ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αντίσταση στα μέτρα που στοχοποιούν τον εχθρό λαό

Ανακοίνωση για τα τελευταία αντιδραστικά νομοθετήματα της κυβέρνησης και τις πολιτικές διώξεις σε βάρος βουλευτών του ΚΚΕ

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα μέτρα, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων, απευθύνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Eurokinissi

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα μέτρα, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων, απευθύνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»
Να ακυρώσει στην πράξη τα παλιά και νέα κατασταλτικά μέτρα θωράκισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, καλεί το λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση», κάνοντας αναφορά στα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης (νομιμοποίηση ηλεκτρονικού χαφιεδισμού μέσω καμερών, δημιουργία τράπεζας DND, αλλαγή στην διοίκηση της ΕΥΠ), καθώς και στις προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης των βουλευτών του ΚΚΕ μέσω αιτήσεων για άρση της ασυλίας τους από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ''Δημοκρατική Συσπείρωση'' καταγγέλλει τα νέα αυταρχικά μέτρα καταστολής, που αποτελούν ένα ακόμη επικίνδυνο κρίκο στην αλυσίδα θωράκισης του συστήματος.

1. Η τροπολογία για τις κάμερες έχει στόχο την άρση κάθε εμποδίου στη γενικευμένη, προληπτική παρακολούθηση του ελληνικού λαού και στην επεξεργασία των καταγραφών των καμερών από οποιαδήποτε μυστική ή φανερή αστυνομική υπηρεσία, ελληνική ή διεθνή. Δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Στη Μ. Βρετανία οι 5.000.000 κάμερες δεν μείωσαν την εγκληματικότητα, ούτε συνέβαλλαν στη σύλληψη των ''τρομοκρατών'' της 7ης Ιουλίου 2005.

2. Η λήψη γενετικού υλικού σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ενός απλού πλημμελήματος - αντί κακουργημάτων ή σοβαρών πλημμελημάτων που ίσχυε μέχρι τώρα - και η δημιουργία αρχείων με γονιδιακό αποτύπωμα (DNA) - αντί για την καταστροφή του που ίσχυε μέχρι τώρα - δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αλλά προσαρμογή στη γνωστή συνθήκη του Προυμ ή Σένγκεν III της ΕΕ. Δείχνει ότι το αστικό κράτος και οι ιμπεριαλιστικές διακρατικές ενώσεις επιδιώκουν να εκσυγχρονίσουν το κατασταλτικό τους οπλοστάσιο με νέα, όλο και πιο επικίνδυνα για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα μέσα φακελώματος, καταγραφής και ανταλλαγής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

3. Η αλλαγή της ηγεσίας της ΕΥΠ σηματοδοτεί την περισσότερο ενεργή και άμεση ανάμειξη της υπηρεσίας αυτής στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος που, κατά την κυβέρνηση, συνδέεται με τη λεγόμενη ''τρομοκρατία''. Με βάση όμως τους διάφορους τρομονόμους ελληνικής και ευρωενωσιακής προέλευσης, στις ''τρομοκρατικές'' ενέργειες εντάσσουν και μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος. Πρόκειται για μια ακόμη επικίνδυνη κι αντιλαϊκή εξέλιξη, που επίσης συνδέεται με τις αντίστοιχες προσαρμογές σε επίπεδο ΕΕ, όπως η αλλαγή του χαρακτήρα και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ.

4. Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας βουλευτών που αγωνίζονται δίπλα στο λαό και εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Η αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου, επειδή συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αγώνα για την κατάργηση των διοδίων, προστίθεται σε αυτήν της Σοφίας Καλαντίδου, επίσης βουλευτή του ΚΚΕ, που είχε συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα ΤΖΑΜΠΟ. Πρόκειται για μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, που στοχεύει στο να ανακόψει το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Η ''Δημοκρατική Συσπείρωση'' καλεί τον ελληνικό λαό και το λαϊκό κίνημα να εντείνει τους αγώνες του, να δώσει το δυναμικό παρόν στην προσπάθεια της ανασύνταξης και ισχυροποίησης του οργανωμένου λαϊκού και ταξικού εργατικού κινήματος, να εντείνει παράλληλα την επαγρύπνηση και περιφρούρησή του και να ακυρώσει στην πράξη τα παλιά και νέα κατασταλτικά μέτρα θωράκισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ασφάλεια και εγγυήσεις στο τραπέζι

Το ζήτημα της ασφάλειας μονοπώλησε σχεδόν τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η συζήτηση επί των θεμάτων ασφαλείας και των εγγυήσεων αναμένεται να συνεχισθεί και την επόμενη βδομάδα, στη συνάντηση της 23ης Ιούλη, οπότε και θα ανοίξει και το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει ως «αδιαπραγμάτευτο», ο Δ. Χριστόφιας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ομιλία του για την επέτειο της εισβολής, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στα περί αδιαπραγμάτευτων, εγώ είπα ότι δεν συμφωνώ καμία πλευρά, για λόγους τάξης, εφόσον γίνονται συνομιλίες, να μιλά για κόκκινες γραμμές. Και την περασμένη φορά παρεξηγήθηκε από ορισμένους. Εννοώ ότι η τουρκική πλευρά δεν νομιμοποιείται να μιλά για αδιαπραγμάτευτα. Κατά συνέπεια, αφήστε το θέμα ως εδώ, να μιλήσουμε απόψε και οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Ιδιαίτερο νόημα έδωσε στη χτεσινή συνάντηση ένα μπουκέτο με κλαδιά ελιάς, που έγραφε στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά, τη λέξη «ειρήνη» και προσφέρθηκε από νέους στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να δοθεί στον Δ. Χριστόφια. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παραλαβή του συμβολικού δώρου, είπε στον συνομιλητή του ότι «ελπίζω να αισθανόμαστε και οι δύο το ίδιο, ότι είμαστε συναγωνιστές με αυτά τα παιδιά. Θα ήθελα να συγχαρώ τους Τουρκοκύπριους νέους και τους Ελληνοκύπριους νέους που αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση αρχών».

Τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Μια ακόμα αφορμή για την καλλιέργεια έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί η εξαγγελία από την Αγκυρα γεωφυσικών ερευνών σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η κίνηση αυτή συνδέεται και με τις απειλές που έχει εξαπολύσει η Τουρκία κατά της Κύπρου με αφορμή τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατ. Μεσογείου νότια της Κύπρου. Συγκεκριμένα, προχθές, την ίδια ώρα που τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν ακόμα και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας απόφαση που είχε ληφθεί στις 30 Ιούλη 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές νότια και ανατολικά του Καστελόριζου. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ο οποίος είπε ότι η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο». Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει «σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Περιοδείες της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης σε τόπους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης, η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες τις παρακάτω περιοδείες:

-- Τη Δευτέρα 20/7, στις 9.30 π.μ. στην ΕΘΕΛ στο Ελληνικό, με τον Λ. Παπακωνσταντόπουλο.

-- Τη Δευτέρα 20/7, στις 12 μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο «DIVANI ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

-- Τη Δευτέρα 20/7, στις 8 π.μ. στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

-- Την Τρίτη 21/7, στη 1 μ.μ. στην WIND, με τον Γιάννη Πρωτούλη.

-- Την Τρίτη 21/7, στις 11.30 π.μ. στη βιομηχανία «Ερρίκος Συνοδινός».

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Τρίτη 21 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και τη διαιώνιση της κατοχής του νησιού. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ, «η επιθυμία των ιμπεριαλιστών δεν είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αντίθετα, επιδιώκουν να διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία και να αποκτήσουν τον πλήρη οικονομικό και πολιτικό έλεγχο του νησιού, ώστε να είναι η Κύπρος το ακλόνητο και "αβύθιστο" προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Αυτή είναι και η πραγματική επιδίωξη, που προσπάθησαν να επιβάλουν με το περιβόητο σχέδιο Ανάν και όποιες παραλλαγές του προβάλλουν κατά καιρούς, μέσα απ' την κατ' ουσία νομιμοποίηση του Αττίλα και τη θεσμική κατοχύρωση της διχοτόμησης». «Το συντριπτικό "ΟΧΙ" του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο ιμπεριαλισμός είναι δυνατός, δεν είναι όμως ανίκητος, όταν οι λαοί αγωνίζονται και δεν αποδέχονται λογικές υποταγής», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΕΔΥΕΘ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ