ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Πολιτικά τα κριτήρια ψήφου της νέας γενιάς

Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω
Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω
«Με την υπεροχή της ιδεολογίας μας απαντάμε στο σήμερα, παλεύουμε για το αύριο», δήλωσαν οι νέοι της ΚΝΕ από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα, που με το μεράκι και τον ενθουσιασμό τους έστησαν προχτές μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Μπαρουτάδικο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, ενώ χαιρέτισαν ο Γ. Σατζαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω, και ο Γ. Σταυρόπουλος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, οι οποίοι κάλεσαν το λαό και τους νέους της περιοχής να στρέψουν την πλάτη στο δικομματισμό και σ' όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον υπηρετούν, συναινώντας στην κυρίαρχη πολιτική.

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ και στην αναγνωρισιμότητά του από πλατιές μάζες νεολαίας, άνοιξε την ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, τονίζοντας: «Το Φεστιβάλ μας δεν κρύφτηκε όλα αυτά τα χρόνια πίσω από μεγάλα ονόματα, δεν αντιμετώπισε τους καλλιτέχνες ως κράχτες. Ελεγε και λέει καθαρά ότι είναι η διοργάνωση όπου ο πολιτισμός συναντιέται με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, είναι η δραστηριότητα που αγγίζει το ριζοσπαστισμό της νεολαίας, θέλει να δώσει διέξοδο στην αμφισβήτηση και στην οργή που μεγαλώνει ανάμεσα στους νέους».

«Σήμερα, νέοι και νέες, είναι γεγονός ότι δε φτάνει μόνο η οργή», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και σημείωσε: «Σ' αυτές τις εκλογές μπορούν να κριθούν αρκετά πράγματα. Μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα που θα πονέσει τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, θα κάνει τον Σημίτη και τους άλλους να ανησυχήσουν, θα τους κόψει τη φόρα που έχουν πάρει για να ξεριζώσουν ό,τι θυμίζει κατακτήσεις και δικαιώματα». Και κάλεσε: «Μη δώσετε περιθώρια για να συνεχιστεί ο εμπαιγμός, η επέλαση στο παρόν και στο μέλλον της νέας γενιάς. Μην ψηφίζετε κυβερνητικούς υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες, που η ψήφος μας σ' αυτούς θα μετατραπεί σε "μπράβο", σ' ένα "συνεχίστε την πολιτική σας, εμείς αντέχουμε και σας στηρίζουμε"»!

Είπε ακόμα ότι αυτά που ακούγονται «για πρόσωπα ικανά, τοπικά, για ανεξάρτητους αντάρτες και άλλα, είναι εκ του πονηρού. Γέμισαν οι πλατείες κι οι κολόνες με πρόσωπα που υπόσχονται ελπίδα, προοπτική και άλλα διαφημιστικά σλόγκαν. Με τι κριτήριο όμως, νέοι και νέες, θα ψηφίσουμε; Οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές είναι πολιτικές αναμετρήσεις, συγκρίνονται πολιτικές επιλογές και πολιτικοί που τις υπηρετούν. Να δώσουμε, λοιπόν, πολιτική απάντηση επιλέγοντας τα πρόσωπα και τους συνδυασμούς που αντέχουν σ' ένα face control, με βάση τις ανάγκες και τα "θέλω" της νεολαίας, με δείκτες μέτρησης την πολιτική που υπηρετεί ο καθένας, τη σχέση του με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με το κλίμα συναίνεσης και συναλλαγής. Με δείκτες μέτρησης την πρακτική του καθενός, πού ήταν όταν οι μαθητές, οι εργάτες, οι αγρότες διεκδικούσαν, τι θέση πήρε και παίρνει γύρω απ' τα πραγματικά προβλήματα. Με δείκτη μέτρησης τη συνέπεια και την αγωνιστική τόλμη, τη διάθεση να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς που έχουν μετατρέψει δήμους και νομούς σε διαχειριστές, σε φοροεισπράκτορες». Υπογράμμισε ότι σ' αυτά τα κριτήρια αντέχουν οι συνδυασμοί λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης που υποστηρίζει το ΚΚΕ και κάλεσε τους νέους, μέσα από τη δική τους πείρα, να κρίνουν και να τους στηρίξουν και με την ψήφο τους.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ερασιτεχνικά ροκ συγκροτήματα, ενώ παραβρέθηκαν οι Γ. Αλεβίζος, Μ. Φωτακοπούλου, Γ. Μπούντρης, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ.


ΣΕΛ.  3
2ο ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ανοίγει αύριο τις πύλες του

Ξεκινάει αύριο το 2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας, στην κατασκήνωση του «Αριστοτελείου» Πανεπιστημίου, η οποία ήδη λειτουργεί με τη διαχείριση της «Πανσπουδαστικής», στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Εκεί, έως και την Πέμπτη 25 του Ιούλη, θα συναντηθούν εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών και κινημάτων από τα Βαλκάνια και όχι μόνο, σε μια διοργάνωση που συνδυάζει τις διακοπές με τη νεολαιίστικη αντιιμπεριαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους οι οργανώσεις: ΚΝΕ, «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), Πανσπουδαστική ΚΣ, Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ΕΔΟΝ Κύπρου, ΚΚ Τουρκίας (TKP), Σοσιαλιστική Βουλγαρική Ενωση Νεολαίας, ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Δημητρώφ», Ειρηνιστές του «Σίμπιου» (Ρουμανία), Νεολαία του ΚΚ Μακεδονίας (FYROM), Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών.

Στόχος τους είναι η ένταση της κοινής δράσης του νεολαιίστικου κινήματος στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που εντείνουν την επίθεσή τους στη ζωή και τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Μάλιστα, η διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μπροστά στις Συνόδους του ΝΑΤΟ στην Πράγα το φθινόπωρο του 2002 και της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003. Οι κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν μπροστά σ' αυτές τις συνόδους, η προετοιμασία τους κι οι κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν οι οργανώσεις και τα κινήματα νεολαίας των Βαλκανίων, θα βρεθούν στο κέντρο της προσοχής των νέων που θα συμμετέχουν στο 2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συζητήσεων και εκδηλώσεων του κάμπινγκ περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

-- Η δράση του νεολαιίστικου κινήματος των Βαλκανίων μπροστά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα, το Νοέμβρη του 2002.

-- Η προετοιμασία των κινητοποιήσεων μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003.

-- Οι πρωτοβουλίες του κινήματος ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη και τις αποφάσεις που πήρε για τους μετανάστες.

-- Εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου.

-- Ανταλλαγή εμπειρίας από τη δράση του κινήματος στις βαλκανικές χώρες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών, μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ σήμερα και αύριο, έχουν ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

-- Κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση των Εργατικών Τομέων της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, στην πλατεία Αττικής, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Νέοι εργαζόμενοι και Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές». Θα μιλήσουν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος πρόεδρος της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά.

-- Στο Αλσος Κηφισιάς, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά, Ολυμπιακοί Αγώνες και εθελοντισμός».

-- Στην κεντρική πλατεία του Φοίνικα Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη), στις 8:30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (πλατεία Ρόδων), στις 8:30 μ.μ., για την ανεργία.

Αύριο Παρασκευή

-- Στη Μεταμόρφωση (πλατεία Ανάληψης), για την Ολυμπιάδα.

-- Στο εργοστάσιο της «Intracom», για τις εργασιακές σχέσεις.

-- Στα Ζαρουχλέικα στην Πάτρα (συνοικία Λωτρής), για τις εξελίξεις στην Παιδεία, τον ελεύθερο χρόνο και τον Πολιτισμό.

-- Στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, στις 8:30 μ.μ., με θέμα: «Παιδεία - ελεύθερος χρόνος».

-- Στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8:30 μ.μ., με θέμα: «Συνθήκες ζωής και περιβάλλον».


ΣΕΛ.  3
Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα σε Αρτα και Πρέβεζα

Περιοδεία στην Αρτα και στην Πρέβεζα θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Πέμπτη 18 και αύριο Παρασκευή 19 του Ιούλη, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη, στην Αρτα: Στις 11.00 επίσκεψη στο εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ. Στις 12.30 επίσκεψη στο εργοστάσιο ΒΙΚΗ. Στις 14.30 η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Στις 21.00 ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

Αύριο, Παρασκευή, στην Πρέβεζα: Στις 10.00 συνάντηση με αγροτικούς φορείς του νομού στο χώρο των «Συσκευαστηρίων Ενωσης». Στις 12.30 συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα Σίτι». Στις 21.00 η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην παραλία της Πρέβεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ