ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις

Από τη μαθητική κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από τη μαθητική κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από το πρωί, χτες, φοιτητές του Πανεπιστημίου και σπουδαστές του ΤΕΙ που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διαδήλωσαν συγχρονισμένα στα προξενεία της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Πάτρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις που έγιναν σε συμφοιτητές τους στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν θα περάσει, ότι η αιματοχυσία των δολοφόνων στη Συρία δεν νομιμοποιείται στη συνείδηση των νέων ανθρώπων όσο και να την χτυπάνε με ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις.

Αλλες δράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές δράσεις μαθητών και φοιτητών που καταδικάζουν την επιδρομή στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, μαθητική αντιπολεμική κινητοποίηση έγινε τη Δευτέρα στην Πρέβεζα. Μαθητές από νωρίς το πρωί έκαναν κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, ενώ σε άλλα σχολεία έκαναν αποχή. Με συνθήματα «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και έγραψαν συνθήματα στους δρόμους.

Ακόμα, τη Δευτέρα, στο ΤΕΙ Χαλκίδας σπουδαστές έγραψαν σε τοίχο του ιδρύματος το σύνθημα «ΕΕ και ΝΑΤΟ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», ενώ στο ΤΕΙ Αθήνας σπουδαστές έκαψαν συμβολικά τη σημαία της ΕΕ, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Από την κινητοποίηση στο γαλλικό προξενείο στην Πάτρα
Από την κινητοποίηση στο γαλλικό προξενείο στην Πάτρα
Στη Σάμο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλούν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καρλοβάσου.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κρίνεται η στάση όλων των δυνάμεων απέναντι στον πόλεμο

Τα χαράματα του Σαββάτου 14/4 οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, άνοιξαν νέο κύκλο αίματος στη Συρία. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και η οσμή του φτάνει έντονη και απειλητική μέχρι και στη χώρα μας. Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, από τη Σούδα πολεμικά πλοία που φορτώνουν πυραύλους και σφυροκοπούν τη Συρία. Η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Από την πρώτη στιγμή του νέου εγκλήματος, δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα ενεργοποιήθηκαν άμεσα, συγκάλεσαν τα ΔΣ τους, πήραν αποφάσεις καταδίκης του πολέμου, οργάνωσαν κινητοποιήσεις χτες και τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τη νέα επιδρομή στη Συρία και απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας. Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» ήταν αυτοί που μπήκαν μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, ενημέρωσαν και κινητοποίησαν τους φοιτητές.

Γιατί όσο νέος και άπειρος κι αν είναι κανείς, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρήσει ότι δεν τον αφορά ο πόλεμος. Δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει με αυτήν τη νέα όξυνση στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που βαίνουν κλιμακούμενοι οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων, σφαιρών επιρροής. Γιατί τα θύματα των μακελάρηδων είναι πάντα οι λαοί.

Κι όμως, σε μια σειρά συλλόγους, οι συνδικαλιστές των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - «Bloco» - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ καταψήφισαν στα ΔΣ το ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο! ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν καν να συζητήσουν στα ΔΣ ή αρνήθηκαν να τοποθετηθούν, δείχνοντας ξεδιάντροπη αδιαφορία για τους πυραύλους που σφυρίζουν δίπλα απ' τα κεφάλια μας, για τους συμφοιτητές τους που κινδυνεύουν αύριο να γίνουν τα πρώτα θύματα της ιμπεριαλιστικής ανθρωποσφαγής! Θέλουν τους φοιτητές θεατές ή, ακόμα καλύτερα γι' αυτούς, υποστηρικτές των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Αυτή τους η στάση υπαγορεύεται από την πολιτική τους θέση υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που έχουν κατασφάξει τους λαούς. Εδώ ταυτίζονται πλήρως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Γι' αυτό, εξάλλου, ίδια ήταν και η στάση των συνδικαλιστών του «Bloco» (της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), όπου υπάρχουν στις σχολές. Από την άλλη, οι παρατάξεις ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ) με ελάχιστες εξαιρέσεις καταψήφιζαν την οργάνωση άμεσης κινητοποίησης του νέου εγκλήματος στη Συρία και έλαμψαν διά της απουσίας τους από τις διαδηλώσεις των φοιτητών και των συλλόγων τους.

Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από την άμεση καταδίκη του νέου πολεμικού χτυπήματος, από τα δυναμικά μπλοκ των φοιτητών και μαθητών που βροντοφώναζαν «έξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις». Γι' αυτό εξάλλου τους υποδέχτηκε με ΜΑΤ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, στέλνοντας νέους στα νοσοκομεία. Γι' αυτό σέρνει στα δικαστήρια δύο φοιτητές με ανυπόστατες κατηγορίες, με στόχο την τρομοκράτηση ευρύτερα όποιου πάει να σηκώσει κεφάλι ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, του Αμερικανού Προέδρου που έριξε τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και πρωτοδοκίμασε τις ναπάλμ στα βουνά της Ελλάδας, όντας «διαβολικά καλός» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, όπως τώρα θεωρεί η κυβέρνηση τον Τραμπ...

Κι απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, που χαρακτηρίστηκαν από την άγρια καταστολή, εκπρόσωποι των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν για άλλη μια φορά απαράδεκτη στάση στα ΔΣ όπου συζητιόταν το ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης στους διαδηλωτές. Η ΔΑΠ, για παράδειγμα, στη ΣΤΕΦ Πειραιά (σύλλογος του οποίου είναι μέλος ένας από τους τραυματίες διαδηλωτές που πήγαν στο νοσοκομείο) δεν εμφανίστηκε καν στο ΔΣ, αδιαφορώντας για τους συμφοιτητές της που χτυπήθηκαν, ενώ σε ΔΣ της Κρήτης οι δυνάμεις της έφτασαν στο σημείο λίγο - πολύ να ζητούν την καταδίκη των συλληφθέντων φοιτητών, λέγοντας ότι... οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές! Στην Πάτρα η ΠΑΣΠ είδε «επεισόδια» μπροστά από το άγαλμα του Τρούμαν και όχι μανιασμένη επίθεση των ΜΑΤ, ενώ στο Γεωπονικό της Αθήνας ισχυρίστηκαν ότι το άγαλμα του μακελάρη είναι... «δημόσια περιουσία» και οι διαδηλωτές πήγαν να την βανδαλίσουν!

Κι επειδή η στάση όλων κρίνεται και οι φοιτητικές εκλογές πλησιάζουν, θα γίνουν μέσα στο Μάη, οι φοιτητές πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ' αυτές τις δυνάμεις. Δεν μπορούν να έχουν τέτοιους εκπροσώπους, που αδιαφορούν για τους ίδιους τους συμφοιτητές τους, που αδιαφορούν για τη φωτιά του πολέμου που φουντώνει στη γειτονιά μας. Δεν πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναπαράγουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία θέλει το λαό εφησυχασμένο και απροετοίμαστο, όσο εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Μαύρο» στις δυνάμεις που σφυρίζουν αδιάφορα όταν οι πύραυλοι των ιμπεριαλιστών μακελεύουν τους λαούς.


Γ. Σ.

Για το 4σέλιδο «Νεολαία»

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων που συνεπάγονται και πληθώρα ύλης στην εφημερίδα μας, δεν δημοσιεύουμε σήμερα το καθιερωμένο για τις Τετάρτες 4σέλιδο «Νεολαία». Θα επανέλθουμε ωστόσο με τα θέματά του σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας.

Απλά θλιβερός...

Τα μέλη της ΚΝΕ, χτες, σε όλες τις σχολές ενημέρωναν τους σπουδαστές και τους φοιτητές για τις εξελίξεις, το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ απέναντι σε μαθητές και φοιτητές, προχωρώντας ακόμα και σε συλλήψεις στο σωρό, με αποτέλεσμα δύο σπουδαστές να βρίσκονται με ένα βαρύ και αναληθές κατηγορητήριο στην πλάτη τους. Θλιβερή εξαίρεση στο γενικό κλίμα συμπαράστασης στους δύο συλληφθέντες που δημιουργήθηκε στις σχολές, το παράδειγμα ενός καθηγητή στη ΣΔΟ Αθήνας (σχολή όπου σπουδάζει κι ένας από τους δύο συλληφθέντες) που χαρακτήριζε όσους διαδήλωναν κατά του πολέμου «φασίστες» (!!!), ενώ έφτασε στο σημείο να πει προς τους σπουδαστές το αμίμητο: «Ο συνάδελφός σας που συνελήφθη είναι μέλος της ΚΝΕ, δηλαδή έχει σίγουρη θέση σε ένα υπουργείο για δουλειά»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org