ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλυσίδα απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε Εταιρίες Ανεφοδιασμού Αεροπορικού Καυσίμου, «Ολυμπιακή», αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ, νοσοκομεία και Πρόνοια

Μια σειρά κινητοποιήσεων θα γίνουν ή θα συνεχιστούν την επόμενη σε σημαντικούς τομείς.

 • Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στις προκλητικές μεθοδεύσεις των Εταιρειών Ανεφοδιασμού Αεροπορικού Καυσίμου, που προσπαθούν να ανατρέψουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μειώνοντας κατά πολύ τις αποδοχές των εργαζομένων και να απολύσουν ορισμένους από αυτούς. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να εργαστούν στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, χωρίς την ακύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που επιχειρούν οι εταιρίες καυσίμων με την αλλαγή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η απεργία, που γίνεται στα αεροδρόμια Ελληνικού (Ανατολικό - Δυτικό), Θεσσαλονίκης, Κρήτης (Ηρακλείου - Χανίων), Κέρκυρας και Ρόδου και στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαίου Αττικής και στις φορτώσεις των Διυλιστηρίων Αεροπορικού Καυσίμου, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

 • Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται μεθαύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και σε στάση εργασίαςοι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ, για να εκφράσουν μ' αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Την απόφαση αυτή πήραν από κοινού τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων ΟΑ (ΟΣΠΑ), Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ) και Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Για αύριο έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΣΠΑ, ενώ για μεθαύριο σχεδιάζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Χολαργό.

Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης, μεθαύριο Τρίτη, τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 7 π.μ. και μετά, ενώ ο «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος», τα «πράσινα» λεωφορεία, το μετρό και τα τρένα του ΟΣΕ από τις 9 π.μ. και μετά.

 • Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα 19.3.2001 οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Διεκδικούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, προσωπικό για τα μαγειρεία και τα πλυντήρια) και επίδομα 100.000 δραχμών που δόθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.
 • Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» αποφάσισαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ερχόμενη βδομάδα έξω απ' τα Επείγοντα του νοσοκομείου. Η διαμαρτυρία θα γίνει την Τρίτη (20.3.2001) και την Τετάρτη (21.3.2001) ώρα 8 π.μ. Στις 28 και 29 Μάρτη θα κάνουν τετράωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ -12 το μεσημέρι) και στις 28.3.2001 θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τρομακτικά κενά, αύξηση των βασικών μισθών κατά 25% και την καταβολή επιδόματος 100.000 δραχμών. Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και ζητούν να φύγουν τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία.

 • Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ μπαίνουν στην τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων και έχουν αποφασίσει 24ωρες απεργίες για τις ερχόμενες Τρίτη και Πέμπτη. Την Τρίτη θα κάνουν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Διεκδικούν σύγχρονες δομές Πρόνοιας και αποζημίωση 100.000 δραχμών.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
«Ειρηνική» περικύκλωση του πεδίου βολής

Την περικύκλωση του πεδίου βολής Λιτοχώρου θα επιχειρήσουν σήμερα το απόγευμα τα μέλη της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» στην Πιερία και καλούν όλους τους φίλους της ειρήνης και κυρίως τη νεολαία να δώσει μαζικά το «παρών» στην κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με αυτοκινητοπομπή από την πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης και θα απαιτήσει να μη μετατραπεί ο νομός σε σκουπιδοτενεκέ ραδιενεργών αποβλήτων του ΝΑΤΟ και να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους μακελάρηδες των λαών.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων

- Οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το ρόλο του γυναικείου κινήματος στο λαϊκό μέτωπο, θα παρουσιαστούν σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος, σήμερα Κυριακή, 6.30 μ.μ., στην καφετερία «Πανόραμα». Τις αποφάσεις θα παρουσιάσει η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σύσκεψη με θέμα την ανάλυση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, διοργανώνει η Επιτροπή Ετεροδημοτών Αρκάδων του Κόμματος, αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.

ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία

ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΔΑΡΙΒΑ - ΑΡΧΟΝΤΗ

κηδεύουμε σήμερα 18 Μάρτη και ώρα 11.30 π.μ. από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αμπελώνα Λάρισας.

Οι αδελφοί της.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Σήμερα Κυριακή 18 Μάρτη γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 • Το παράρτημα της Μακρύνειας και Θέρμου πραγματοποιεί συνεστίαση αφιερωμένη στα 58 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ, ώρα 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Αράκυνθος» στους Παπαδάτες (τηλ.:0635-22873).
 • Το παράρτημα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί γενική συνέλευση, ώρα 11 π.μ., στα γραφεία του (Νικοπόλεως 41.
 • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου διοργανώνουν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Ανακρέοντος 60), την Τετάρτη 21 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., πολιτιστική εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς νεκρούς των αιματηρών γεγονότων, στις 27-2 και 1-3- 1948, στο κολαστήριο -κάτεργο της Μακρονήσου. Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης και αφηγητής - μάρτυρας των γεγονότων ο Λάζαρος Κυρίτσης.
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), πραγματοποιεί, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2001, ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος πλ. Κάνιγγος), εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, την Τετάρτη 4 Απρίλη.
 • Το παράρτημα Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί, το Σάββατο 31.3.2001 ώρα 10 π.μ., εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου. Με την ευκαιρία καλούνται οι φίλοι της Αντίστασης να συμπαρασταθούν, οικονομικά (καταθέτοντας τη συνδρομή τους στο λογαριασμό:307/48012454 της Εθνικής Τράπεζας Αλιβερίου) και ηθικά για την ανέγερση του Μνημείου της Κακιάς Σκάλας - τόπο της ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ Εύβοιας κατά ναζιστικής φάλαγγας.
Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη πασχαλινή εκδρομή από τις 13 έως τις 16 του Απρίλη σε Καλαμπάκα - Μετέωρα και στα γραφικά χωριά της λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 8810.046 και 8810.074 από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

Σήμερα Κυριακή
 • Στις 18.15 στην εκπομπή ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ τον αγώνα βόλεϊ γυναικών μεταξύ ΓΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ και ΓΣΚ ΗΡΑΚΛΗ
 • Στις 22.00 στην εκπομπή ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ και ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ
Αύριο Δευτέρα
 • Στις 18.15 στην εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ το Β΄ μέρος των παραδοσιακών χορών του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος.
 • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ μια συζήτηση για τον «τρομονόμο» και το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, με τον Κώστα Καραχάλιο και τους καλεσμένους του.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org