ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενεργοποίηση των λαϊκών μαζών στην υπόθεση του μετώπου

Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής 

Από κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα
Από κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα
Στις 13 Μάη, έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την εκλογική μάχη - Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ του Κόμματος. Την εισήγηση παρουσίασε ο Γ. Χώτος, γραμματέας του Γραφείου Περιοχής, μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας του Κόμματος.

Στην εισήγηση, αφού παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι: «Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν πανελλαδικά ίσχυσαν και στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο δικομματισμός με ταυτόχρονο σάρωμα των μικρότερων κομμάτων. Το κόμμα άντεξε χάρις στους δεσμούς που έχει με τον κόσμο της περιοχής, τη δράση του μέσα στο λαϊκό κίνημα, τα πλατιά ψηφοδέλτια που συγκρότησε, τη δουλιά των κομματικών μελών, οπαδών και φίλων. Αυτή δεν είναι εκτίμηση μόνο δική μας, αλλά και αρκετών ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί μας, στήριξαν τα ψηφοδέλτια μέσα από τις εκλογικές επιτροπές ή μας ψήφισαν για πρώτη φορά».

Αφού γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων κατά νομό, διαπιστώνεται ότι: «Οι εκλογές είναι μια σημαντική πολιτική μάχη. Μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοιχτούμε πλατιά στο λαό, να συζητήσουμε μαζί του, να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Η μεγάλη αποδοχή των θέσεών μας, ο τρόπος που τις δέχονταν, αλλά και η μετεκλογική συμπεριφορά τους επιβεβαιώνει ότι η πολιτική επιρροή του Κόμματος είναι μεγαλύτερη από το εκλογικό μας ποσοστό.

Συνεπώς, χωρίς υπερτίμηση ή υποτίμηση των αποτελεσμάτων, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά την πείρα και τις νέες δυνατότητες που δημιουργήθηκαν για το κόμμα».

Παρακάτω, επίσης, διαπιστώνεται στην εισήγηση: «Με αυτή την έννοια, χρειάζεται να προβάλλουμε και να πείσουμε ότι μονόδρομος για το λαό είναι η αντίσταση, η σύγκρουση και η ρήξη μ' αυτήν την πολιτική, η πάλη για ριζικές αλλαγές, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθηση μιας άλλης πολιτικής.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, χωρίς τη συσπείρωση δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, χωρίς κοινωνικές συμμαχίες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Στο βαθμό που διαπερνά αυτή η κατεύθυνση σαν κόκκινη κλωστή την καθημερινή δουλιά της ΚΟ, στον ίδιο βαθμό θα δημιουργούνται και καλύτερες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση του Μετώπου».

Για τη δουλιά της οργάνωσης, εκτιμάται εισηγητικά: «Η συνολική δουλιά της οργάνωσης, παρά την κάποια καθυστέρηση να μπούμε στη μάχη, ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Πραγματοποιήσαμε μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο, η επιχειρηματολογία μας - παρά τις όποιες αδυναμίες -ήταν πιο πειστική και επικεντρωμένη στους άξονες που έβαλε η ΚΕ».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, αναδείχνονται τα αποτελέσματα και οι αδυναμίες της πολιτικοϊδεολογικής δουλιάς. Από την επαφή με το λαό, διαπιστώνεται πως «...η στάση εκφράζει σε τελευταία ανάλυση και το επίπεδο ετοιμότητας, ωριμότητας και συνειδητότητας του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και σε καμία περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τις τελευταίες 50-60 μέρες. Χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή, υπομονή και μόνιμη δουλιά μέσα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα όλη την περίοδο, ώστε να ωριμάσουν αλλαγές που θα εκφραστούν εκλογικά και όχι μόνο».

Η εισήγηση, επίσης, περιλάμβανε εκτιμήσεις για τις συσπειρώσεις, τις εκλογικές επιτροπές, τις μορφές δουλιάς, τη δουλιά της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια, η εισήγηση περιλάμβανε το πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες, όπου αναλυτικά περιγράφονται τα καθήκοντα της ΚΟ Θεσσαλίας σε κάθε τομέα δουλιάς και έκλεισε με τη διαπίστωση πως: «Σε τελευταία ανάλυση, κριτήριο αποτελεσματικότητας και δείκτης ποιότητας δουλιάς, θα είναι η οργάνωση και ενεργοποίηση λαϊκών μαζών για την υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης».

Πλούσιος προβληματισμός

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις από πολλούς συντρόφους. Για παράδειγμα, ειπώθηκε πως η οργάνωση δούλεψε καλύτερα από άλλες φορές, με καλύτερη συμμετοχή και περισσότερες συσκέψεις σε πιο πολλούς χώρους. Ομως, διαπιστώθηκε πρόβλημα αφομοίωσης της προπαγάνδας της εναλλακτικής πρότασης του Κόμματος. Δυσκολία αντίληψης άμεσης εναλλακτικής πρότασης, πράγμα που οδηγεί σε ανάγκη μέτρων για τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης.

Επίσης ακούστηκε πως το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζει να υπάρχει και μετεκλογικά. Γι' αυτό και προτάθηκε να συνεχιστούν μετεκλογικές συσκέψεις, ώστε να διατηρηθούν οι επαφές με τον κόσμο. Διατυπώθηκε επίσης η ανησυχία πως πολλές ΚΟΒ μπαίνουν στη μάχη μόνο προεκλογικά και έτσι, εκτός του ότι η επαφή με τον κόσμο είναι λειψή, και η μετεκλογική απογοήτευση γίνεται μεγαλύτερη. Ακούστηκε, επίσης, η άποψη ότι στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων παίζει ρόλο και η επίδραση του ιδεαλισμού, που έχει εντείνει την προπαγάνδα του τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και χρειάζεται ανοιχτό μέτωπο σ' αυτές τις αντιλήψεις.

Μια άλλη άποψη - εκτίμηση ήταν πως υπάρχει πικρία και αγανάκτηση ακόμα και από εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ. Είναι γιατί δεν τους αφήνει περιθώρια η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Πάνω σ' αυτό ακούστηκε το παράδειγμα με τους αγρότες, που τους νοικιάζει η τράπεζα το σπίτι και το χωράφι που τους έχει προηγούμενα κατασχέσει... Η μεγάλη σημασία του «Παραγωγικού Συνεταιρισμού» συνδέεται αναγκαστικά με το λαϊκό Μέτωπο.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως οι δυσκολίες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι και ότι πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική πολιτική δουλιά, αφού αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Επίσης, σχεδόν κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη αναβάθμισης της δουλιάς των ΚΟΒ και ιδιαίτερα της ιδεολογικής δουλιάς και της πολιτικής ανάλυσης.

Η παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα

Στην παρέμβασή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σημασία στις εκτιμήσεις και στο πρόγραμμα δράσης έχει η δική μας ευθύνη. Εμείς είμαστε η πρωτοπορία, εμείς έχουμε και την ευθύνη. Ισως κάποιοι από εμάς να πίστεψαν πως θα μας ψήφιζαν σαν «κόμμα πίεσης, διαμαρτυρίας κλπ.». Ομως εδώ φαίνεται η ανάγκη για γενικότερη, συνεχή ιδεολογική και πολιτική δουλιά.

Για το αποτέλεσμα είπε πως αν και μπορούσε να είναι ανησυχητικό, δεν είναι σε κανένα επίπεδο οριστικό, όπως δεν ήταν οριστικό και στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως ο αντίπαλος αφυπνίστηκε από τότε και πήρε μέτρα. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι πως στις περιοχές που είχαμε κάποια περισσότερη δύναμη εκεί χτύπησε κύρια. Γι' αυτό και, όπως τόνισε, έχουμε χρέος, την όποια ανησυχία να τη μετατρέψουμε σε πείσμα.

Μια άλλη απόδειξη, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πως δεν υπάρχουν μετεκλογικά τετελεσμένα, είναι η ανησυχία του κατεστημένου. Οταν ο δικομματισμός παρουσιάζει ένα 87%, γιατί ανησυχούν; Είναι γιατί καταλαβαίνουν πως με τα παραδοσιακά σχήματα δεν μπορούν να ελέγξουν το λαό μπροστά στα προβλήματα που έρχονται και οξύνονται. Οταν τα προβλήματα θα οξυνθούν, τότε ανεβαίνουν και τα μαζικά κινήματα. Γι' αυτό αναδείχνεται και η ανάγκη της γενικότερης δουλιάς. Θέλουν να ελέγξουν όλο το πολιτικό σύστημα. Πάνε να σβήσουν από τη μνήμη του λαού το παρελθόν του και κάθε έννοια αντίστασης. Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ που παγιδεύει τον ψηφοφόρο, είναι ολόκληρο το σύστημα.

Επίσης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, τόνισε πως χρειάζεται προσοχή η τακτική του αντιπάλου, γιατί, ενώ παίρνουν καταστρεπτικά μέτρα, το κάνουν με μελέτη και σε ρυθμούς, ώστε να πετυχαίνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Να μη δίνεται η εντύπωση πως αυτά τα μέτρα θα παρθούν μέσα σε μία μέρα και θα φανούν και οι συνέπειες. Χρειάζεται, άρα, πολύ καλύτερη μελέτη της τακτικής, με δεδομένο πως στη στρατηγική δεν έχουμε πέσει έξω πουθενά.

Τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο πλούσια η δουλιά των ΚΟ, με περισσότερη ιδεολογική δουλιά και καλύτερη ποιότητα.

Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για τη συνέχεια

Τη δράση της οργάνωσης στις πρόσφατες εκλογές συζήτησε, σε συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας

Δώσαμε μια μεγάλη πολιτική μάχη με ενθουσιασμό, καλύτερα από προηγούμενες ανάλογες μάχες. Σφυροκοπήθηκε η εφαρμοζόμενη πολιτική, συνδέθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα του λαού μ' αυτήν και προβλήθηκε ο άλλος δρόμος και η ανάγκη δημιουργίας του Μετώπου, σε μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά έκταση και πιο ολοκληρωμένα. Αυτή η εκτίμηση βγήκε αβίαστα μέσα από τη συζήτηση της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που εξέτασε τη δράση της οργάνωσης στις πρόσφατες εκλογές.

Η προσοχή του οργάνου επικεντρώθηκε στη δράση της ΚΟ, αφ' ενός στην καθαρά προεκλογική περίοδο, όπου πιο συγκροτημένα και σχεδιασμένα οργανώθηκε πολύμορφο πλατύ άνοιγμα στο λαό της περιοχής, με περιοδείες σε τόπους δουλιάς, στα χωριά, σε χώρους νεολαίας, με συσκέψεις, κλπ. Αφ' ετέρου στο σύνολο της δουλιάς σ' ολόκληρο το προηγούμενο της προεκλογικής περιόδου χρονικό διάστημα, στις μικρές και μεγάλες μάχες για τα λαϊκά προβλήματα που επιδρούν στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης του λαού. Αντικειμενικά η συζήτηση περιστράφηκε στα ποιοτικά στοιχεία της μαζικής ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς της οργάνωσης και τη σχέση της με το μαζικό λαϊκό κίνημα στην περιοχή, στην ικανότητα σύνδεσης της λύσης των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων με τη λαϊκή εξουσία, στην εκλαΐκευση της πολιτικής του Μετώπου, σε συνδυασμό με την προώθησή του στη ζωή.

Η προεκλογική δράση της οργάνωσης απλώθηκε σε ανθρώπους πέρα από την πολιτική επιρροή του Κόμματος. Είναι επίσης γεγονός ότι οι συσπειρωμένες από άλλες μάχες δυνάμεις συνεχίζουν, μαζί με τους κομμουνιστές της περιοχής, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και έδρασαν μαχητικά στις εκλογές. Αυτή η συσπείρωση εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος.

Το ερώτημα, όμως, που τέθηκε ήταν το εξής: Πόσο προχωράει ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας και συστρατεύεται με το ΚΚΕ σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Κατά πόσο εργάτες και υπάλληλοι, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, αλλά και ΕΒΕ, μπαίνουν στην πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, και κατά πόσο μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, συναντιούνται με την πολιτική του Κόμματος για να την ενισχύσουν. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως, χωρίς τη δραστήρια αποφασιστική δουλιά ολόκληρης της οργάνωσης με τέτοιο προσανατολισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα, με τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, και στις πόλεις και στα χωριά της περιοχής, η πολιτική του ΚΚΕ συνάντησε την αποδοχή, αλλά δεν εκφράστηκε αυτό εκλογικά, όπως και από το γεγονός ότι η οργάνωση δε συνάντησε το φαινόμενο οπαδοί των άλλων κομμάτων να είναι πεισμένοι για την εφαρμοζόμενη πολιτική και να την υπερασπίζονται μαχητικά.

Το Κόμμα στην περιοχή συγκέντρωσε 29.965 ψήφους, είχε απώλειες συγκριτικά με το 1996 κατά 862 ψήφους, ή 0,17 ποσοστιαίες μονάδες. Οι απώλειες, κυρίως από ορισμένα χωριά, αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών της οργάνωσης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συντελούνται αλλαγές στην ταξική και τη γενικότερη σύνθεση του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει και ανάλογη προσαρμογή της δράσης μας. Είναι γεγονός ότι βελτιώνεται η σχέση ψήφων σε ανδρικά και γυναικεία τμήματα, ενώ αρκετοί είναι η ψήφοι από τη νεολαία προς το ΚΚΕ.

Στο «δικό μας γήπεδο»

Το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ο Σπύρος Στριφτάρης, παίρνοντας το λόγο, επιβεβαίωσε ένα σημαντικό πρόβλημα, που δε διαπιστώνεται για πρώτη φορά, αλλά απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνάμεων της οργάνωσης, η στρατολογία νέων μελών στο Κόμμα. Επομένως, η επισήμανση για ένταση της δουλιάς στην εργατική τάξη και στη νεολαία, είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τη συνέχεια στη δουλιά.

Είναι γεγονός και διαπιστώθηκε και από τη δουλιά στην περιοχή Δυτικής Ελλάδας ότι κερδίσαμε νέους ψήφους, που είναι θετικό, αλλά χάσαμε και ψήφους. Ανεξάρτητα από άλλες διαπιστωμένες αδυναμίες, όπως καμπανιακή δουλιά, ικανότητα ολοκληρωμένης προβολής και εκλαΐκευσης της πολιτικής του Κόμματος, είναι γεγονός ότι οι δυνάμεις μας δε φτάνουν να καλύψουν την περιοχή. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και ένα ακόμη σημαντικό ποιοτικό ζήτημα, οι δεσμοί με τον κόσμο. Και όταν λέμε δεσμοί με τον κόσμο, εννοούμε πρώτ' απ' όλα, δεσμοί, σταθεροί μόνιμοι, καθημερινοί, με την εργατική τάξη. Δεσμοί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, με τους αγρότες, με τους ΕΒΕ, αλλά και σ' αυτά τα στρώματα, πρέπει να ιεραρχούμε τη δράση μας, ξεκινώντας από τα φτωχά τμήματά τους. Αυτή η αναγκαιότητα πηγάζει και από την προσπάθεια οργάνωσης των λαϊκών αγώνων για τα προβλήματα που οξύνονται.

Οι εκλογές για το αστικό κοινοβούλιο είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη, αλλά σ' αυτή τη μάχη, «δεν παίζουμε στο δικό μας γήπεδο». Το «δικό μας γήπεδο», είναι οι λαϊκοί αγώνες. Είναι τα διάφορα μέτωπα πάλης. Για παράδειγμα το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η ανάπτυξη της δράσης του οποίου, με τη δική μας συμβολή, μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, ενάντια στην πολιτική της νέας τάξης. Αλλά αυτό δε σημαίνει μια καλά οργανωμένη δραστηριότητα, απ' αφορμή το 10ήμερο της ειρήνης. Απαιτεί συνεχή πολύμορφη δραστηριότητα. Η ΝΑΤΟική παρουσία στην Ελλάδα, είναι συνεχής και καθημερινή. Η άσκηση DYNAMIC - MIX, είναι η εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, αποτελεί δοκιμή της ικανότητας επέμβασης των ΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή και είναι ένα ακόμη ποιοτικό βήμα επίδρασης στις λαϊκές συνειδήσεις, για ανοχή, υποταγή, στη «νέα τάξη». Οι Αμερικανοί δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση στη δράση τους, γι' αυτό και επιδιώκουν τη συρρίκνωση του ΚΚΕ και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Αυτή η κατάσταση απαιτεί σταθερή, πολύμορφη καθημερινή δραστηριότητα και όχι καμπανιακή.

Αντίστοιχη δουλιά απαιτούν όλα τα μέτωπα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η δράση μέσα στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλιάς, είναι πρωταρχικό ζήτημα. Και η δράση μας πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη μαζικοποίηση των σωματείων και στη μαχητική δραστηριότητά τους.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς μέσα στο λαό, μέσα στη νεολαία, η εκλαίκευση της πολιτικής του Μετώπου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αγώνων, είναι καθήκον πρώτης γραμμής. Η επίθεση στο Κόμμα στρέφεται και στη νεολαία. Αιχμή, ο σοσιαλισμός, η υπεράσπιση του οποίου αποτελεί επίσης πρώτο μέλημα στη δράση μας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α)ΤΑΞΙΑ
Διατηρησιμότητα των αντικοινωνικών «κριτηρίων»

Μετά από τα πέντε, «οιωνεί» πραγματικά και περισσότερο εικονικά κριτήρια, που αποτελούν το διαβατήριο εισόδου στην ΟΝΕ, αναδεικνύεται αυτές τις μέρες ένα έκτο κριτήριο, που αποκτά μάλιστα μεταφυσικές ιδιότητες, ωσάν την έκτη αίσθηση, που ισχυρίζονται ότι έχουν τα διαισθητικά άτομα.

Το έκτο, λοιπόν, αυτό κριτήριο, με τις έννοιες και τους νεολογισμούς που αποκτούν οι λέξεις και οι όροι από τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, σε χρόνο ενεστώτα και μέλλοντα και των πέντε κριτηρίων της ένταξης και, μάλιστα, με την αυστηρότερη δυνατή εφαρμογή.

«Ηπολιτική αυτή που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια - αναφέρεται σχετικά στο Δελτίο, υπ' αριθ. 588, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών - οδήγησε στην ικανοποίηση των ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ κριτηρίων της σύγκλισης και στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξαν όμως, σημειώνει το Δελτίο, σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα εξασφάλιζαν, αφ' ενός, τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ των κριτηρίων και, αφ' ετέρου, θα επιτάχυναν την πορεία της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ». Η προσπάθεια που αναλαμβάνεται μετά τις εκλογές «θα είναι πιο δύσκολη, αν δεν υπάρξουν από τώρα σαφείς δεσμεύσεις και αν οι προεκλογικές δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού, καλλιεργώντας ανέφικτες προσδοκίες...».

Αναγνωρίζεται, λοιπόν, ότι η μέχρι τώρα πορεία είναι εικονική και ότι, για να γίνει πραγματική, πρέπει να ισχύσει και ένα πρόσθετο έκτο κριτήριο για τη σκληρότερη εφαρμογή όλων των προηγουμένων. Ετσι, το έκτο αυτό κριτήριο, άοσμο, άγευστο και άχρωμο σαν τη δολοφονική πυρηνική ακτινοβολία, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοντά στις πύλες του Αδη, όπου ο Δάντης έβαζε τη φράση: «Ξεχάστε κάθε ελπίδα, εσείς που περνάτε... στη μετα-ΟΝΕ πορεία».

Αυτά για όσους, από άγνοια, αφέλεια, ή πελατειακές σχέσεις συναλλαγής, ψήφισαν τα δεσμά τους και δεν αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της διατηρήσιμης ανάλγητης πολιτικής, που δεν έδειξε ακόμη το απάνθρωπο πρόσωπό της, σε έκταση και διάρκεια χρόνου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Αποτέλεσμα δεν είναι μόνο οι ψήφοι

Μπορούμε να προβάλουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά έναν άλλο τρόπο ζωής, επισήμανε σύντροφος από την Αρτα, και αυτό μπορεί να γίνει πρώτα απ' όλα από τα στελέχη, αλλά και απ' όλους τους κομμουνιστές, ως πρότυπα λαϊκών αγωνιστών, απέναντι στην υποταγή στο χρηματιστήριο και τον τζόγο που προβάλλει η άρχουσα τάξη.

  • Είναι σημαντικό, είπε σύντροφος από την Κέρκυρα, το γεγονός ότι μέσα από την προεκλογική δραστηριότητα, σε 20 σούπερ μάρκετ αποκτήσαμε μέσα στους εργαζόμενους επαφή, με 20 οπαδούς του Κόμματος. Δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά και την ανάγκη να μονιμοποιήσουμε τη δράση στους χώρους δουλιάς.
  • Η οργάνωση της ΚΝΕ, πρόσθεσε ο νεολαίος σύντροφος, συζήτησε με 4-5 χιλιάδες νεολαίους και συνδύασε την προεκλογική δουλιά, με τη δημιουργία συλλόγων στα δημόσια ΙΕΚ, νέες ΟΒ σε χώρους δουλιάς, ενώ από τις εξορμήσεις στις επιχειρήσεις, βρήκαν οπαδούς του Κόμματος τους οποίους και συνέδεσαν με την Κομματική οργάνωση της περιοχής.
  • Η επίθεση στο Κόμμα εντείνεται, είπε άλλος σύντροφος, αλλά αναπτύσσονται διεργασίες και προβληματισμοί σε αρκετούς ανθρώπους, που μπορεί να οδηγήσουν και σε αγώνες. Με τη δική μας δράση, πρέπει να συμβάλουμε ώστε αυτοί να αποκτούν προσανατολισμό εναντίωσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
  • Οι οπαδοί δούλεψαν δραστήρια και αποφασιστικά, στο πλάι της Οργάνωσης. Μας πήγαν σε καινούριο κόσμο, που χωρίς τη δική τους συμβολή δε θα τον συναντούσαμε. Αποτελούν μεγάλη δύναμη για τη συνέχεια της δράσης μας, αλλά και για την ανάπτυξη της Οργάνωσης, είπε σύντροφος από την Πρέβεζα.

Να μερικές από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις που ξεπερνούν κατά πολύ την προεκλογική δραστηριότητα. Για το ΚΚΕ, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μετρήσιμο μόνο σε ψήφους. Ανάλογα τέτοια αποκρυσταλλώματα, αποτελούν παράγοντες για πιο αποτελεσματική, σε ποσότητα και ποιότητα δουλιά στη συνέχεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ