των συλλόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) καθημερινά 5 μ.μ. - 7 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6972.510.719 (Γεώργιος) και 6973.929.817 (Γεωργία). Οι λογαριασμοί για την οικονομική ενίσχυση είναι: Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR4301720290005029103572238, και της ΣΕΑΑΝ στην Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR7101105380000053800473927.

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, στα γραφεία της στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 55 - 59, 4ος όροφος), 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977.897.220.

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας στα γραφεία του (Κ. Γέμελου 119 & Π. Ράλλη, Νίκαια. Τηλ.: 210.4908.666).

Στη Θεσσαλονίκη

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης (Γ. Σουρή 2). Τηλ. επικοινωνίας: 6973.311.296, 6975.597.185. Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, σήμερα, στο Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 80), 9 π.μ. - 2 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ