ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πλήρης ανταπόκριση» στην κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων

Διαφήμισε την «ελαστικότητα» της κυβερνητικής πρότασης για ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία μέσω ΦΠΑ και τη μεσοπρόθεσμη «εξοικονόμηση» του νέου «μαχαιριού» στο συνταξιοδοτικό...

Το γεγονός της «πλήρους ανταπόκρισης» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά των δανειστών δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παρ' όλη την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων που θα προστεθούν πάνω στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο. Β. Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε «για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης. Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016.(...) Εχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις».

Η «ελαστικότητα» και τα «περιθώρια»

Εξειδικεύοντας ακόμα παραπάνω τις αντιλαϊκές προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, καθώς και την... «ελαστικότητά» τους, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας, χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016 - 2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση».

Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας «διαφημίζει» το ουσιαστικό γεφύρωμα των αντιλαϊκών προτάσεων της κυβέρνησης και των δανειστών και στην περαιτέρω απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, αυτήν τη φορά μέσω του ΦΠΑ: Το αρχικό αντιλαϊκό πακέτο της κυβέρνησης (μεταξύ άλλων με αυξήσεις του ΦΠΑ κατά 10% σε όλα τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα... οι οποίες κατά τον Αλ. Τσίπρα προφανώς δεν είναι «ακρότητες»!) μιλούσε για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ. Η συμπληρωματική αντιλαϊκή λίστα του Μεγάρου Μαξίμου ανέβαζε τον αντιλαϊκό πήχη σε πρόσθετα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ. Χτες, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι με τις... «ελαστικότητες», τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ φτάνουν κοντά στο 1% του ΑΕΠ (δηλ. στα 1,8 δισ. ευρώ), που είναι και ο στόχος που θέτουν οι δανειστές!

Αντίστοιχα, για το συνταξιοδοτικό, επιβεβαίωσε το παραπέρα «μαχαίρι» («παραπέρα εκσυγχρονισμός» λεγόταν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη...), προβάλλοντας απλά ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των ίδιων αντιλαϊκών στόχων.

Εξίσου χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα (...) αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI (...) τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η συζήτηση αφορά στα «περιθώρια περαιτέρω μειώσεων» και φυσικά δεν αγγίζει ούτε κατά διάνοια το ζήτημα της αναπλήρωσης των τεράστιων απωλειών εργαζομένων και συνταξιούχων από την κατά 50% μείωση των παροχών...

Με βάση την παραπάνω «πλήρη ανταπόκριση» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ακατανόητη επιμονή» εκ μέρους τους και παρέπεμψε σε αναζήτηση λύσης μέσω «πολιτικών αποφάσεων», με «τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης».

«Η κυβέρνηση», ανέφερε, «θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί».

Από την πλευρά του, ο Β. Φάιμαν, ανέφερε ότι θα υποστηρίξει οτιδήποτε οδηγεί σε έναν «συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δύο πλευρές», ενώ, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη ενός νέου, πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος, διάρκειας 2 έως 5 χρόνων. Νωρίτερα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίες, Πρ. Παυλόπουλο, με τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο να «ξεχειλίζουν» από αναφορές στις περιβόητες «αξίες της Ευρώπης»...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συγκλίσεις σε μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση

Τα «μέτρα άμεσης απόδοσης» (ΦΠΑ, Ασφαλιστικό) και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσής τους στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών

Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρεται η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - δανειστών, παρότι δεν αναμένεται η λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης

Eurokinissi

Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρεται η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - δανειστών, παρότι δεν αναμένεται η λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης
Στη κατεύθυνση ξεπεράσματος της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις , συγκυβέρνηση και δανειστές ανταλλάσσουν επίσημα και ανεπίσημα προτάσεις για μέτρα που έχουν άμεση απόδοση στο κρατικό ταμείο (ΦΠΑ - Ασφαλιστικό), και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σήμερα συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), χωρίς να αναμένονται αποφάσεις γύρω από τους όρους της συμφωνίας και του «προγράμματος» που θα τρέχουν μετά τη λήξη του μνημονίου στη σημερινή μορφή του. Σε αυτό το πλαίσιο, και με τους δημοσιονομικούς στόχους που προβάλλουν η κάθε μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν συγκλίνει σχεδόν σε σημείο ταύτισης, τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από τις επιμέρους εξειδικεύσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί το χρονοδιάγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, την κατάθεση νέας «περισσότερο πειστικής πρότασης», σχετικά με τα «ισοδύναμα» μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση των «θεσμών» ως «καλή βάση για συμφωνία», λέγοντας ότι είναι μια πρόταση «λογική, ρεαλιστική και κοστολογημένη».

Υπενθυμίζεται ότι, επί της ουσίας, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» ομολογούν την καταρχήν συμφωνία τους για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αυξητική τάση, ανάλογα με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ολα δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί σχεδόν ισοσκελώς καταμερισμένη, τόσο από την πλευρά των αντιλαϊκών φόρων (ΦΠΑ κ.ά.) όσο και από την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών. Πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι και η παραπέρα περιστολή των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις. Αυτή, με τη σειρά της, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά θα συνδυαστεί και με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία και θα «εκταμιεύονται» κατ' αντιστοιχία με τις δόσεις για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την αποπληρωμή των δόσεων προς τους πιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση, διατυμπανίζει τις προετοιμασίες της γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταστρώσει τα σχέδια που πρέπει και να αυξάνουμε τις προετοιμασίες με δεδομένο το προς τα πού πηγαίνουν οι συνομιλίες», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον.

Νέα παρέμβαση του εγχώριου κεφαλαίου

Στο μεταξύ, σε κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, που απέστειλαν χτες οι επικεφαλής του ΣΕΒ και άλλων εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας δοκιμάζονται, με ευθύνη και των δύο μερών. Το μείζον όμως είναι να μην θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Στο διά ταύτα επισημαίνουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι προσωπικά θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά - σύμφωνα με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές σας δεσμεύσεις - για να αποφύγει η χώρα τη ρήξη με τους εταίρους και την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι, με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, με ατζέντα τις σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η παροχή της αντιλαϊκής «τεχνογνωσίας» του ΟΟΣΑ στους εξής τομείς: Αγορά εργασίας, χονδρικό εμπόριο, κατασκευαστικός κλάδος, τραπεζικό σύστημα, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.

Με το βλέμμα στη διαχείριση του κρατικού χρέους

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η δόση προς το ΔΝΤ (30/6), ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα «καταβληθεί κανονικά», υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα», για να προσθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει χρηματοδότηση και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Η διαγραφή του συνόλου ή μέρους του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, υπογράμμισε από την πλευρά του χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμα και αν μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι πιστωτές περιμένουν «εναλλακτικές προτάσεις» από την ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο αυριανό Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε τις πιθανότητες «πολύ περιορισμένες».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο όριο του ELA ανέρχεται στα 84,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» επί των εγγυήσεων που καταθέτουν οι τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται ρευστότητα.

  • Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, διορίστηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Προετοιμασία για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα... με «καρότο» το χρέος

Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου για την «πλήρη κάλυψη» των δημοσιονομικών κενών που εντοπίζουν οι δανειστές, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, με «καρότο» τη διαχείριση του κρατικού χρέους, από την οποία βέβαια έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να «ελαφρυνθεί» ο λαός.

«Τα προτεινόμενα μέτρα των 47 σελίδων δεν συνιστούν αναπτυξιακό πρόγραμμα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», για να φτάσει και στο «ζουμί», λέγοντας ότι θα πρέπει «στο σύνολό τους να κρίνουμε τα μέτρα που θα έρθουν, και πρέπει να διασφαλιστεί παράλληλα ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική απομείωσης του χρέους».

«Οι δανειστές συνεχώς αλλάζουν θέσεις και δεν συμφωνούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στην Πάτρα, συνεχίζοντας ουσιαστικά την επίκληση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανταγωνισμούς μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, ως αιτία για το σκηνικό «εμπλοκής» στα αντιλαϊκά παζάρια. Ανταγωνισμούς δηλαδή στους οποίους εξαρχής επιχειρεί να «παίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίοι φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Κινητικότητα φαίνεται παράλληλα να καταγράφεται και στο επίπεδο των «συναινέσεων» και συνεννοήσεων μεταξύ διαφόρων κομμάτων και παραγόντων του αστικού πολιτικού συστήματος, με άξονα τη διασφάλιση των βασικών ζητούμενων του εγχώριου κεφαλαίου. Ετσι, στον απόηχο των προχτεσινών συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και το μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, χτες έγινε γνωστό ότι την Τρίτη ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, όπως και ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη. Και στις δύο επαφές εκφράστηκε η «συμπαράσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας». Στη λίστα μπήκε και ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, που γνωστοποίησε χτες ότι από τη Δευτέρα έχει ζητήσει και αυτός να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα...

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Προβάλλει την ανάγκη αντιλαϊκής συμφωνίας

«Απ' όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή», διαπιστώνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη «νομισματική πολιτική 2014-2015».

Η ΤτΕ, ως μέλος του συστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά και με βάση τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, τονίζει ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης διαδικασίας, που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την ΕΕ». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι όλα αυτά σημαίνουν «βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας» (...), με αποτέλεσμα «η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της νότιας Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, κρίνει ως «κεφαλαιώδους σημασίας» τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να επεκταθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προστεθούν «βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής». Πρόκειται, δηλαδή, για το μείγμα διαχείρισης της πολιτικής που επιδιώκει και η συγκυβέρνηση και προκρίνει η εγχώρια αστική τάξη, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει και τα παρακάτω:

  • Δυσμενέστερες προβλέψεις για το ΑΕΠ: Εν μέσω αυξημένων αβεβαιοτήτων και περιορισμού της ρευστότητας, αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη σχετικά με τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β' τρίμηνο του 2015, με τον «κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης».
  • Εκροές καταθέσεων: Φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ, στο διάστημα Οκτώβρης 2014 - Απρίλης 2015. Από αυτές, 4,4 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού, 5 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, ενώ περίπου 15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος, έχουν προκαλέσει την αύξηση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία κατά 15 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν, η απόφαση στο Γιούρογκρουπ στις 20/2 παρείχε ένα «πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο επέδρασε θετικά στο κλίμα», ωστόσο η παράταση των διαπραγματεύσεων για την «εξειδίκευση του πλαισίου εξανέμισε την αρχική αισιοδοξία και η αβεβαιότητα επανήλθε εντονότερη».
  • «Κόκκινα» δάνεια: Δύο στα πέντε δάνεια εμφανίζουν είτε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, είτε είναι, μεν, τυπικά ενήμερα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οφειλέτες δε θα εκπληρώσουν πλήρως τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες συναποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν το Δεκέμβρη του 2014 (πρώτη φορά που καταμετρήθηκαν) στο 39,9%, για να φτάσουν στο α' τρίμηνο του 2015 στο 40,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Το ύψος τους ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
  • Επιδείνωση ρευστότητας: Παράλληλα με τις εκροές καταθέσεων, σημειώθηκε σταδιακά αποκλεισμός των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έκτακτη χρηματοδότηση (μέσω ELA), καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους (ομόλογα κ.ά.) έπαυσαν από το Φλεβάρη να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ. Ως πρόσθετο «επιβαρυντικό στοιχείο» αναφέρουν την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τους κάθε είδους προμηθευτές, καθώς και την «άντληση των διαθεσίμων» από φορείς.
Η (ενδιάμεση) συμφωνία με τους «εταίρους»

«Βασική απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση», προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ». Αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον «επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία» και στη συνέχεια «να εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της, μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας».

Η ΤτΕ δείχνει προς την κατεύθυνση μιας ενδιάμεσης μεταβατικής συμφωνίας, η οποία «δημιουργεί τις συνθήκες προς μια νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία». Αυτή με τη σειρά της θα έχει ως στόχο την «ομαλή μετάβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα συνοδεύεται από την υλοποίηση της δέσμευσης του Γιούρογκρουπ της 27ης Νοέμβρη 2012» για την «ελάφρυνση του κρατικού χρέους».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο

«Με την άρση της αβεβαιότητας, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζεται στην έκθεση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι άξονες της πολιτικής, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι οι παρακάτω:

-- Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με κεντρική στόχευση τη μετακίνηση συντελεστών παραγωγής «προς τις αποδοτικές τους χρήσεις», ειδικότερα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

-- Ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ και να μην αποθαρρύνουν την πρόσληψη νέου προσωπικού στη φάση ανόδου της ελληνικής οικονομίας». Να υπενθυμίσουμε ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ είναι συστατικό στοιχείο και της πολιτικής της συγκυβέρνησης... Παράλληλα, έμφαση δίνεται στα προγράμματα «εκπαίδευσης και κατάρτισης», δηλαδή στα προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-- Συνεκτικό και στοχευμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που θα «ενσωματώνει μεμονωμένες πολιτικές και θα περιλάβει νέες». Πρόκειται για τα συστήματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

-- Διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με πρωτογενή πλεονάσματα και με παρεμβάσεις «κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα». Οπως και η συγκυβέρνηση, έτσι και η ΤτΕ κάνει λόγο για τη «βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μέσω περιορισμού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις», που σημαίνει αύξηση των ορίων, κόψιμο των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά.

Απογείωση της φοροληστείας του λαού

Τέλος, τσουβαλιάζοντας όποιες εκπτώσεις φόρου έχουν απομείνει στο λαό (π.χ. το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου) με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι «φοροαπαλλαγές» κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτρέπει εμμέσως την κυβέρνηση να καταργήσει όσες εκπτώσεις έχουν απομείνει για το λαό και να τις αντικαταστήσει «με στοχευμένη επιδοματική πολιτική». Πρόκειται για τις γνωστές και πάγιες αντιλαϊκές αξιώσεις, που σήμερα έρχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ