ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
«Προσαρμογή» κάτω από τον πληθωρισμό και σχεδόν όσο ήταν πριν από 11 χρόνια!

Ούτε τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής που καταναλώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, ο οποίος τους πρώτους μήνες του έτους κινείται στο 15%, δεν καλύπτει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση και μονομερώς όρισε στα 780 ευρώ μεικτά από 713 ευρώ σήμερα, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ. Η αναπροσαρμογή αυτή, και ενώ η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, θα έχει ισχύ από την 1η Απρίλη και το καθαρό ποσό που θα λαμβάνει ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, αφαιρώντας τις κρατήσεις ανέρχεται στα 667 ευρώ.

Με την κυβερνητική αυτή αναπροσαρμογή, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται λίγο πάνω από τα 751 ευρώ που ήταν το 2012 (!) που με την ΠΥΣ αρ. 6 ρίχτηκε στα Τάρταρα, ενώ καταργήθηκε και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η αντεργατική παρέμβαση που προβλέπει η κυβέρνηση να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη ΝΔ, και μέσω αυτής ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας καθορίζει, με βάση την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, τον κατώτατο μισθό! Στην ουσία πρόκειται για μέτρο γενικής συμπίεσης του μέσου μισθού και όχι «ελάχιστης προστασίας» των μισθωτών, όπως τσαμπουνάνε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ, αφού σε συνδυασμό με την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί μέτρο ανάσχεσης των εργατικών διεκδικήσεων από την εργοδοσία.

«Παγωμένες» παραμένουν οι τριετίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει σε ισχύ και το «πάγωμα» των τριετιών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, αυτές θα συνεχίσουν να μη μετράνε ως χρόνος προϋπηρεσίας (αύξηση 10% στον μισθό για κάθε τριετία), μέχρι η ανεργία - σε ετήσια βάση - να υποχωρήσει κάτω από το 10%! Πρόκειται για μνημονιακό μέτρο από το 2012, το οποίο εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, που κατά τ' άλλα κάθε τόσο ανακοινώνουν τη... λήξη των μνημονίων. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι η άρση του παγώματος των τριετιών εξαρτάται από την «πολιτική σταθερότητα» και την πορεία της οικονομίας, διαβεβαιώνοντας τους βιομήχανους και τους άλλους επιχειρηματίες ότι δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ουσιαστικές αυξήσεις. Με μια κουβέντα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο, εκτός από το επίδομα γάμου, θα συνεχίσουν να μη λαμβάνουν την προσαύξηση των τριετιών και τα επόμενα χρόνια.

Στη δήλωση του πρωθυπουργού που συνόδευσε την ανακοίνωση, αναφέρεται ότι πρόκειται για «μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Αυτά λέγονται τη στιγμή που ήδη από τον Απρίλη μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2022 η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας μειώθηκε κατά 19%!

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας», δηλαδή των «αντοχών» της κερδοφορίας, αφού, όπως διευκρίνισε, «είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων».

Είναι όμως αυτές οι «αντοχές» των επιχειρήσεων και τα κέρδη τους, το πλαίσιο των οποίων, σύμφωνα και με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2022, ένας στους πέντε μισθωτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, μέχρι 700 ευρώ μεικτά τον μήνα λάμβαναν 462.850 μισθωτοί (20,57% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.249.599). Μάλιστα, 336.400 εργαζόμενοι (14,95%) είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μεικτά, αφορώντας εργαζόμενους που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Αντίστοιχα, από 701 έως 800 ευρώ μεικτά λάμβαναν 376.542 μισθωτοί (16,74%), από 801 έως 900 ευρώ 274.468 (12,2%) και από 901 έως 1.000 ευρώ μεικτά 247.272 (10,99%) μισθωτοί. Συνολικά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς (60,5%) που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Κατά συνέπεια, αυτή η σκληρή για τους μισθωτούς πραγματικότητα δεν αλλάζει ούτε με την αναπροσαρμογή που κάνει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, καθώς παραμένει σε ισχύ όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει στην κυριολεξία διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνέπεια αυτού του συντριπτικού χτυπήματος, ενώ το 2004 είχαν υπογραφεί 223 κλαδικές συμβάσεις, το 2020 υπογράφηκαν μόλις 19! Γι' αυτό σήμερα - σύμφωνα με εκτιμήσεις - το 80%-85% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση και οι αμοιβές τους επιβάλλονται από την εργοδοσία με ατομικές συμβάσεις, με όλα τα αρνητικά παρεπόμενα.

Επίκαιρο το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων που προβάλλει το ΠΑΜΕ

Ετσι, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που μεταξύ άλλων απαιτεί:

-- Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου που ζητούν τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

-- Την επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- Στο Δημόσιο την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν εξαγοράζεται η οργή των εργαζομένων, επαναφορά τώρα των ΣΣΕ και κατάργηση των αντεργατικών νόμων

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό αναφέρει:

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ' εφαρμογή του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την "αντοχή" της οικονομίας, την προστασία της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πολυδιαφημιζόμενη "αύξηση" στον κατώτατο μισθό, που με διάφορες αλχημείες παρουσιάστηκε ως "γενναία" ενίσχυση, τον διαμορφώνει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (!), την ίδια στιγμή που η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο - πάνω από μια δεκαετία - καθηλωμένο εισόδημα των εργαζομένων σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές, βασικές ανάγκες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, γιατί με τους αντεργατικούς νόμους έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 735.125 εργαζόμενοι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας με μισθό 300 - 400 ευρώ τον μήνα. Ολα αυτά καθιστούν προκλητικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί δήθεν στήριξης των εργαζομένων.

Η προστασία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που με έμφαση τονίστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, προϋποθέτει την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Το γεγονός καταγράφεται στους όρους εργασίας, στην αμοιβή και στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, εκφράζεται όμως και στη συσσωρευμένη οργή των εργαζομένων με τις λαοθάλασσες στις απεργιακές διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, το πάγωμα των τριετιών και την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, μειώνουν τον μέσο μισθό για να αυγατίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες! Αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, βασικό δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβανόταν μέχρι το 2011 στις συλλογικές συμβάσεις, ως ένα επίδομα προϋπηρεσίας του 10% πάνω στον κατώτατο μισθό, ένας νέος εργαζόμενος που το 2012 αμειβόταν με 751 ευρώ, σήμερα με 3 τριετίες, θα έπρεπε να λαμβάνει πάνω από 1.000 ευρώ. Του κλέβουν, δηλαδή, με κρατική απόφαση 250 ευρώ και του δίνουν προεκλογικά ένα 50ευρο.

Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να στηρίζεται και να χωρά στα διάφορα pass και τα vouchers, στα κουπόνια για το φαγητό και τις βασικές ανάγκες. Είναι απαίτηση σήμερα η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου που είχαν διαμορφώσει και στείλει σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

Η πρόταση του ΚΚΕ διασφαλίζει το υπερώριμο αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή των υπερωριών».

Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 1η Απριλίου διοργανώνει ημερίδα στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική "απελευθέρωσης", της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος - ασφαλής - φτηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες "ράγες" του κέρδους».

Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ