ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ... «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
Δυναμική συνέχεια στις κινητοποιήσεις κατά των αντιασφαλιστικών ανατροπών

Η κυβερνητική προσφυγή σε συνταγματικό άρθρο για την αποφυγή ψηφοφορίας μεγάλωσε τη λαϊκή οργή

Από τη μαζική απεργιακή διαδήλωση στις 15 Μάρτη στη Μασσαλία
Από τη μαζική απεργιακή διαδήλωση στις 15 Μάρτη στη Μασσαλία
Αποφασιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης δίνουν οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν.

Υπό την πίεση της λαϊκής πάλης που έβαλε εμπόδια στα παζάρια μεταξύ αστικών δυνάμεων τα οποία συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή στη Βουλή για την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τελικά η κυβέρνηση θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, προκειμένου οι ανατροπές να προχωρήσουν με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την... «προοδευτικότητα» της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, την οποία πρόβαλλαν και στη χώρα μας σχεδόν όλες οι αστικές δυνάμεις, αλλά και τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα των αστικών Συνταγμάτων που περιέχουν μια σειρά από δικλίδες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η Μπορν υπερασπίστηκε την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης λέγοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία», με την κλασική επίκληση στη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού, η οποία αξιοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις στην ΕΕ κάθε φορά που προωθούν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους και τα αγωνιστικά συνδικάτα απορρίπτουν τους κυβερνητικούς εκβιασμούς. Αναδεικνύουν από την πρώτη στιγμή ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και με την προϋπόθεση 43 χρόνων εργασίας για εξασφάλιση πλήρους σύνταξης, συνιστούν στην πραγματικότητα επίθεση στο ίδιο το δικαίωμα στη σύνταξη, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν η «απογείωση» της υποαπασχόλησης και των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, η έκθεση των εργαζομένων όλων των κλάδων σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση κ.ο.κ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες, μέσα από τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και με επαναλαμβανόμενες απεργίες σε μια σειρά από κλάδους, τα μέτρα που προωθούνται ουσιαστικά σημαίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ειδικά από τις νέες γενιές κινδυνεύουν να μη βγουν ποτέ σε σύνταξη... Γι' αυτό άλλωστε οι νέες ανατροπές έχουν «σηκώσει στο πόδι» και τη νέα γενιά, με μαθητές και φοιτητές να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, ειδικά τον τελευταίο μήνα, με καταλήψεις σχολείων και σχολών, με διαδηλώσεις στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων, μαζί με απεργούς, συνταξιούχους κ.ά.

Αποφασιστική απάντηση με νέες απεργίες και διαδηλώσεις

Η προσφυγή της κυβέρνησης στο άρθρο 49.3 μεγάλωσε τη λαϊκή οργή, με νέες διαδηλώσεις την ίδια μέρα που έγιναν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Η συντονιστική επιτροπή των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και «νέα μεγάλη μέρα απεργιών και διαδήλωσης την Πέμπτη 23 Μάρτη».

Εξάλλου, σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους οι εργαζόμενοι συνέχιζαν τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και την Παρασκευή.

Ενδεικτικά ήταν τα ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά από σημαντικά λιμάνια της χώρας αλλά και σε αποθήκες καυσίμων, καθώς με αποφάσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε λιμάνια και προβλήτες και στη Χημική Βιομηχανία συνεχίζεται η απεργιακή μάχη από την περασμένη βδομάδα:

«Από το βράδυ της Τετάρτης απεργοί απέκλεισαν την αποθήκη καυσίμων SFDM στην περιοχή Ντονζ, σε ένα μέρος του λιμανιού του Σεν Ναζέρ (...) Στο λιμάνι της Μπρεστ, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι στην αποβάθρα επίσης βρίσκονταν σε ετοιμότητα, με κοντέινερ απέκλεισαν την πρόσβαση στο λιμάνι (...) Στη Μασσαλία, καμία δραστηριότητα δεν βρισκόταν σε εξέλιξη στις εταιρείες του λιμανιού (...) Καμία δραστηριότητα επίσης στις εταιρείες των υπεργολάβων που λειτουργούν εντός του λιμανιού όπως και στον τερματικό σταθμό πετρελαίου...».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις εξελίσσονταν και στο λιμάνι της Χάβρης.

Αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως τις Μεταφορές, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν δυναμικά στις κινητοποιήσεις. Απεργοί στους σιδηροδρόμους απέκλεισαν την Παρασκευή κεντρικούς σταθμούς στο Παρίσι όπως το Γκαρ ντι Λιόν.

Μηνύματα αντίστασης στέλνουν και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, κόντρα και στις απειλές κυβερνητικών στελεχών για επίταξή τους, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στον κλάδο είναι ήδη 17 χρόνια χαμηλότερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό και είναι προφανές τι θα σημάνει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης...

Ενταση διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Την Παρασκευή το μεσημέρι είχαν ήδη κατατεθεί ή ετοιμάζονταν να κατατεθούν τρεις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 «παγώνει» αν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής.

Οι διάφορες προτάσεις υποστηρίζονται από τον σοσιαλδημοκρατικό εκλογικό συνασπισμό NUPES («Ανυπότακτη Γαλλία», Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γαλλικό ΚΚ κ.ά.), την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μ. Λεπέν (με στελέχη της να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν όλες τις προτάσεις μομφής) και άλλες ομάδες. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής με υπογράφοντες από πέντε πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η NUPES.

Η δε ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων δήλωνε μέσω του προέδρου του κόμματος, Ερίκ Σιοτί, ότι «δεν θα συμπαραταχθούμε με καμία πρόταση μομφής», ωστόσο πολλοί βουλευτές τους δήλωναν ότι θα πράξουν διαφορετικά.

Απεργίες και διαδηλώσεις σε Πορτογαλία και Γερμανία

Μεγάλη απεργία σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πορτογαλία, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν «άμεσες αυξήσεις μισθών».

«Η δυσαρέσκεια είναι γενική», δήλωσε ο συντονιστής του Κοινού Μετώπου Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα, ζητώντας «άμεσες απαντήσεις» από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντ. Κόστα.

Οι απεργοί ζητούν επίσης «να μπει φρένο στις τιμές των βασικών προϊόντων», προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, καθώς και «να φορολογηθούν τα υπερκέρδη» των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικάτων.

Μερική απεργία έχουν κηρύξει και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους εδώ και μια βδομάδα.

Το Σάββατο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα με αίτημα «γενική αύξηση των μισθών και των συντάξεων». Καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP), καταγγέλλοντας την «υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικογενειών τους».

Νέες απεργίες σε αεροδρόμια της Γερμανίας

Νέες απεργίες σε διάστημα μίας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια, και η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.

Το συνδικάτο Ver.di κάλεσε σε απεργία το προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρέτησης εδάφους στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας/Βόννης, της Στουτγκάρδης και του Μπάντεν - Μπάντεν, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 10,5%, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο πληθωρισμό. Η εργοδοτική πλευρά έχει προσφέρει μέχρι στιγμής 5% σε δύο δόσεις και ένα εφάπαξ ποσό 2.500 ευρώ. Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για 27 - 29 Μάρτη.

Το Ver.di ζητά «κατάλληλη αμοιβή για το προσωπικό ασφαλείας των πτήσεων που εργάζεται σε δυσμενείς ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση, καθώς «οι προσαυξήσεις δεν έχουν βελτιωθεί από το 2006, και από το 2013 διαπραγματευόμαστε μια αύξηση και πάλι».

Τη Δευτέρα τα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Βρέμης και του Αμβούργου ακύρωσαν όλες τις εμπορικές πτήσεις, επίσης λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

Τους 21 έφτασαν οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη μεθανίου σε στοά ορυχείου στην κεντρική Κολομβία, στην περιοχή Σουτατάουσα. Το δυστύχημα έγινε την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά την έναρξη της νυχτερινής βάρδιας, στην οποία βρίσκονταν 30 εργάτες. Την Πέμπτη οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανεστάλη η άδεια εκμετάλλευσης του ορυχείου, που ανήκε στην κολομβιανή εταιρεία «Minminer».

Από το 2011 μέχρι τον περσινό Μάη στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.260 ατυχήματα και δυστυχήματα αυτού του είδους, με ετήσιο μέσο απολογισμό τους 103 νεκρούς...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ