ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
Περί «αντισυστημικής» ψήφου...

Eurokinissi

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη και ενώ είναι σε εξέλιξη οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων της νεολαίας, των εργατικών συνδικάτων κ.ά., τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενημερωτικά μέσα εκτιμούσαν, όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού, πως «επαναφέροντας τη θεωρία της "διαχρονικής ευθύνης", που στην πράξη σημαίνει ότι ο ίδιος δεν φταίει σε τίποτα,ο πρωθυπουργός ευνοεί την αντισυστημική και ακροδεξιά ψήφο, όπως και την αποχή,σε μια εμφανή προσπάθεια να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ και τουΑλέξη Τσίπρα» (τα bold είναι του συγκεκριμένου δημοσιεύματος).

Το παραπάνω γράφτηκε το Σάββατο 5 Μάρτη. Αν είχε γραφτεί μόνο τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ...μια στιγμή παραφροσύνης. Ωστόσο, έως σήμερα τα «προοδευτικά» ΜΜΕ συνεχίζουν με γκάζι στην ίδια γραμμή, συνεπικουρούμενα βεβαίως από τα «συντηρητικά» ΜΜΕ.

Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών επιτελείων να κολλήσουν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας τη ρετσινιά της «τυφλής οργής και αγανάκτησης», αγνοώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των κινητοποιήσεων, όπως ότι τις διοργανώνουν εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συντονιστικά, σύλλογοι γονέων και άλλοι μαζικοί φορείς, αγνοώντας επίσης τα συνθήματα που επικρατούν σε αυτό το αγωνιστικό ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, παρακολουθήσαμε πρόσφατα την παρουσίαση της δημοσκόπησης της MRB για τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα, η εταιρεία απηύθυνε προς τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του μορφώματος Κασιδιάρη το ερώτημα «Εναλλακτική επιλογή κόμματος όσων δήλωσαν πρόθεση ψήφο στο κόμμα Ελληνες», σε περίπτωση που ο Αρειος Πάγος αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη.

Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ναζιστικού μορφώματος απάντησαν πως κατά 7,4% θα επέλεγαν το κόμμα του Βελόπουλου, το 59% δεν διευκρίνισε το τι θα επιλέξει ενώ το 6,2% - «το ενδιαφέρον» όπως το χαρακτήρισε ο δημοσκόπος - απάντησε πως θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το συγκεκριμένο στοιχείο δόθηκε και η εξής ερμηνεία κατά την παρουσίαση της έρευνας: «Πολλοί θα πίστευαν ότι επειδή η φύση του κόμματος (σ.σ. Κασιδιάρη) αυτού είναι προς τα δεξιά (!) θα γυρίσουν προς τη Νέα Δημοκρατία. Δεν γυρίζουν όμως στη ΝΔ. Πιο πολλοί πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό οφείλεται στο ότι η ψήφος προς το κόμμα του κυρίου Κασιδιάρη είναι βαριά αντισυστημική και ανάμεσα στα δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν είναι η πιο αντισυστημική επιλογή».

Προσπερνάμε τις ευγένειες προς το κόμμα του «κυρίου» ναζιστή κατάδικου, όπως και τον προσδιορισμό του ως «προς τα δεξιά». Στην ανάλυση του «ειδικού» εμφανίζεται - συμπτωματικά - η ψήφος στο φασιστικό κόμμα ως «αντισυστημική» και μάλιστα «βαριά». Για να δέσει το γλυκό, ήρθε την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ, παρουσιάζοντας την ίδια δημοσκόπηση, να χαρακτηρίσει - όλως τυχαίως - επίσης «αντισυστημική» την ψήφο στο ναζιστικό μόρφωμα. Μάλιστα...

Εχουμε και λέμε:

1. Είναι προκλητικό, επικίνδυνο και ανιστόρητο η ψήφος στην ακροδεξιά και στο κόμμα του ναζί κατάδικου Κασιδιάρη να βαφτίζεται «αντισυστημική ψήφος». Αυτές οι «ερμηνείες» λειτουργούν ως «χορηγός επικοινωνίας» για την ακροδεξιά και τον φασισμό, αφού τους χαρίζει τον χαρακτηρισμό «αντισυστημικές δυνάμεις», τη στιγμή που αυτές οι δυνάμεις είναι βαθύτατα συστημικές, με ισχυρούς δεσμούς με το μεγάλο κεφάλαιο, το κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα. Εκτός αν διά της προβολής ...αβαντάρουν, προετοιμάζοντας μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η οποία τους προειδοποιούμε ότι δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν μας προκαλεί τίποτα έκπληξη. Πολλές φορές στην παλιότερη και την πιο πρόσφατη Ιστορία έχουμε δει πως τόσο η «δεξιά» όσο και η σοσιαλδημοκρατία λειτουργούν συμπληρωματικά ως χορηγοί της ακροδεξιάς και του φασισμού, άλλοτε υιοθετώντας την ατζέντα τέτοιων αντιδραστικών δυνάμεων, άλλοτε προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Φρένο και εμπόδιο στην ενίσχυση τέτοιων συστημικών μέχρι το μεδούλι δυνάμεων είναι η ένταση της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

2. Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλικών του επιτελείων είναι σχεδόν ...«μαγική». Καταφέρνουν να παρουσιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ως «συστημική δύναμη», που δεν έχει να λαμβάνει από την «αντισυστημική ψήφο», αλλά καταφέρνουν να του δώσουν και τις απαραίτητες πινελιές «αντισυστημισμού» (μαζί και με λίγες ψήφους) στο όνομα του ότι θα τον επέλεγαν ορισμένοι που εν δυνάμει αποτελούν ψηφοφόροι του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη!

3. Ψήφος ενάντια στο σύστημα είναι η ψήφος απόρριψης των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, είναι η ψήφος απόρριψης του συστήματος του κέρδους, είναι η ψήφος απόρριψης της ακροδεξιάς και των ναζί, των μαντρόσκυλων του συστήματος. Είναι η ψήφος ενίσχυσης του ΚΚΕ. Η αντιπαράθεση με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα σήμερα περνάει μέσα από τη συμμετοχή στον αγώνα μαζί τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συντονιστικά, τη συμπόρευση με τους κομμουνιστές σε κάθε μάχη, γιατί βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, γιατί πρωτοστατούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην οργάνωση της πάλης, πριν, τώρα και στο μέλλον.

(Αναδημοσιεύεται από το πόρταλ «902.gr»)


Πατριδογνωμόνιο
Λαγούμια

Σε κάθε τραγωδία που υπερφορτίζει συναισθηματικά τις μάζες χάνονται στα λαγούμια της υπερπληροφόρησης όχι μόνο ειδήσεις και ειδησάρια, που αν επισημαίνονταν έστω από μεγάλο τμήμα των πολιτών θα άλλαζαν τον τρόπο αντίδρασής τους, αλλά και πληροφορίες που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της κοινωνικής μετατραυματικής εξέλιξης. Τρανό παράδειγμα η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας ο φόβος, η ανασφάλεια και η ασφυξία έκρυψαν καλά απ' τους πολλούς τις θηριώδεις προετοιμασίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άνοιγμα των θυρών της κόλασης.

Με όρους εικοστού πρώτου αιώνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τεχνολογική υποστήριξη του πληροφοριακού βομβαρδισμού, οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και οι αναλογικές αντιθεωρίες, διαστρέφουν ή εξωραΐζουν πραγματικές «ειδήσεις» που χάνονται, σ' ένα κλίμα ψευδοπένθιμο και θλιβερό. Ετσι, για να δώσω ένα σαρκαστικό παράδειγμα, λειτούργησαν επί του θυμικού τα κινούμενα σχέδια, τα γνωστά μας καρτούν, ωραιοποιώντας τα τρωκτικά και βγάζοντας απίστευτα χρήματα απ' αυτό. Τα ποντίκια, εφιάλτης των φτωχών, των υγρών σπιτιών - κελιών του βιομηχανικού προλεταριάτου, έγιναν Μίκυ Μάους. Τα λαγουδάκια και οι σκίουροι, ύπουλοι εχθροί της αγροτικής παραγωγής κυρίως του μικρού κλήρου, έγιναν Μπαγκς Μπάνι και Τσιπ και Ντέιλ. Κι απέκτησαν διαδόχους με την καρτουνοποίηση της βίας σε αποθεωτικές μορφές πολεμιστών, κάθε λογής εξωφρενικά εξελιγμένων όπλων, κατακλύζοντας τα νεανικά μυαλά με επιλογές τρανσφόρμερς, λέιζερ, όπλα του πάγου, φλογοβόλα και πυρηνικά τσέπης.

Πάω στοίχημα ότι μια είδηση - διαπίστωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαμένη πίσω και μέσα σε ατελείωτους αριθμούς και γεωστρατηγικές αναλύσεις, θα μπορούσε να διαμορφώσει μια άλλη οπτική γωνία, αν γινόταν κοινό κτήμα και αντικείμενο ευρείας μελέτης και συζήτησης. Την πετάω έξω απ' το λαγούμι των κλισέ, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί μάς υποχρεώνουν να κοιτάμε τη γουέστερν μονομαχία στον ουρανό της Μαύρης Θάλασσας, όπου το μαχητικό πετάει καύσιμα στα μούτρα του drone και του χαλάει την προπέλα, όπως στο Ελ Πάσο ο πεσμένος καουμπόι μια χούφτα άμμο στον απέναντι με το εξάσφαιρο. Το πληροφοριακό σπαγγέτι γουέστερν, που μπερδεύει τον φραγκονέρο (μαύρος) με τη Μαύρη Θάλασσα, αφήνει κάτω στη γη για το πόπολο την εξής πληροφορία - βλήμα: Ο μέσος όρος ζωής στο μέτωπο του Μπαχμούτ για έναν Ουκρανό στρατιώτη που θα σταλεί εκεί είναι τέσσερις ώρες. Μόλις τέσσερις ώρες!... Μόλις βάλεις στη σειρά τις λέξεις της λακωνικής αυτής πληροφορίας, που προέρχεται από Αμερικανό απόστρατο που πήγε κι ήρθε στην περιοχή, η όψη αυτού του πολέμου είναι εντελώς διαφορετική για τις σκεπτόμενες και μη μάζες, απ' ό,τι η αποστειρωμένη εντυπωσιακή αερομαχία...

Πάμε λίγο πιο βαθιά στο λαγούμι, σε επίπεδο παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και κάτω από τα καρότα που έχουν και βιταμίνες, μαζί με τους λαγούς, πριν γίνουμε με τα κρεμμυδάκια κοινωνικό στιφάδο. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η ζήτηση μετά τους πανδημικούς εγκλεισμούς χτύπησε ταβάνι και οι καινοτόμοι αγρότες (;) βελτίωσαν τα μάλα τη μετατροπή της κόκας σε σκόνη κοκαΐνη. Το δε διαδικτυακό εμπόριο του ...προϊόντος οργιάζει. Μεταξύ 2020 και 2021, η καλλιέργεια κόκας αυξήθηκε 35% κι ενδεχομένως οι ταχυδρομικές αποστολές πολύ περισσότερο. Στο παιχνίδι της κοκαΐνικης ανάπτυξης μπήκαν και νέοι παίκτες κι αγορές στην Ασία και την Αφρική. Σ' αυτόν τον άλλο πόλεμο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καινούργιες, πέραν των Βάγκνερ και Αζόφ, εγκληματικές ομάδες από τα Βαλκάνια και το Μεξικό.

Kλείνοντας, ας σας αφήσω να εκτιμήσετε την «καλή και θετικής αύρας είδηση» (μπλιαχ) ότι η εισβολή της Ρωσίας διατάραξε την αγορά και τη χρήση στην Ουκρανία! Η έκθεση του ΟΗΕ το λέει αυτό γιατί είχε διαπιστωθεί μια επέκταση της αγοράς της κόκας στην Ουκρανία, προφανώς παράλληλα και ανάλογα με την αύξηση των σιτηρών. Σκεφτείτε γιατί χανόμαστε ...μαστουρωμένοι.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΚΝΕ
Συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Θ. Κωτσαντή

Μια σειρά από συγκεντρώσεις νεολαίας οργανώνει αυτές τις μέρες η ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή:

  • Λάρισα: Την Κυριακή 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο.
  • ΠΑΔΑ: Την Τετάρτη 22 Μάρτη στις 12 μ., στην Πανεπιστημιούπολη 2.

Εκδήλωση - συζήτηση με καλλιτέχνες

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Ολοι στον αγώνα με δυνατό ΚΚΕ». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 22 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στο θέατρο «Κνωσσός» (Κνωσσού 11 και Πατησίων). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα χαιρετίσουν ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΘΑ, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org