ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Οχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο νέο μνημόνιο

Απεργία αύριο, Κυριακή, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και συνολικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου, εκφράζουν σωματεία εμποροϋπαλλήλων που παίρνουν πρωτοβουλίες μπροστά στην αυριανή απεργία του κλάδου.

Αύριο, Κυριακή, τα καταστήματα θα ανοίξουν κατ' εφαρμογή του «μνημονιακού» νόμου 4177/2013, που προβλέπει τη λειτουργία των μαγαζιών για οχτώ Κυριακές το έτος. Την ίδια στιγμή, το τρίτο μνημόνιο βάζει μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, καθώς προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου προχωρούν την Κυριακή σε απεργία. Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στα καταστήματα. Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. (Αβάντων, πίσω από τον Αγιο Νικόλαο). Στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει: «Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα. Ενα από αυτά τα μέτρα που αφορούν "μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και "τολμηρή αναθεώρηση" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις». Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην κάνουν πίσω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους: «H πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου μνημονίου», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.

Σπρώχνουν στο ξεκλήρισμα τους αγρότες

Το νέο πακέτο των σκληρών αντιαγροτικών μέτρων που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο και η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των μικρών και μεσαίων αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). «Το νέο μνημόνιο Τσίπρα αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών και αντιαγροτικών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη που έφεραν με την ψήφιση των μνημονίων οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπούτας, και συνέχισε: «Ολοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για συντριπτικό πλήγμα στους αγρότες, σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσω της οποίας μειώνονται οι επιδοτήσεις κατά 15% το 2015, με προοπτική αυτή η μείωση να φτάσει και το 50% το 2019».

Οπως εξήγησε, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους εξαιτίας των νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής: Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 100%. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ. Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23%. Αύξηση συσκευασμένων προϊόντων στο 23%. Μείωση στο μισό της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε: «Σήμερα, η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το ξεκλήρισμα. Οσοι απέμειναν, βιώνουν μία τραγωδία, αφού τα προβλήματα είναι αξεπέραστα και κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου να σταματήσουν να σπέρνουν αυταπάτες και να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως εξασφάλιση της συνέχισης των καλλιεργητικών εργασιών, παρέχοντας στους αγρότες: Πετρέλαιο, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εφόδια, ρεύματα. Εξασφάλιση της πληρωμής των προϊόντων, ιδιαίτερα των νωπών αγροτικών, των σιτηρών και των κτηνοτροφικών. Επίσης, ανακούφιση του κλάδου από προβλήματα που προέκυψαν από το κλείσιμο των τραπεζών. Πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Προστασία της αγροτικής περιουσίας από κατασχέσεις εξαιτίας παλιών "κόκκινων" δανείων».

Το επόμενο διάστημα, η ΕΟΑΣΚ θα οργανώσει μια σειρά συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά του νομού, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα νέα δεδομένα και να φτάσει παντού το κάλεσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις. «Ν' ανοίξουμε το δρόμο που θα οδηγήσει το λαό και τους μικρομεσαίους αγρότες στην ευημερία, μέσα από τη μονομερή διαγραφή τους χρέους, έξω από τις λυκοσυμμαχίες και με το λαό στο τιμόνι της χώρας. Με κεντρικό σχεδιασμό, μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό και έλεγχο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προς όφελος του λαού και των αγροτών», κατέληξε ο Β. Μπούτας, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Εφορία, οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τα μέτρα του τρίτου μνημονίου θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οδηγώντας στην καταστροφή δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης και αλληλεγγύης

Συνεχίζονται οι συσκέψεις των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας, μέσα από τις οποίες συγκροτούνται Επιτροπές Αλληλεγγύης, μπαίνουν οι άξονες για τη δράση του επόμενου διαστήματος, σχεδιάζονται οι κατευθύνσεις των αγωνιστικών παρεμβάσεων σωματείων και φορέων.

Στην Κεφαλονιά, Επιτροπή Αλληλεγγύης συγκρότησαν δεκάδες σωματεία και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και πήραν μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και η ανάγκη να οργανωθεί η δράση για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων, η οργανωμένη διεκδίκηση και η ταξική αλληλεγγύη. Αποφασίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την ενημέρωση του λαού της Κεφαλονιάς και τη λεπτομερή καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων. Επίσης, οι φορείς έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατέληξε και σε αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων και σε ιδιαίτερα αιτήματα για τους σεισμόπληκτους του νησιού.

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, επίσης την Πέμπτη, στα Γιάννενα από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το Σύλλογο Γυναικών, την ΠΑΣΥ και εργαζόμενους από διάφορους χώρους. Συζητήθηκε η ανάγκη και τα πρακτικά μέτρα που χρειάζονται, για να υπάρξει άμεση και μαχητική παρέμβαση των σωματείων και των φορέων για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Η οργάνωση της έμπρακτης αγωνιστικής λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις απολύσεις που γίνονται στους χώρους δουλειάς, την απλήρωτη δουλειά, τα προβλήματα των συνταξιούχων και ανέργων. Αποφασίστηκε να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων και φορέων και να προχωρήσουν σε συσκέψεις και ΓΣ για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, να καταγράψουν τις ανάγκες και τα προβλήματα και να πρωτοστατήσουν στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών.

Επιτροπή Αλληλεγγύης συστάθηκε από τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας στο Αγρίνιο, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα όργανα του κινήματος, να γίνουν συσκέψεις, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στους τόπους κατοικίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου και να οργανώσουν την πάλη τους. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο μέτωπο της Υγείας, για παροχή υπηρεσιών σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους Δήμους, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, για να μην κόβεται το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, στα ΚΤΕΛ για μειωμένο εισιτήριο.

Πρόγραμμα δράσης από τις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης τους, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά έκαναν το πρωί της Παρασκευής παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους, μαζί με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, με τον Διοικητή του, αποτυπώθηκαν μια σειρά προβλήματα. Οσον αφορά την επάρκεια σε φάρμακα, αυτή είναι εξασφαλισμένη μόνο μέχρι το τέλος Αυγούστου, λόγω των συνθηκών οικονομικού στραγγαλισμού και της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο του νοσοκομείου. Παράλληλα, συνεχίζεται η αποψίλωση του προσωπικού, καθώς εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ προσλήψεις δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν οι Λαϊκές Επιτροπές ήταν η περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν ή να υπογράφουν χρεωστικό όπως συμβαίνει σήμερα.

Τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές προγραμματίζουν παρέμβαση στον ΟΣΥ (Ρέντης) για τα εισιτήρια και τη δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και ανέργων.

Κινητοποίηση ενάντια στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τρίτη, στις 11 π.μ., αντιδρώντας στη γενίκευση της «σφαγής» στα ΚΕΠΑ, τόσο από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο όσο και από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου. «Τώρα στηρίζουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Αντιπαλεύουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και των κομμάτων που τις στηρίζουν», αναφέρει η ΣΕΑΑΝ στο κάλεσμά της. Οπως σημειώνει, «διευρύνεται ο αριθμός των αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων που μένουν χωρίς σύνταξη, επίδομα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και παραθέτει μια σειρά περιπτώσεις στις οποίες η προκλητικότητα των σχετικών αποφάσεων ξεπερνά κάθε όριο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org